Kirjaudu ▼
 

Ovatko jenkit hulluja?

EPA/JAMES WATSON
Ovatko jenkit hulluja?
Poliittinen takalukko neuvotteluissa Yhdysvaltain velkakaton nostosta näyttää yhä pahemmalta. Liittovaltion luottokelpoisuus on vaarassa pudota, ja kiistelyn eri puolet syyttävät toisiaan mielipuoliksi.
26.7.2011 11:44
Hannu Sokala
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Yhdysvaltain poliittisten johtajien neuvottelut liittovaltion maksukyvyttömyyden välttämisestä näyttävän olevan entistä pahemmassa takalukossa. Presidentti Barack Obama ja kongressin republikaanit ovat ajautuneet asemiin, joista on vaikea lähentyä toista osapuolta.

Maailman suurimman joukkolainasijoittajan Pacific Investment Managementin Pimcon johtaja Mohamed el-Erian varoittaa, että Yhdysvaltain luottoluokitus saattaa pudota nykyisestä parhaasta luokastaan.
 
Obama taas sanoi tiistain vastaisen yön puheessaan, että tilanne on "vakava uhka" taloudelle.

– Tämä on vaarallista peliä, jollaista emme ole koskaan ennen pelanneet eikä meillä ole varaa pelata sitä nytkään. Emme voi sallia, että amerikkalaisista tulee Washingtonin poliittisen sodankäynnin uhreja, presidentti sanoi.

Kongressin edustajainhuoneen republikaanijohtaja John Boehner vastasi Obamalle tiukoin sanoin.

– Surullinen totuus on, että presidentti halusi avoimen sekin puoli vuotta sitten, ja hän haluaa avoimen sekin myös tänään. Näin ei tule tapahtumaan, hän sanoi.

Kannat kauempana
kuin koskaan

Arvostetun The New York Times -lehden mukaan Obaman ja Boehnerin kannat ovat kauempana toisistaan kuin koskaan aikaisemmin.

Velkaneuvottelujen takalukko näkyy myös markkinoilla. Yhdysvaltain dollarin arvo laski tiistaina ennätysalhaalle suhteessa Sveitsin frangiin.

– Ydinvoimalan ytimen sulamisen tavoin Yhdysvaltain maksukyvyttömyys laukaisisi tapahtuman, joka on liian pelottava edes ajateltavaksi, japanilaisen Gaitame.com Researchin johtaja Daisaku Ueno sanoi uutistoimisto Bloombergille.

Edustajainhuonetta johtavat republikaanit esittävät kaksivaiheista suunnitelmaa, jolla liittovaltion nykyistä 14 300 miljardin velkakattoa nostettaisiin noin 1 000 miljardia dollaria ja valtion menoja leikattaisiin 1 200 miljardia. Ensi vuoden alussa velkakattoa nostettaisiin toisen kerran.

Obama on kannattanut pidempiaikaista ratkaisua. Demokraatit olisivat valmiita kymmenvuotiseen ohjelmaan, jolla liittovaltion budjettivaje supistuisi 4 000 miljardia dollaria menoleikkausten ja veronkorotusten avulla.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Maanantaina demokraatit esittelivät uuden vaihtoehdon, joka supistaisi budjettialijäämää 2 700 miljardia kymmenessä vuodessa.

Demokraatit syyttävät republikaaneja härskistä politikoinnista. Republikaanit haluavat ajoittaa seuraavat velkaneuvottelut ensi vuoteen, jolloin ne sotkisivat Obaman presidentinvaalikampanjaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Obama aloitti vaalikampanjan jo maanantai-illan puheessaan, joka oli suunnattu suoraan äänestäjille,

"Hölmöilyä ja
naurettavia ideoita"

Velkaneuvottelujen takkuaminen on alkanut herättää myös kommentoijissa yhä railakkaampia kannanottoja.

– Mikään ei voita (velkaneuvotteluja) puhtaassa hölmöydessä, naurettavissa ideoissa ja hulluissa perusteluissa, Marketwatchin kolumnisti Rex Nutting kirjoittaa.

Nuttingin mukaan koko velkakatto on umpilisäkkeen kaltainen naurettava jäänne menneisyydestä. Hänestä velkakatto ei ole järkevä tapa pitää liittovaltion menoja kurissa, koska kongressi kuitenkin tekee mitä tahtoo – ja sitten korottaa velkakattoa.

New York Timesin kolumnisti David Brooks epäilee republikaaneja mielipuoliksi. Republikaanien kongressiedustajan James Lankfordin mukaan tämä arvio taas sopii paremmin demokraateille:

– . . . hullut demokraatit käyttäytyvät kuin se kaveri, jonka luottokortin luottoraja tuli täyteen ja meni vaatimaan tällä perusteella pomoltaan palkankorotusta.

26.7.2011 11:44
Hannu Sokala
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (143)


Anonyymi
Obaman tulisi nostaa velkakattoa yksin, välittämättä seurauksista.

Tosin mikäli se on laillisesti mahdollista.


no senhän se tulee tekemään jokatapuksessa, obamahan hyökkäsi libyaankin ilman kongressin lupaa, niin on nyt aivan varma että nostaa velkakattoakin yksin. obama on nostanut usan pressan ceacarin asemaan ja kaikki tietää miten ceacarille lopulta kävi.
Anonyymi: oslon mukava mies an 26.7.2011 16:45

Anonyymi
Onhan siellä täysjärkisiä, ei ehkä montaa, mutta yhden ainakin minä osaan nimetä. Hän on Ron Paul, republikaanien presidenttiehdokas, pitkäaikainen kongressiedustaja. Paul on pitkän linjan kriitikko erityisesti kalliiden ja turhien sotien osalta, ja vastustaa Fedin setelirahoituspolitiikkaa sekä loputonta velkaantumista. Paul lopettaisi välittömästi amerikkalaisjoukkojen sotimiset ja säästäisi sulkemalla yli 900 sotilastukikohtaa maailmalta. Ei se ole isolaatiota vaan järjenkäyttöä. Ei millään muulla maalla ole noin järjetöntä määrää tukikohtia maansa ulkopuolella. Eihän Suomikaan ole eristyksissä muusta maailmasta vaikkei meillä olekaan sotilastukikohtia maailmalla ja 4-6 biljoonan euron sotia käynnissä, joiden hyödyt ovat täysin kyseenalaisia.


Olen seurannut Ron Paulia pitemmän aikaa. Mies puhuu järkevää asiaa - ja tämän vuoksi hän ei koskaan tule pääsemään republikaanien viralliseksi presidentiehdokkaaksi.

Yhdysvalloissa ei 90% väestöstä tiedä kuka hän on. Niinkuin eivät tiedä mistään muustakaan yhtään mitään - ovat vain orjuutettuja kuten mekin kohta EU:ssa.

Republikaaneilla ja demokraateilla usassa ei ole mitään eroa. Koko touhu on vain näytelmää jolla yritetään pitää pystyssä ihmisten harhakuvaa todellisesta ja toimivasta demokratiasta.

USA on konkurssissa ja kyllä...he ovat täysin seinähulluja ja vastuuttomia.

Katsokaa oscar-palkittu dokumentti: "The inside job"
Anonyymi: Katsokaa oscar-palki 26.7.2011 16:54

Anonyymi
Bushin vieläkin holtittomammasta velanotosta tai tuhlailusta ei tehty muistaakseni tällaista numeroa. Tälläkin sivulla kirjoittavat markkinauskovaiset pitävät aatetoveriaan ilmeisen edesvastuuttomana pölvästinä, jolta ei parempaa voinut odottaakaan, ja ihmettelevät muuten niin järkevän oloisen Obaman kompastelua.
Anonyymi: Ei kerrota vasemmall 26.7.2011 16:55

Anonyymi
2012
Anonyymi: muumipeikko 26.7.2011 16:55

Anonyymi
"Hänestä velkakatto ei ole järkevä tapa pitää liittovaltion menoja kurissa"

Ja mikä sitten on? Tällä hetkellä monet valtiot (kuten myös suomi) ottavat velkaa velan päälle ilman mitään suunnitelmaa valtiontalouden tasapainottamiseksi.

Ainut mikä pakottaisi suomenkin päättäjät edes keskustelemaan asiasta olisi velkakatto.
Anonyymi: Ari Heikkinen 26.7.2011 17:03

Anonyymi
Mitä huolehdimme heistä, kun on Eurooppakin huolehdittavana, jos sekään, jos viisaita ollaan.

Yhdysvaltojen talouden kaatumisella on paljon on etuja Euroopalle, joka taistelee puolestaan omien ongelmiensa kanssa.

Jos Yhdysvallat ns. kaatuvat, niin siitä seuraa paljon hyvää Euroopalle, joka on nyt kaatumassa itsekin. Jos Eurooppa haluaa käyttää hyväkseen tätä tilaisuutta, antaa mennä!
Anonyymi: Eurooppa ensin, USA 26.7.2011 17:33

Anonyymi
Jenkkejä voi syyttää monesta asiasta mutta ei tästä. Siellä on käytössä velkakatto jollainen suomessakin tulisi olla.
Rebublikaanit ovat aivan oikeassa siinä, että jatkuvaa katon nostoa ja verojen korotusta tulee vastustaa. Ennen kuin veroja nostetaan täytyy menoja leikata. Tätä ei olla suomessa ymmärretty ja siksi täällä on yksi pallon kovimmista verotuksista ja silti budjetti on todella pahasti miinuksella.

Leikattavaa jenkeissä olisi. Puolustusbudjettia leikkaamalla saataisiin isot säästöt yksinään.
Anonyymi: Juha 26.7.2011 17:37

Anonyymi
Jenkit ovat - vähintäänkin - suuruudenhulluja.

Katsovat (edelleen) olevansa maailmanvaltiaita.

Jättävät köyhät kuolemaan nälkään kaduilleen.
Anonyymi: Sairasta Touhua 26.7.2011 17:45

Anonyymi
"Ovatko jenkit hulluja?"

Aivan kamalaa vihapuhetta. Näinä aikoina joutuu vähemmästäkin suurennuslasin alle ja tarkkailuun.
Anonyymi: järkyttynyt kansalai 26.7.2011 17:48

Anonyymi
Onhan ne hulluja ja velkaisia. Jenkkien BKT on myös kehitysmaatasoa kun sieltä otetaan tämä sijoitus- ja asuntokeinottelu pois.

Noh, ehkä Kiina tarvitsee raaka-ainetta koiranruokaan.
Anonyymi: Viimeinen pelastus 26.7.2011 18:24
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

14:48 Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
14:07 Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
14:06 Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
13:28 Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
12:43 Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
12:20 Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
11:48 Pörssissä selvä tuomio johtajavaihdokseen: Nokian Renkaat laskee, Caverion kiitää
11:39 Venevahinkoja sattuu syksylläkin – vakuutusyhtiö varoittaa aalloista ja putoavista lehdistä
11:14 Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
10:56 Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "Myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
10:26 Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
09:59 Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
09:44 Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
09:27 Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
09:10 Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
08:32 Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
08:16 LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
07:23 Ilta-Sanomat Kiivasta väittelyä ja jäätäviä kuittauksia – kaikki Trumpin ja Clintonin kohtaamisesta
06:01 Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
26.9. Tutkimustulos sysäsi lääkefirman kurssin nousuun – epileptikkolapset saivat apua kannabislääkkeestä
26.9. Ranskassa radikaali askel: Varoitusvärit elintarvikkeisiin
26.9. Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
26.9. Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
26.9. Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
26.9. Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
26.9. Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
26.9. Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
26.9. Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
26.9. YIT hakee kasvua kaupungeista
26.9. Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
Asiakastieto

Yhteistyössä