Kirjaudu ▼
 

Pitkää lounasta saa jälleen – onko kenelläkään aikaa?

Heini Karjanmaa
Pitkää lounasta saa jälleen – onko kenelläkään aikaa?
Menneiltä vuosikymmeniltä tuttua pitkää lounasta saa taas. Entisaikaan pitkät lounaat saattoivat kestää, parhaimmillaan tai pahimmillaan, jopa 6–7 tuntia.
Nyt kysymys on lienee nostalgiasta – isompaa paluuta liike-elämän kosteisiin lounaisiin ei näytä olevan tulossa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Scandic Continental Helsingin eli entisaikojen Intercontinentalin Lastu-ravintola on ottanut listoilleen pitkän lounaan. Samaten helsinkiläinen ravintola Ilves tarjoilee kerran viikossa pitkää lounasta.

Scandic Continental Helsingin ravintolatoimen päällikkö Jouko Puranen kertoo, että ajatus pitkästä lounaasta lähti halusta kunnioittaa 40 vuotta täyttävän hotellin menneitä vuosikymmeniä.

– Kartoitimme vanhoja menuita ja tuotteittamme. Meidän Pitkä Lounas on yhdeksän ruokalajin lounas, joka tarjoillaan Presidential-sviitin salongissa. Sen saa joko juomilla tai ei niin kosteana, kertoo Puranen.

Purasen mukaan hotellin ravintolalla oli aikoinaan 80-luvun alussa tuote nimeltä "Kostea lounas". 

– Sellaista nimeä ei voisi tuotteelle nykypäivänä antaa. Se antaa väärän kuvan, eikä sovi nykypäivän yritysmaailmaan.

Uteliaille ja 
nostalgisiin hetkiin
 

Kohderyhmänä ovat vanhemman kaartin lisäksi asiakkaat, jotka eivät ehtineet omakohtaisesti kokea pitkien lounaiden aikakautta.

– Olemme ajatelleet tarjota mahdollisuuden nauttia pitkästä lounaasta niille nuoremmille sukupolville, jotka eivät olleet vielä työurallaan kovin korkealla – jos ollenkaan – 70- ja 80-luvuilla. Luonnollisesti toinen tärkeä kohderyhmä ovat ne vanhemman sukupolven edustajat, jotka haluavat muistella menneitä aikoja, Puranen sanoo. 

Puranen kertoo pitkään hotellissa työskennelleiden kollegoidensa kertoneen, että entisaikaan pitkät lounaat saattoivat kestää jopa 6–7 tuntia.

– Jossain kohtaa se ruokakin unohtui.

Nykypäivänä suuntaus on Purasen mukaan toinen. Ruoka on nousussa ja television kokkiohjelmat pönkittävät trendiä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Kyllä sen huomaa ravintolatoimialalla, että ruoan menekki kasvaa koko ajan.

"Nykyajan työkulttuuri
ei salli" 

Helsinkiläinen ravintola-alan vaikuttaja, alan yrityskauppoja järjestävän Activalin toimitusjohtaja Ari Larnemaa arvioi, ettei pitkillä lounailla ole mahdollisuutta yleistyä enää nykypäivänä.

– Kun ravintoloiden kilpailu on kiristynyt, pitää tuoda uusia tai uusvanhoja juttuja, joilla erottaudutaan. Pitkistä lounaista ei kuitenkaan tule mitään trendiä, sillä nykyajan työkulttuuri ei salli sitä, Larnemaa kertoo.

Larnemaa näkeekin, että pitkä lounas keskellä työpäivää voi nykypäivänä olla lähinnä harvemmin tapahtuva juhlahetki, eikä tapa.

Perinne elää
hiljaisuudessa

Larnemaan mukaan pitkien lounaiden perinne on edelleen rajoitetusti elossa eräissä herraklubeissa, mutta asiasta ääntä pitämättä ja kabinettien rauhassa. Laajemmassa mitassa pitkät lounaat jäivät pois kuvioista jo vuosikymmeniä sitten.

– Helsingin Suomalaisella klubilla kabinetteja varataan aina silloin tällöin pitkille lounaille.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (18)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Vaimoni ei pidä pitkistä lounaista silloin kun viellä niihin oli pakko osallistua (absolutisti olen).
Onneksi näin kotoa käsin pyörittelen markkinoita eikä tarvi kuunella sen 7h. jälkeen niitä minä minä olen maailman paras juttuja.
Anonyymi: 5.3 miljoonaa juoppa 4.5.2012 6:12

Anonyymi
on se niin kasaria
Anonyymi: ketä jaksaa enään ki 4.5.2012 6:41

Anonyymi
Toi ei kuulosta heti vapun jälkeen yhtään houkuttelevalta muuten kyllä.
Anonyymi: Vieläkään ihan norma 4.5.2012 6:44

Anonyymi
"Entisaikaan pitkät lounaat saattoivat kestää, parhaimmillaan tai pahimmillaan, jopa 6-7 tuntia."

Kyllä herrojen elämä on mukavaa kyllä tuohon aikaan mahtuu paljon muutakin mukavaa makuuhuoneen puolella kuin pelkkää syömistä, duunarien ruokatunti on jatkuvasti lyhentynyt, nyt se on monessa firmassa puoli tuntia. Meillä ei ole lainkaan "virallista" ruokataukoa ollenkaan van saamme syödä eväät työn ohessa jos ehditään.
Anonyymi: jatkuvaa 3-vuorotyöt 4.5.2012 6:58

Anonyymi
Pitkillä lounailla tehdään muutakin kuin syömistä. Kyllä se ruoka unohtuu kun päästään makuuhuoneen puolelle. Joten kyllä lainaus pitää paikkansa:
" Jossain kohtaa se ruokakin unohtui."
Anonyymi: kyllä tämä unohdus t 4.5.2012 7:08

Anonyymi
Ja siellä kaikilla oli niin muukaavaa,oi jospa oisin saanut olla muukaanaa.
Anonyymi: Elämäntaiteilija 4.5.2012 7:16

Anonyymi
Tavallisella duunarilla on töiden ulkopuolella vapaa-aikaa ja nukkumisaikaa tuon 8 tuntia... joskus n. 16 tuntia eli 6-8 tuntia nukkumista ja n. 8 tuntia vapaa-aikaa jona aikana käydään kaupassa, maksetaan laskut, tehdään ruoat, harrastetaan (jos ehtii) yms.

Sikariportaalla on luonnollisesti ollut laatuaikaa niin töissä kuin töiden ulkopuolellakin.

Monilla duunareilla tauot ovat lyhentyneet 2x 5 minuuttiin työpäivän aikana. Syödään siinä työn ohessa nopeasti jos ehtii.
Anonyymi: Tuota noin vaan 4.5.2012 8:35

Anonyymi
Vain typerykset käyvät töissä, ja kaikkein kateellisin suomalainen on kuitenkin työttömälle.
Anonyymi: 97% vihaavat työtään 4.5.2012 8:46

Anonyymi
Lounaalle tulee pituutta, kun käy sieltä täältä keräilemässä tykötarpeet.
Anonyymi: työttömän paluu kerä 4.5.2012 8:48

Anonyymi
nämä on niitä kohuttuja hyvävelikerhojen hommia...
Anonyymi: veljen poika 4.5.2012 9:02
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä