Kirjaudu ▼
 

Pizzeriaselvityksen tulos: Likaa, listeriaa ja kolia

Marja Airio / Lehtikuva
Pizzeriaselvityksen tulos: Likaa, listeriaa ja kolia
Jos pizzaa tekee mieli syödä jatkossakin, ei ehkä kannata lukea seuraavaa. Helsingin ympäristökeskuksen selvitys paljastaa, että hygienia on huono suuressa osassa pääkaupungin pizzerioista.
24.1.2012 12:58
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tekemässä selvityksessä löytyi runsaasti puutteita pizzojen raaka-aineiden laadussa ja säilytyslämpötiloissa. Vetolaatikostot olivat myös likaisia.

Pizzerioiden hygienia on jälleen puhuttanut lihaliike Agalin tuotteiden jouduttua pari viikkoa sitten käyttökieltoon.

Ympäristökeskuksen tutkimista näytteistä hyviä oli 71 prosenttia, välttäviä 9 prosenttia ja huonoja viidennes.

Kypsän lihan näytteistä hyviä oli hygieeniseltä laadultaan 67 prosenttia, välttäviä yhdeksän ja huonoja 24 prosenttia. Lihanäytteissä oli paljon aerobisia mikrobeja.

Listeriaa viidesosassa
lihanäytteistä

Tauteja aiheuttavia listeria-bakteereita todettiin joka viidennessä kypsänlihan näytteessä. Listeria-löydökset ilmoitettiin elintarvikkeen valmistuslaitosta valvovalle viranomaiselle. Yhdessä näytteessä oli ulosteperäistä kolibakteeria.

Kasvisnäytteistä oli hyviä 72 prosenttia, välttäviä neljä ja huonoja vajaa neljäosa. Huono laatu johtui enimmäkseen hiivoista. Myös kasviksista löytyi myös yksi kolibakteeritapaus.

Merenelävistä laadultaan hyviä oli 80 prosenttia, välttäviä 14 ja huonoja seitsemän prosenttia.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Näytteistä 41 prosenttia oli säilytetty liian lämpimässä. Kylmävetolaatikoista kolmannes oli likaisia.

Elintarvikkeet kuumennetaan pizzauunissa, jossa suurin osa bakteereista tuhoutuu. Ruokamyrkytyksen riski kasvaa, jos samoja raaka-aineita käytetään esimerkiksi salaateissa.

Ympäristökeskus tutki helsinkiläisten pizzerioiden pizzatäytteiden mikrobiologista laatua 2010. Näytteitä otettiin yhteensä 194. Tänä vuonna tarkastuksia jatketaan erityisesti niissä pizzerioissa, joissa löytyi puutteita.

(Oikaisu: Tutkituista näytteistä välttäviä oli 9 prosenttia, ei kymmenesosa, kuten jutussa aiemmin mainittiin.)


24.1.2012 12:58
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (76)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ei mikään yllätys ,alallehan on tullut jos jonkinlaisia kokkeja joilla ei ole mitään alan koulutusta.


lihat ja äyriäiset kypsyy ennen uuniin laittoa hyllyllä
Anonyymi: Nimetön 24.1.2012 13:07

Anonyymi
Juuri vetäsin kebabin tuossa. Ei tartte karppaa eikä mitään että paino pysyy kurissa koska 5min sen jälkeen kun on syönyt, niin vatsa tyhjenee vauhdilla ;)
Anonyymi: Nimetön 24.1.2012 13:13

Anonyymi
Juuri vetäsin kebabin tuossa. Ei tartte karppaa eikä mitään että paino pysyy kurissa koska 5min sen jälkeen kun on syönyt, niin vatsa tyhjenee vauhdilla ;)


Kerkesitkö edes vessaan ;)?
Anonyymi: Sepi 24.1.2012 13:15

Anonyymi
Likaa, listeriaa ja kolia

Näistä on hyvä pizza tehty.
Anonyymi: Ja eikun syömään 24.1.2012 13:15

Anonyymi
Eipä yllätä hygienian huono taso, kun suurimmassa osassa näissä työskentelee pelkästään miehiä... Lisäksi monet kokit tupakoivat - vaivautuvatkohan edes pesemään kätensä joka sätkä- wc-tauon jälkeen.
Anonyymi: Imodium tutuksi 24.1.2012 13:15

Anonyymi
Hyvä syy ottaa siihen muutamat paukut päälle, niin pöpöt kuolevat.
Anonyymi: huppeli-ukko 24.1.2012 13:16

Anonyymi
Juuri vetäsin kebabin tuossa. Ei tartte karppaa eikä mitään että paino pysyy kurissa koska 5min sen jälkeen kun on syönyt, niin vatsa tyhjenee vauhdilla ;)

Kerkesitkö edes vessaan ;)?


Hah oli kyllä läheltä piti tilanne, mutta onneksi olin kotosalla. Sen tietää että kun tilaa jotain pizzeriasta, niin ei kannata lähteä mihinkään seuraavan 30min aikana kun on syönyt...
Anonyymi: Nimetön 24.1.2012 13:17

Anonyymi
Likaa, listeriaa ja kolia

Näistä on hyvä pizza tehty.


Juu nehän on mainio proteiinin lähde.
Anonyymi: Listeriaa ja kolia e 24.1.2012 13:18

Anonyymi
Hyvä syy ottaa siihen muutamat paukut päälle, niin pöpöt kuolevat.


Tämä totta. Jos pitkin viikkoa syö pizzerioiden antimia, niin viikonloppuna on hyvä puhdistaa systeemi nauttimalla vähintään puolen litran viina-annosta vastaava määrä alkoholia.
Anonyymi: Nimetön 24.1.2012 13:19

Anonyymi
Muistan kun valitin Chicosista kun sain heidän pihvistään Itä-Keskuksessa lievän ruokamyrkytyksen (olin ottanut onneksi juomaksi alkoholia sisältävän juoman) ja vaimoni vähän pahemman kun joi vain vettä.

Kun annoin palautetta, minulle kerrottiin että emme vain siedä mausteita. Niin, ulkomailla maustettu ruoka ei ole koskaan vaikuttanat, eikä Chicosin toisissa toimipaikoissakaan. Lopetin Chicosin käyttämisen kokonaan ja muistan aina kertoa kaikille kuin ala-arvoista toimintaa kyseisessä ketjussa on ollut vaikka aikaa on kulunut jo yli 6 vuotta.

Viime kesänä vielä kävin S-ketjun ravintoloissa juomassa olutta, mutta silloin minulle tarjottiin kamppania tuotteena olut, jonka parasta ennen päiväys oli jo vanhentunut. Ei se tee tuotteesta huonoa, mutta jos joudun maksamaan täyden hinnan toisen luokan tuotteesta niin minulle riitti. Lopetin S-ketjun paikoissa käymisen. Pakko myöntää että on se vähän hankaloittanut elämään, mutta minä maksan laadusta ja kulutan paljon rahaa vastaaviin paikkoihin, joten en näe menettäneeni mitään.
Anonyymi: Ei enää kiinnosta va 24.1.2012 13:21
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä