Kirjaudu ▼
 

Näin kunta voi pilata palvelunsa

Heini Karjanmaa
Näin kunta voi pilata palvelunsa
Kurjaa kouluruokaa, suttuista siivousta, jättikorotuksia hintoihin. Moni kunta on saanut karvaita kokemuksia, kun palveluita on ulkoistettu.

21.12.2011 06:18
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Hyvin monessa kunnassa valtuustot ovat tänä syksynä pohtineet mahdollisuutta ulkoistaa osa kunnan nykyisistä omista palveluista: siivouksesta, vuokra-asuntojen hallinnasta, ruokahuollosta tai taloustoimesta.

Kaikkea kun ei ole järkevää tehdä itse.

Tilanne on erikoinen: samaan aikaan kun toisissa kunnissa toivotaan yhä ulkoistuksista apua talousvaikeuksiin, monessa jo yhtiöittämistä kokeilleessa kunnassa ollaan säästösyistä palaamassa vanhaan systeemiin.

Ne omat, vanhoissa vitseissä patalaiskoiksi haukutut kunnan työntekijät voivatkin olla monella alalla yhä kilpailukykyisiä.

Kumiperunoita koulussa,
mystisiä hinnankorotuksia

Kunnan omien työntekijöiden arvostusnousun syynä ovat paitsi säästötarpeet, myös suoranaiset pettymykset ja ostopalveluiden asiakkailta tulleet valitukset.

Yleisimpinä perusteluina omien palveluiden palautusaikeille kunnat mainitsevat ostopalveluiden hintojen suhteettoman nousun tai palvelutason laadunvaihtelut.

Taloussanomien eri puolilta Suomea keräämät esimerkit kertovat monenkirjavista ongelmista.

Kaupunki siirsi koulu- ja vanhainkotiruokailut ateriafirmalle ja luopui toimipaikkakohtaisista keittäjistä.
Ruuan laadusta alkoi tulla huomattavasti aiempaa enemmän valituksia. Pidentyneiden kuljetusmatkojen takia lämmin ruoka tuli perille joskus kylmänä, ja toisinpäin. Ruoka myös loppui päivittäin monesta toimipisteestä.

Kunta alkoi hankkia katujen ja viheralueiden kunnossapitoa yksityiseltä yhtiöltä
.
Odotettua runsaslumisempi talvi nosti ylläpitokulut moninkertaisiksi, koska kalliita lisätilauksia jouduttiin tekemään jatkuvasti.

Kunta sopi vanhuspotilaiden kuntoutuspalveluista yksityisen hoitoyhtiön kanssa.
Omaisten mielestä jatkuvasti vaihtuvat hoitajat ja vaihteleva hoidon taso hidastavat toipumista. Kunnan omassa laitoksessa potilaat paranivat nopeammin ja pystyivät palaamaan koteihinsa aiemmin.

Kunta ulkoisti atk- ja palkkakirjanpitopalvelunsa suurelle yksityiselle palveluntuottajalle.
Samalla omat mikrotukihenkilöt poistettiin. Nyt tietokonepulmien ratkaiseminen vie viikkoja, laiteasennukset ja palkanmaksutkin tökkivät. Palveluntuottajan ilmeisesti Aasiassa sijaitseva help desk ei aina pysty antamaan neuvoja suomeksi.

Kunta valitsi siivouspalvelut halvimmalta tarjoajalta.
Paljastui, että yhtiöllä ei ollut tarpeeksi työntekijöitä kaikkiin kohteisiin, ja tarjouksen mukainen perussiivous oli lähinnä näennäistä siistimistä. Kunta irtisanoi palvelusopimuksen, mutta seuraavankin yrityksen kanssa oli laatupulmia. Yrityksen mukaan kunnan kiinteistöt olivat ilmoitettua heikommassa kunnossa, jolloin siivoamiseen tarvitaan huomattavasti enemmän aikaa. Kiinteistöjen muut huolto- ja remonttipalvelut oli kunnassa ulkoistettu jo muutama vuosi aiemmin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kunta tilasi vammaishoitopalvelun yksityiseltä toimijalta. Ensimmäinen vuosi mentiin sovitulla tarjoushinnalla, seuraavana vuonna hoitopäivän hinta olikin jo 237 euroa kalliimpi kuin mitä se olisi ollut kunnan omalla väellä tehtynä.

Oma toiminta on
saatu järkevämmäksi

Kunnan oma toimintakin on voinut viime aikoina tehostua niin paljon, että muutaman vuoden takaisen ostopalvelufirman tehokkuus häviää sille selvästi.

Esimerkiksi Savonlinna aikoo palauttaa vanhusten sairaanhoitopisteen sekä kehitysvammahuollon palveluita omille työntekijöilleen. Lisääkin voi olla tulossa.

– Tarkastelemme toimintoja säännöllisesti, ja jos oma tuotanto on edullisempaa, se otetaan. Siksi olemme perustamassa omaa yksikköä esimerkiksi lastenkotipalveluihin, kertoo Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine.

Samanlaisia hankkeita on vireillä muuallakin, kuten oheinen taulukko osoittaa.

.

Näissä kunnissa uskotaan omiin palveluihin
Jo peruttuja ulkoistuksia tai suunniteltuja ostopalveluista luopumisia.
Kunta Palvelu Miksi taas kunnan hommaksi?
Iisalmi Lastensuojelun ostopalvelut Kuntayhtymän palvelut sopivat tarpeisiin paremmin
Imatra Vanhusten palveluasuminen Omana työnä tulee 10-15 prosenttia halvemmaksi
Järvenpää Vanhusten palvelutaloja Yksityisen toimijan hinnankorotukset
Kajaani Uimahallin siivous Ei vastannut odotuksia
Lapinlahti Vanhusten palvelutalo Palvelutaso ei vastannut odotuksia
Mikkeli Iso terveysasema Halutaan parempi yhteentoimivuus muun terveydenhuoltoverkon kanssa
Outokumpu ja Liperi Lastensuojelun huostaanotot ja sijoitukset Yksityispalvelun kalleus
Savonlinna Vanhusten sairaanhoitopiste, lastenkotipalvelut, vammaishoitopalvelut Ei vastannut tarpeita, kustannukset nousussa
Seinäjoki Koulusiivouksia Ei vastannut tarpeita
Lähde: JHL, kunnat

21.12.2011 06:18
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (72)


Anonyymi
Toimivassa marrkinaympäristössä yksityinen työ on aina tehokkaampaa kuin verovaroin rahoitettu työ... AINA. Kysymys ulkoistamisen järkevyydestä riippuu siitä onko meillä 1) toimivat markkinat 2) onko saavutettava tehokkuus riittävä 3) osataanko markkoinoita hyödyntää (kilpailutus).Suomessa vikana ovat kohdat 1 ja 3. Meillä ei ole täysin toimivia markkoinoita (lehmänkauppoja) eikä kunnissa oikeasti osata kilpailuttaa ulkopuolisia yrityksiä.


"Toimiva markkinaympäristö" on lähinnä teoreettinen käsite.

Toimiihan reaalisosialismikin - teoriassa.

Ikiliikkujakin on keksitty, mutta sekin toimii vain teoriassa - vetovoimattomassa tyhjiössä.
Anonyymi: Teoreettisia käsitte 21.12.2011 15:40

Anonyymi
Palveluiden yksityistäminen ei Suomessa usein valitettavasti toimi, vaikka kuinka yritettäisiin.

Tulee mieleen tapaus, jossa kävi päinvastoin: kunta joutui "sosialisoimaan" tärkeän yksityisten palveluntuottajien tuottaman palvelun - bensiinin jakelun.

Näin kävi jokin aika sitten Merijärvellä.

Kunta yritti etsiä bensiiniasemalle yrittäjää pitkään "kissojen ja koirien" kanssa. Lopulta tilanne oli siinä pisteessä, että kunnan oli otettava itse haltuunsa bensiininjakelu, jotta kuntalaiset saisivat tämän tuiki tarpeellisen palvelun. Nyt kunnansihteeri päättää bensiinin hinnan ja kauppa käy.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kunnansihteeri-maaraa-bensan-hinnan/882265
Anonyymi: Yksityistämisestä so 21.12.2011 15:54

Anonyymi
Kunnallinen yksityinen vertailu harhaanjohtavaa
jos kaikki kustannukset ei ole julkisella mukana.
Kouluruokailu esimerkiksi,julkisella ei lasketa
kiinteistökuluja mukaan,vuokra lämpö sähkö siivous
kiinteistön hoito,palkat sivukuluineen ym.


Nyt yrittäjä ei tiedä mistä puhuu. Monasti kuntien kustannuksissa lasketaan sellaisia vyörytyseriä kunnallishallinnosta joita ei yrittäjälle tule. Lisäksi kunnan työntekijät tekevät myös kokonaisvaltaisempaa työtä - ei vain sitä mistä maksetaan...
Anonyymi: Terppa 21.12.2011 17:17

Anonyymi
Kun yksityistäminen menee pieleen, se on tietenkin yksityistäjän vika. Toinen juttu voi olla kilpailun vähyys, sillä asiat on hoidettu perinteisesti kunnan sisällä, eikä kilpailu ole ollut silloin mahdollista.
Anonyymi: Yrittäjän vika, kun 21.12.2011 18:22

Anonyymi
Olisiko mahdollista ulkoistaa kunnan hallinto?
Anonyymi: Sudeettisavolainen 21.12.2011 18:52

Anonyymi
Kunnallinen yksityinen vertailu harhaanjohtavaa
jos kaikki kustannukset ei ole julkisella mukana.
Kouluruokailu esimerkiksi,julkisella ei lasketa
kiinteistökuluja mukaan,vuokra lämpö sähkö siivous
kiinteistön hoito,palkat sivukuluineen ym.


Mukaan ei lasketa täysimääräisesti myöskääm palvelun kilpailuttamisesta, valvonnasta ja korjauksista kunnalle aiheutuneita lisäkustannuksia.
Aivan mahdotonta mukaan on laskea yksityisen palvelutarjoajan esimerkiksi heikkokuntoisilta vanhuksilta perusteettomasti perityt maksut. Esimerkkeinä laskutus lääkityksestä, jota ei ole määrätty eikä pyydetty, laskutus aiheettomista ja usein tekemättä jääneistä hoitotoimenpiteistä, heikkolaatuisen ruoan kohtuuton hinta, jne.
Varsinkin vanhukset ja heidän kauttaan sitten myös veronmaksajat ovatkin nykyisin palveluyrittäjien hävyttömän ryöstön kohteina.
Anonyymi: Epäonnistunut kapita 28.12.2011 19:25

Anonyymi
Toimivassa marrkinaympäristössä yksityinen työ on aina tehokkaampaa kuin verovaroin rahoitettu työ... AINA. Kysymys ulkoistamisen järkevyydestä riippuu siitä onko meillä 1) toimivat markkinat 2) onko saavutettava tehokkuus riittävä 3) osataanko markkoinoita hyödyntää (kilpailutus).

Suomessa vikana ovat kohdat 1 ja 3. Meillä ei ole täysin toimivia markkoinoita (lehmänkauppoja) eikä kunnissa oikeasti osata kilpailuttaa ulkopuolisia yrityksiä.

Ongelmana on, että rehellistä kapitalistia on ihan yhtä vaikea löytää kuin pyyteetöntä kommunistia.
Anonyymi: Markkinavoimien mone 28.12.2011 19:29

Anonyymi
Kotimaista tuotantoa edustaa palvelutuotanto.


Tulin juuri vierailulta läheisen luota palvelutalosta. Hän kertoi 400 euron lisälaskusta/kk osin toiminnoista, joita ei ollut tehty, osin väkisin tehdyistä palveluista, kuten perusteettomista verenpainemittauksista ja muista hoitotoimenpiteistä ja lääkityksestä. Kun laskutusminimi on 20 euroa, laskua kertyy nopeasti ja vanhuksen on vaikea valvoa sen oikeellisuutta. Pientä eläkettä saavalle tilanne onkin pelottava ja toisin kuin luullaan, kunta tai kaupunki ei todellakaan ole ihan heti tulossa apuun. Nykymuotoinen yksityinen palvelutalosysteemi onkin pelkkää saalistusta.
Anonyymi: Avuttomat saalistetu 28.12.2011 19:40

Anonyymi
Tämä jauhaminen palvelujen tuotantotavoista on idioottimaista, ihan sama kuinka palvelu tuotetaan.
Kyse on VASTUUSTA, yksityinen on vastuussa siitä mitä tekee, kunnallinen virkamies ei ole. Jos virkamies on laiskuuttaan tai välinpitämättömyyttään jättänyt tekemättä työnsä, hän saa huomautuksen kolmen vuoden päästä kun on menty korkeimman hallinto-oikeuden kautta.

Kerropa minulle, miten esimerkiksi dementoituneelta vanhukselta perusteettomia maksuja keräävä ja ala-arvoisia palveluja tarjoava palvelutuottaja pistetään vastuuseen. Näkyviin väärinkäytöksistä tulee vain jäävuoren huippu.
Anonyymi: Ei onnistu 28.12.2011 19:44

Anonyymi
Olen itse hyvin läheltä saanut ulkoistuksia seurata ja väitän tuntevani asiaa. Keskeiset ongelmat ovat seuraavat: 1. ulkoistus ei ole strateginen valinta vaan hätäratkaisu työvoimapulan tms vuoksi 2. kunnassa kukaan ei ymmärrä sitä kokonaisuutta mitä ulkoistetaan ( jos joku ymmärtäisi, ei ehkä ulkoistusta tarvittaisikaan) 3. tarjouspyynnöt ja niiden perusteella tehtävät vertailut ovat surkeita 3 valinta tehdää hinnan perusteella (lähes aina halvin) 4. tehdyissä sopimuksissa ei sanktioida sopimusrikkomuksia (usein ei edes määritellä) 5. sopimusten toteutumista ei seurata.
Tuossa alkajaisiksi. Nyt sitten huudetaan, että ulkoistaminen on syyllinen ongelmiin, kyllähän ne ongelmat olivat jo ennen ulkoistamista mutta jotenkin se vain tuppaa unohtumaa. Kuntaväki nyt sitten haluaa tehdä omana toimintanaan näitä asioita (tottkai!) ja kymmenen vuoden päästä taas huudetaan ulkoistamista apuun. Ja kansa maksaa tämän touhottamisen.

eivätkö ulkoistuspalveluja tarjoavat aina esitä, että he tuovat oman osaamisensa täydentämään kunnan osaamista. Ainoa täydennys taitaa olla laskutuksen osaaminen.
Anonyymi: Huuhaata molemmin pu 28.12.2011 19:47
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä