Kirjaudu ▼
 

Eteläsuomalainen lomailija erottuu muista Lapissa

Antti Raatikainen
Eteläsuomalainen lomailija erottuu muista Lapissa
Koulujen talvilomat pidetään porrastetusti kolmella viikolla helmi-maaliskuussa. Lapissa on huomattu, että eri puolelta Suomea olevien asiakkaiden lomailutyyleissä on eroja.
24.2.2016 14:25
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Lapin hiihtokeskuksissa on käynnissä talvilomien kovin sesonki, mutta viikot eivät ole veljeksiä.

Yhden viikon asiakkaat erottuvat selvästi muista: meneillään olevan Etelä-Suomen talvilomaviikon eli viikon 8 lomalaiset käyttävät keskuksissa muita enemmän palveluja.

– Pieni ero on palvelujen käytössä eri talvilomaviikoilla. Tuntuu, että kasiviikkolaiset ovat todella loman vietossa. He haluavat shoppailla ja käyttää ravintolapalveluja ja muitakin alueen palveluja, kertoo Levin Matkailun toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi Taloussanomille.

Levin Matkailu Oy Lomarengas Ab, Ltd Oy Rukapalvelu Oy Ylläs-Ski Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 0794875-0
Kotipaikka Kittilä
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Varauspalvelut, matkaoppaiden palvelut ym.
Kaikki yrityksen taloustiedot

Sama näkemys on kelkkasafarien ja koskikellunnan kaltaista ohjelmaa järjestävän Rukapalvelun liiketoimintajohtajalla Tuukka Puijolalla. Hänen mukaansa kasiviikkolaiset ovat tottuneet käyttämään hyvätasoisia palveluja etelässä ja he haluavat kokea lomalla enemmän.

– Varmasti osasyy tällaiseen palvelujen käyttöön on se, että he käyvät esimerkiksi Rukalla vain kerran tai muutaman kerran vuodessa. Siksi palvelujen käyttö näkyy hiihtolomaviikon aikana, Puijola sanoo.

Pohjoisen asukki kokkaa mökissä

Toisessa ääripäässä hän näkee viikon kymmenen talvilomalaiset esimerkiksi Oulun ja Kuopion alueelta. He saattavat käydä keskuksessa useita kertoja talven aikana, joten palvelujen käyttö jakautuu tasaisemmin kaudelle.

– Lähialueella muun muassa Oulun seudulta tulevilla on paljon omia mökkejä, joten he käyvät useasti talven mittaan. He ovat tottuneita esimerkiksi tekemään ruokaa mökillä eivätkä välttämättä käytä niin paljon ravintolapalveluja.

Puijola kertoo eteläsuomalaisia talvilomailijoita kiinnostavan ohjelmapalveluista muita enemmän "huskyt ja porot". Hän huomauttaa, että ne ovat ehkä pohjoissuomalaisille tutumpia.

Eri talvilomaviikkojen asiakkaat ovat Puijolan mukaan lähestyneet entistä enemmän toisiaan siinä, miten paljon palveluja he käyttävät.

– Ehkä kymmenen vuotta sitten ero oli isompi.

Lasketteluopetus kiinnostaa lomalaisia

Levin Matkailun Kristiina Kukkohovin mielestä suomalaisten lomat ovat muuttunut siten, että nykyisin halutaan kokonaiselämystä ja tehdä erilaisia asioita. Lapsiperheen yhteinen hiihtoloma ei tarkoita sitä, että kaikki aika vietetään yhdessä.

– Perheessä on erilaisia tarpeita. Äidit tykkäävät ehkä mennä joogaamaan, lapset haluavat kylpylään ja isä menee moottorikelkkailemaan.

Ylläs-Skin rinnetoimenjohtaja Tuomo Poukkasen mukaan Etelä-Suomen hiihtolomaviikon asiakkaat käyttävät jonkin verran muita talvilomalaisia enemmän myös laskettelu- ja lautailukoulujen kaltaisia oheispalveluja.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Ehkä se on vielä korostunut, kun olosuhteet alkavat olla niin erilaiset Etelä-Suomen ja Pohjois-Suomen välillä. Varmaan silläkin on osuutensa, hän pohtii.

Murtomaahiihtokoulussa sen sijaan ei ylipäänsä näy juuri kotimaisia asiakkaita.

– Pilke silmäkulmassa voisi sanoa, että kun katselee menoa, niin olisi syytä käydä myös murtomaahiihtokoulussa. Se alkaa selkeästi olla laji, jonka osaaminen hiipuu.

Osa hakee mökkirauhaa

Majoituksen suhteen eteläsuomalaisten lomaviikolla asiakkaat keskittyvät hieman enemmän matkailukeskuksiin lähelle palveluja. Näin arvioi mökki- ja huoneistomajoitusta välittävän Lomarenkaan myyntijohtaja Juha Purhonen.

Toinen puoli asiakkaista taas hakee ennen kaikkea mökkirauhaa eli haluaa olla omissa oloissaan, mutta kuitenkin kohtuullisen matkan päässä palveluista. Jälkimmäisten lomaviikkojen asiakkaat ovat ehkä enemmän tätä porukkaa.

– Muilla viikoilla mökki kauempaakin kelpaa, Purhonen kertoo.

Hiihtokeskuksissa on havaittu yleisenä trendinä, että lyhyemmät lomat ovat hieman yleistyneet talvilomaviikoilla. Keskukseen ei välttämättä tulla enää koko viikoksi, vaan esimerkiksi vain pitkäksi viikonlopuksi.

– Viime vuosina ja myös tänä vuonna on nähty, että osa tekee hiihtolomavarauksia aika myöhään, Levin Matkailun Kukkohovi kertoo.

Hänen mukaansa varauksia on mukavasti kaikille kolmelle koulujen talvilomaviikolle ja asiakasmäärät ovat kasvussa viime vuoteen verrattuna.

24.2.2016 14:25
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (35)

Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Luonnolista, Etelä-Suomi on vauras joten myös eteläsuomalaiset ovat vauraampia ja siten massia riittää palveluihin enemmän kuin korpisuomalaisilla.
Anonyymi: EiYllätä 24.2.2016 14:52

Anonyymi
Etelä-Suomen talvilomaviikon eli viikon 8 lomalaiset käyttävät keskuksissa muita enemmän palveluja.


Luulisi olevan hyvä juttu sikäläiselle matkailu- ja ravintola-alalle.
Mutta kyllä tästäkin joku löytää jotakin nillittämistä, se on ihan saletti.
Anonyymi: hyväEteläSuomi 24.2.2016 14:57

Anonyymi
Etelä-Suomen talvilomaviikon eli viikon 8 lomalaiset käyttävät keskuksissa muita enemmän palveluja.

Luulisi olevan hyvä juttu sikäläiselle matkailu- ja ravintola-alalle.
Mutta kyllä tästäkin joku löytää jotakin nillittämistä, se on ihan saletti.

Olisit lukenut jutun loppuun, niin tietäisit, että pohjoisemman Suomen asukkaat käyvät Lapissa useammin, joten ei ole painetta syytää kaikkia rahoja yhden viikon aikana.
Anonyymi: KehäYkköset 24.2.2016 15:06

Anonyymi
Aika helppo arvata miksi näin on, etelässä on palkat sen verran korkeammat että on varaa lomallakin käyttää rahaa enempi.
Kun palkka on isompi ja kustannukset kalliimmat etelässä niin on totuttu käyttämään rahaa enempi ja käytetään myös lomalla samoin. Pohjoisen ihminen joutunut ja on tottunut elämään säästeliäästi.
Anonyymi: EtelänRahaa 24.2.2016 15:07

Anonyymi
Käyttävät visaa ja vipuja
Anonyymi: Jussitus 24.2.2016 15:31

Anonyymi
Sama toimii toisinpäin.

Etelän turistikeskuksissa pohjoisen asukkaat käyttää suhteellisesti enemmän rahaa ja palveluita kuin etelän asukkaat, kun linnanmäki tai särkäänniemi on naapurissa syödään mieluummin kotona kuin siellä.
Anonyymi: RahatKauas 24.2.2016 15:41

Anonyymi
Pohjoisen ihminen joutunut ja on tottunut elämään säästeliäästi.

Maatalous-, kehitysalue- sun muita turvennuijatukia katsoessa ei siltä vaikuta.


Ja tämän ajattelutavan huomaa joissakin "etelän hetelmissä", kun he saapuvat armollisesti "maatalous-, kehitysalue- ja turvenuijatukiaisten" maakuntaan lomailemaan. Vaikka olit etelässä ihan peruspalkkainen duunari, niin sitten rehennellään kuin Suomen omistajat ja käyttäydytään kuin muut suomalaiset olisivat joitakin rupusakkia.

Mutta näiltä elvistelijöiltä on tosi mukava ottaa rahat pois - täällä kehitysalueilla. :)
Anonyymi: jepjepjepjep 24.2.2016 16:28

Anonyymi
Kyllä Helsingissä osalla on bruttopalkat selkeästi korkeampi kuin muualla Suomessa, mutta jos vertaillaan nettopalkkoja ja asumiskulujen jälkeistä kulutukseen käytettäviä tuloja niin erot saattaakin kääntyä päälaelleen.

t normituloinen Helsingistä
Anonyymi: levifoevö 24.2.2016 16:30

Anonyymi
Pohjoisen ihminen joutunut ja on tottunut elämään säästeliäästi.

Maatalous-, kehitysalue- sun muita turvennuijatukia katsoessa ei siltä vaikuta.


Osuit naulan kantaan !
Anonyymi: skodamies 24.2.2016 16:50

Anonyymi
Etelä-suomalaiset erottaa myös helposti hissijonossa. Oli sitten vaikka miten pitkät jonot, yksin mennään hissiin vaikka edellä jonottaisi toinen yksinäinen. Toinen varma tapa erottaa etelä-suomalaine on, kun hän sanoo omalle naapurilleen kerrankin päivää - Lapissa.
Anonyymi: ESuomestaminäkin 24.2.2016 16:56
Sivut: 1 2 3 4
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä