Kirjaudu ▼
 
Juuri nyt Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi jättää tehtävänsä

Kotimaiseksi luulemasi possu olikin saksalaista emakkoa

Lehtikuva
Kotimaiseksi luulemasi possu olikin saksalaista emakkoa
Kuluttajaa harhautetaan, jos ulkomaista alkuperää olevaa ruokaan myydään suomalaiselta kuulostavan merkin alla. Tätä mieltä olivat miltei kaikki kuluttajagallupiin vastanneet. MTK:n mukaan suomalaismerkin takaa voi löytyä saksalaista emakkoa, jota markkinoidaan possuna.
Outi Kokko
2.5.2012 14:34 (päivitetty 16:37)
79

Jos ruokaa myydään suomalaiselta kuulostavalla tuotemerkillä, ja valmistusmaa ei olekaan Suomi tai pääraaka-aine tulee muualta, kuluttajaa johdetaan harhaan.

Tätä mieltä oli 93 prosenttia Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n ja Suomen elintarviketyöläisten liiton SELin gallup-kyselyyn vastanneista yli 10 000 kuluttajasta.

Vastaajien mielestä eniten puutteita oli liha- ja kalatuotteiden ja toiseksi eniten eineksien ja valmisruokien merkinnöissä. MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan esimerkiksi selkeästi lappilaisen tuotemerkin takaa voi löytyä brasilialaista lihaa.

Marinoitu liha on tavallista useammin jostain muualta kuin Suomesta kotoisin.

– Kellojen pitäisi soida, jos on tunnettu kotimainen valmistaja, mutta paketista ei löydy joutsenmerkkiä, MTK Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi sanoo.

Kotimaista possua
vai saksalaista emakkoa?

Ojaniemen mukaan esimerkiksi Pouttu on yksi yrityksistä, joiden tuotemerkin alaisuudessa on myyty ulkomaista lihaa.

Ojaniemi muistuttaa, että lihan tuonti on ongelma erityisesti silloin, kun markkinoilla on ollut jokin poikkeustila.

Tällainen poikkeustila koettiin esimerkiksi reilu vuosi sitten Saksassa dioksiinikohun yhteydessä. Tuolloin teurastettiin paljon emakoita ja niiden markkinat romahtivat. Koska tuote ei mennyt kaupaksi, liha pakastettiin.

– Ilmeisesti Suomeenkin tuli näitä polkumyyntieriä, Ojaniemi sanoo.

Hänen mukaansa lihaa on markkinoitu harhaanjohtavasti possuna, vaikka kyse on ollut emakosta, jonka tehtävänä on ollut tuottaa porsaita.

Poutun toimitusjohtajan Pekka Kosonen mukaan yhtiö ei ole kuitenkaan tuonut Saksasta lihaa viime keväänä. 

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Marttilan mukaan alkuperämaan epäselvyys ja vaihtelu koskee monia tuotemerkkejä. Esimerkiksi Keskon Pirkka-merkki on hankala. Merkin alla myytävä naudan ja porsaan liha on kotimaista, mutta yleisesti Pirkka ei ole suomalaisuuden tae, vaan monet Pirkka-tuotteet ovat kansainvälisiä.

– Tuotteen valmistajia kilpailutetaan, ja usein kuluttajalta voi jäädä huomaamatta, että joutsenlippu on kadonnut tutun tuotteen pakkauksesta, hän sanoo.

Ongelmia löytyi muidenkin tuotteiden merkinnöissä. Pakastealtaissa on Marttilan mukaan paljon vihanneksia, juureksia ja marjoja, jotka eivät ole kotimaisia. Läheskään kaikkien tuotteiden pakkausmerkinnät eivät ole selviä.

Eteläpohjalaiset
ovat kriittisimpiä

Kysely tehtiin 121 paikkakunnalla. Marttila kertoo, että kautta linjan kuluttajat halusivat selkeämpiä merkintöjä ja paremmin tietoa ruuan alkuperästä. 65 prosenttia vastaajista piti alkuperämerkintöjä puutteellisina.

Ojaniemi sanoo, että tekstit oli pakkauksissa pienellä ja aina alkuperä ei selviä, vaikka suurennuslasilla tutkisi.

Kaikkein kriittisimmin alkuperämerkintöjen puutteisiin suhtautuivat eteläpohjalaiset. Kun noin kolmannes vastaajista harmitteli etenkin liha- ja kalatuotteiden pakkausmerkintöjä, eteläpohjalaisista miltei 60 prosenttia vastasi, että näistä oli vaikea löytää alkuperämaatietoa.

Marttilan mukaan ero saattaa selittyä sillä, että maakunnassa ruokatoimiala on suuri elinkeino. Ojaniemi kertoo, että alueella on myös vahvasti kampanjoitu kotimaisen ruuan puolesta, mikä on saattanut kasvattaa kriittisyyttä.

Copyright Creative Commons Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy

Kommentit (79)

Sivut:1 ... 6 7 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Possuksi luulemasi kotimainen olikin 20%:sesti suolavettä.

Saksalaisten leikkeitten lihapitoisuus on säännöllisesti > 95%, toisin kuin suomalaisen elintarviketeollisuuden syytämässä kurassa.


Suomalaiset on tottuneet jatkettuhin jauhoihin elintarvikeissa, nyt ollaan huuli pyöreänä kun muut käyttääkin lihaa makkaraan.

Atrilli, jopa 40% lihaa makkarasta, sehän on melkein puolet.
Patu 3.5.2012 7:54

Anonyymi
mitä väliä? jos kuluttaja asettaa hinnan laadun edelle, niin mitä se muille kuuluu. jos on valmis maksamaan kotimaisesta enemmän, niinkyllä kuluttaja ottaa alkuperän selville.


Alkuperämaa ei selviä kauppareissulla ilman suurennuslasia. Ehdotan että joutsenmerkkiä suurennetaan ja kaupoissa erotellaan kotimaiset tuotteet omiin hyllyihinsä jolloin kuluttaja todella pääsee valitsemaan haluamansa vähän helpommalla.
En halua käyttää tun 3.5.2012 8:20

Anonyymi
Mikä tässä on ongelma? Jos pakkauksessa on Hyvää Suomesta-merkki, on raaka aine suomalaista. Jos merkkiä ei ole, luultavasti ulkomaalaista.
Lukutaitoinen 3.5.2012 9:09

Anonyymi
Sisällöstä viis kunhan kauppapalatsit saavat katteensa kohdilleeen.

Onhan tämä jo ihan selvää.
kauppias hoitanee 3.5.2012 9:12

Anonyymi
Aina parempi. Saksasta ei tule P*skaa! Suomesta ei voi sanoa samaa...
Nimetön 3.5.2012 10:00

Anonyymi
Mikä tässä on ongelma? Jos pakkauksessa on Hyvää Suomesta-merkki, on raaka aine suomalaista. Jos merkkiä ei ole, luultavasti ulkomaalaista.


Tai sitten pakkausmerkinnät on kopioitu Kiinassa ja kiinalainen sisältö toimitettu pakkauksessaan Kiina-Thaimaa-Italia-Hollanti-Suomi
. 3.5.2012 10:32

Anonyymi
Ruuaksi luulemasi tuote olikin teurasjätettä ja sontaa.
Meidän äiti tekee... 3.5.2012 10:46

Anonyymi
En ole moneen vuoteen pitänyt Pirkkaa kotimaisena tuotteena jos on kysymys raaka-aineista. Samoin Raimbow ym. Ei se muuten voi olla niin halpaa. Jos joku näin uskoo, on oman laiskuuden vika jos ei viitsi asiaa tarkistaa. Pouttu onkin toinen asia. Hyvä tietää että senkin tuotteissa kannattaa lukea tekstit.
Jotkut lihafirmat ilmoittavat että heidän kaikki liharaaka-aine on kotimaista. Toivottavasti tämä pitää paikkansa. Silloin kannattaa katsella kenen lihafirman tiskillä tätä ei lue.
Halimajärvi 3.5.2012 11:05

Anonyymi
kivikylä on parasta lihan jatkokäsittelyssä
potsi 26.1.2013 18:15
Sivut:1 ... 6 7 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä