Kirjaudu ▼
 

Tähänkö se tyssää? "Vaatimattomamman näköinen ihminen"

Heini Karjanmaa
Tähänkö se tyssää? "Vaatimattomamman näköinen ihminen"
Vielä 1940- ja 50-luvuilla oli tavallista, että työpaikkailmoituksissa etsittiin ihmisiä, joilla on "miellyttävän ulkonäkö". Nykyään ei kysellä kuvia, eikä kukaan sano ainakaan ääneen, että haetaan hoikkaa ja kaunista. Lihavuus voi kuitenkin olla iso miinus työmarkkinoilla, etenkin naisille.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Mitä sanovat alan ammattilaiset, miten paljon työhaastatteluissa kiinnitetään naamaan ja vyötärönympärykseen huomiota? Vai kiinnitetäänkö?

Eipä juuri, rekrytointiasiantuntijat vastaavat – tai niihin ainakin vältetään kiinnittämästä huomiota.

– Haluaisin nähdä, ettei sillä ole merkitystä. Ensisijaisesti jokaisen työnantajan tulisi painottaa ammatillista osaamista, kommentoi kehityspäällikkö Sanna Nurmi henkilöstöyhtiö Adeccosta.

– Valehtelematta en ole kuullut asiakkailtamme kommentteja työnhakijoiden ulkonäöstä, konsultti Juha Vaara henkilöstöyritys MPS:stä sanoo.

Vastaukset pysyvät haastatteluissa samoina, vaikka rekrytointikonsulteille annettaisiin mahdollisuus puhua nimettöminä.

Tutkimukset kielivät
työnantajien läskikammosta

Tutkimusten mukaan ulkonäön merkitys työelämässä kuitenkin kasvaa, ja se voi vaikuttaa jopa ansiotasoon.

Työterveyslaitoksen tutkijan Kaisa Kauppisen mukaan tämä johtuu siitä, että työ perustuu yhä enemmän ihmisten kanssa olemiseen. Reippaan olemuksen koetaan kertovan uskottavuudesta ja paineensietokyvystä, liikakilot taas siitä, ettei huolehdi itsestään.

Kauppisen 2000-luvun puolivälissä tekemän tutkimuksen mukaan lihavuus vaikutti etenkin naisten menestykseen, tilipussin paksuutta myöden.

Vuosituhannen alussa tehty tutkimus taas kieli siitä, että liikalihavuus vaikeuttaisi naisten työnsaantia.

– Tulokset viittasivat siihen, että kyse on työnantajien ennakkoluuloisuudesta, kuvaa Juho Härkönen, joka toimii vierailevana professorina Turun yliopistossa ja tutkijana Tukholman yliopistossa.

Mutta se ensivaikutelma
– se painaa paljon

On selvää, että ulkoinen olemus vaikuttaa jollakin tapaa työnhaussa, rekrytoijat myöntävät. Töihinhän haetaan reippaan oloisia ihmisiä, kuvaa account manager Heidi Rajala Joberatesta, joka tunnettiin aiemmin Kiitos Henkilöstöpalveluna.

Ensivaikutelmat syntyvät sekunneissa, ja paljolti ulkonäön perusteella, rekrytoinnin ammattilaiset muistuttavat. Heidän mukaansa ensivaikutelmaan ei pitäisi kuitenkaan kiinnittää liikaa huomiota.

– Mitä kokeneempi rekrytoija, sitä paremmin pystyy tiedostamaan ensivaikutelman merkityksen, eikä anna sen korostua, Vaara sanoo.

Välillä ote voi lipsua. Nurmi arvioi, että etenkin kokemattomammat tai harvoin rekrytoijat voivat antaa ulkonäölle painoa ammattitaidon kustannuksella.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Se voi tapahtua alitajuisesti, Nurmi sanoo.

Ja jos hakijat ovat tasavahvuisia, ulkonäkö voi ratkaista – rekrytoijasta riippuen.

– Jos samalla viivalla on näyttävämmän ja vaatimattomamman näköinen ihminen, varmaan mennään siihen näyttävämpään, Rajala epäilee.

Ulkonäön mahdollinen vaikutus riippuu työstä: Mitä kovemman tason osaamisesta on kyse, sitä vähemmän ulkonäkö työnantajaa kiinnostaa. Myynti- ja asiakaspalvelutehtävissä voi olla toisin.

– Lähtökohta on ihan erilainen korkean tason teknisillä osaajilla ja myynnin tai asiakaspalvelun ammattilaisilla, Rajala kuvaa.

Hän sanoo, että saman logiikan mukaan ulkonäkö voi merkitä enemmän työsaannissa niiden kohdalla, jotka ovat vasta tulossa alalle, ilman kokemusta tai jopa koulutusta.

Asiallinen olla pitää, sekä
vaatteissa että kuvissa

Vaatteet ovat tärkeä osa ulkoista olemusta, ja niitä kyllä katsotaan työhaastattelussa – haettavan työtehtävän mukaan.  MPS:n Juha Vaara sanoo, ettei heidän yritysasiakkailtaan ole tullut kommentteja hakijoiden ulkonäöstä, mutta vaatteista kyllä.

Samaa sanoo Nurmi Adeccosta. Yritys tarjoaa myös uravalmennusta, ja siinä voidaan kiinnittää huomiota oikeanlaiseen pukeutumiseen. Mutta muuhun ulkonäköön ei puututa, piste, Nurmi sanoo.

Ennen haastattelua ulkonäöllä ei ainakaan ole merkitystä, Vaara sanoo. Siitä pitää huolen suomalainen työnhakukulttuuri. Hakemukset kun ovat kirjallisia, eikä työnantajan sovi kysellä kuvaa CV:n liitteeksi.

– Jos video-CV:t yleistyvät, niin ulkonäön merkitys voi kasvaa, Vaara arvioi.

Moni työnhakija kuitenkin liittää valokuvan hakemukseensa. Siinä reippauden ja aktiivisuuden korostamista voisi vähän rajoittaakin. Vaara muistuttaa, että kuvan pitää olla asiallinen – loma- ja rantakuville siis: ei kiitos.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (206)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 21
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Jenkeistä, "vapauden valtakunnasta" tämä ulkonäkövouhotuskin on kotoisin. Mitä koreampi pakkaus, sen parempi, sisällön kanssa voi olla sitten vähän niin ja näin. Pääasia, että on pinnallisen sosiaalinen ja hyvännäköinen. Tavallinen ulkonäkö ja perussiisti vaatetus kun ei enää riitä.

Miten tämä "moderni" kauneuden ihannointi sitten poikkeaa siitä, mitä kahden viiksiniekan hallitsemissa valtakunnissa ihailtiin 1930-luvulla? Sielläkin hyvännäköiset ja -kuntoiset naiset ja miehet rikkoivat tuotantoennätyksiä alituisessa flow -tilassa ja huonot sekä rumat saneerattiin pois näkyviltä: ei kortistoon, vaan leireille.
Anonyymi: Amazing Grace 29.3.2012 6:13

Anonyymi
Rakennusalalle valittiin ennen vähän riskimmän oloista porukkaa, vaikka tosiasiahan on ettei niitä tavaroita läskillä nosteta. No siinäkään hommassa enää voimaa nykypäivänä edes tarvita kun painavin käsin nostettava kappale on vain 35 kg. Ettei vain töissä rasitu..
Anonyymi: sju 29.3.2012 6:26

Anonyymi
Miksi Eduskunta ei voi säätää lakia "sopivasta ulkonäöstä" jotta ei tulisi niitä tulkinta erimielisyyksiä? Kun ulkonäkö ei ole "sopiva" tämä katsotaan kieltäytymiseksi ottamasta tarjottua työtä vastaan. Läski ja ruma ei kelpaa strippariksi eikä tankotanssijaksi.
Anonyymi: ruma joutuu karenssi 29.3.2012 6:31

Anonyymi
Kaiken.
Anonyymi: Olet vain ulkokuori 29.3.2012 6:32

Anonyymi
Vain yhden kerran on tullut työhaastetteluun pyyntö, silloin olin lisännyt hakemukseen oman kuvani.
Anonyymi: Ja sitten totuus 29.3.2012 6:33

Anonyymi
Eipä taida firmoilla olla nykyisin varaa palkata porukkaa ulkonäön perusteella.

Toista oli vanhaan hyvään aikaan kun sihteeritkin istuivat polvilla. Silloin oli pakko palkata hoikkia tyttöjä ettei olisi tullut kulumavikaa polviniveleen.
Anonyymi: entinen pomo 29.3.2012 6:49

Anonyymi
" painavin käsin nostettava kappale on vain 35 kg. Ettei vain töissä rasitu.."

Vaikka tuo kaiketi on ironiaa, niin pitää huomauttaa, että työnantaja huolehtii tuossa työntekijän hyvinvoinnista. Maksaa työnantajalle huomattavasti enemmän, jos macho miehet nostelevat isoja taakkoja reväyttäen selän, nivuset tai jonkin muun jortikan, kuin jotta hankkivat apuvälineitä nostohommiin.
Anonyymi: Yrittäjä 29.3.2012 6:58

Anonyymi
Tämä ulkonäkö kysymys on todellista jeesustelua täällä suomessa. Totta kai työntekijän ulkonäöllä on merkitys, herran jesta sentään, me ollaan ihmisiä ja arvioidaan toista miellyttävyyden mukaan ensisijaisesti. Kun ihminen tulee haastatteluun, niin mitä me nähdään ensiksi, no se hemmetin ulkokuori !

Edes meidän mahtavat ammattijärjestöt tai hyysäävät sosiaalitädit eivät voi muuttaa, meidän kenetiikkaan rakentuneita järjestelmiä siitä, miten me arvioimme toistene ihmisten kyvykkyyttä. Yksi tärkeimpiä kriteerejä on juuri ulkonäkö, joka kertoo paljon esim toisen "terveydestä" sekä siitä miten huolehtii itsestään... tätä faktaa ei muuta kuin mahdollisesti tulevien vuosituhansien evoluutio.
Anonyymi: Rautapupu 29.3.2012 6:59

Anonyymi
Aivan varmaan läskejä sorsitaan työhönotossa varsinkin ammateissa joissa ollaan tekemisissä ihmisten kanssa tahi vaaditaan hyvää kuntoa, ja eipä sitä monikaan tahdo liian pulskeaa uimapukumallia nähdä. Itsekin varmaan noin tekisin ja uskon monen muunkin siihen sortuvan, tekopyhyys on turhaa.

Onneksi olen itse hoikka, hyvännäköinen ja lähes kaikki hampaat tallella.
Anonyymi: Hesus 29.3.2012 7:03

Anonyymi
Kyllä raskaan sarjan työnhakija aina pärjää, ulkonäöstä riippumatta. Hakemuksesta täytyy löytyä painavat perusteet sille, miksi juuri minut tulisi valita. Ansioluettelolla tulee olla leveyttä.

Massan joukosta on syytä erottua - suurella persoonallisuudella menestyy. Muistakaa myös ottaa aina haastatteluun paksu nippu papereita. Valtava työkokemuskaan ei kuitenkaan auta, ellei löydy kaikkein tärkeintä eli isoa motivaatiota.
Anonyymi: suuri persoona 29.3.2012 7:05
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 21
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

20:43 Yle: Nämä ovat perussuomalaisten ministerit
20:39 It-viikko Kasvuyrityksiltä pysäyttävä viesti palkoista
20:33 Video Perussuomalaiset kertoo ministerivalinnoistaan kello 21 – katso suora lähetys
19:55 Näin monta euroa hallitus vie asuntovelkaiselta
19:43 Latvia: Venäläinen sukellusvene löytyi aivan rajoiltamme
19:23 Ilta-Sanomat Jokerien omistaja: "Yhteistyömme Nordean kanssa ei jatku"
19:09 "Päiväkotiryhmien suurentaminen voi näkyä tulevaisuudessa"
19:03 It-viikko Isoimmat nettifirmat 1995 ja 2015: vain yksi löytyy molemmilta listoilta
19:01 It-viikko Video: Volvon olemattoman toiminnon esittely meni pahasti pieleen
18:51 Kreikka lähellä sopua...ei, ei sittenkään
18:08 Asuntovelkaisille kylmää suihkua: "Tarpeetonta leikata näin nopeasti"
18:06 Ay-liike ei tyrmää yhteiskuntasopimusta
18:05 Työnantajapuoli tuulettaa: "Verotuksen kiristämiselle pannaan nyt stoppi"
17:44 Video Kokoomus kertoi ministerivalinnoistaan
17:38 Kunnissa "puhtaan leikkaamisen uhka poistui"
17:18 Kokoomus kertoi ministerivalintansa
16:57 Pro: Lohjan paperitehdas kiinni – 180 menettää työnsä
16:38 Autoliitto: Halventuville autoille kovempi käyttömaksu
16:29 Danske varoittaa: Ay-liike voi panna hanttiin hallitukselle
16:23 It-viikko Ilmiö jo Suomessa – iPhone sammutettavissa tekstarilla
16:18 Ekonomisti: Uskottava ohjelma, mutta säästöt kouluissa huolestuttavat
15:56 It-viikko Kolme Ässää kiinnosti: Valtioneuvoston sivut nurin
15:28 Hallitus lupaa sopeuttaa täyden kympin kaudellaan
15:25 Näin K-kaupat muuttuvat
15:23 Ilta-Sanomat Korkovähennykset uusiksi – näin asuntovelallisten tilanne muuttuu
15:17 Stubbista valtiovarainministeri, Soinista ulkoministeri
15:12 It-viikko Uusi Android-kiristäjä vie tekstiviestit ja valokuvaa uhrinsa
15:08 Uudistuksilla halutaan neljän miljardin vaikutukset
15:03 Hallitus: Työryhmä pohtii Ylen rahoitusta ja tehtäviä
14:57 Kesko laskee pörssissä vaikka "yhtiö tekee oikeita asioita"
Asiakastieto

Yhteistyössä