Kirjaudu ▼
 

Katso paljonko hoitosi oikeasti maksaa

Lehtikuva/Taloussanomat
Katso paljonko hoitosi oikeasti maksaa
Terveyskeskuskäynti maksaa alle 30 euroa ja lapsen päivähoito kalleimmillaan 250 euroa kuukaudessa – käyttäjilleen. Oikeasti sillä rahalla saisi lääkäriltä vain kättelyn ja lapselle päiväunet tarhassa. Taloussanomat selvitti, paljonko kuntien palvelut oikeasti maksavat eli miten paljon vastinetta saat verorahoillesi. Yhä useampi kunta haluaa sinun tietävän sen.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Useimmat rutisevat veroista, mutta harva tulee ajatelleeksi, mitä rahoilla saa. Kuntien palvelumaksut kattavat keskimäärin vain vajaa 12 prosenttia todellisista kustannuksista. Koska palveluita on hyvin erihintaisia ja hinnat vaihtelevat kunnittain ja usein myös kuntalaisen maksukyvyn mukaan, omakustannushaarukka on suuri.

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysyksikön johtaja Jussi Merikallio kertoo, että kunnissa on puhuttu paljon siitä, että palvelujen todelliset hinnat pitäisi esittää laskuissa, jotta kuntalaiset tietäisivät, mitä mikin maksaa, mihin verorahat menevät, ja jotta he osaisivat myös yhä paremmin arvostaa palveluitaan.

Espoo esittelee jo päiväkotilasten vanhemmille hoidon todelliset kustannukset ja Vantaa aikoo elokuussa ryhtyä kertomaan, paljonko yhden lapsen hoito keskimäärin maksaa. Kuntaliitossa pidetään hyvänä, että puhutaan oikeista summista eikä mielikuvista.

– Lähtökohta on, että kaikissa kunnan palveluissa pitäisi näkyä myös todelliset hinnat, Merikallio sanoo.

Päivähoidon hinnat ovat melko selkeä kokonaispaketti, mutta esimerkiksi monissa terveyspalveluissa hinnoittelu on monimutkaista ja todellisten summien kertominen hankalaa. Merikallio arvioi, että viiden vuoden päästä varhaiskasvatuksen ja ehkä suun terveydenhuollon laskuissa näkyvät jo todelliset hinnat ja muilla aloilla mietitään, miten ne saataisiin esitettyä.

Päivähoidon oikea
hinta moninkertainen

Merikallion mukaan usein luullaan, että päivähoidossa kallein kokopäivähoitomaksu eli 254 euroa, on summa, minkä lapsen hoitaminen maksaa. Todellisuudessa se ei kata kuin muutaman tunnin päivästä.

Oikea hinta on kiinni lapsen iästä. Pienen lapsen hoitaminen on kalliimpaa, sillä alle kolmivuotias tarvitsee paljon enemmän aikuista kuin toimelias leikki-ikäinen.

Myös kuntakohtaiset erot ovat suuret. Espoossa päivähoito maksaa keskimäärin 1 176 euroa kuukaudessa, kun Vantaalla se on 889 euroa eli liki 300 euroa halvempaa. Vantaan hinta on noin 100 euroa kuntien keskimääräistä päiväkotihoidon kustannusta pienempi.

Vaikka kunnat huolehtivat sosiaali- ja terveyspalveluista, valtioneuvosto määrittelee, minkä suuruisia maksut korkeintaan voivat olla. Esimerkiksi päivähoitomaksut riippuvat vanhempien tuloista ja hoidossa olevien sisarusten määrästä. Pienin perittävä kokopäivähoitomaksu on 23 euroa.

Sairaalapäivästä kunta
maksaa pääosan

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Päivä Helsingin terveyskeskuksen akuuttivuodeosastolla maksaa esimerkiksi leikkauksesta toipuvalle potilaalle 32,50 euroa, mutta kaupungille liki 300 euroa. Pitkäaikaissairaan hoitaminen vuodeosastolla on sata euroa halvempaa.

Pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevan maksu määräytyy tulojen mukaan. Jos potilaalla on vaikkapa hyvä eläke, hän maksaa hoidosta paljon enemmän kuin niukkatuloinen.

Myös keskussairaaloiden hinnat vaihtelevat. Kuntaliiton kehityspäällikkö Heikki Punnonen kertoo, että polven, lonkan tai nilkan tekonivelleikkaus voi maksaa kotikunnalle 8 010 euroa. Asiakas maksaa viidestä sairaalapäivästä 162,50 euroa.

Kaihileikkaus päiväkirurgisena maksaa 710 euroa, mistä potilaan osuus on vajaa 90 euroa. Juuri hinnan takia moni odottaa pääsyä yhteiskunnan maksamaan leikkaukseen. Yksityissairaalassa leikkaus kaikkineen voi maksaa 1200–1500 euroa, josta Kela korvaa vajaa 200 euroa.

Kenenkään ei
pidä syyllistyä

Jotkut vierastavat todellisten hintojen esittelyä ja pitävät sitä syyllistämisenä. Kun flunssaisen potilaan lääkärikäynnin hinta kotikunnalle voi olla alle 60 euroa, esimerkiksi syöpäpotilaan lääkärikäynti tutkimuksineen ja sytostaattihoitoineen voi maksaa 1200 euroa.

Palovammapotilaan hoitoon voi mennä satoja tuhansia euroja. Myös moni pitkään sairaalassa hoidettava vanhus saattaa kauhistua aiheuttamiensa kustannusten suuruutta.

Merikallion mukaan läpinäkyvyyden lisäämisellä ei suinkaan pyritä osoittelemaan ketään tai huomauttelemaan, että ”katso nyt, miten kalliiksi tulet”. Hän muistuttaa, että kuka tahansa meistä voi tarvita hoitoa, eikä kyse ole yksittäisen ihmisen valinnasta.

– Yhteiskunnassamme on valittu tällainen tapa, jossa kaikki hoidetaan kustannuksista huolimatta.

Kuntalaiset maksavat murto-osan todellisista hinnoista
Esimerkkejä eräiden sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksista
Palvelu Todellinen hinta, euroa Kuntalaisen maksama hinta, euroa
Lapsen kokopäivähoito/kk 990 23–254
Avohoidon lääkärissä käynti 57–1200 27,40
Kaihileikkaus päiväkirurgiana 710 80,90
Sairaalapäivä lyhytaikaisessa hoidossa 298 32,50
Polvinivelleikkaus 8 010 162,50
Lähde: Kuntaliitto, STM

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (171)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 18
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Itse pyrin rentouttamalla parantmaan itseni.
Olinkin tuossa pakkasten aikaan hieman kipeä.
Anonyymi: Mielikuvilla itsensä 19.5.2010 6:17

Anonyymi
Tätä lukiessa ei voi kun ihmetellä miksi kotiäidille sitten maksetaan vain muutama satanen ja että miksi kotihoidontuet poistetaan tai leikataa...
Anonyymi: Kotiäiti kunnes raha 19.5.2010 6:42

Anonyymi
Artikkeli on antavinaan mielikuvan avoimuudesta, mutta kirveelläkään ei saa selville, mikä on kiinteistökulujen eli gryndereiden osuus kustannuksista.
Anonyymi: Hämäätte vaan 19.5.2010 6:44

Anonyymi
Tätä lukiessa ei voi kun ihmetellä miksi kotiäidille sitten maksetaan vain muutama satanen ja että miksi kotihoidontuet poistetaan tai leikataa...


Koska joka kolmannesta kotiäidistä tulee työtön.
Anonyymi: Pummaillaan 19.5.2010 6:46

Anonyymi
Yksityisen terveyden huollon hinnat on tällä hetkellä hyvin halvat, johtuen siitä että saadaan julkinen terveydenhuolto näyttämään kalliilta. Julkisen terveydenhuollon laskuihin liittämän "todellisen hinnan" avulla saadaan julkinen terveydenhuolto näyttämään kalliilta. Tässä on käynnissä suuri julkisen terveydenhuollon alasajo käynnissä johon myös kokoomus vetoinen TEHY osallistuu. Kun julkinen terveydenhuolto on ajettu alas, niin yksityisen terveydenhuollon hinnat vähintäänkin tuplaantuu muutamassa vuodessa. Samaan aikaan koko terveydenhuollon henkilökunnan, lääkärit mukaanlukien, palkat tulee alenemaan. Yksityisen terveydenhuollon osakkeenomistajat haluvat saada hyvät tuotot firmoistaan.
Anonyymi: Nimetön 19.5.2010 6:53

Anonyymi
Kyllä verorahoilla tulee jotain palveluita saadakkin,sitäpaitsi HYVÄ päivähoito on valtiolle ja kunnille kuin panisi rahaa pankkiin.
Tämän Hallituksen aikana on kunnat karsimassa melkein joka palvelusta,joka johtuu kun valiovarainministeriö Jyrki Kataisen johdolla on karsinut kuntion valtionosuuksia järjettömästi.
Tämä älytön säästäminen tulee vielä kolahtamaan suomalaisten niskaan ja me tulemme vajoamaan "Banaanivaltioiden"joukkoon, jos emme ole siellä jo.
Anonyymi: Rva savosta 19.5.2010 6:54

Anonyymi
mekin puolestamme vähentäisimme taakkaa hoidattamalla kaksi pientä lastamme au-pairilla, mutta järjetön paperisota, verot, eläkemaksut, kotitalousvähennysten selvittelyt, blaa blaa blaa johtivat siihen, että päiväkodilla jatketaan.

ja palkka.fi on käytettävyydeltään vitsi, pari kertaa sen kanssa puoli iltaa tuskastelleena viisastuin sen verran että tulevaisuudessa palkkaan pelkästään pimeästi apua kotiin.

hyvin menee ja jatkakaa samaan malliin vaan..
Anonyymi: byrokraattien taivas 19.5.2010 6:55

Anonyymi
"Polvinivelleikkaus 8 010 162,50" Eli kunnassa on tehotonta sillä yksityiseltä puolelta tulee kaikki kustannukset viidentonnin ja tuskin ha tappiolla tekevät eli siinä on liikevoitto mukana.
Anonyymi: Hintavertailija 19.5.2010 6:55

Anonyymi
On erittäin tervettä nähdä todelliset kustannukset. Rahahan ei tule "jostain", se kerätään veroina. Me kaikki maksamme siis päivähoidosta, sairaanhoidosta, yms. Siksi luulisi veronmaksajia kiinnostavan, mitä vastinetta rahalla saa. Päivähoidon kustannuksen 300 euron ero Vantaan ja Espoon välillä kuvastaa hyvin sitä, mitä byrokratia maksaa. Jos Espoossa on päivähoidossa 10000 lasta, lisäkustannuksena Vantaan kustannustasoon nähden on vuodessa 3 000 000 euroa. Ei puhuta ihan pikkusummista.
En suinkaan ole palveluja vastaan, mutta pitäisi miettiä, mitä rahalla saa ja mitä ollaan valmiina kustantamaan kaikille. Ja vielä mieluiten tasapuolisesti.
Anonyymi: Veroille vastinetta 19.5.2010 6:57

Anonyymi
Käytän krooniseen sairauteeni lääkkeitä, mitkä maksavat n. 40 000 ? / vuosi. Ne (tietenkin) korvataan 100 % Kelan toimesta.

Kerran hakiessani niitä apteekista, olin unohtanut kelakorttini kirjahyllyyn. Kassan mielestä olisin voinut maksaa lääkkeet itse ja hakea erotuksen Kelalta. Lohduttavaa tietää, että niinkin voi tehdä. Hain kelakorttini kotoa, sen sijaan että olisin mennyt viereiseen pankkiin hakemaan lääkekululainaa.

Ai niin...jos jotakuta häiritsee lääkkeideni hinta, niin se johtuu siitä että SPR ostaa ne ulkomaalaiselta monopoliasemassa olevalta yksityiseltä lääkevalmistajalta, eikä kilpailevaa tuotetta ole. SPR:n oman kotimaisen tuotannon aloittaminen olisi maksanut n. 12 milj. ? ja kuoletusaika olisi ollut 3 vuotta. Olen käyttänyt vastaavia lääkkeitä 44 vuotta, kuten miltei tuhat muutakin suomalaista. Ja kyllä, en pysyisi hengissä ilman niitä.
Anonyymi: o tempora, o mores! 19.5.2010 6:58
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 18
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

08:16 LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
07:23 Ilta-Sanomat Kiivasta väittelyä ja jäätäviä kuittauksia – kaikki Trumpin ja Clintonin kohtaamisesta
06:01 Diesel halpeni enemmän kuin bensa – dieselistä tullut sisäänheittotuote
26.9. Tutkimustulos sysäsi lääkefirman kurssin nousuun – epileptikkolapset saivat apua kannabislääkkeestä
26.9. Ranskassa radikaali askel: Varoitusvärit elintarvikkeisiin
26.9. Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
26.9. Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
26.9. Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
26.9. Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
26.9. Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
26.9. Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
26.9. Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
26.9. YIT hakee kasvua kaupungeista
26.9. Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
26.9. Algeria: Öljymarkkinat ovat nyt paljon kriittisemmässä tilassa
26.9. Pörssi pakkasella – YIT nousee
26.9. Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
26.9. Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
26.9. Kansainväliset pk-yritykset uskovat suhdanteiden parantuvan
26.9. Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa
26.9. Digitoday Pelottava löytö: Uusi iOS aiempaa turvattomampi
26.9. Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
26.9. Baswaren toimitusjohtaja vaihtuu
26.9. Vähittäiskauppa kasvoi elokuussa
26.9. Kahvilaa toimistona pitävät käyvät kalliiksi – osa luopunut wifistä
26.9. Digitoday Snapchat muutti nimensä ja julkisti videokuvaavat aurinkolasit
26.9. Suomeen tulee uusi autokauppaketju – "Hinnoittelu poikkeuksellisen aggressiivista"
26.9. Verottaja muistaa tällä viikolla: Yli 330 000 asiakkaalle kolahtaa postiin maksumuistutus
26.9. Asuntorakentaminen matkalla ennätyslukemiin pk-seudulla
26.9. Yle: Kyläläiset halusivat pitää pankkiautomaattinsa –"Pennosia raavittu kasaan kunnioitettavalla tavalla"
Asiakastieto

Yhteistyössä