Kirjaudu ▼
 

Fivan Tuominen huolissaan velkaantumisesta: "On totuttu liian hyvään"

Jussi Nukari
Fivan Tuominen huolissaan velkaantumisesta: "On totuttu liian hyvään"
Nuoret eivät ole nähneet sitä, kun korot olivat toistakymmentä prosenttia, Fivan johtaja Anneli Tuominen sanoo. Riskinä on, että jotkut velkaantuvat liikaa ja liian nopeasti.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Finanssivalvonta (Fiva) patistaa suomalaisia varautumaan asuntolainojen korkojen nousuun.

Fivan johtajan Anneli Tuomisen mukaan riskinä on, että jotkut velkaantuvat liikaa ja liian nopeasti, kun jo negatiivisiksi painuneet markkinakorot ovat tehneet asuntolainoista ennätyshalpoja.

Tuominen avasi näkemyksiään suomalaisten pankkien ja eläkevakuuttajien tilaa käsitelleessä katsauksessa Helsingissä maanantaina.

– Suomessa kotitalouksien velkaantumisaste on jo nyt suhteellisen korkea. Vaikka korkojennousu ei ole tämän hetken asia, siihen pitää pystyä varautumaan pitkällä aikavälillä, Tuominen sanoo Taloussanomille.

Pohjoismaisen pankkikonsernin Nordean viime viikolla julkistama kysely kertoi, että neljäsosa asuntovelallisista ei ole varautunut asuntolainojen korkojen nousuun mitenkään. Suurin osa 18–25-vuotiaista asuntovelallisista ei osaa arvioida, missä korot ovat lähivuosina.

– On totuttu liian hyvään. Nuoret eivät ole nähneet sitä, kun korot olivat toistakymmentä prosenttia. Tällainen ajattelu ei vastaa reaalimaailmaa. Nuoret tarvitsisivat selvästi pientä talouskasvatusta, Fivan Tuominen sanoo.

Euroopan keskuspankki EKP painoi viime viikolla talletuskorkoaan lisää miinukselle. Koronlasku vetää Suomessa asuntolainojen yleisimmät euribor-viitekorot entistä alemmas.

Korkojen odotetaan pysyvän alhaalla ainakin pitkälle ensi vuoteen.

Kiinteäkorkoisten lainojen vähäisyys ihmetyttää

Koronnousuun voi varautua säätämällä lainamäärää ja korkoa sekä hakemalla säästöistä puskuria.

Oma lainamäärä kannattaa mitoittaa niin, että lyhennyksistä selviää, vaikka korot nousisivat reippaastikin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Fivan Tuomisen mukaan yksinkertainen tapa varautua on myös lainan sitominen osittain tai kokonaan kiinteään korkoon. Tuominen muistuttaa, että ylivoimainen enemmistö asuntolainoista on Suomessa sidottu vaihtuviin markkinakorkoihin.

Monissa muissa Euroopan maissa valtaosa lainoista on sen sijaan sidottu kiinteisiin korkoihin.

– Olen hieman ihmetellyt sitä, että Suomessa nämä kiinteäkorkoiset luotot eivät ole ainakaan toistaiseksi saavuttaneet jalansijaa asiakkaiden keskuudessa, Tuominen sanoi.

Voiko talletuskorko mennä miinukselle?

Hallituksen on määrä tuoda keväällä eduskuntaan lakiesitys, jossa pankit menettävät oikeuden asettaa alaraja asuntolainan korolle. Näin lainan marginaali pienenisi myös, kun viitekorko laskee negatiiviseksi.

Finanssivalvonnan mukaan uudistus ei olisi sen paremmin pankkien kuin asiakkaidenkaan etu. Pankkien korkokate uhkaisi heiketä entisestään. Tuomisen mukaan pankit yrittäisivät paikata tulomenetyksiä nostamalla marginaaleja ja palvelumaksuja.

Korkojen putoaminen on herättänyt epäilyksiä siitä, että myös talletustilien korot voisivat pudota miinukselle. Näin tavallinen asiakas voisi joutua alkaa maksamaan pankille talletuksestaan.

– Käsitykseni mukaan missään EU-maassa talletuskorot eivät ole menneet miinukselle. Kynnys tulee olemaan korkealla, että edes harkittaisiin miinuskorolle menemistä, Tuominen sanoi.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (88)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava

Rekisteröitynyt käyttäjä
Kiinteäkorkoisten lainojen vähäisyys ihmetyttää
Kävisi itse pankissa katsomassa, paljonko pankit näitä suosittelevat sekä sen, paljonko ne kysyttäessä maksavat. Sitten ei enää ihmettele, vaan toteaa faktan - ei myydä ja jos myydään, ei kannata.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Luottoluokittaja 14.3.2016 14:15

Anonyymi
FIVA on aivan turha laitos, pankkien kumilaimasin.

Miksi FIVA alkaa nyt kun on liian myöhäistä alkaa varoittelemaan velallisia? Käsienpesun aika?

Miksi FIVA ei tehnyt mitään v 1995 jälkeen, jotta tämä mega-asuntokupla ei olisi TAAS tullut?

FIVAN palveluksessa työskentelee noin 200 virkamiestä, jotka eivät taaskaan saaneet muuta kuin rakennettua uuden kuplan. FIVA voidaan lakkauttaa täysin tarpeettoman laitoksena, säästyy ainakin veronmaksajien rahoja.
Anonyymi: FivaPankinOrja 14.3.2016 14:15

Anonyymi
Höpö höpö, olette vain tottuneet liian hyvään siltä osin, että teillä on käytössä mekanismi jolla tuhotaan juurikin nuorille kuuluvat työpaikat ja niiden palkat.

Hienosti kasvaa kupla, sitä voi vain ennustella millainen kaaos siitä tulee kun työ ajetaan yhteiskunnassa ansaintatapana laajemminkin nollaan.

Hallituksen soisi käyttävän käytössään olevia keinoja (joita on mm. verotus ja lainsäädäntö) saattaakseen suljetun sektorin toiminta ja avoimen sektorin toiminta (erityisesti rekrytoinnit) takaisin tasapainoon.

Finanssikaverit saa puolustella finansseja ihan niin paljon kuin haluaa, mutta valtion on yksinkertaisesti pakko voida ohjata taloutta omalla alueellaan työn kannattavuuden pitämiseksi järkevänä.

Jos työn kannattavuus tuhotaan finanssien etujen takia, se voi tarkoittaa lopulta sisällissotaa, kaikki tähän johtavat toimet pääomien ja hallinnon puolelta voi helposti tulkita maanpetokseksi.
Anonyymi: Köyhäläinen 14.3.2016 14:16

Anonyymi
"Käsitykseni mukaan missään EU-maassa talletuskorot eivät ole menneet miinukselle. Kynnys tulee olemaan korkealla, että edes harkittaisiin miinuskorolle menemistä, Tuominen sanoi."


Jos talletuskorot meinais mennä miinukselle, häviäis talletukset pankeista. Niinpä talletuskorot eivät mene miinukselle ainakaan ennenkuin talletuspako on jotenkin estetty. Muista pitää huolta siitä että nopea exit on mahdollinen aina talletuksillesi.
Anonyymi: talletuspako 14.3.2016 14:16

Anonyymi
Nyt jos koskaan kannattaa ottaa kiinteäkorkoinen laina.
Anonyymi: joskunousee 14.3.2016 14:17

Anonyymi
Ennen oli halvat asunnot ja korkeat korot, tänään on kalliit asunnot ja alhaiset korot. Silti joku typerys maksaa vanhasta remonttia kaipaavasta asunnosta puolet enemmän kuin se aikoinaan maksoi....
Anonyymi: VelkaTappaa 14.3.2016 14:19

Anonyymi
Olen hieman ihmetellyt sitä, että Suomessa nämä kiinteäkorkoiset luotot eivät ole ainakaan toistaiseksi saavuttaneet jalansijaa asiakkaiden keskuudessa, Tuominen sanoi.


Olisikohan jotain vaikutusta sillä, että ne, jotka ottivat kiinteäkorkoisen lainan, saivat maksaa huomattavaa ylihintaa lainastaan. Varsinkin, kun nollataso tai vähän alle näyttää jo muodostuneen uudeksi normaaliksi.
Vähän kyllä harmittaa, kun ASP:n korkotuetut vuodet menevät nyt ihan hukkaan...
Anonyymi: SehännytvaanonTyh 14.3.2016 14:20

Anonyymi
Nyt kannattaa ottaa lainaa, kohta on superinflaatio 30-50% ja raha on arvotonta. Toinen vaihtoehto on että korot pysyy nollassa, seuraavan vuosisadan.
Anonyymi: DDRSF 14.3.2016 14:21

Anonyymi
Nyt on otollinen aika ottaa velkaa niin paljon värkissä on varaa ja sen jälkeen muuttaa Portugaliin nauttimaan eläkepäiviä. Artisti maksaa.
Anonyymi: Lissabonin_sopimus 14.3.2016 14:24

Anonyymi
Koko totuus. Koko 20% korot olivat suurta puhallusta joka liittyi eu liittymiseen , siis valmistautumiseen , samalla siirryttiin uuteen vaiheeseen jossa valjastettiin koko maa nokian nousuun, kämpät ladattiin tuolla 20% kikalla kontilleen ja hinnat palautettiin normaaliin 1994-2000 luvun nousun aikana, nyt alkaa olla vaihe jossa nämä 50- 80 luvun suuret betonikorsut ovat käyttöikänsä päässä joten tuntuisi tänä aikana tuo -korko olevan seuraava jatkumo esim -5% joka ei nosta vaan laskee asuntojen hintoja, kuten pitääkin kun tuo 50 vuoden käyttöikä on ylitetty. Uudet on sitten aivan eri luku.
Anonyymi: Komiax 14.3.2016 14:25
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 9
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

25.7. Kohta se on totta: Maailman ympäri ilman polttoainetta kulkevalla lentokoneella
25.7. Digitoday Poliisi halusi avata puhelimen – teetti kopiot kuolleen miehen sormista
25.7. Amerikkalaiset luulevat tietävänsä taloudesta – virheellinen itseluottamus aiheuttaa riskejä miljoonille
25.7. 10 merkkiä siitä, että olet oikeassa työpaikassa
25.7. Digitoday Microsoft vokottelee asiakkaita Windows 10:een tiedonkeruulla
25.7. EU painostaa Volkswagenia maksamaan korvauksia eurooppalaisille asiakkaille
25.7. Yle: Nokia teetti Suomessa asiantuntijatöitä 750 eurolla kuussa
25.7. Talouden taantuma nipistää Dubaita – lentokentälle hylätään taas kalliita autoja
25.7. Digitoday Pokémonit valtasivat App Storen: Ennätys puhki
25.7. Anttila: Osa verkosta ostaneista asiakkaista saa tavaransa
25.7. Turkissa kuohuu ja paine EU-johtajia kohtaan kasvaa – "Pakolaissopimus täytyy neuvotella uudelleen"
25.7. Yhdysvaltojen kasvava tuotanto painaa öljyn hintaa
25.7. DI: Ericssonista lähtevä Vestberg saa muhkean erokorvauksen
25.7. Turkki puhdistaa nyt lentoyhtiötään: Turkish Airlines jakeli potkuja
25.7. Nokia painuu, pörssin nousu jatkuu
25.7. Digitoday Poikkeuksellinen Applen tietokone huutokaupataan – hinta voi nousta miljoonaan dollariin
25.7. Digitoday Huhuttu kauppa vahvistui: Verizon ostaa Yahoon verkkoliiketoiminnan
25.7. Digitoday Suomen Pankin sivut tukkinut palvelunestohyökkäys ohi – "Ei ole ennen tehty vastaavaa"
25.7. Trumpin USA voisi erota WTO:sta – "Kauppasopimukset ovat katastrofi"
25.7. Digitoday Suomalainen Jolla lisensoi: Uusi Sailfish-puhelin tuli myyntiin Intiassa
25.7. Ericssonin Johansson uuden toimitusjohtajan valinnasta: "Tilanne on ihanteellinen"
25.7. Osakeralli jatkuu Yhdysvalloissa – "kultainen skenaario" tukee kursseja
25.7. Analyytikko Vestbergin potkuista: Ericssonin suuromistajat halusivat muutosta
25.7. Juncker: Iso-Britannian eropyynnöllä ei ole takarajaa
25.7. Kiina paketoi nyt miljardien ongelmaluottoja arvopapereiksi
25.7. Ericssonin Vestbergille potkut – "On oikea aika hakea uusi johtaja"
25.7. Digitoday Nintendo toppuutteli Pokémon Go -intoa – osake sukelsi 18 %
25.7. Ryanair varoittaa: Näin paljon lentoliput halpenevat
25.7. HS: Pörssiyhtiöiden hallituksissa joka neljäs on nainen
25.7. Aurinkopaneeleilla 500 euron säästö vuodessa – toukokuu oli erityisen hyvä
Asiakastieto

Yhteistyössä