Kirjaudu ▼
 

Ravintola-ala: Nyt se lama iski meihinkin

Lehtikuva
Ravintola-ala: Nyt se lama iski meihinkin
Ravintola- ja matkailuala huutaa nyt hallitusta apuun: kuppiloita kaatuu kohta joka puolella, ellei ravintolaruuan arvonlisäveroa pikaisesti laskea. Alan suhdannenäkymät ovat heikentyneet jyrkästi.
Petri Korhonen
4.6.2009 11:58
85

Ravintola-alan tänään torstaina julkaisemat alkuvuoden menekkitilastot näyttävät, ettei ravintoloissa enää liiemmälti juhlita.

Ruokapalveluiden kysyntä on tammi–maaliskuussa pienentynyt kymmenen prosenttia, eikä alkoholimyyntikään häikäise: kysyntä on vähentynyt yli kahdeksan prosenttia.

Hotelleillakin riittää huolia: huonemyynnin määrä on samaan aikaan vähentynyt 8,5 prosenttia.

– Lama iski nyt todenteolla tälle alalle, vaikka kysynnän laskusta oli merkkejä jo syksyllä, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut -yhdistyksen toimitusjohtaja Timo Lappi Taloussanomille.

Tulojen väheneminen on nopeaa: alan kokonaismyynnin arvo on supistunut liki neljä prosenttia. Ainoastaan pikaruokapaikkojen myynti on kasvanut 4,5 prosentin verran.

Alan edunvalvojajärjestön mukaan syynä romahdukseen ovat muun muassa alan hintoja nostava hallituksen alkoholiveropolitiikka sekä ulkomaalaisten matkailijoiden virran ehtyminen.

Veroale toisi kansan
takaisin kuppiloihin?

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Suomalaiselle on jo kannattavampaa tissutella kotona vaikka Virosta tuotuja juomia, eivätkä finanssikriisin köydyttämät britti- tai venäläisturistit enää etsiydy tänne isoina laumoina.

Rahojaan säästävät lounasruokailijatkin hakevat mieluummin eväänsä kaupasta kuin työpaikan kuppilasta.

– Ellei hallitus pian lunasta lupauksiaan ravintolaruuan arvonlisäveron alentamisesta, tulevaisuus on monelle tämän alan yrittäjälle ja työntekijälle karmaiseva, Lappi sanoo.

Samaa varoittaa myös alan työläisiä edustava Palvelualojen ammattiliitto PAM. Se haluaisi, että hallitus ohjaisi veronalennuksella ihmiset taas ravintoloihin, jotta alan ammattilaisilla riittäisi töitä.

Ihmiset Timo Lappi
Copyright Creative Commons Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy

Kommentit (85)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Lupaan torjua lamaa ensi viikonloppuna ravintolassa.
Nimetön 4.6.2009 12:06

Anonyymi
Rikastukaa asunnoilla, tyhmät. Myytte työpaikalla keskenänne aina vaan kalliimmalla ja näin rikastutte kaikki.
Pirjo 4.6.2009 12:07

Anonyymi
Ravintolaruoka on pääsäntöisesti keskinkertaista ja mautonta. En maksa miljööstä joten en käy ravintoloissa kotimaassa.Brenkkua et ota muutenkaan joten hyvää kesää kaikille.
Torsti 4.6.2009 12:09

Anonyymi
Eipä ne kuppilat ruoalla ole pyörineet tähänkään asti.

Alkoholiveron korotuksetkin ovat tainneet olla lähinnä piilotukea Viron viinatrokareille.
ö 4.6.2009 12:15

Anonyymi
Tuntuu että juuri persaukisimmat tukevat eniten ravintoloiden toimintaa 6-8? drinksuilla.

Minä en maksa ja tuntuu että olen silti persaukinen.
kohta työtön 4.6.2009 12:15

Anonyymi
Ravintolaruoka on pääsäntöisesti keskinkertaista ja mautonta. En maksa miljööstä joten en käy ravintoloissa kotimaassa.Brenkkua et ota muutenkaan joten hyvää kesää kaikille.

Otanpas?
Hese 4.6.2009 12:15

Anonyymi
Itse kävin Virosta hakemassa kesän juomat vittuuntuneena hallituksen alkoholiveropolitiikkaan.
Enkä aio yhtään aio enää yhtään veroeuroa kantaa kauppaan kyseisen veron muodossa...ja tupakan suhteen ihan sama juttu :)
Kun valtio rupeaa liian ahneeksi niin olkoon kokonaan ilman veroja :)
juu 4.6.2009 12:17

Anonyymi
Komppaan, ravintolaruoka on usein sikamautonta, huonoa.

Mutta ravintolayrittäjät. Katselin ihmeissäni 2007 kun joka kulmalle tuli omaa ravintolaa, eikö kenelläkään teistä soinut hälytyskellot "1993?" Jokainen (järkevä) tiesi vuoden 2007 olevan nousukauden loppua, ei sitä tahtia voinut enää jatkua. Ja te menitte juuri SILLOIn investoimaan? Jee.

Yleensä kannattaa investoida nousukauden ALUSSA, ei lopussa.
Bastards. Retard. 4.6.2009 12:19

Anonyymi
Mitä on suomalainen ravintolaruoka?Keitettyjä pakastevihanneksia,tekomuussia ja porkkanaraastetta sekä marinadi kastikkeeessa lilluva mikä lie lihan palanen.
Berluskoni 4.6.2009 12:20

Anonyymi
Töykeä palvelu, kauheat hinnat, laatu B - ravintoloiden pääartikkeli on yleisimmin kaljan myynti ja eritteiden siivoaminen - syö nyt siinä hajussa sitten, eikä edes ruokasavuja voi vetää.
pervasti 4.6.2009 12:23
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä