Kirjaudu ▼
 

Tutkimus: Suomalaiset eivät halua nostaa eläkeikää

Vesa Moilanen/Lehtikuva
Tutkimus: Suomalaiset eivät halua nostaa eläkeikää
Eläketurvakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset eivät halua nostaa eläkeikää. Vain 18 prosenttia kannattaa eläkeiän nostoa.
20.3.2012 14:13
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

ETK:n Luottamus eläketurvaan -tutkimuksen mukaan ylemmän korkea-asteen tutkinnon suorittaneet kannattivat eläkeiän nostoa enemmän kuin matalammin koulutetut. Myös ikä lisäsi puoltoääniä eläkeiän nostolle. Yli 65-vuotiaat vastaajat kannattivat eläkeiän nostoa muita useammin.

– Tuloluokittain muista poikkeava oli yli tuloviidennes, joka katsoi muita useammin eläkeiän noston olevan tarpeellista, tutkimuksessa kerrotaan.

Kansalaiset halusivat tutkimuksen mukaan myös säilyttää osa-aikaeläkkeen. Työkyvyttömyyseläkkeelle pääsynkin pitäisi olla nykyistä helpompaa.

Enemmistö uskoo:
eläkkeillä tulee toimeen 

Enemmistö eli 62 prosenttia suomalaisista uskoo, että eläke takaa kohtuullisen toimeentulon vanhuudessa. Erityisesti alle 45-vuotiaat uskovat näin. Yli puolet eli 52 prosenttia vastaajista arvioi eläkkeiden vähentävän köyhyyttä.

Kriittisempiä oltiin työkyvyttömyyseläkkeiden ja perhe-eläkkeiden suhteen. Vastaajista alle 48 prosenttia arvioi työkyvyttömyyseläkkeen takaavaan kohtuullisen toimeentulon ja alle 39 prosenttia arvioi perhe-eläkkeiden takaavan toimeentulon, jos perheen huoltaja kuolee.

Moni pitää järjestelmää
epäoikeudenmukaisena

Tutkimusta tänään medialle esitelleen erikoistutkija Mervi Takalan mukaan vain kolmannes suomalaisista pitää eläkejärjestelmää oikeudenmukaisena. Hänen mukaansa luvut saattavat liittyä myös ajankohtaan, jolloin tutkimuskysely tehtiin eli viime vuoden touko-kesäkuussa pian eduskuntavaalien jälkeen.

– Silloin oli paljon puhetta ylisuurista eläkkeitä. Oli aika paljon vastauksia, joissa toivottiin, että eläkejärjestelmällä olisi tulonjakoa tasaavia vaikutuksia, Takala sanoo ja mainitsee, että muita keskustelun aiheita julkisuudessa olivat tuolloin monien muiden eläkeaiheiden lisäksi esimerkiksi eläkekatto sekä työeläkeyhtiöiden johtajien eläkkeet ja edut.

Nuorilla kova luottamus

Julkisuudessa on usein esitetty, että nuoret suhtautuisivat muita kriittisemmin eläkejärjestelmään, mutta tutkijaryhmän mukaan tämän tutkimuksen tulokset eivät anna tällaiseen tulkintaan aihetta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Takalan mukaan nuoret luottavat eläkejärjestelmän oikeudenmukaisuuteen enemmän kuin ikääntyneet ja he luottavat myös eläkevarojen hyvään hoitoon, vaikka omalla kohdalla odotukset eläkkeistä eivät ole korkealla.

Kaikista suomalaisista eläkevarojen luotettavaan hoitoon uskoo vajaa puolet suomalaisista ja vain 37 prosenttia uskoo,  että luvatut eläkkeet pystytään maksamaan tulevaisuudessa.

Tutkimuksen mukaan sekä nuoret että vanhat ovat huolissaan siitä, että nuoret joutuvat liiaksi eläkkeiden maksumiehiksi. Noin 60 prosenttia kansalaisista uskoo näin.

Kriittisyys on
lisääntynyt hieman

Enemmistö tutkimukseen vastanneista suhtautui epäilleen eläkejärjestelmän muutoksiin. Kaksi kolmesta vastaajasta oli sitä mieltä, että jatkuvat muutokset vähentävät luottamusta järjestelmään.

ETK:n tutkimusosaston osastopäällikön Mikko Kauton mukaan ETK:n tutkimuksessa on nähtävissä hieman enemmän kriittisiä mielipiteitä kuin esimerkiksi Työeläkevakuuttajat TELA:n eläkeasenteita kartoittaneessa tutkimuksessa vuodelta 2006.

– Vuonna 2006 työeläkeuudistus oli juuri tehty. Nyt luottamukseen vaikuttaa se, että monen vuoden ajan on keskusteltu eläkeuudistuksen tarpeesta ja että eläkejärjestelmälle ollaan ehkä kohta tekemässä jotain. Tavallinen kansalainen kuulee epävarmuuden viestiä, Kautto sanoo.

Kautto esittääkin omana arvionaan, että mitä tahansa päättäjät eläkejärjestelmän uudistuksesta päättävätkin, niin luottamus eläkejärjestelmään tulee kohenemaan, koska epätietoisuus vähenee.

20.3.2012 14:13
Riikka Kalmi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (61)


Anonyymi
Tämä on taas yksi epäluottamuslause Jyrki Kataisen politiikalle. Se on jo toinen tälläviikolla edellinen oli lasten hoitovapaa.
Anonyymi: Koska Katainen joutu 20.3.2012 21:57

Anonyymi
On tämäkin, kun vastustetaan asiaa, joka on PAKKO tehdä. Ellei nyt jostakin saada tuhansia korkeastikoulutettuja maahanmuuttajia!
Anonyymi: Göran 20.3.2012 22:39

Anonyymi
Olen maksanut eläkemaksuja nyt noin 25 vuotta. Kun aloitin työelämän, luotin suomalaiseen eläkejärjestelmään 100 prosenttisesti. Nyt luottamus kadonnut samat 100 prosenttia. En kaipaa mitään jättieläkettä, vain sen verran, että toimeentulo turvattu. Eläkettä maksetaan kymmenien vuosien ajalta, mutta säännöt näköjään on mahdollista muuttaa joka hallituksen aikana. Vähän sama, jos jalkapallossa sääntöjä muutetaan pelin kuluessa. Eläkerahastojen hoidosta vastaavat eivät ymmärrä edes hoitavansa heidän työnantajansa rahoja, vaan luulevat rahojen kuuluvan heille itselleen? Työeläkeyhtiön johto täynnä poliittisia epäonnistujia, jotka syyttävät epäonnistumisista aina jotakin muuta tahoa, mutta omat eläkkeet on kyllä hyvin varmistettu. Ainoa syy, miksi en kannata eläkemaksuista luopumista on, että en halua olla samanlainen ahne paksukainen kun edellä mainitsemani työeläkepamput. Toivon, että myös vähemmän onnekkaat saavat edes ihmisarvoisen eläkkeen ja turvan vanhuuden päivilleen!
Anonyymi: Kaunis Jorma 20.3.2012 22:49

Anonyymi
kuolleisuus kasvaa jyrkästi iän lisääntyessä eli säästöä valtiolle,vanhemmat työntekijät potkitaan pihalle kumminkin koska muutama vuosi työttömyys putkessa vähentää eläkettä kummasti taas säästöä,herätkää keppana ihmiset missä mennään.näiköhän sensuuri iskee taas.
Anonyymi: pekko 21.3.2012 4:16

Anonyymi
Niin kauan kuin ne lukuisat "Rädyt" johtavat Suomen talouselämässä, kunnissa ja muissakin työpaikoissa, tullaan hakeutumaan eläkkeelle niin varhain kuin mahdollista.

Perusoppi tähän Euroopan häntäpäässä olevaan johtamistaitoon on saatu armejassa.
Anonyymi: 1ulkomaalainen 21.3.2012 6:46

Anonyymi
- Työurien pidentäminen ei vie nuorilta työpaikkoja
- Työttömyysputken lykkääminen lisää työllisyyttä
- Eläkejärjestelmä + eläkkeiden verotus tasaavat rankasti tuloeroja
- Eläkeikärajojen nosto myöhentää eläkkeelle siirtymistä
- Nykyisten eläkkeelle siirtyneet ovat rahoittaneet maksuillaan vain pienen osan eläkkeistään

Kaikki tehdyt tutkimukset asiasta ovat yksimielisiä.
Anonyymi: Faktoja, ei mielipit 21.3.2012 9:24

Anonyymi
Tekishän sitä töitä nuoremmatkin, jos niitä olisi, ettei tarttis turvautua vanhuksiin. Mutta yritykset lähtee Aasiaan ja uudet ei millään pysty korvaamaan tätä saneerausaaltoa.

Todellisen eläkeiän nostaminen olisi ihan hyvä juttu, siis työllistämällä, mutta tämä Kataisen hallitus saa aikaiseksi nuoretkin työttömiksi ja rahat häipyy etelän tuuliin. Ja sitten tämä samainen hallitus haaveilee, että eläkeikä nousisi paperilla. Hohhoijaa, tätä älynpuutosanemiaa, joka ylimmässä valtion johdossa on ainoa, mikä näkyy. Siis kuka uskoo satuihin?
Anonyymi: satusetä 4.6.2012 15:20

Anonyymi
"- Tuloluokittain muista poikkeava oli yli tuloviidennes, joka katsoi muita useammin eläkeiän noston olevan tarpeellista, tutkimuksessa kerrotaan."

Miksi ihmeessä oikeita töitä ikänsä painaneet haluaisivat nostaa eläkeikäänsä? Sen sijaan tuo ylin tuloluokka voi minun puolestani ola töissä, koska heillä ei ole vuorotyön aiheuttamia sydän- ja uniongelmia, kuluneita lonkkia ja romahtaneita välilevyjä jne! Toki kusipäisten esimesten aiheuttamia masennuksia sitäkin enemmän.

Jos nuorille ei saada "palkallista työtä", loputtomien palkattomien harjoitteluiden sijaan, ovat Suomessakin slummit, palavat autot ja katuryöstöt tulevaisuudessa arkipäivää.

Työpaikkoja tulee tietysti lisää turva-alalle, koska rikkaat saavat täälläkin kulkea henkivartijoiden kanssa. Noh, onpahan joku kantamassa rikkaan rouvan ostoksia :).
Anonyymi: Late- 7.10.2012 11:07

Anonyymi
- Työurien pidentäminen ei vie nuorilta työpaikkoja
- Työttömyysputken lykkääminen lisää työllisyyttä


Valehtelet, mutta et nälissäsi :

- Eläkejärjestelmä + eläkkeiden verotus tasaavat rankasti tuloeroja

HAHAHAHAHAAAHAHAAA :D

- Eläkeikärajojen nosto myöhentää eläkkeelle siirtymistä

Älä helvetissä ;D!

- Nykyisten eläkkeelle siirtyneet ovat rahoittaneet maksuillaan vain pienen osan eläkkeistään

Jep, minäkin olen maksanut lopulta vain 45 vuotta - poislukien lapsena tehty työ ja 15 vuotiaasta aloitettu asentajaoppilaan työt, joista on myös maksettu eläkemaksut. Meidän maksuilla on maksettu edellisten sukupolvien eläkkeet ja nyt tässä kohtaa meidän-kö pitäisi maksaa molemmat-ko :)?

Kaikki (oikeiston teettämät)tehdyt tutkimukset asiasta ovat yksimielisiä.

Ok. Ollaan nyt uskovinamme, vaikka ensimmäistäkään viitettä riippumattomien tutkimuslaitosten tekemiin tutkimuksiin (teettäjä ja rahoittaja myös) ei ole
Anonyymi: Oikeasti oikeissa tö 7.10.2012 11:24

Anonyymi
Jos eli kun eläkeikää aletaan nostaa, nosto pitää tehdä heti, eikä vasta sitten, kun ahne ikäluokka on päässyt kissanpäiville loisimaan yhteiskuntaa.

Niinpä. Me suuret ikäluokat herkuteltiin riisivellillä ja kesäkeitolla kouluissa. Minullakaan ei ollut kertaakaan yli 43 oppilaan luokkaa. 75-80 % meistä oli vakituisesti työelämässä jo 15-17 -vuotiaina.

Nyt ollaan jo eläkkeellä, kun on 63 mittarissa. Aloitus v. 1965.

Sillä erotuksella, että nyt monilla eläkeläisillä alla satojen tuhansien omaisuus(ja sama valitus kuinka hiihdin 50 asteen pakkasessa 100 kilometriä kouluun)..Tästäpä ollaankin hipi..hipi..hiljaa..eiks niin?


Ja teilläkö kuuluisi 25 vuotiaana olla se omaisuus, joka vanhemmalla polvella enimmäkseen muodostuu omasta kodista, jonka monet ovat rakentaneet omin käsin,? Odottakaa edes sen verran, että edellinen muuttaa pois.

Totuus on, että yllä kuvattu sukupolvi on parhaiten etunsa valvonut porukka tässä maassa ikinä, koska jo 50-luvun lopulla syntyneiden eläkekertymää heikennettiin ensimmäisen kerran jo Holkerin hallituksen aikana, ja niitä onkin sen jälkeen tullut yhtenä k**änä.

Silti jotain rotia pitäisi olla puheissa, koska yllä kerrotun omaisuuden myös perii joku.
Anonyymi: Late- 7.10.2012 11:43
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä