Kirjaudu ▼
 

Voima: VM valmistelee yhä hallintarekisteröinnin laajentamista

Lehtikuva
Voima: VM valmistelee yhä hallintarekisteröinnin laajentamista
Valtiovarainministeriö jatkaa kiistellyn hallintarekisteriuudistuksen valmistelua, Voima-lehti kertoo. Hallintarekisteröinnin laajentaminen on ristiriidassa hallitusohjelman kanssa, ja on saanut viranomaisilta täystyrmäyksen lausuntokierroksella.
30.3.2012 20:30
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Valtiovarainministeriön (VM) rahoitusmarkkinaosasto jatkaa edelleen hallintarekisteröinnin laajentamisen valmistelua, Voima-lehdelle vuodetusta muistiosta selviää. Lakipaketin toinen vaihe tulee eduskunnan käsittelyyn tänä keväänä.

VM:n rahoitusmarkkinaosaston muistiossa uudistuksen tavoitteeksi nimetään muun muassa "moniportaisen omistajarakenteen ja hallintarekisteröinnin käytön laajennus". Tämä johtaisi muistion mukaan siihen, että "myös suomalaiset sijoittajat voisivat säilyttää kotimaisia osakkeita säilyttäjäpankin tilille".

Hallintarekisteriuudistusta on kritisoitu kovin sanankääntein, ja se sai viime kevätkesällä viranomaisten lausuntokierroksella murskaavaa kritiikkiä.

Jos hallintarekisteröintiä laajennettaisiin alun perin suunnitellusti, voisivat suomalaiset sijoittajat piilottaa sijoituksiaan suomalaisyrityksissä ulkomaisiin hallintarekistereihin, joilla ei ole tietojen luovutusvelvollisuutta. Uudistuksen on sanottu lisäävän väärinkäytöksiä, harmaata taloutta ja veronkiertoa ja vaikeuttavan tiedonsaantia osakeomistuksista.

Hallitus otti viime kesän hallitusohjelmassaan tavoitteeksi varmistaa viranomaisten riittävät tiedonsaantimahdollisuudet ja huolehtia siitä, ettei muutos lisää harmaata taloutta. Omistuksen julkisuus ja läpinäkyvyys haluttiin pitää vähintään nykytasolla.

VM:n rahoitusmarkkinaosaston kaavailut ovatkin osittain ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden kanssa. VM:n työryhmä myönsi viime kesänä Helsingin Sanomien haltuunsa saamassa muistiossa, etteivät edes viranomaiset välttämättä saisi selville pörssiyhtiöiden lopullisia omistajia hallintarekistereistä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Ministeri [Jutta] Urpilainen ja ministeri [Jyri] Häkämies päättivät, että hallintarekisteröinnin valmistelua jatketaan erillään muusta arvopaperimarkkinalainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Muita poliittisia päätöksiä ei ole tehty, valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Tuija Taos sanoo Voimalle.

Lehden haastattelemat hallituslähteet kertovat, että asian valmistelu ei välttämättä tarkoita sen etenemistä lainsäädännön tasolle.

Taoksen johtaman arvopaperimarkkinamarkkinalainsäädäntöä uudistavan työryhmän on tarkoitus selvittää, voidaanko hallintarekisteröintiä laajentaa ilman, että läpinäkyvyys ja tiedonsaanti tulevat uhatuiksi.

– Jos se [laajentaminen] ei ole mahdollista, niin sitten ei missään nimessä edetä asian käsittelyn kanssa, hallituksen demarilähde sanoo Voimalle.

30.3.2012 20:30
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (42)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Eikö tätä valmistelua voisi julistaa salaiseksi. Toinen tapa on tehdä vain väliaikainen päätös. Kolmas hallituksen malli on ilmoittaa yksipuolisesti, että asia on päätetty ja loppuunkäsitelty.
Anonyymi: Talonmies 30.3.2012 20:41

Anonyymi
Taas siellä taitaa olla ministereillä tietovaje, ja virkamiehet vievät kuin pässiä narussa.
Anonyymi: Nimetön 30.3.2012 20:42

Anonyymi
Tämä on ihan taas maantapa.Jos tämä hallitus ei hyväksy niin sitten seuraava hallitus.samaa sanoi Pajunen guggenheimista.
Anonyymi: Voitaisko toi stadi 30.3.2012 20:49

Anonyymi
Jutta petti taas.
Anonyymi: Nimetön 30.3.2012 21:03

Anonyymi
Voima-lehti on anarkistien, kommunistien, ekoterroristien yms. ulosteväen juorulehti. Lehden tomittajia on tuomittukin monta kertaa mm. kunnianloukkauksista, vahingonteoista ja mellakoinnista. Sananvapaus on kaikilla, mutta kun lähteenä on tälläinen homekasa ei väitteille kannata antaa suoralta kädeltä yleistä leukojenlänkytystä suurempaa painoarvoa.
Anonyymi: Pro Patria 30.3.2012 21:10

Anonyymi
Hallintarekisteröinti on harmaata taloutta.
Anonyymi: Don 30.3.2012 22:04

Anonyymi
Poliittisten virkanimitysten ja perustuslakisoopan takia Suomesta tullut Kreikkalaisten oppipoika.

Suomi on vielä korruption kehitysmaa, mutta trendi voimistuu ja maa edistyy korrutiossa.

Suomi pärjäisi paremmin ilman valtion kansansatua, perustuslakia ja ottaa oppia Uudesta Seelannista, joka on siitä kirouksesta vapaa valtio ja yhteiskunta. Ei ihme, että Gerry Brownlee ei halua tehdä Uudesta Seelannista eteläisen tyynenmeren Suomea.

Helpompi vaihtoehto olisi äänestää perussuomalaiset valtaan. Mikään muu puolue ei voi taata hyvä veli verkoston tuhoamista, joka on sama kun vanhan valtion syöpälääke.

Molemmat on yhtä parhaita vaihtoehtoja vallantasapainon saavuttamiseksi.(lainsäädäntö-, toimeenpano- ja lainsäädäntövalta aidosti toimii)

Ei pidä unohtaa, että juuri vanhat puolueet ovat suojatyöpaikat tyhjäntoimittaja puoluetovereille luonnut. Jokainen vanha puolue on yhtäsuurta kommunistista puoluetta tässä asiassa.

Ääliöt ei koskaan tätä läksyä opi. Idiootit teki sen virheen ja silti uskoo vanhaan syöpään, mutta jytkyn jälkeen, sen voi jo antaa anteeksi.

Lisää valtaa Perussuomalaisille ja valtaa pois kansanedustajilta. Kansanedustajilla on liian paljon valtaa ja sitä pitää ottaa heiltä pois.

Eduskuntaan hallintarekisteriuudistus laki menee joka tapauksessa ja varmasti hyväksytään läpihuutojuttuna vanhojen puolueiden poliittisen näytelmän jälkeen. Vain Perussuomalaisten pelon takia.
Anonyymi: mailsa 30.3.2012 22:16

Anonyymi
´

Absoluuttinen niitti talousrikollisuudelle,
kun kaikki omistukset ja rahapuuhat saadaan
lain ja hyvän hallintotavan mukaisesti piiloon.
Anonyymi: vänrikki S. 30.3.2012 22:17

Anonyymi
virkamies pyörittää paperia että näyttäisi tekevän töitä. Puoleen voisi vähentää ilman että näkyisi missään..
Anonyymi: q 30.3.2012 22:48

Anonyymi
Vielä vuosi sitten (ennen vaaleja) KAIKKI puolueet vastustivat muutosta

https://www.youtube.com/watch?v=co-31RjVNd8
Anonyymi: Tero-Eikka 30.3.2012 23:08
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä