Kirjaudu ▼
 

Viherpipertääkö olutkansa jo aivan liikaa?

Roni Rekomaa / Lehtikuva
Viherpipertääkö olutkansa jo aivan liikaa?
Ohrat juodaan luomupelloilta, kun luomupanoon ryhtyi taas kaksi uutta tekijää.
1.3.2012 15:42
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Viikon alussa tarttolainen A. Le Coqin panimo ilmoitti aloittavansa luomuoluen tuonnin Suomeen ja Skandinaviaan. Ensimmäisenä virolaispanimona luomuolutta valmistava ja Olvi-konserniin kuuluva yhtiö aikoo ostaa ohransa Suomesta.

Lappeenrannasta Mikkeliin muuttava Saimaan Juomatehdas ilmoitti aloittavansa Luomu Marsalkan panemisen. Taatakseen raaka-aineen saannin yhtiö aikoo tehdä sopimuksia paikallisten luomuviljelijöiden kanssa.

Tähän mennessä Nokian Panimon Keisari Luomu on ollut pikkupanimon suurin myyntihitti ja arvostelumenestys. Se valittiin muun muassa vuoden 2011 luomutuotteeksi.

Viime vuoden lopulla suurvalmistaja Hartwall teki Lapin Kulta Luomu Jouluoluen. Se on suuri sesonkituote, joka saa varmasti jatkoa. Jo sen tullessa markkinoille alettiin ihmetellä kotimaisen luomumaltaan riittävyyttä.

– Hinta on ainakin noussut, Saimaan Juomatehtaan kehitysjohtaja Jussi Laukkanen sanoo. 

Samaa arvelee MTK:n luomuasiantuntija Jukka Markkanen.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

–  Maailmalla tavallisenkin viljan hinta on nyt korkealla. Paljon riippuu siitä, mitä ensi kesänä kylvetään. Luomusta on niukkuutta Suomessa.

Suomen viljelyalasta 8,4 prosenttia on luonnonmukaisessa tuotannossa. Luomutilat ovat hieman keskimääräistä suurempia – noin 47 hehtaaria.

Markkasen mukaan mallasohran kanssa vaihtoehtoja ovat muut luomuviljat. Hänen mielestään mallasohra on jo lähtökohtaisesti vaikea laji.

– Siinä on muun muassa suuri sääriski, hän sanoo

1.3.2012 15:42
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Copyright Creative Commons Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen -lisenssillä.

Kommentit (24)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ehkä suomessa joudaan liikaa ja se selittää vihreyden.
Hoikkapoika 1.3.2012 15:49

Anonyymi
Luomuvilja ei ole sen ympäristöystävällisempää kuin muukaan vilja.
manne 1.3.2012 15:54

Anonyymi
..piiperretaan monilla eri alueilla sen enempaa niita tassa luettelematta ja se maksaa..myos tyopaikkoja.
Kylla liikaa 1.3.2012 15:56

Anonyymi
Minä käyn Virossa joka toinen kuukausi ryyppäämässä sekä syömässä ja tuon tuliaisina peräkontillisen edullista olutta ja viinaa.

En tiedä onko luomua vai ei, mutta hinta on kohdallaan eikä tule edes krapulaa - toisin kuin suomalaisesta kauravellistä. Tulee mieleen että lisääkö ne Suomessa salaa jotain myrkkyä juomiin, jotta krapula olisi pahempi!
Maailmanmatkailija 1.3.2012 16:00

Anonyymi
´

Suomen viljelyalasta 8,4 prosenttia on luonnonmukaisessa tuotannossa.


Siitä ei sitten liikene kullekin viljalajille kovin isoa lohkoa. Että sinänsä ihmeellistä on luomuoluen riittävyys kaikille janoisille.

Mutta vielä kummempia taikoja tehdään ravintoloiden keittiöissä: Suomessa ei ole ajeltu härillä sataan vuoteen, mutta ruokalistoilla niiden lihaa on tyrkyllä kaikissa mahdollisissa muodoissa ilman rajoituksia (esim 5 kg/asiakas).

Jään odottelemaan luomukossua ja luomusikareja.
vänrikki S. 1.3.2012 16:05

Anonyymi
Juuri vihreälä aatteella voimme luoda maahamme tulevaisuuden työpaikkoja.
Vihreys valtaa maapallon, on vain meistä kiinni, tienaammeko sillä.
Ritari-Ismo 1.3.2012 16:06

Anonyymi
Aidolle olutkansalle on täysin yhdentekevää mistä oluen valmistukseen käytetty vilja tulee. Hintakaan ei juuri vaikuta, vaan MAKU on kaikki kaikessa!

En millään usko että on edes mahdollista erottaa normiviljasta tai luomuviljasta tehtyjä oluita toisistaan jos ne valmistetaan identtisesti.

Luomuilussa on enemmänkin kyse feelgood-jutusta. Mikäs siinä, en toki luomuolutta boikotoikaan jos maku vaan on kohdallaan :)
tsuge 1.3.2012 16:07

Anonyymi
Voiko tälläkin palstalla haukkua kavereiden puhelimia? Kun yleensä kaikilla palstoilla sitä tehdään...
Nyt oot asian ytimes 1.3.2012 16:10

Anonyymi
Koittakaa nyt tajuta, että luomuviljely ei eroa tavallisesta viljelystä muuten kuin että siinä lannoitetaan yöllä, pimeässsä ettei kukaan näe.
Ne muuten mihkään ka 1.3.2012 16:12

Anonyymi
Mikä oli ensimmäinen "vuoden luomutuote". No luomutissithän ne.
luomutissit vuoden l 1.3.2012 16:15
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä