Kirjaudu ▼
 

Lihaa, lihaa ja lihaa – pitää saada ihan joka päivä

Lehtikuva
Lihaa, lihaa ja lihaa – pitää saada ihan joka päivä
Ei juurtunut kasviruokapäivä Suomeen - ei vapaaehtoisesti eikä pakolla. Karppaus voi johtaa taas hintojen nousuun.
Sakari Nupponen
29.3.2012 06:03
82

Päivittäin lihaa syövien määrä kasvaa rajusti. Samalla lihaa syömättömien tai lihaa harvoin syövien määrä laskee kuin lehmän häntä. (Katso taulukko jutun lopusta.)

Tämä ilmenee Suomen Gallup Elintarviketiedon vuosittain tekemästä tutkimuksesta, jossa on haastateltu 1 051:tä yli 15-vuotiasta suomalaista.

– Vastaajat perustelevat lihan syönnin lisäämistä lihan terveellisyydellä ja hiilihydraattien vähentämiselle. Kyllä se karppausilmiö täältäkin nousee esiin, Lihatiedotuksen toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen kertoo.

Tutkimus paljastaa merkittäviä eroja miesten ja naisten välillä.

Naiset pitävät kalaa, kalkkunaa ja broileria terveellisempänä kuin miehet. Miehet taas arvostavat nautaa, lammasta, possua, kokolihaleikkeitä, makkaroita ja valmisruokia enemmän kuin naiset.

Suurin sukupuolten ero onkin suhtautumisessa makkaraan ja valmisruokiin.

Sukupuolten sota
15–24-vuotiaissa

Kriittisimmin lihansyöntiin suhtautuvat 15–24-vuotiaat naiset. Heistä lähes viidennes sanoo lihalle kokonaan "kiitos ei". Samanikäisten miesten joukossa lihansyönti on yleisintä ja lihaa syövien osuus gallupin mukaan peräti täydet sata prosenttia.

Stirkkisen mukaan tässä nuorten miesten ryhmässä lihan syönti on myös lisääntynyt eniten. Tämä on myös asiakasryhmä, joka syö kernaasti Scanburgerin Ylipäällikköä ja Hillitöntä Hyperiä.

Ensin kallistui voi
ja nyt myös liha

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Stirkkinen on ollut töissä Lihatiedotuksessa seitsemän vuotta. Tänä aikana lihaa syövien suomalaisten osuus väestöstä on vaihdellut 93 prosentin ja 96 prosentin välillä. Nyt 96 prosenttia suomalaisista syö lihaa muodossa tai toisessa.

Kasvava kysyntä voi aiheuttaa pulaa, kun tarjonta samaan aikaa vähenee mm. sikatalouden ongelmien takia. Lihan hinta onkin Suomessa nousussa, ennakoi muun muassa alan ammattilaisten Lihalehti.

Viime vuonna karppaus aiheutti jo osaltaan voipulaa ja nosti voin hintaa peräti 50 prosenttia

Lihan syönnin yleisyys
  Vuosi 2010 % Vuosi 2011 %
Päivittäin tai lähes päivittäin 38 45
Useamman kerran viikossa 32 32
Noin kerran viikossa 11 11
Harvemmin 12 7
En syö lainkaan 6,5 4,5
Lähde: Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2011, Suomen Gallup Elintarviketieto

Copyright Creative Commons Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy

Kommentit (82)


Anonyymi
Koko karppaus on lihateollisuuden vedätystä. Kokeilkaa vedellä muutama viikko pelkkää pieruheraa kananmunia ja katsokaa terveysvaikutus... Itse olen elänyt suhteellisen hiilihydraattipitoisella ravinnolla mutta samalla liikun paljon, eli olen pysynyt hoikkana. Laihtumisen salaisuus on siinä että kuluttaa enemmän kuin syö...


Kannattaa tutkituttaa haima jossain vaiheessa. Se sanoo sinulla varmaan kohta kaput...
Onneksi ei näy ulosp 29.3.2012 9:23

Anonyymi
taas yksi huuhaa syy nostaa hintoja, ja suomen tyhmä kansa uskoo. Itse olen siirtynyt lidl asiakkaaksi täysi. valion yms tuotteet löytyvät, ruokakori on joka ikinen kerta 20-50% halvempi kuin kartelli s ja k kaupoissa.
veliusa 29.3.2012 9:37

Anonyymi
Karppaajien (ja nuoret miehet näemmä) kannattaisi katsella katsella tavallisimmat kuolinsyyt. Näissä sairauksissa punaisen lihan syönti on yleisesti vahva riskitekijä.


Voi kiesus mitä kommenttia. Tavallisimmat kuolinsyyt eivät milläänlailla viittaa punaiseen lihaan.

Toisen tyypin diabetes leviää merkittävästi ja myöskin yhä nuoremmassa väestössä. Tämä johtuu sokerin ylettömästä syömisestä. Sokeria ei juuri punaisesta lihasta löydy.
Syö mitä haluat 29.3.2012 9:37

Anonyymi
Propagandahöttöä, propagandahöttöä ja propagandahöttöä - pitää kirjoittaa ihan joka päivä.
Reiska 29.3.2012 9:40

Anonyymi
Kannattaa tutkituttaa haima jossain vaiheessa. Se sanoo sinulla varmaan kohta kaput...


Onko Kiinassa tai Intiassa miljardeja haimaongelmaisia? Tuolla päin Aasiaa eletään aika lailla hiilihydraattipitoisella kasvisruokavaliolla ja eipä siellä pahemmin ylipainoa taida olla, ainakaan jos pysyy perinteisessä ruokavaliossa.
Juha 29.3.2012 9:43

Anonyymi
S-marketissa on kokoajan Rainbow jauheliha tarjouksessa 400g/1.99?. Sen kun paistaa ja maroonipaketin kiehauttaa ja makaronit sekä jauhelihan keskenään sekoittaa. Siinä on liharuoka pariksi päiväksi.


Aika kallista jos vertaa jauhelihaa vastaavaan soijarouhepaikettiin, jonka saa 4 eurolla ja josta riittää kymmeniä annoksia.
Soija 29.3.2012 10:09

Anonyymi
S-marketissa on kokoajan Rainbow jauheliha tarjouksessa 400g/1.99?. Sen kun paistaa ja maroonipaketin kiehauttaa ja makaronit sekä jauhelihan keskenään sekoittaa. Siinä on liharuoka pariksi päiväksi. Perunat on myös halpoja jayhelihakastikkeen kanssa. Sitten on näitä valmiita kuivamuonia jotka maksaa pari euroa ja ei tarvitse lisätä kuin vesi ja paistettu jauheliha.

Sitä vaan että toistaiseksi ainakin voi tälläinen köyhäkin lihaa syödä. Kalliimmat osat jää tietysti kaupan hyllylle mutta lihaa kuin lihaa kun tarpeeksi maustaa.

Enemmän söisin vihanneksia mutta kun ovat vielä kalliimpia kuin liha. Niitä kun menee enemmän jotta tulisi kylläiseksi.
400 grammaa lihaa parilla eurolla tarkoittaa 6 euron kilo hintaa.

kerro minulle mikä kasvis on yli 6 euroa per kilo kaupassa?????
Nimetön 29.3.2012 10:23

Anonyymi
Kun ihmiset tieten tahtoen hankkivat itselleen syövän ruoalla niin pitäisikö heidän kustantaa itse hoitonsa?
Niinpä niin 29.3.2012 10:38

Anonyymi
Karppaajien (ja nuoret miehet näemmä) kannattaisi katsella katsella tavallisimmat kuolinsyyt. Näissä sairauksissa punaisen lihan syönti on yleisesti vahva riskitekijä.
...
Voi kiesus mitä kommenttia. Tavallisimmat kuolinsyyt eivät milläänlailla viittaa punaiseen lihaan.


Tavallisimmat kuolinsyyt eli syöpä ja verisuonitaudit johtuvat mm. punaisen lihan syömisestä. Erityisesti naudanlihan.

Jo jauhelihan paistohöyryistä saa keuhkosyövän.

41% ihmisistä sairastuu syöpään ainakin kerran.
Lihalla on hintansa 29.3.2012 10:41

Anonyymi
Lihansyöjien otettava huomioon vähemmistö(kuten RKP) ja taattava heille samat etu-oikeudet/pakot).Peruskouluun pakkokasvisruokailut,jokaisesta ravintolasta saatava omalla ruokatottumukselleen sopivaa ruokaa(myös myslimeille),kasvisruokakokkikouluja(kiintiöpaikat),kasvisruokavaruskunta,oma radio-ja tv-kanava ja kasvissäätiöt ym....Puoluepestin hoitakoon vihreät.
Tarja Palonen 29.3.2012 10:53
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä