Kirjaudu ▼
 

Näinkö on – köyhyys on tyhmyyttä, pelurit pärjää

Heini Karjanmaa
Näinkö on – köyhyys on tyhmyyttä, pelurit pärjää
Ovatko menestymättömät mielestäsi tyhmiä? Kuljetko leuka pystyssä, kyynärpäät ojossa ja toitotat, että sinulla on oikeus, koska sinulla on rahaa? Sosiaalipsykologi Katriina Järvisen mielestä eliitin ylimielisyys on lisääntynyt ja asenne on levinnyt muihinkin. Professori Jukka Kemppinen epäilee, että meihin on iskenyt kullankaivajasyndrooma ja sanoo, että ylimielisyys on jalostettu itsepetoksen muoto.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Suomi on muuttumassa kovaksi pelureiden yhteiskunnaksi.

Näin arvioi sosiaalipsykologi ja antropologi, Helsingin yliopiston Avoimessa yliopistossa opettava Katriina Järvinen. Hänen mukaansa nyt pärjäävät ne, joilla on pelisilmää niin kauppoihin, raha-asioihin kuin ihmissuhteisiinkin.

– Enää ei toimi se, että käyt koulua ja ahkeroit ja sinut palkitaan. Yhteiskunta on muuttunut arvaamattomaksi.

Helsingin Yliopisto Turun yliopisto
Taloustiedot
Y-tunnus 0313471-7
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto 49
TOL-luokka
Korkea-asteen koulutus yliopistoissa ja ammattikorkeako
Kaikki yrityksen taloustiedot

Järvisen mukaan moni pitkälle opiskellut ja ”vihreälle oksalle” päässyt kokee, että on tehnyt uransa eteen paljon töitä ja saanut reilun palkinnon. Ajatus voi olla hyvinkin oikeutettu, mutta samalla helposti unohtuu, että moni muukin tekee paljon työtä, mutta ei yllä samaan.

– Reilun palkkion työstään saaneet tavallaan ehkä kovettavat itsensä ja ajattelevat helposti, että on tyhmyyttä, jos joku suostuu huonoihin sopimuksiin tai työoloihin.

Ajatus siitä, että jokainen voi valita, mihin kurottaa ja päätyy, on Järvisen mielestä yleistynyt. Samalla on unohdettu, että osa meistä tekee valintoja toinen toistaan epäedullisempien vaihtoehtojen välillä.

Akatemiatutkija Jani Erola Turun yliopistosta sanoo, että kaikki menestys ei liity omiin ansioihin, vaikka tätä usein tuntuu pidettävän totuutena.

– Menestys on pitkälti sattumaa ja hyvää tuuria.

Menestyvät osaavat estää
lastaan syrjäytymästä

Erolan mukaan 70 prosenttia etenemisestä ei selity omilla kyvyillä. Vaikka meillä on ilmainen peruskoulu ja edulliset opiskelumahdollisuudet, lähtökohdat eivät ole samat kaikille. Koti ja vanhempien asema on monen etenemisen avain.

Koulu on kaikista ainakin jossain vaiheessa tylsää. Järvisen mukaan olennaista on, miten vanhemmat kannustavat, kun ote on repsahtamassa.

– Varsinkin koulutuksen nivelkohdissa, yhdeksännen luokan ja lukion päättyessä, alempien sosiaaliryhmien lapset ovat usein muita huonommassa asemassa.

Hyvin toimeentulevat, tiukasti yhteiskunnassa kiinni olevat vanhemmat osaavat etsiä lapselleen vaihtoehtoja. Heillä on myös mahdollisuus taloudelliseen tukemiseen.

Vähän koulutetut vanhemmat voivat puolestaan patistella nuortaan töihin. Kun useampi kuin joka neljäs nuori on työtön, työpaikan saaminen ei ole helppo juttu.

Huono yhteiskunnallinen itsetunto
kasvattaa väärää nöyryyttä

Kaikki eivät yllä kovin ylös, vaikka tahtoisivat ja heillä olisi siihen edellytykset. On nuoria, joilla on akateeminen tutkinto ja jotka hallitsevat viisi kieltä, mutta tekevät töitä 1 300 euron kuukausipalkalla. Järvinen huomauttaa, että moni jää tähän kierteeseen.

Olennaista on, minkä keskellä on elänyt. Jos perheystävät ja kummit ovat koulutettuja ja hyvässä asemassa, lapsestakin vähän huomaamatta tulee heidän verkostojensa osa.

Kun keskiluokkainen työelämä on tuttua, siihen on Järvisen mukaan helppo solahtaa. Ne, joilla on huono yhteiskunnallinen itsetunto, eivät hänestä ole yhtä itsevarmoja.

Järvisen mielestä pärjääjien kodissa elänyt nuori tajuaa, millaista peliä työelämässä pelataan ja pystyy suhtautumaan asioihin rennommin kuin työläistaustainen nuori.

– Työläisperheessä moni on oppinut vääränlaisen auktoriteettien kunnioittamisen. Häntä on helppo käyttää hyväksi työmarkkinoilla esimerkiksi maksamalla liian pientä palkkaa.

Onko kyseessä
rahan korskeus?

Suomalaisessa yhteiskunnassa varallisuudesta ei ole huudeltu. Professori, varatuomari ja filosofian tohtori Jukka Kemppinen huomauttaa, että täällä ei ole ollut tapana sanoa: ”Kuunnelkaa minua, koska olen rikas”.

Helsingin Sanomissa oli kolmisen viikkoa sitten Sammon suuromistajan Björn Wahlroosin haastattelu. Wahlroos otti kantaa presidentti Tarja Halosen uudenvuodenpuheeseen, jossa tämä sanoi, että tuloerojen kasvun myötä myös terveyserot ovat kasvaneet.

Wahlroosin mielestä on roskaa väittää, että Suomesta olisi tulossa taas luokkayhteiskunta. Hänestä syrjäytyneiksi joutuvat eivät panosta terveytensä hoitamiseen.

– Syy heikkenevälle terveydelle ei ole tulonjaon muuttuminen. Taustalla on yhteinen muuttuja, joka on joko yksilöiden piittaamattomuus tai syrjäytyminen, hän lisäsi.

Kemppinen miettii, mikä on muuttunut, jos kyseessä on rahan korskeus.

– Minuun ei tee musertavaa vaikutusta, vaikka puhuja olisi ollut pari vuotta Hankenin professori. Olen ollut professori vuosia, ja siinä leikissä menettänyt ylimääräisen kunnioituksen.

Ylimielisyys on jalostettu
itsepetoksen muoto

Kemppisen mielestä nykyinen taloustilanne on epätavallisen vaikea. Hänestä asiallisen, syvästi perehtyneen henkilön tavallisin vastaus kiperässä kohdassa on ”en tiedä”.
Tämä on myös hänen täydellinen vastauksensa kysymykseen, onko ylimielisyys lisääntynyt.

– Henkilö, joka tietää, mitä pitäisi tehdä, on tyypillisesti toisen vuoden opiskelija.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Ylimielisyys sisältää Kemppisen mukaan usein annoksen asioitten mieletöntä yksinkertaistamista ja on jalostettu itsepetoksen muoto. Siihen sorrutaan, koska puhuja haluaa korostaa asiantuntijuuttaan, tietämistään tai itseään.

Eliitin tavoilla on Järvisen mukaan taipumus siirtyä muidenkin tavoiksi. Hänestä ilmapiiri on viime aikoina yhä enemmän jakautunut kahtia.

Kovuus on lisääntynyt, mutta moni tuntee myös vastuuta ja kauhistuu tilannetta. Hän kertoo keskustelleensa opiskelijoiden kanssa Olkiluodon ydinvoimalassa työskentelevien puolalaisten huonoista työehdoista.

– Puolet opiskelijoistani oli sitä mieltä, että puolalaiset ovat tyhmiä, jos ovat allekirjoittaneet sellaisen työsopimuksen. Toinen puoli luokkaa oli sitä mieltä, että kaikilla ei ole varaa olla allekirjoittamatta huonoakaan työsopimusta.

Onko suomalaisiin iskenyt
kullankaivajasyndrooma?

”Minulla on oikeus”, on yhä useammin käytetty lause. Jukka Kemppinen viittaa kasvattajien kokemuksiin.

– Vaikuttaa siltä, että on ilmaantunut uusi hämmentävä ihmistyyppi, hän sanoo.

Kun opettaja soittaa kotiin kertoakseen lapsen empaattisen kehityksen ongelmista, mikä Kemppisen mukaan tarkoittaa, että lapsi hakkaa vastaantulijoita vasaralla, koulutettu nuori vanhempi karjuu puhelimeen: ”V...ttuaks tänne soitat, opettakaa sille empatiaa, siitä saatte palkkanne”.

Kemppinen miettii, onko vaurastuneisiin suomalaisiin iskenyt kullankaivajasydrooma?

– Kun aidosti pöljä sattuu löytämään jalometalleja, käyttäytyminen on äkkiä tuon näköistä.

Kemppinen viittaa ”äärimmäisen arvovaltaisen” lähteeseen ja rakkauden kaksoiskäskyyn, jossa kehotetaan rakastamaan lähimmäistä niin kuin itseä.

– Tämä on selvästi unohtunut.

Kemppisen mukaan tähän päivään ja talousuutisiin siirrettynä Raamatun lauseen sisältö on suunnilleen sama kuin Suomen kansan ”niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan” -sananlaskussa.

Eriarvoisuus tukee
viidakon lakia

Erolan mielestä äärimmäisen eriarvoisuuden lisääntyminen on uhka, joten nyt on yhteiskunnallisen keskustelun paikka.

– Suomalaisilla on vahva luottamus, että yhteiskunta on oikeudenmukainen ja toimii oikeudenmukaisesti, Erola sanoo.

Luottamusta syö hänestä kuitenkin se, että vaikka keskimäärin ihmiset pärjäävät aika hyvin, joukko väestöä on huonossa jamassa.

– On ikävää, että joudumme luopumaan hyväuskoisuudesta, Järvinen sanoo.

Hänen mielestään on oikein, että mediassa tuodaan esiin eliittiä koskevia asioita kuten liian hyvä asuntoetu tai se, että organisaation varoja käytetään omiin ja perheen matkoihin. Jos eliitin käytös tuntuu väärältä, koko kansan moraali haperoituu.

– Me kaikki vastaamme seurauksista, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa vallalle voi nousta viidakon laki. Yhteiskuntaan pettyneet etsivät hyvitystä lain toiselta puolelta ja varakkaat joutuvat vartioimaan omaisuuttaan ja lapsiaan ympärivuorokautisesti.

Ihmiset kyllästyvät
muoti-ilmiöön

Haastateltujen mielestä kehitys ei ole väistämätön. Erola huomauttaa, että muutos vaatii yhteiskunnan päättäjien aktiivista otetta. 

– Jos kyseessä on muoti-ilmiö, vastaus on yksinkertainen. Ihmiset kyllästyvät siihen, Kemppinen sanoo.

Myös Järvinen arvioi, että ylilyönneistä voidaan päästä. 

– Voi olla, että olen naiivi, mutta uskon, että suomalaiset eivät ole valmiit hylkäämään menneiden sukupolvien arvokkaita tekoja, joiden ansiosta tämä maa on noussut niin tasa-arvoiseksi, hän sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (499)


Anonyymi
Wahlrooshan sai juuri sosiaalitukea EU:lta viljelyksilleen.
Samoin hänen työpaikkansa sai sosiaalitukea, koska ei muutoin menesty kovassa kilpailussa.
Kuka näitä sossun loisia kadehtisi ?
Anonyymi: pfff 5.3.2012 2:41

Anonyymi
En tunne mutta melkein kaikki suomalaiset ovat kateellisia menestyksekkäille ja rikkaille. Tyhmille köyhille verotietojen listä lehdissä on häpeälista. Tämä on se Suomen suurin ongemla. Köyhät jotka ei vaivaudu hankkimaan koulutusta ja valittaa koska kouluttautuneet tienaavat paremmin... Älykkäät kouluttautuneet johtajat ovat paperinkääntäjiä. Kaikille itsään paremmin palkatuilla on liian iso palkka ja veroprosentti tulisi kaikilla paitsi itsellään olla korkeampa jotta itse saisi kyntensä muiden rahojin.

Tämä on se Suomen SYÖPÄ!!!!


Katso peiliin, jos haluat löytää pahimman ongelmasi.

Vai ottaako sinua oikeasti päähän se, että meitä muita eivät kiinnosta pätkääkään "aikaansaannoksesi", joita meidän muka pitäisi niin kadehtia?
Anonyymi: Nimetön 5.3.2012 2:48

Anonyymi
Näinkö on - köyhyys on tyhmyyttä, pelurit pärjää? Köyhä on tyhmä? Mitenkäs sitten nämä sossupummit joista kaikki itkee? Onko hän tyhmä "istuessaan kotona" ja nauttiessaan elämästään ilman työtä ja raha silti tulee tilille? Johtaja tekee töitä yli 60h viikossa ettei kerkeä perhettään näkemään mutta tilille ropisee isoja numeroita joita kerkeä käyttämään. No ostetaan luxus auto ja näytellään muille miten on rahaa. Mitä hyötyä siitä että jollakin tilillä on iso numero kun kaiken tarpeellisen saa kotona istumallakin mutta aikaa on käyttää itsensä toteuttamiseen ja kavereiden tapaamiseen niin paljon kuin haluaa? Jos osaa arvostaa elämän oikeita iloja(jotka on muuten ilmasia btw) niin ei sillä rahalla tee mitään. Tältä kannalta ajatellen Herra Johtaja ei ole se peluri vaan se sossupummi. Vai olenko väärässä?
Anonyymi: mietinpähänvaan 5.3.2012 4:50

Anonyymi
5%:n etueoikeutettu viisasryhmä kuuluu puolueisiin ja saa turvatun loppuelämän.--oveluutta vai viisautta


Puolueisiin saa kyllä ihan vapaasti liittyä. Siitä vaan 5% joukkoon.
Anonyymi: Nimetön 5.3.2012 7:31

Anonyymi
Vaan miten pitää suhtautua nuoriin henkilöihin joilla ei ole mitään halua koulutukseen taikka työntekoon (vaikka töitä olisikin tarjolla), vaan elämänuraksi on tietoisesti valittu yhteiskunnan tuen varassa eläminen?

En mahda mitään, mutta en voi hyväksyä tuollaista asennetta. Jos se on empatiavajetta, niin olkoon.


Tämä. En tiedä onko se sitten ylimielisyyttä mutta pidän kyllä sosiaalituilla eläviä ihmisiä alempiarvoisina pummeina. Sairaudet jne. erikseen, mutta jos työkykyinen ihminen itse päättää mielummin elellä tuilla kuin tehdä työtä niin on kyllä "köyhyytensä" ansainnut. Ei tasa-arvoisuuden tule tarkoittaa että kaikilla menee yhtä hyvin, vaan sen tulee tarkoittaa sitä että kaikilla on samat mahdollisuudet hyvin menemiseen. Kyllä yksilölle tulee jättää joku vapaus ja vastuu itsestään sekä siitä miten itsellä menee.
Anonyymi: Nimetön 5.3.2012 7:36

Anonyymi
Mitenkäs sitten nämä sossupummit joista kaikki itkee? Tältä kannalta ajatellen Herra Johtaja ei ole se peluri vaan se sossupummi. Vai olenko väärässä?


Suomi on siitä kumma maa, että täällä rikkaat valittavat, kuinka köyhät ovat kateellisia ja samaan hengenvetoon valittavat köyhillä olevan liikaa rahaa.

Se on jännä.
Anonyymi: Nimetön 5.3.2012 7:38

Anonyymi
Suomalainen on kateellinen köyhällekkin.
Anonyymi: Vatipää kansaa 5.3.2012 7:58

Anonyymi
Nähty näitäkin ,nuori mies ei voi mennä töihin kun
eltusmaksut ulosmitattaisiin palkasta,jossain nyt
yksinhuoltajaäiti yhteiskunnan tuella.On aikaa silti elellä jonkun hyväsydämisen tytön siivellä,
kunnes taas käy paksusti.Näin ,ja useita yksihuol-
tajatätejä kun viina maistuu ravintolassa ja sieltä joskus löytyy väliaikanen miesystäväkin ja
aikaa myöten lapsimäärä kasvaa.Vanhemmasta päästä
potkitaan sitten niitä vuorollaan ulos yhteiskunnan tukien varaan.Kierre jatkuu uudessa sukupolvessa taas.
Anonyymi: Jotkut elää vaan 5.3.2012 8:36

Anonyymi
Opiskelu ei kannata, vaan ammattikoulu kannattaa.

Jonkun on opiskeltavakin, jotta yhteiskunta pysyisi pystyssä. Entäs sitten, kun sairastut vakavasti? Etköhän ole todella iloinen siitä, että jotkut viitsivät nähdä vaivaa lääkärintutkintonsa eteen. Hieman yleistäen sama koskee kaikkia korkeakoulututkintoja. Eteenpäin ei kertakaikkiaan päästä, jos ei oteta asioista selvää (=tutkimustoiminta).
Anonyymi: opiskelu kannattaa a 5.3.2012 8:51

Anonyymi
Palkka ei ole kasvanut päin vastoin palkkataso on laskenut. Voi on loppunut kaupasta, maino on kevyt- ja rasvatonta maitoa jne. Ainoa missä palkkataso on kasvanut palveluissa, koska palvelut ovat aineettomia ja palveluja voi vaihtaa rahalla loputtomasti.

Ihmiset mieltävät rahan palkaksi, mutta raha on ainoastaan vaihdonväline siihen palkaan mikä vaihdetaan rahalla. Tosin sanoen voit ostaa palkaksi leivän.
Anonyymi: palkkataso ei enään 5.3.2012 8:58
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

10:56 Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
10:03 Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
09:47 Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
29.9. Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
29.9. Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
29.9. Digitoday Musiikkijätti syntymässä? Spotify neuvottelee jättiostoksesta
29.9. EU alkaa tutkia: Syrjiikö Saksa osaa autoilijoista?
29.9. Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
29.9. Fed-pomot: Koronnosto lähenee
29.9. Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
29.9. Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
29.9. Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
29.9. Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
29.9. Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
29.9. Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
29.9. Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
29.9. Commerzbank irtisanoo lähes 10 000
29.9. Tutkija: Venäjä voittaa öljysovussa
29.9. Digitoday Web-kameroiden armeija kaatoi verkkopalvelun
29.9. PTT: Ruoan halpeneminen hidastuu
29.9. Suomen Pankki: Positiivinen yllätys voi tulla Yhdysvalloista
Asiakastieto

Yhteistyössä