Kirjaudu ▼
 

Ikuinen laihduttaja – tämä keino auttaa!

Sari Gustafsson / Lehtikuva
Ikuinen laihduttaja – tämä keino auttaa!
Mikä auttaisi ikuista laihduttajaa? Syömisen tarkkailu ei autakaan, niin kuin moni luulee. Itä-Suomen yliopiston mukaan tarvitaan aivan jotain muuta, mutta mitä?
13.4.2012 19:11
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ikuinen laihduttaja ei ehkä hyödykään tiukasta syömisen kontrolloimisesta. Näin kertoo Itä-Suomen yliopiston tiedote.Tarvitaankin aivan toisenlainen asenne! Psykologisen joustavuuden harjoittelusta olisi yliopiston tiedotteen mukaan eniten apua.

Sen osoitti painonhallintaa kuluttajien näkökulmasta tarkastellut KULUMA-hanke. Tekesin rahoittamassa kaksivuotisessa Kuluttajat painonhallinnan markkinoilla (KULUMA) -hankkeessa yhdistettiin laajalti eri osaamisaloja.

Monet, varsinkin useasti laihduttaneet kuluttajat sanoivat pyrkivänsä pudottamaan painoaan katsomalla tarkkaan, mitä ja paljonko syövät. Pysyviä tuloksia ei silti yleensä saatu. Tutkijoiden mukaan voikin kysyä, voiko kontrollointipyrkimys pikemminkin estää kuin edistää painonhallinnan onnistumista. Syömisen, juomisen ja painon kontrollointi saattaa jättää huomiotta muut painoon vaikuttavat tekijät, kuten säännöllisen elämänrytmin, levon ja liikunnan.

Useasti laihduttaneilla esimerkiksi stressi, kiire ja mieliala, herkuttelunhalu sekä houkuttelevat tilanteet vaikeuttivat painonhallintaa enemmän kuin muilla. Myös perintötekijät voivat vaikuttaa.

Onnistumisen kannalta olennaiselta näyttää, että kuluttaja kokee painonhallinnan laaja-alaisesti omaan elämään ja hyvinvointiin vaikuttavaksi ja löytää siten henkilökohtaisia motiiveja painonhallinnalle.

Monelle terveys, kyky olla aktiivinen, parempi itseluottamus ja mieliala, ulkonäkö sekä koko perheen hyvinvointi ovat keskeisiä motivoivia tekijöitä. 

Näin onnistut!

Ravitsemustieto on tarpeellista ja kiinnostaa monia. Elintapamuutosten aikaan saamiseksi riittää kuitenkin harvoin pelkkä tieto. Moni voisi hyötyä laajemmasta näkökulmasta, jossa myös kehitetään psykologista joustavuutta eli lisätään rohkeutta rikkoa rajoja ja aikaisempia tapoja. Psykologisen joustavuuden lisäämisellä voidaan edistää sellaista elämää, jota pidetään hyvänä ja arvokkaana.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Jos painonhallinnalla on vaikutusta yksilön arvokkaana pitämiin asioihin, hänen on helpompi motivoitua myös painon pudotukseen tähtääviin elämäntapamuutoksiin ja toteuttaa niitä.

Psykologista joustavuutta voidaan harjoitella hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) menetelmin. Hankkeessa toteutetussa pilottitutkimuksessa vertailtiin perinteistä ja HOT-menetelmää hyödyntävää ravitsemusneuvontaa verkossa.

Pilotin tulokset olivat kannustavia ja antoivat viitteitä siitä, että psykologiseen verkko-ohjelmaan osallistuminen voi lisätä muutoshalukkuutta.

13.4.2012 19:11
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (25)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tupakki & kahvi auttavat myös ruokahalun hillinnässä.
Anonyymi: Nimetön 13.4.2012 19:24

Anonyymi
Voihan taas iso nena ja poru tyhjasta: vai etta laihtumiseen ei riitakkaan tieto siita mika kaikki on hyvaksi, vaan tarvitaan lisaksi asennetta ja tekoja!Nyt kun olette taas saaneet isoveljelta ohjeet ja oikean tiedon, alkaa koko kansa varmaan laihtua ja kutistua ihan kunnolla.
Anonyymi: heh heh pellet naura 13.4.2012 19:28

Anonyymi
Laihduttaja #tama keino auttaa#!! oliko ihan tarkoituksena valittaa sellainen ajatus, etta artikkeli tarjoaa lopullisen hokkuspokkus keinon paasta uudella konstilla eroon laskeista!Kuka viitsii jatkuvasti kehitella naita harhaanjohtavan yksinkertaistavia- ehka silti MYYVIA- VALHEELLISEN LUPAAVIA NS OTSIKKOJA!
Anonyymi: naksu a pannii 13.4.2012 19:33

Anonyymi
Paljon höpinää siitä, miten psykologit työllistivät itsensä, mutta laihtuiko kukaan?
Anonyymi: Psykologi putosi puu 13.4.2012 19:35

Anonyymi
Toivottavasti ihmiset eivät kuuntele näitä asiantuntijoita vaan jatkavat jojoilua painonsa kanssa. SE tuo minulle leivän pöytään. Pahinta olisi nähdä asiakas, joka oikeasti onnistuu painonpudotuksessa ja vieläpä pitää sen.
Anonyymi: Käärmesalvaa 13.4.2012 19:56

Anonyymi
Vanha konsti oli laittaa nimi kaverin suureen vekseliin.Silloin meni sivuoireena myös yöunet mutta soossikaan ei kyllä maistunut ja hoikkaa
poikaa pian oltiin.
Anonyymi: Lentävä Puliukko 13.4.2012 20:01

Anonyymi
Varmaan sina ikuinen laskikin olet jo huomannut: me psykologitkin olemme nyt lujasti liittyneet rajusti lisaantyneiden pettajien hienoon kastiin.Puppuahan toki pitaisi saada ilmaiseksi!
Anonyymi: psykologit ovat naur 13.4.2012 20:05

Anonyymi
Syökää proteeiinia 2g/kilo ja läskit lähtee.On muuten aika haastavaa saada tarpeeksi protskuja mutta kun vähän opettelee niin kyllä se siitä.Monet tekee juuri sen virheen että eivät huomioi tätä.
Anonyymi: kehonrakentajat tiet 13.4.2012 20:12

Anonyymi
Koyhyys on tehokas laihtumiseen.
Anonyymi: nyt paremmin voiva 13.4.2012 20:26

Anonyymi
Onko tämän päivän ihmisen vaikea hyväksyä itsensä sellaisena kun on??????? tuleeko mediasta mielikuvia että tuollainen pitäis olla ja olen kolmos kansalainen jos en ole????? herätkää tahvot ja olkaa itsenne kanssa kaveria ei se paljon vaadi!!!! vanhojen suomifilmien kaunottaret ei kyllä olis tän päivän bikineihin mahtuneet silti tulivat hyvin juttuun mutta silloin ei ollutkaan koko ajan joku taho rienaamassa. Hitler yritti saada valiorotua aikaan mutta oikeesti elämässä on laihoja lihavia pitkiä pätkiä hojo hojo
Anonyymi: jojo 13.4.2012 20:41
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä