Kirjaudu ▼
 

Asukkaat ja hallitus vaihtuvat – talon henki pysyy

Heini Karjanmaa
Asukkaat ja hallitus vaihtuvat – talon henki pysyy
Taloyhtiön henki ja tapa hoitaa asiat pysyvät, vaikka asukkaat ja hallitus vaihtuvat. Mikä on onnellisten taloyhtiöiden salaisuus?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Espoon isännöintiyhdistyksen puheenjohtajan Antti Aittasalmen mukaan on vain taloyhtiöitä, joissa asiat sujuvat vuodesta toiseen, vaikka henkilöt vaihtuvat. Mitään varsinaista syytä hän ei keksi ilmiölle.

– Vaikuttaa siltä, että tapa tehdä asioita ja olla ja elää on tarttunut seiniin ja kattoihin, hän sanoo.

Hänen mukaansa taloyhtiön hallitus voi olla isännöitsijälle erittäin hyvä yhteistyökumppani. Hallitus on avainasemassa, sillä se pystyy vaikuttamaan ilmapiiriin paljon. Osin kyse on viestinnästä.

– Jos hallitus viestii osakkaille avoimesti ja hyvässä hengessä, se tukee myönteistä ilmapiiriä, Aittasalmi sanoo.

Hallitus, joka luottaa isännöitsijään ja hänen ammattitaitoonsa ja esimerkiksi huoltoyhtiön osaamiseen, ruokkii Aittasalmen mukaan hyvää toimintaa. Kun ilmapiiri on hyvä ja osapuolet arvostavat toisiaan, työ on mielekästä.

Toisaalta eripuraa kylvävät hallituksen jäsenet tai osakkaat voivat paitsi latistaa tunnelmaa myös hankaloittaa taloyhtiön toimintaa.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kaikkeen hallitus ei pysty. Viihtyisyys kärsii, jos asukkaat eivät tervehdi toisiaan ja narisevat joka asiasta.

Ilmapiiriä ei kohota, jos kaikki ajattelevat esimerkiksi näin: "ei kuulu minulle, tehkööt muut", "olen tehnyt jo osuuteni", "koska naapuri ei ole hakenut kuivia pyykkejään, ruttaan ne kostoksi tehdessäni tilaa omilleni", "en poimi roskiani, huoltoyhtiö on sitä varten".

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (42)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Siis kun ei ole hankala isännöitsijälle ja tekee tämän työn helpoksi on "onnellinen taloyhtiö".

Antaa isännöisijän laskuttaa rauhassa.
Anonyymi: Aittasalmi 4.2.2012 6:26

Anonyymi
Pitää paikkansa, varsinkin huono henki säilyy rivitaloissa vuosikymmenestä toiseen?

Usein sen pahan siemenen kylvää jo grynderi eli perustajaurakoitsija, joka usein yrittää pystyttää asuntoyhtiöön rakennusliikkeelle myötämielisen hallituksen (oman miehen hallitukseen ja isännöitsijäksi), joka minimoisi vuosikorjaustyöt?
Vuosikorjaustöistä tulee silloin riitaa asukkaidenkin välille ja siitä alkaa pysyvä huono kulttuuri taloyhtiöön.
Anonyymi: Nimetön 4.2.2012 7:12

Anonyymi
Onnellinen taloyhtiö on korkeintaan kahden ystäväperheen OY-muotoinen paritalo selkeällä ok-talon vastuunjaolla.

Sellaisessa yhtiössä ei ole isännöitsijää, huolto-yhtiötä eikä mitään muutakaan välistävetäjää ja lipevää huijaria kuppaamassa osakkaiden rahoja.
Anonyymi: Nimetön 4.2.2012 7:39

Anonyymi
Mikä tää taloyhtiö on ? Jotain kolhoosiasumista ?
Anonyymi: Nimetön 4.2.2012 8:06

Anonyymi
Taloyhtiön henki ja tapa hoitaa asiat pysyvät, vaikka asukkaat ja hallitus vaihtuvat.

Pitää paikkansa. Sama säästölinja vanhassa asuntoyhtiössä jatkuu vuodesta toiseen. Tehdään parannus- ja korjausremontit aina halvimman mukaan ja sitten korjataan huonosti kestäviä rakennelmia joka vuosi. Näin siksi, että hallituksen jäsenet kuvittelevat saavansa säästöjä aikaan. Todellisuudessa tulee vähintään yhtä kalliiksi tehdä halpoja hankintoja ja korjata niitä, kuin tehdä laadukas hankinta, joka kestää sellaisenaan vuosia. Lisäksi jatkuva korjaaminen aiheuttaa lisää hallinnollista työtä asuntoyhtiössä.
Anonyymi: Halpa remontti lisää 4.2.2012 8:25

Anonyymi
minä olen aina vihainen kusipää.
Anonyymi: naapurin pahin paina 4.2.2012 8:32

Anonyymi
Onkohan tästä kirjoituksesta jätetty pois se olennainen viesti? Talon "henki ja tapa" eivät tee yhtään mitään, sen me kaikki tiedämme. Itse olen hall.puheenjohtaja ja korostan omalta osaltani avoimuutta ja keskustelua kaikkien osakkaiden ja asukkaiden kesken. Viestintä on tärkein asia, joka tulee olla mielessä hyvän toiminnan varmistamiseksi myös liike-elämässä, eikä taloyhtiö tai muukaan yhteisö ole erilainen tässä mielessä.
Se miten luottamus syntyy esim. isännöitsijää ja huoltoyhtiötä kohtaan, onkin toinen asia. Luottamus syntyy vain kokemuksen kautta ja se ansaitaan. Jos edellinen isännöitsijä on toiminut hallituksen selän takana ja tehnyt paljon pahaa, ei uuteen isännöitsijään voi luottaa noin vain. Täytyy varmasti "katsoa ja kuulostella", miten tämä uusi henkilö asioita hoitaa ja ansaitseeko hän luottamuksen.
Ihmeellistä on myös tuo isännöitsijän roolin korostaminen kaikessa yleisessä keskustelussa: hänhän tekee just niinkuin hallitus on linjan vetänyt ja sopinut hänen kanssaan. Ellei näin tapahdu, isännöitsijä keskusteluun ja toiminta tarkasteluun ja jos ei tyyli muutu, ulos. Nykypäivänä ei saa hyväksyä sitä, että joku edes suunnittelee hoitavansa asioita tai vastuitaan ns. vasemmalla kädellä, osakkaiden etu on aina ykkössijalla ja osakkaat ovat isännöinti- ja huoltoyhtiönkin asiakkaita.
Hyviä valintoja kaikkiin as yhtiöihin 2012!
Anonyymi: Puuhakas 4.2.2012 8:53

Anonyymi
Ja isännöitsijälläkö ei ole mitään osaa viihtyvyydessä ja asioiden hoitumisessa? Rahan ahneet ja ammatitaidottomat isännöitsijät ovat suurin syy taloyhtioiden huonoon ilmapiiriin.
Anonyymi: Hallitus 4.2.2012 9:01

Anonyymi
Hyviä valintoja kaikkiin as yhtiöihin 2012!

Kiitos toivotuksesta. Meidän runsaan kymmenen osakkaan taloyhtiöön se onkin tarpeen, sillä hallitus on kaapannut vallan totaalisesti ja tekee asukkaiden selän takana mitä huvittaa. Se salaa asioita ja tekee isoja hankintoja, joita ei tuoda yhtiökokoukseen päätettäväksi. Osakkaille tarjotaan vain päätöstä siitä, että pitää antaa hallitukselle valtuudet kerätä ylimääräistä yhtiövastiketta ja ottaa lainaa pankista. Valitettavasti suurin osa osakkaista hyväksyy tämän. Osaa osakkaista lahjotaan antamalla heille etuisuuksia, kuten oikeus useampaan autopaikkaan, vaikka ilman autopaikkaa olevia osakkaita on jonossa. Isännöitsijä ei edes lähetä osakkaille yhtiökokouksen pöytäkirjaa, vaan se pitää häneltä erikseen pyytää, jolloin hän laskuttaa siitä. Yhtiökokouksen jälkeen välillä tulee tiedote, että päätökset tehtiin yksimielisesti. Tämä osakkaista piittaamaton menettely johtuu siitä, että taloyhtiön hallituksessa on aina ollut valtion korkeissa viroissa toimivia virkamiehiä, jotka ovat tottuneet tekemään asiat omalla tavallaan ja määräilemään muita. Eikä korruptiokaan ole kaukana.
Anonyymi: Maan tapa asuntoyhti 4.2.2012 9:19

Anonyymi
Vanhan stadilaisen sananparren mukaan PARAS taloyhtiö on sellainen missä ei asu kieroja savolaisia eikä kateellisia karjalaisia.
Anonyymi: Buhahhah 4.2.2012 9:49
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä