Kirjaudu ▼
 

Terrafame: Sotkamon vesitilanne yhä haastava - toiminta etenee suunnitellusti

Mika Ranta
Terrafame: Sotkamon vesitilanne yhä haastava - toiminta etenee suunnitellusti
Talvivaaran kaivostoimintaa jatkava Terrafame kertoo saavuttaneensa viime vuonna keskeisimmät tavoitteensa Sotkamon kaivoksen ylösajossa.
12.2.2016 14:09
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Terrafamelle oli keskeistä käynnistää malmin louhinta syksyllä, jotta bioliuotus saadaan käyntiin suunnitellusti. Tavoitteena oli, että bioliuotuskasoille siirretään neljä miljoonaa tonnia laatumalmia vuoden loppuun mennessä.

– Vuoden 2015 loppuun mennessä olimme siirtäneet primäärikasoille yhteensä 4,1 miljoonaa tonnia malmia. Saavutimme asettamamme tavoitteen aikataulussa, sanoo Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia tiedotteessa.

Metallituotannon kannalta oleellinen bioliuotus toimii myös suunnitellusti.

– Kasojen liuotustulokset ylittivät noin neljän liuotuskuukauden jälkeen kaivoksen aiempien vuosien parhaat tulokset, Ratia toteaa.

Kaivoksen päätuotteiden eli nikkelin ja sinkin toimitukset alkoivat Terrafamen mukaan suunnitellusti. Toiminnan ylösajo eteni suunnitellun budjetin mukaisesti tiukan kustannuskurin ansiosta.

Työntekijöitä palkattiin lisää

Terrafamen palveluksessa oli vuoden lopussa yli 550 työntekijää. Lisäksi yhteistyökumppaneiden palveluksessa on säännöllisesti noin 250 henkeä.

– Palkkasimme kaivokselle syksyn 2015 aikana noin 140 uutta työntekijää ja toimihenkilöä, joista suurin osa on kainuulaisia, Ratia jatkaa.

Ympäristön osalta tärkeimmät tavoitteet liittyvät vesien hallintaan. Tavoitteena on saada kaivoksen vesienhallinta kestävästi kuntoon.

Terrafamen mukaan keskeinen virstanpylväs saavutettiin marraskuussa, kun Nuasjärveen johtava purkuputki käynnistettiin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Vesitilanne on kuitenkin edelleen erittäin haastava. Vaasan hallinto-oikeus (VHO) rajoitti syyskuun välipäätöksellä Nuasjärven purkuputken sulfaattikiintiön 1 000 tonniin kuukaudessa. Tämä käytännössä puolitti sulfaattikiintiön Pohjois-Suomen aluehallintoviraston lupaan verrattuna.

– VHO:n välipäätös on tarkoittanut, että purkuputken kautta on voitu johtaa ainoastaan puolet suunnitellusta vesimäärästä. Tästä johtuen vesimäärä kaivosalueella kasvoi hieman vuoden loppuun mennessä, huolimatta joulukuussa tehdyistä lisäjuoksutuksista, Ratia sanoo.

– Vesitilanteen ja kaivoksen tulevaisuuden kannalta on kriittistä saada pikaisesti VHO:n lopullinen päätös, joka mahdollistaa louhinnan ja kaivostoiminnan jatkamisen suunnitellusti.

Purkuputken kautta johdettavan puhdistetun veden laatua tarkkaillaan jatkuvasti sekä kaivoksella että Nuasjärvessä.

– Sekä Terrafamen että ulkopuolisten asiantuntijoiden tekemien mittaustulosten perusteella putken kautta johdettu vesi on ollut sulfaatin osalta lupamääräyksien mukaista ja metallien osalta selvästi lupamääräyksiä parempaa, Ratia tiivistää.

Valtion viime vuonna perustama Terrafame käynnisti ylösajon sen jälkeen kun yhtiö osti viime kesänä Talvivaara Sotkamon liiketoiminnan ja omaisuutta Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.

Tammikuussa Terrafame kertoi ostavansa Talvivaaran Kaivososakeyhtiöltä lisää kaivosomaisuutta. Talvivaara myy Terrafamelle Sotkamon kaivoksen kalkkilaitoksen, laboratorion sekä geologisen datan.

12.2.2016 14:09
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (24)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
suomen ympäristökatastrofi joka toimii veronmaksajien tuella eikä koskaan tee oikeaa voittoa
Anonyymi: jepjepjep 12.2.2016 14:18

Anonyymi
Samaan aikaan Nikkelin maailmanmarkkina hinta tasoittunut 25 keskiarvoon joka nyt ei riitä koskaan edes peittää puoli kuluja rapakiven louhinnasta!

Mikä ihme se on että päätä hakataan hölmölässä seinään vaan sen takia kun sen joku aloittanut!
Anonyymi: Rapakivilouhos 12.2.2016 14:27

Anonyymi
Ei taida tehdä kuin sen 200 MEUR tappiota vuodessa!

Erikoisen tyhmää kun tuotteesta on ylitarjontaan 100% ja tilanne vain pahenee! Nikkelin hinta alle 8000 USD/tonni ja Talvivaaran nikkelisulfaatista saa ehkä 60-70% hintaa tuosta...ei voi tuottaa koskaan voittoa!
Anonyymi: Hölmöläisetvauhdissa 12.2.2016 14:50

Anonyymi
australialaiset jotka ovat kaivosneroja sanoivat vuosia sitten että tämä liotusmenetelmä ei toimi, ei toiminut australiassa ja vielä huonommin suomessa, kun on talvi lumet, eli tuli nämä vesiongelmat ja rikkihapot on vesistöissä
Anonyymi: jepjepjep 12.2.2016 14:54

Anonyymi
Järvestä otetaan puhdasta vettä ja se saastutetaan biomönjällä joka sitten lasketaan takaisin luontoon,onko mitään järkeä.
Anonyymi: jokke 12.2.2016 14:58

Anonyymi
Kuinka paljon jää tulosta/nikkelitonni +-?
Anonyymi: juupajuut 12.2.2016 15:05

Anonyymi
Mahtaakohan tuo biolios olla rypsi- tai auringonkukkaöljy pohjainen, tai mihin biojuttuun toi perustuu...?
Anonyymi: BioAntti 12.2.2016 15:05

Anonyymi
se perustuu rikkihappoon, yritäs liottaa metallia kivestä oliiviöljyllä, ei onnistu
Anonyymi: jepjepjep 12.2.2016 15:12

Anonyymi
Talvivaaran alueella ympäristö ja vesistö on niin saastunutta, ettei edes löylyvettä saa ottaa järvestä saati juoda!?
ELY keskus toteuttaa nykymuotoista ympäristölakia soveltaen. Näytteet otetaan pintavedestä jos otetaan??? Yritys (talvivaara) saa pilata ympäristön oikein viranomais valvomattomuudella. Yksityinen kansalainen joutuu rakentamaan biopuhdistamon mökille muutaman kokkareen vuoksi. Tämä on vähän kuin humalaisten touhua, mitä pienistä kun ei suuristakaan.
Anonyymi: miljardikaivoon 12.2.2016 15:12

Anonyymi
se perustuu rikkihappoon, yritäs liottaa metallia kivestä oliiviöljyllä, ei onnistu

Voi tätä teknisen asiantuntemuksen määrää...
ei se PERUSTU rikkihappoon, vaan hapolla säädetään pH:ta. Pienet pitoisuudet rikkihappoa eivät aiheuta ongelmia järvissä. Myös jätevesien pH:ta säädetään, kun niitä puhdistetaan.

Terrafame on riskipitoinen, taloudellinen sijoitus Kainuun maakunnan asukkaiden hyväksi. Kaikki roskajutut voivat pahimmillan aiheuttaa kaikkien 800 työpaikan menetykseen. Kainuulaiset ovat tunnetusti kateellisia ihmisiä, mikä näkyy tässäkin arvostelussa.

Terrafamessa on nyt hyvä henkilökunta ja asiantunteva johto. Odotan päivää, jolloin toiminta on taloudellisesti yritykselle kannattavaa. Päivä voi olla kaukana.

Pekka Perän ei olisi pitänyt aloittaa koko projektia niin pienellä pääomalla. PP oli epärealistinen haaveilija.
Anonyymi: VaikeaProjekti 12.2.2016 15:34
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä