Kirjaudu ▼
 

Ranska tuskin säväyttää – Kreikka voi johtaa mihin vain

Reuters
Ranska tuskin säväyttää – Kreikka voi johtaa mihin vain
Pikkutyttö kurkkii äänestyskopista sillä aikaa kun äitinsä äänestää sunnuntaina Ateenassa.
Kasvupolitiikkaa vyökiristyksen sijaan. Tätä vaati Ranskan presidentiksi valittu Francois Hollande vaalikampanjassaan. Asiantuntijat eivät usko, että Hollanden valta juuri heilauttaa EU-politiikkaa. Mutta Kreikka – se on suuri kysymysmerkki.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ranskan presidentiksi valitun Francois Hollanden talouspoliittiset vaateet kyllä laimenevat, kun hän istuu samaan pöytään Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa, asiantuntijat arvioivat.

Saksa ja Ranska ovat pitkälti vetäneet keskustelua EU:n velkakriisistä, ja moni pohtii, mikä muuttuu Ranskan presidentin mukana.

Jos vasemmistolaiselta Hollandelta kysytään, niin paljonkin. Hänen mielestään velkakriisin ratkaisussa on keskitytty liikaa kiristämiseen ja kuristamiseen. Talouskasvua pitäisi tukea enemmän, ja siksi Hollande onkin vaatinut EU:n talouskurisopimuksen uudelleen avaamista ja talouskasvua tukevista osista sopimista.

Ranskan tuleva johtaja on vaatinut myös aktiivisempaa roolia Euroopan keskuspankki EKP:lle, jonka hän tahtoisi alkavan lainoittaa suoraan hallituksia pankkien sijaan.

Oliko talouskasvusta puhuminen
vaalitemppu?

Asiantuntijat arvioivat, etteivät erot Saksan ja Ranskan näkemysten välillä ole tulevaisuudessa niin suuria kuin vaalien alla on näyttänyt – vaalipuheet kun ovat vaalipuheita.

Lisäksi Saksan talous on vahvassa vedossa, ja Ranskan painoarvo on neuvottelupöydässä auttamatta pienempi, huomauttaa Ulkopoliittisen instituutin Upin johtaja Teija Tiilikainen.

Tiilikainen ei uskokaan, että Hollanden presidenttiys muuttaa erityisemmin suuntaa Euroopassa, ainakaan välittömästi.

– Hän esittää ajatuksia, jotka eivät ole helposti toteutettavissa, Tiilikainen sanoo.

Ensinnäkin muut EU-maat tuskin innostuvat vaivalla väännetyn talouskurisopimuksen avaamisesta, Tiilikainen sanoo. Puheet elvytyspolitiikasta taas ovat hänen mukaansa "enemmän vaalitemppu", jolla Hollande on vedonnut ranskalaisiin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Tiilikainen perustelee näkemystään sillä, ettei kasvun tukemista ole hylätty EU-politiikassa kuten Hollande on antanut ymmärtää. Hän muistuttaa, että kasvuun liittyviä tavoitteita on esimerkiksi kirjattu niin sanottu kilpailukykysopimukseen.

Myös Euroopan unioni -tutkimusohjelmaa Upissa vetävä Juha Jokela huomauttaa, että talouskasvun tukemisesta ollaan oltu kiinnostuneita myös Berliinissä. Tavoista, joilla kasvua potkitaan vauhtiin, maat voivat joutua vääntämään kättä: Ranskassa uskotaan julkisten hankintojen vääntövoimaan, Saksassa esimerkiksi rakenteellisiin uudistuksiin kasvun vauhdittajana, Jokela kuvaa.

Enemmän vääntöä Hollanden ja Merkelin välillä voi aiheuttaa EKP:n asema. Ranska haluaisi nähdä sen poliittisempana toimijana, mutta Merkel pitää tiukasti kiinni pankin riippumattomuudesta ja roolista hintavakauden säilyttäjänä.

Kreikasta on suuri
kysymysmerkki

Kreikan vaalitulos sen sijaan voi pahimmillaan heilauttaa Euroopan vakautta, tutkijat arvioivat. Vanhat pääpuolueet ottivat rökäletappion, ja hallitukseen on otettava myös tuki- ja säästöpaketteja karsastavia puolueita.

Hallituksen muodostaminen voi viedä pitkään, mikä jo itsessään tuottaa epävarmuutta. Ja sitä, miten uusi hallitus suhtautuu EU:n, IMF:n ja EKP:n vaatimiin säästötoimiin, ei voi kuin arvailla tässä vaiheessa.

– Jos tukea ei löydy nykypolitiikan jatkumiselle, vaihtoehto voi olla irtautuminen eurosta, Jokela sanoo. Hän kuitenkin painottaa, että Kreikan tilanteen arvioiminen tässä vaiheessa on pelkkää spekulaatiota – nyt ei auta kuin odottaa.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (55)


Anonyymi
Voisiko Talsa vaatia, että jokainen kirjottaja esittää testatun älykkyysosamäärän, joka on vähintään 98. Juttujen taso paranisi nykyisestä.
Anonyymi: Enska Menska 7.5.2012 19:28

Anonyymi
kreikan uuden puolueen kannatas sanoa samoin kun arapimaissa entinen puolue varasti kaikki kansan rikkaudet ja ei toiminut kun demokratiassa pitää ja teki sopimuksia länsimielisten maiden kanssa ja jättäs kaikki velat maksamatta.
Anonyymi: suomenkin 7.5.2012 19:32

Anonyymi
Se alkaa olla menoo nyt, vai mitä, kokoomuksen tinanapit. Paljonko vielä sinne tungetaan rahaa ja Urpilainen maksaa vakuuksista loput. Idi oottien puuhaa.
Anonyymi: Nimetön 7.5.2012 19:38

Anonyymi
Kuinkas nyt kommunisti kasvua haluaa ??
Laiskotella ja kerjätä ne yleensä haluavat.
Anonyymi: maailmankirjat sekai 7.5.2012 19:42

Anonyymi
Vaadin vakuuksia vaalilupauksille!
Anonyymi: Nimetön 7.5.2012 20:02

Anonyymi
suomen hallitu ajattelee ainoastaan verojen nostoa ja ihmisten ahdinkoon ajamista.hinnat nousevat ja suomen kilpailukyky maailmalla senkuin heikkenee.
suomi se vasta lirissä on.miksei kukaan muuten puhu tai kirjoita että hollande lupasi bensan hinnalla temppuilun lopettamista ja muutenkin ranskalaisten ostovoiman lisäämistä.siinä olisi mallia suomellekin.
Anonyymi: Nimetön 7.5.2012 20:05

Anonyymi
Nesteessä ollaan. Kiitos vastuunkannon ja muiden "luottamusta lisäävien toimien" nyt ollaan tilanteessa, jossa target 2 järjestelmän seurauksena kreikan, portugalin & co potkiminen ulos eurosta on jo myöhäistä. Kyseinen temppu tässä tilanteessa aiheuttaisi sellaiset luottotappiot ekp:lle ja sen myötä Suomen Pankille, että jutan ja jyrkin sekoilut on pelkkää amatöörien puuhastelua. Katsotaan vaan, Käteisen uskomattoman vahvasta suorituksesta huolimatta Liikanen voi vielä hyvinkin paljastua Suomen kannalta tän katastrofin pahimmaksi arkkitehdiksi.
Anonyymi: onneksi meillä on ne 7.5.2012 20:10

Anonyymi
Voisiko Talsa vaatia, että jokainen kirjottaja esittää testatun älykkyysosamäärän, joka on vähintään 98. Juttujen taso paranisi nykyisestä.
Enska Menska
Lainaa Lainaa Ilmoita asiaton viesti Ilmoita asiaton viesti
# 7.5.2012 19:28


Voithan tehdä itsellesikin älykkyystestin,

1. Nykyvaluutat elävät kultakannassa ja pankkitileille on talletettu rahaa, jota pankit lainaavat ihmisille.
2. Euromaat ovat hyvin samanlaisia, joten on vain luonnollista että eurosta tulee onnellisten euromaiden vakaa valuutta
3. Target2 velat ja saamiset eivät haittaa, koska järjestelmä siirtää rajojen yli sekä maksut että niiden katteen sekä vielä vakuudet näille katteille
4. Mitä suurempi palomuuri, sitä vähemmän houkuttelevampi se on maksukyvyttömille pankeille ja hallituksille.
5. EVM:n hätärahaston suuruudeksi, joka pienentäisi Suomen vastuita, ei voi sopia yhtä euroa (EUR 1,00). Suomi rahoitusvastuu rajoittuu enintään niin sanottuun maksettuun pääomaan eikä Suomen osuuteen EVM:n pääomasta, josta maksettu pääoma on vain pieni murto-osa.

Älykkyytesi on ministeritasoa, jos saat kaikki viisi pistettä.
Anonyymi: Nimetön 7.5.2012 20:27

Anonyymi
Ompa aika laittamattomasti kirjoitettu otsikko.

Kreikka ei voi oikeasti horjuttaa Euroa eikä EU:ta.

Ranskalla, joka on EUn voimakaksikon toinen pää, on todellakin valtaa muuttaa EUn suuntaa ja romahduttaa euro tai mitä tahansa.

On myös hyvä huomata että Ranska on euroalueen ainoa ydinvaltio ja USAsta riippumaton itsenäinen sotilasmahti.

Jos tiukoille menee niin voidaan sanoa perustellusti että euroalueen valta asuu Elysee palatsissa.
Anonyymi: Asian tarkalleen päi 7.5.2012 20:35

Anonyymi
EU toimi silloin jotenkin, kun ytimessä, Englanti ja Ranska toppuutelivat Saksaa.

Kennes Sarkosi tuli valtaan ja lyöttäytyi saksan kimppaan, silloin Englanti alkoi loitontua EU:sta.

No nyt kun Englanti on melkein ulkona niin ainoa toivo on Ranskan uusi poliitikka joka toisi vastavoiman EU: ytimeen.
Jos siellä on vain Saksa ja Merkkelin JOO MIEHET....(Katainen)
Seuraukset ovat nähtävissä.

Toimitaan sanelu poliitikalla, siis melkein diktatuurissa.
Ei voida enää puhua integraatiosta, jota EU sopimus koskee.

Siispä EU sopimus on mitätön
Anonyymi: Tiipii 7.5.2012 21:02
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

14:24 Antti Riivarista Patentti- ja rekisterihallituksen uusi pääjohtaja
13:48 Analyysi Leimaako pitkäaikaistyöttömyys ihmisen? – "Yhtä yleistä kuin rasismi"
13:21 Kone tekee jättikaupat kiinalaisesta GiantKoneesta
13:05 Palkansaajien ansiot nousivat – aloissa on eroja
12:52 Digitoday Uskomatonta mutta totta: Reititin tunnistaa sinut kävelystä ja lukee huulilta
11:21 Saksalaisyritysten näkymät odotettua heikommat
10:31 Digitoday Nyt ei hyvältä näytä: Jopa Applen perustaja varoittaa iPhone-uudistuksesta
10:21 Suomen uudet vientiyritykset poikkeavat vanhoista
10:10 Analyytikko Baltian pankkifuusiosta: Nordeasta varteenotettavampi peluri
09:55 Kesäsää tuki Olvia – tulos ja markkinaosuus kasvoivat
09:34 Vähittäiskaupan myynti väheni keskikesällä
09:01 Yhdysvallat hyökkää EU:ta vastaan Applen verokiistassa
08:28 Nordea ja DNB yhdistävät toimintonsa Baltiassa
08:07 EK arvostelee uudistusta sähköiseksi tulorekisteriksi – "byrokraattinen ja kallis"
07:40 Yle: Ara teettää erityistilintarkastuksen Nuorisosäätiössä
06:03 Digitoday Suomalaiskeksintö valloitti maailman – täyttää tänään 25 vuotta
06:01 Analyysi Euroopan kriisejä yhdistää kamppailu kaasuputkista
24.8. Lentoyhtiöiden mokailu viivästyttää yhä useampaa lentoa
24.8. Volkswagen alkaa pian neuvotella oikeusjutuista Yhdysvalloissa
24.8. Italia tarjoaa täysi-ikäistyville 500 euroa kulttuuririentoihin
24.8. Kova ehdotus Britanniassa: Veronkiertäjille triplasakot suhteessa rikoshyötyyn
24.8. Muhkeamman veroalen maaliviiva lähestyy: Rahoitusalalle kiky-sopu
24.8. Ruotsi viilasi talousennusteitaan – "Olemme erittäin vahvoilla"
24.8. Digitoday Odotettu Honor 8 myyntiin huomenna: Tältä se tuntuu
24.8. Suomalaisfirma kehitteli jauhelihan korvaajaa kolme vuotta – härkäpapu haastaa nyhtökauran
24.8. Unohditko matkakortin, rapsahtiko tarkastusmaksu? Enää et selviä maksamatta
24.8. Digitoday Kiina yrittää suurta harppausta prosessoreissa: "En näe keinoa"
24.8. Lamborghinilta tulossa katumaasturi – odottaa myynnin kaksinkertaistuvan
24.8. Digitoday Ei vain Cisco: Nämäkin hälyttävät "NSA-aukoista"
24.8. POP Pankkiliiton toimitusjohtaja vaihtuu
Asiakastieto

Yhteistyössä