Kirjaudu ▼
 

Verotus ei aja Suomesta – mutta muut syyt kyllä

Tea Tauriainen
Verotus ei aja Suomesta – mutta muut syyt kyllä
Suomesta ulkomaille muuttavat etenkin koulutetut ja melko nuoret. He lähtevät kiinnostavan työn, uran ja palkan vuoksi, eivät niinkään verotusta pakoon. Moni aikoo palata.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tällä viikolla viikolla ilmeni, että Sammon, Nordean ja UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos on siirtynyt Ruotsin väestörekisteriin.

Julkisuudessa on epäilty, että Wahlroos lähti veroja ja etenkin perintöveroja pakoon. Tutkimusten perusteella hän näyttää olevan yksittäistapaus.

Tilastokeskuksen mukaan Suomesta muutti vuonna 2012 vajaa 10 000 suomalaista. Muuttajien määrä notkahti finanssikriisin jälkeen, mutta on kasvanut parin vuoden ajan. Silti se on yhä matalampi kuin huippuvuonna 2001, jolloin maasta muutti 11 000 suomalaista.

Aiemmin Suomesta lähdettiin etenkin Amerikkaan, Kanadaan, Australiaan ja Ruotsiin työn perässä ja parempien palkkojen toivossa. Tuolloin lähtijät olivat yleensä kielitaidottomia ja kouluttamattomia maanviljelijöitä tai työntekijöitä.

Enää ei lähdetä ansaitsemaan leipää pöytään, vaan opiskelemaan, saamaan parempaa palkkaa, työ- ja elämänkokemusta sekä potkua uralle.

– Työ ja ura ovat merkittävät lähtösyyt, kertoo Suomi-Seuran neuvontapäällikkö Hanne Lehtonen.

Muuttajat ovat pääasiassa koulutettuja ja osaavia eri alojen ammattilaisia. Kolme neljäsosaa lähtijöistä muuttaa toiseen Euroopan maahan. Lapin yliopiston tutkija Saara Koikkalainen luonnehtii heitä Finns Abroad – New Forms of Mobility and Migration -kirjassa etuoikeutetuksi eliitiksi maahanmuuttajien joukossa.

Suomen veroilla
saa monta asiaa

Siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä sanoo, että urasyyt kuljettavat varsinkin nuoria. Se näkyy tilastoissakin: Vuonna  2012 kolmannes lähtijöistä oli 25–34-vuotiaita. Muuttajista 85 prosenttia oli alle 45-vuotiaita.

Verotus riepoo etenkin osaa hyvätuloisista. Heikkilän mukaan silti melko harvat ajattelevat kylmin monetaarisin arvoin. Lehtonen on samaa mieltä.

– Suomessa saa veroilla monta asiaa, sillä sosiaaliturvamme on suhteellisen hyvä, hän huomauttaa.

Tämä on etenkin lapsiperheille tärkeää. Heidän osuutensa muuttajista on melko suuri, sillä kuudennes lähtijöistä oli alle 15-vuotiaita.

Eläkeläiset ovat muuttaneet etenkin Espanjan, Portugalin ja Floridan aurinkoon. Heitä verotus saattaa työntää pois Suomesta. Heikkilä huomauttaa, että eläkeikäisiä on vain muutama prosentti lähtijöistä.

Parempi palkka on
toissijainen lähtösyy

Palkka voi houkutella muuttoon. Suomalaiset ovat muun muassa muuttaneet 2000-luvulla Norjaan sairaanhoitajiksi parempien ansioiden vuoksi.

Lapin yliopiston Saara Koikkalaisen Työntekijänä Euroopassa -kyselytutkimukseen vastanneista 70 prosenttia arvioi saavansa kohdemaassa parempaa palkkaa kuin Suomessa, mutta piti sitä kuitenkin  toissijaisena lähdön syynä.

Uteliaisuus ja osin seikkailunhalukin yllyttävät kokeilemaan siipiä. Moni työskentelee kotimaassakin kansainvälisissä tehtävissä. Jos työnantaja on halukas lähettämään työntekijän ulkomaille, lähteminen ei välttämättä ole vaikeaa.

Työkomennukselle lähtevät ovat yksi suuri ryhmä, Hanne Lehtonen kertoo. Suomalaisten kohdemaiden kirjo on niiden ansiosta laajentunut. Esimerkiksi moni it-ammattilainen on päätynyt Intiaan ja Kiinaan.

Kireä talous vähentää
työkomennuksia

Taloustilanne ohjaa muuttovirtoja ja vaikuttaa päätöksiin.

– Komennukset ovat kalliita. Kun talous on tiukka, yritykset eivät lähetä väkeään ulkomaille, Suomi-Seuran Hanne Lehtonen kertoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Yhä yleisempää on, että yritys säästää lähettämällä pelkästään työntekijän, ei perhettä. Hän voi pendelöidä maasta toiseen ja tulla vaikka viikonlopuiksi kotiin.

– Perhe joutuu miettimään, paljonko pannaan arvoa sille, että saa olla perheen ja lasten kanssa? Mikä olisi muuton nettohyöty? Siirtolaisinstituutin Elli Heikkilä sanoo.

Työttömyys ei aja suomalaisia ulkomaille. Koikkalaisen tutkimukseen vastanneista vain kuusi prosenttia lähteneistä oli ollut työttömänä ennen muuttoaan. Lehtonen perustelee tätä sillä, että muuallakin on paljon työttömyyttä.

Suomi on
vetovoimainen

Yksi tärkeä syy suomalaisten ulkomaille muuttoon on rakkaus. Kun puoliso on toisen maan kansalainen, asuinmaa pitää valita.

Elli Heikkilä kertoo, että usein ulkomailla asuminen liittyy johonkin elämänvaiheeseen. Naimisiinmeno ja lasten saaminen pakottaa monet miettimään, missä perhe haluaa asua ja missä lapset käyvät koulunsa.

Suomi on Heikkilän mukaan vetovoimainen. Pääosa muuttajista ei hänen tutkimuksensa mukaan lähtiessään tiennyt, miten pitkään asuu ulkomailla. Suuri osa haastatelluista suunnitteli palaavansa joskus.

Moni oli havahtunut, että Suomessa itsestään selvät asiat eivät ole kaikkialla sitä.

– Suomessa on turvallista, avara luonto, puhdas vesi ja ilma, Heikkilä muistuttaa.

Toisinaan muutto jää haaveeksi. Puoliso ei ehkä saa työtä Suomesta tai lapset eivät tahdo muuttaa. Pitkään ulkomailla olleilla myös aikuisten lasten ja lastenlasten jättäminen tuntuu pahalta, vaikka synnyinmaa houkuttelisikin.

Suomalaiset muuttavat
vastaisuudessakin

Siirtolaisuusinstituutin mukaan ulkomailla elää 1,3 miljoonaa ensimmäisen, toisen tai useamman polven suomalaista.

Ensimmäisen polven ulkosuomalaisia on 280 000. Heistä hieman yli 170 000 asuu Ruotsissa ja 55 000 muualla Euroopassa. Yhdysvalloissa on 23 000, Kanadassa 19 000 ja Oseaniassa 8 000 ensimmäisen polven suomalaista. Aasiassa heitä on 2 000, Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa kummassakin tuhat.

Suuret Amerikkaan ja Ruotsiin -muuttoaallot näkyvät tilastoissa. Yhdysvaltain vuoden 2000 väestölaskennassa yli 620 000:lla oli suomalaiset sukujuuret. Vuonna 2008 noin seitsemän prosenttia Ruotsin väestöstä oli vähintään kolmannen polven suomalaisia.

Muuttaminen on vuosien varrella helpottunut ja matkustaminen  halventunut. Tutkimusjohtaja Elli Heikkilä muistuttaa, että 1800-luvulla Amerikan-laivan lippuun saattoi mennä puolen vuoden palkka.

– Silti ihmiset lähtivät. Miten rohkeita ja ennakkoluulottomia he olivatkaan!

Heikkilä uskoo suomalaisten lähtevän vastaisuudessakin.

– Maailmanlaajuisesti muuttovirrat ovat kasvaneet. Ihmiset liikkuvat yhä enemmän, hän perustelee.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (289)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 29
EdellinenSeuraava

Anonyymi
No, jos yrittäjänä veroprosenttini on vaatimattomat 300% niin eihän yhtälö voi toimia. Jos euron laskutan alveineen, veroa pitäisi maksaa 3 euroa.

Vaikka kuinka joku yrittäisi vakuutella , mitä kaikkea hyvää veroilla tehdään. Hammalääkäriin melkein vuoden jono ja terkkariin 2,5kk lääkärille.

Miksiköhän harkitsen usa:n muuttoa?
Anonyymi: ApUsaan 12.4.2014 5:21

Anonyymi
Lähtekää nuoret edes katsomaan miltä työelämä muualla näyttää. Voitte yllättäen jäädä sille reissulle, kun huomaatte minkälainen kokoomuksen orjamaa Suomi on.
Anonyymi: Kokemuksenäänellä 12.4.2014 5:43

Anonyymi
Suomesta muuttaminen verotuksen vuoksi ei ole tarpeen, EU:n myötä tulleet lailliset verosuunnittelun mahdollisuudet joille demarit ja vihreät eivät voi mitään riittävät veroprosentin pudottamiseen reilusti alle kymmenen. Mutta jos ihan realistisia ollaan, ei Suomessa juuri mitään järjellistä eikä perusteltua syytä maahan jäämiseenkään ole.
Anonyymi: Todellisuus 12.4.2014 5:49

Anonyymi
Minulla oli Yhdysvaltoihin vetavina syina tyomahdollisuudet, parempi palkka, isommat kuviot ja yleisesti positiivinen elamanasenne.

Tyontavia syita olivat Suomessa vallitseva yleinen pessimismi, negatiivisuus seka holhousmentaliteetti.

Voi olla etta palaamme, joskus.
Anonyymi: SanDiego 12.4.2014 5:51

Anonyymi
Ärsyytävät rajoitteet, holhous sekä lastensuojelun mielivallan pelko!
Ne ajaa pois!
Anonyymi: Kohtalähdenkanssa 12.4.2014 6:05

Anonyymi
Palkka-ale alkaa purra oikein kunnolla.

Tässä nyt on vain asiat niin, että tänne jää köyhät ja ne joilla olisi mahdollisuus pärjätä omillaan ne lähtevät.
Niin Nalle mukaan lukien, hän tosin vie meidän rahoja turvaan puoli miljardia verottajalta,ne varat oli entisen postipankin pääoma, joka nyt muutti maata Nallen mukana. Nalle on muuten Suomen ainoa oligarki joka rikastui samoin kuin Venäläiset virkaveljet, elikkä valtion varoin.
Anonyymi: Sveamammanottopoika 12.4.2014 6:16

Anonyymi
Rikkaiden on helppo piilottaa rahoja veroparatiiseihin. Siivojan palkalla 1600? kk ei pysty veroilla kikkailemaan.
Anonyymi: varaton 12.4.2014 6:18

Anonyymi
'Suomessa saa veroilla monta asiaa sillä sosiaaliturvamme on aika hyvä'

Veroja maksavat ja sosiaaliturvaa hyödyntävät eri ihmiset.
Anonyymi: Verojen_maksaja 12.4.2014 6:19

Anonyymi
Lapset lähtevät, itse en enää viitsi. Heille ensin paras mahdollinen koulutus ja sitten täältä pois. Turha näitä kykypuolueen keräämiä velkoja on jäädä maksamaan.
Anonyymi: Kermankuorija 12.4.2014 6:20

Anonyymi
"sosiaaliturvamme on suhteellisen hyvä". Niinpä niin, jokainen (suurempi osa) jolle on jaettu parempi käsi elämässä voi miettiä kuinka kivaa on asua pienessä lähiöluukussa 400€/kk tuilla kun ei edes lääkäriinkään pääse tai jos sattuu pääsemään on kyseessä hyvin todennäköisesti joku puoskari.

Toisaalta turha valittaa kun suurimmalla osalla menee maapallolla huomattavasti huonommin.
Anonyymi: Janne82 12.4.2014 6:27
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 29
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä