Kirjaudu ▼
 

Lapin poron liha sai suojan

Lehtikuva
Lapin poron liha sai suojan
Lapin poron liha on nyt suojattu EU:ssa. Suoja on tarkoitettu kopioinnin ja väärennöksien estämiseen.

Taloussanomat
7.5.2009 21:56
4

Lapin poron liha lisättiin eilen komission asetuksella Parman kinkun ja muiden tuotteiden joukkoon, joilla on suojattu alkuperänimitys.

Merkinnän saa poronliha, joka on tuotettu Suomen poronhoitoalueella syntyneistä ja kasvaneista poroista.

Merkintä edellyttää, että poronliha on myös leikattu ja pakattu Suomen poronhoitoalueella.

Puikulaperunakin
suojattu

Suomalaisista tuotteista vain Lapin puikulaperuna on aiemmin suojattu samalla tavalla.

Lisäksi karjalanpiirakka, kalakukko ja sahti on rekisteröity aidoiksi perinteisiksi tuotteiksi,  ja Kainuun rönttönen on suojattu maantieteellisellä merkinnällä.

Suoja väärennöksiä
vastaan

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

EU:n nimisuojajärjestelmän tarkoitus on suojata elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä ja huokeammilta väärennöksiltä.

Suoja koskee yleensä tuotteita, joita on valmistettu tai tuotettu perinteisesti tietyllä alueella tai tietyllä valmistusmenetelmällä useamman sukupolven ajan. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Suojausjärjestelmiä on kolme erilaista: Suojattu alkuperänimitys ja suojattu maantieteellinen merkintä suojaavat tuotteen tuotannon ja valmistuksen sen perinteisellä maantieteellisellä alueella. Kolmas järjestelmä suojaa tuotteen perinteisen valmistusmenetelmän.

Copyright Creative Commons Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy

Kommentit (4)

Sivut: 1
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ostin ison pussin pakastettua Lapin Lihan poronkäristystä.
Hyvä kun sain sen kaikki mahtumaan isoon paistokasariin.

Kun se oli valmista ihmettelin minne se oli kadonnut.
Määrällisesti n. 90% siitä oli haihtunut taivaan
tuuliin eli hyviä nuo lappalaiset pakastamaan lihaa.
Lappalaiset taitavia 8.5.2009 2:04

Anonyymi
Kai Lapin poronlihassa olevat Tsernobyl-säteilyjäämät jotka jäkälänsyönnin kautta kulkeutuvat poroon saivat myös suojan?
Radioaktiivinen jäkä 8.5.2009 6:36

Anonyymi
Eikös niitä ihan samoja sarvipäitä kasva myös naapurimaiden Norjan, Ruotsin ja Venäjän puolella? Ainakin ruotsalainen EU-poro on ollut ihan bueno ja hintakin jollakin järjellisellä tasolla. Lapin Liha myy Uusi-Seelantilaista tarhaelukkaa erehdyttävästi alkuperäistä poronkäristystä muistuttavassa pakkauksessa. Työpaikkaruokaloiden riistakäristyskin yleensä on samaa tavaraa.
Poro on paras 8.5.2009 9:28

Anonyymi
Poronliha haisee kakalle. Tarhahirvestä saa sen sijaan ihan hyvää käristystä.
Turhaan suojeltu 8.5.2009 22:42
Sivut: 1
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä