Kirjaudu ▼
 

Näinkö on – köyhyys on tyhmyyttä, pelurit pärjää

Heini Karjanmaa
Näinkö on – köyhyys on tyhmyyttä, pelurit pärjää
Ovatko menestymättömät mielestäsi tyhmiä? Kuljetko leuka pystyssä, kyynärpäät ojossa ja toitotat, että sinulla on oikeus, koska sinulla on rahaa? Sosiaalipsykologi Katriina Järvisen mielestä eliitin ylimielisyys on lisääntynyt ja asenne on levinnyt muihinkin. Professori Jukka Kemppinen epäilee, että meihin on iskenyt kullankaivajasyndrooma ja sanoo, että ylimielisyys on jalostettu itsepetoksen muoto.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Suomi on muuttumassa kovaksi pelureiden yhteiskunnaksi.

Näin arvioi sosiaalipsykologi ja antropologi, Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa opettava Katriina Järvinen. Hänen mukaansa nyt pärjäävät ne, joilla on pelisilmää niin kauppoihin, raha-asioihin kuin ihmissuhteisiinkin.

– Enää ei toimi se, että käyt koulua ja ahkeroit ja sinut palkitaan. Yhteiskunta on muuttunut arvaamattomaksi.

Helsingin Yliopisto Turun yliopisto
Taloustiedot
Y-tunnus 0313471-7
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto 49
TOL-luokka
Korkea-asteen koulutus yliopistoissa ja ammattikorkeako
Kaikki yrityksen taloustiedot

Järvisen mukaan moni pitkälle opiskellut ja ”vihreälle oksalle” päässyt kokee, että on tehnyt uransa eteen paljon töitä ja saanut reilun palkinnon. Ajatus voi olla hyvinkin oikeutettu, mutta samalla helposti unohtuu, että moni muukin tekee paljon työtä, mutta ei yllä samaan.

– Reilun palkkion työstään saaneet tavallaan ehkä kovettavat itsensä ja ajattelevat helposti, että on tyhmyyttä, jos joku suostuu huonoihin sopimuksiin tai työoloihin.

Ajatus siitä, että jokainen voi valita, mihin kurottaa ja päätyy, on Järvisen mielestä yleistynyt. Samalla on unohdettu, että osa meistä tekee valintoja toinen toistaan epäedullisempien vaihtoehtojen välillä.

Akatemiatutkija Jani Erola Turun yliopistosta sanoo, että kaikki menestys ei liity omiin ansioihin, vaikka tätä usein tuntuu pidettävän totuutena.

– Menestys on pitkälti sattumaa ja hyvää tuuria.

Menestyvät osaavat estää
lastaan syrjäytymästä

Erolan mukaan 70 prosenttia etenemisestä ei selity omilla kyvyillä. Vaikka meillä on ilmainen peruskoulu ja edulliset opiskelumahdollisuudet, lähtökohdat eivät ole samat kaikille. Koti ja vanhempien asema on monen etenemisen avain.

Koulu on kaikista ainakin jossain vaiheessa tylsää. Järvisen mukaan olennaista on, miten vanhemmat kannustavat, kun ote on repsahtamassa.

– Varsinkin koulutuksen nivelkohdissa, yhdeksännen luokan ja lukion päättyessä, alempien sosiaaliryhmien lapset ovat usein muita huonommassa asemassa.

Hyvin toimeentulevat, tiukasti yhteiskunnassa kiinni olevat vanhemmat osaavat etsiä lapselleen vaihtoehtoja. Heillä on myös mahdollisuus taloudelliseen tukemiseen.

Vähän koulutetut vanhemmat voivat puolestaan patistella nuortaan töihin. Kun useampi kuin joka neljäs nuori on työtön, työpaikan saaminen ei ole helppo juttu.

Huono yhteiskunnallinen itsetunto
kasvattaa väärää nöyryyttä

Kaikki eivät yllä kovin ylös, vaikka tahtoisivat ja heillä olisi siihen edellytykset. On nuoria, joilla on akateeminen tutkinto ja jotka hallitsevat viisi kieltä, mutta tekevät töitä 1 300 euron kuukausipalkalla. Järvinen huomauttaa, että moni jää tähän kierteeseen.

Olennaista on, minkä keskellä on elänyt. Jos perheystävät ja kummit ovat koulutettuja ja hyvässä asemassa, lapsestakin vähän huomaamatta tulee heidän verkostojensa osa.

Kun keskiluokkainen työelämä on tuttua, siihen on Järvisen mukaan helppo solahtaa. Ne, joilla on huono yhteiskunnallinen itsetunto, eivät hänestä ole yhtä itsevarmoja.

Järvisen mielestä pärjääjien kodissa elänyt nuori tajuaa, millaista peliä työelämässä pelataan ja pystyy suhtautumaan asioihin rennommin kuin työläistaustainen nuori.

– Työläisperheessä moni on oppinut vääränlaisen auktoriteettien kunnioittamisen. Häntä on helppo käyttää hyväksi työmarkkinoilla esimerkiksi maksamalla liian pientä palkkaa.

Onko kyseessä
rahan korskeus?

Suomalaisessa yhteiskunnassa varallisuudesta ei ole huudeltu. Professori, varatuomari ja filosofian tohtori Jukka Kemppinen huomauttaa, että täällä ei ole ollut tapana sanoa: ”Kuunnelkaa minua, koska olen rikas”.

Helsingin Sanomissa oli kolmisen viikkoa sitten Sammon suuromistajan Björn Wahlroosin haastattelu. Wahlroos otti kantaa presidentti Tarja Halosen uudenvuodenpuheeseen, jossa tämä sanoi, että tuloerojen kasvun myötä myös terveyserot ovat kasvaneet.

Wahlroosin mielestä on roskaa väittää, että Suomesta olisi tulossa taas luokkayhteiskunta. Hänestä syrjäytyneiksi joutuvat eivät panosta terveytensä hoitamiseen.

– Syy heikkenevälle terveydelle ei ole tulonjaon muuttuminen. Taustalla on yhteinen muuttuja, joka on joko yksilöiden piittaamattomuus tai syrjäytyminen, hän lisäsi.

Kemppinen miettii, mikä on muuttunut, jos kyseessä on rahan korskeus.

– Minuun ei tee musertavaa vaikutusta, vaikka puhuja olisi ollut pari vuotta Hankenin professori. Olen ollut professori vuosia, ja siinä leikissä menettänyt ylimääräisen kunnioituksen.

Ylimielisyys on jalostettu
itsepetoksen muoto

Kemppisen mielestä nykyinen taloustilanne on epätavallisen vaikea. Hänestä asiallisen, syvästi perehtyneen henkilön tavallisin vastaus kiperässä kohdassa on ”en tiedä”.
Tämä on myös hänen täydellinen vastauksensa kysymykseen, onko ylimielisyys lisääntynyt.

– Henkilö, joka tietää, mitä pitäisi tehdä, on tyypillisesti toisen vuoden opiskelija.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Ylimielisyys sisältää Kemppisen mukaan usein annoksen asioitten mieletöntä yksinkertaistamista ja on jalostettu itsepetoksen muoto. Siihen sorrutaan, koska puhuja haluaa korostaa asiantuntijuuttaan, tietämistään tai itseään.

Eliitin tavoilla on Järvisen mukaan taipumus siirtyä muidenkin tavoiksi. Hänestä ilmapiiri on viime aikoina yhä enemmän jakautunut kahtia.

Kovuus on lisääntynyt, mutta moni tuntee myös vastuuta ja kauhistuu tilannetta. Hän kertoo keskustelleensa opiskelijoiden kanssa Olkiluodon ydinvoimalassa työskentelevien puolalaisten huonoista työehdoista.

– Puolet opiskelijoistani oli sitä mieltä, että puolalaiset ovat tyhmiä, jos ovat allekirjoittaneet sellaisen työsopimuksen. Toinen puoli luokkaa oli sitä mieltä, että kaikilla ei ole varaa olla allekirjoittamatta huonoakaan työsopimusta.

Onko suomalaisiin iskenyt
kullankaivajasyndrooma?

”Minulla on oikeus”, on yhä useammin käytetty lause. Jukka Kemppinen viittaa kasvattajien kokemuksiin.

– Vaikuttaa siltä, että on ilmaantunut uusi hämmentävä ihmistyyppi, hän sanoo.

Kun opettaja soittaa kotiin kertoakseen lapsen empaattisen kehityksen ongelmista, mikä Kemppisen mukaan tarkoittaa, että lapsi hakkaa vastaantulijoita vasaralla, koulutettu nuori vanhempi karjuu puhelimeen: ”V...ttuaks tänne soitat, opettakaa sille empatiaa, siitä saatte palkkanne”.

Kemppinen miettii, onko vaurastuneisiin suomalaisiin iskenyt kullankaivajasydrooma?

– Kun aidosti pöljä sattuu löytämään jalometalleja, käyttäytyminen on äkkiä tuon näköistä.

Kemppinen viittaa ”äärimmäisen arvovaltaisen” lähteeseen ja rakkauden kaksoiskäskyyn, jossa kehotetaan rakastamaan lähimmäistä niin kuin itseä.

– Tämä on selvästi unohtunut.

Kemppisen mukaan tähän päivään ja talousuutisiin siirrettynä Raamatun lauseen sisältö on suunnilleen sama kuin Suomen kansan ”niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan” -sananlaskussa.

Eriarvoisuus tukee
viidakon lakia

Erolan mielestä äärimmäisen eriarvoisuuden lisääntyminen on uhka, joten nyt on yhteiskunnallisen keskustelun paikka.

– Suomalaisilla on vahva luottamus, että yhteiskunta on oikeudenmukainen ja toimii oikeudenmukaisesti, Erola sanoo.

Luottamusta syö hänestä kuitenkin se, että vaikka keskimäärin ihmiset pärjäävät aika hyvin, joukko väestöä on huonossa jamassa.

– On ikävää, että joudumme luopumaan hyväuskoisuudesta, Järvinen sanoo.

Hänen mielestään on oikein, että mediassa tuodaan esiin eliittiä koskevia asioita kuten liian hyvä asuntoetu tai se, että organisaation varoja käytetään omiin ja perheen matkoihin. Jos eliitin käytös tuntuu väärältä, koko kansan moraali haperoituu.

– Me kaikki vastaamme seurauksista, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa vallalle voi nousta viidakon laki. Yhteiskuntaan pettyneet etsivät hyvitystä lain toiselta puolelta ja varakkaat joutuvat vartioimaan omaisuuttaan ja lapsiaan ympärivuorokautisesti.

Ihmiset kyllästyvät
muoti-ilmiöön

Haastateltujen mielestä kehitys ei ole väistämätön. Erola huomauttaa, että muutos vaatii yhteiskunnan päättäjien aktiivista otetta. 

– Jos kyseessä on muoti-ilmiö, vastaus on yksinkertainen. Ihmiset kyllästyvät siihen, Kemppinen sanoo.

Myös Järvinen arvioi, että ylilyönneistä voidaan päästä. 

– Voi olla, että olen naiivi, mutta uskon, että suomalaiset eivät ole valmiit hylkäämään menneiden sukupolvien arvokkaita tekoja, joiden ansiosta tämä maa on noussut niin tasa-arvoiseksi, hän sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (499)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 50
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ei yhteiskunta ole mikään hyväntekijä. Ihmisarvo mitataan tuottavuudella. Yleinen mielipide ei salli erilaisuutta. Tuota tai kuole!
Anonyymi: Hynynen 4.3.2012 6:16

Anonyymi
Kaikki ylimieliset kuvittelevat olevansa menestyjien joukossa eivätkä usko vastoinkäymisiin.


Tämä on ylilyönti suomalaisen itku pitkästä ilosta -asenteen murtumisessa. Kumpikin on väärin.

VAstaava on tapahtunut suomalaisen häpeän katoamisessa: tilalle tuli häpeämättömyys.

Jonain päivänä saamme terveen itsetunnon, joka ei polje muita.
Anonyymi: dvsddg 4.3.2012 6:17

Anonyymi
Ei yhteiskunta ole mikään hyväntekijä. Ihmisarvo mitataan tuottavuudella. Yleinen mielipide ei salli erilaisuutta. Tuota tai kuole!Näin on. Kaikki lähtee osastamme tuotannossa.

Matkaa on onnellisten yhteiskuntaan, jossa ihmiset kohtaisisivat toisensa.
Sen tunnistaa siitä, että jutellaan ja puhutaan tuntemattomille.
Anonyymi: sfsfgs 4.3.2012 6:18

Anonyymi
minä olen tyhmä idiootti ja muutenkin vajaa kuspää.
Anonyymi: itsekehu 4.3.2012 6:35

Anonyymi
Totuuden siemen ja paljon asiaa siihen päälle!

Omalta kohdaltani olen huomannut samoja asioita ja kirjoitukseen yhtyminen on erittäin helppoa.

Olen opiskellut sekä ammattikorkeakoulussa että yliopistossa kahta alaa ja suorittanut opiskeluni molemmissa oppilaitoksissa hyväksytysti. Ammattikorkeakoulussa olin jopa kurssini paras. Helpolla tuo parhaus ei tullut... tai miten sen nyt ottaa. Koko opiskeluajan, viisi pitkää vuotta, en nähnyt televisiota kuin vilaukselta, erakoiduin kaikista sukulaisista ja ystävistä enkä edes koulukavereita "kerinnyt" näkemään vapaa-ajalla. En juonut edes tilkkaa alkoholia opiskeluaikana. Kaiken aikani käytin opiskeluun. Luin, harjoittelin, pänttäsin, kertasin ja pohdin. Tiedon kaivelu internetistä venyi lähes aina pitkälle aamuun, kunnes olikin jo aika lähteä koululle.

No mitä sitten saavutin tuolla järjettömällä opiskelumäärällä ja yhteensä 26 kuukauden (kolme opiskelualaa) palkattomalla työharjoittelulla?
Ajan rekkaa. Kyllä! Vaikka olen aina ollut erittäin hyvä koulussa ja minua pidettiin erinomaisena työharjoittelijana, en koskaan saanut palkkatyötä. Maistereita ja insinöörejä vain on kertakaikkiaan liikaa!

Kuljetusalalle opin onneksi jo äidinmaidossa ja kun ensimmäiset ajokokemukset täyteen kuormatulla rekalla olivat jo alle 10-vuotiaana, ei ajatus maisteri-insinööri-rekkakuskista ollut lainkaan mahdoton. Ja se mikä tuntuu uskomattomalta, on että tästä työstä maksetaan palkkaa! SIIS IHAN OIKEAA RAHAA!!!! :) :) :) Minä pidän siitä. Sain täyden palkan jo harjoitteluajalta joka oli kahdeksan viikkoa.

Ja voin todellakin sanoa, että ne kaikkien minulle nuoruudessani koulutuksen välttämättömyyttä hokeneet olivat todella väärässä! Ei se mitään ihmiselämää ollut, kun yritit tulla toimeen satasella kuussa, asut vanhempiesi luona 30-vuotiaaksi ja kituutat tehden palkatonta työharjoittelua! Etenkin, kun kaikki vähät korkeakoulutettujen työpaikat lopulta menevät suhteilla.

Opiskelu ei kannata, vaan ammattikoulu kannattaa. Siellä käydään katselemas kampaaja-tytöistä itselle vaimo (kuten nykyiset kollegat ovat tehneet), saadaan siihen päälle työ ja heti perään päästään tienaamaan rahaa! Noin se pitäisikin mennä.

...Siis mitähän v-@ttua mäkin taas aloin avautuun??? Menen nukkumaan! Hyvää yötä.
Anonyymi: Väsynyt 4.3.2012 6:35

Anonyymi
Huoh. Mistä näitä sikiää? Suomessa on aina ollut välinpitämättömiä narsisteja, niin 1930-luvulla kuin 2010-luvullakin.

Minä väitän, että nykyisten alle 30-vuotiaiden arvot ovat moraalisesti kestävämpiä ja eettisempiä kuin koskaan aikaisemmin. Ongelma on lähinnä ns. "jarrumiehet", jotka haluavat että juna, ei vain pysähdy, vaan alkaa myös peruuttamaan. Ei se niin käy. Yhteiskunnan täytyy kasvaa ja kehittyä. Jos se ei niin tee se hiipuu hiljaa.

Egyptissä tehtiin onnistunutta aivokirurgiaa jo 4000 vuotta sitten. Kiina oli löytänyt kaikki mantereet jo 600 vuotta sitten. Yhdysvallat kävi kuussa 1960-luvulla. Kaikki nämä yhteiskunnat ovat hiipuneet sen vuoksi, että ovat yrittäneet kääntää kelloja taaksepäin sen sijaan, että olisivat kehittyneet ja kulttuuri heijastaa sen ihmisten ajatuksia ja asenteita.

Sekulaari humanismi on muuttanut Suomen yhteiskunnan parempaan suuntaan ja tulee muuttamaan sitä vielä tulevaisuudessakin. Vaikka asiat ovat tämän päivän Suomessa paremmin kuin koskaan aikaisemmin, niin ne tulevat olemaan vielä paremmin tulevaisuudessa.
Anonyymi: O tempora, O mores! 4.3.2012 6:35

Anonyymi
Mitään uuttahan tässä ilmiössä ei ole, muuta kuin se että nykyisin itsekkyys, typeryys ja ahneus tuntuu entisestään lisääntyvän ja tiivistyvän.

Einsteinkin totesi "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."
Anonyymi: Arttu 4.3.2012 6:45

Anonyymi
Vaan miten pitää suhtautua nuoriin henkilöihin joilla ei ole mitään halua koulutukseen taikka työntekoon (vaikka töitä olisikin tarjolla), vaan elämänuraksi on tietoisesti valittu yhteiskunnan tuen varassa eläminen?

En mahda mitään, mutta en voi hyväksyä tuollaista asennetta. Jos se on empatiavajetta, niin olkoon.
Anonyymi: ketuttaa 4.3.2012 6:49

Anonyymi
Pelurit pärjää(Katainen), tyhmät käesii(köyhät). Ikävää mutta totta
Anonyymi: köyhä 4.3.2012 6:51

Anonyymi
Oon tehnyt elamassani konkurssit valilla sen jalkeen vetanyt kamaakin ja silti kun siita ylospaassyt ja onnistunut kaiken taman jalkeen paaseman jaloilleenkin(tosin toisen mahdollisuuden sain ulkomailla),niin Suomessa kaydessani osaa entisia kavereita ottaa paahan nykyinen menestykseni(ei tosin ihan kaikkien mielipide laheisimmat meinaan tosi onnellisia)..
Oon kuulemma tullut huonoksi ihmiseksi kun on rahaa ,tata tama elama on Suomessa ja sanotaan myos ylpeaksi vaikka itse ei monet vanhat kaverit moikkaa.
Ja ihan varmasti voi itse vaikuttaa siihen miten menestyy mutta sekin valitettavasti totta etta toinen tilaisuus pitaa sitten valitettavasti saada uudesta kotimaasta koska pienessa maassa sulla on leima otsassa:(
Anonyymi: kova hyva elama 4.3.2012 6:56
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 50
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

12:56 Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
11:51 Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
11:40 Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
11:34 Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
10:56 Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
10:03 Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
09:47 Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
29.9. Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
29.9. Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
29.9. Digitoday Musiikkijätti syntymässä? Spotify neuvottelee jättiostoksesta
29.9. EU alkaa tutkia: Syrjiikö Saksa osaa autoilijoista?
29.9. Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
29.9. Fed-pomot: Koronnosto lähenee
29.9. Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
29.9. Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
29.9. Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
29.9. Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
29.9. Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
29.9. Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
29.9. Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
29.9. Commerzbank irtisanoo lähes 10 000
Asiakastieto

Yhteistyössä