Kirjaudu ▼
 

PTT: "Miten työpaikan käy?" – täällä asunto halpenee

Christian Westerback/HS
PTT: "Miten työpaikan käy?" – täällä asunto halpenee
Suurimmista kaupungeista Turussa ja Vantaalla asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna eniten. Vähiten ne laskevat Espoossa. Näin arvioidaan Pellervon taloudellisen tutkimuskeskuksen (PTT) tuoreessa tutkimuksessa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

PTT:n Alueellisen asuntomarkkinaennusteen mukaan asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna koko maassa 1,8 prosenttia. Oulussa hinnat laskevat juuri tämän verran, mutta Turussa hinnat painuvat 2,4, Vantaalla 2,3 ja Jyväskylässä 2,0 prosenttia.

Myös Helsingissä hintojen lasku on hieman keskimääräistä suurempaa, sillä niiden arvioidaan alenevan 1,9 prosenttia. Tampereella hinnoista sulaa 1,7 ja Espoossa 1,5 prosenttia.

PTT:n tutkimusjohtajan Markus Lahtisen mukaan erot johtuvat lähtötilanteiden erolla ja erilaisella tulokehityksellä. Hän pitää kuitenkin merkittävänä sitä, että kaupunkikohtaiset erot ovat pieniä.

Hänen mukaan maan sisäiset erot ovat pienempiä kuin normaalivuonna, koska epävarmuus on yhteistä. Nyt asuntojen hintoja eivät määrittele makromuuttujat, vaan epävarmuus.

– Jollei Euroopan velkakriisiin liittyvää epävarmuutta olisi ja vuosi olisi normaali, kotien hinnat kohoaisivat, Lahtinen sanoo.

Korot laskevat
vielä hieman

Makromuuttujat tukevat asuntojen hintojen nousua. Lahtisen mukaan ansiotaso ja käytettävissä olevat tulot nousevat ja korot laskevat nykyiseltä matalta tasoltaankin vielä aavistuksen. PTT ennakoi, että ensi vuonna vuoden euribor on 1,75 prosenttia. Nyt se on 1,92 prosenttia.

– Euroopan keskuspankki ei välttämättä laske ohjauskorkoa. Jos se tekee näin, lasku jää yhteen kertaan.

Kiristyvän sääntelyn takia pankit nostavat marginaalejaan, mutta Lahtinen arvioi, että Suomessa nostot jäävät prosentin kymmenyksiin.

Syyskuussa PTT arvioi ensimmäisenä suhdannelaitoksena, että tänä vuonna bruttokansantuote laskee. Se on pitänyt ennusteensa ennallaan ja arvioi, että lasku on 1,5 prosenttia.

Myös Sampo Pankki ja Tapiola Pankki ovat arvioineet talouskasvun jäävän miinukselle.

Pelko työttömyydestä
hillitsee muuttoa

PTT arvioi työttömyyden kohoavan 8,3 prosenttiin.

Lahtisen mukaan oikea kuva tilanteesta on välittynyt kotitalouksille.

– Ihmiset miettivät, miten työpaikan käy?

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Lahtinen ennakoi, että yhä useammat pysyvät entisessä asunnossaan, vaikka elämäntilanne muuttuisi, mikä hillitsee omistusasuntojen kysyntää.

Tarjontakin supistuu ainakin aluksi, kun myyjät pitävät ongelmia väliaikaisina. Jos uusien asuntojen ennakkomarkkinointi ei suju, rakennusyhtiöt eivät aloita uusien talojen rakentamista.

Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa ja vuokrat nousevat tutkimuksen mukaan koko maassa 4,2 prosenttia.

Ero eurosta tietäisi
vakavaa pankkihäiriötä

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru arvioi tutkimuksen julkistamistilaisuudessa, että asuntomarkkinoiden kehitys pysyy maltillisena ja vakaana.

– Ei ole sellaisia riskejä, jotka realisoituisivat ensi vuonna, hän sanoi.

PTT:n mukaan ongelmia voi tulla, jos Suomi eroaa eurosta tai euroalue hajoaa. Se tarkoittaisi vakavaa häiriötä pankkijärjestelmään.

Lahtinen uskoo, että näin ei käy, vaan asiat ratkeavat parhain päin, mutta pienin askelin. Hän ennakoi, että tuloksia aletaan nähdä syksyllä.

Hänen mukaan todennäköisen näkymän mukainen taloustilanne ei romahduta asuntojen hintoja, koska suomalaiset pankit ovat vakavaraisia ja pystyvät esimerkiksi myöntämään työttömiksi jääville asuntovelkaisille lyhennysvapaita jaksoja. Näin asuntojen pakkomyynteihin ei jouduta.

Kun tilanne hellittää, hintojen noususpurtti on Lahtisen mukaan todennäköinen. Hänen mielestään asuntomarkkinaosapuolten on syytä olla valppaina, jotta asuntomarkkinat eivät ylikuumene.

– Suomelle korkotaso tulee olemaan liian alhainen, mikä altistaa kuplimiseen.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (161)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 17
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Miksi kaavoituksen korruptioon ja tehottomuuteen ei puututa?

Pk-seudulle mahtuisi 10-15 miljoonaa ihmistä, mutta kaavoitus estää tämän.
Anonyymi: hintakupla on keinot 4.1.2012 13:12

Anonyymi
Pankki murehtikoon puolestani.
Anonyymi: talvimaattava sopute 4.1.2012 13:13

Anonyymi
Jäikö noista luvuista 0 perästä pois?
Anonyymi: 20% 4.1.2012 13:14

Anonyymi
Kohta taas joku välittäjä sanoo että asunnot viedään käsistä.Kontulassa ei tietoa halpenemiseta.
Anonyymi: Nimetön 4.1.2012 13:15

Anonyymi
Joopa joo....seli...seli....Mistä näitä riittää...tutkijoita ym, jotka yhä jaksavat uskoa,että entinen meno taloudessa jatkuu... ja jatkuu... ikuisesti,aivan kuten talouskasvun ikuiseen unelmaan uskominen...huh!!!! herätys!!!!
Anonyymi: Kello käy jo.... 4.1.2012 13:16

Anonyymi
FAKTA: Asunnot -50% ale, vähintään.
Anonyymi: Superlama tulossa. 4.1.2012 13:17

Anonyymi
Kun työttömyys nousee, niin palkat laskevat. Yrittäjillä kilpailu kovenee ja tulokset putoavat.
Riittävän kova lama ja virkamiehetkin siirtyvät kilometritehtaalle.

Nämä kaikki kun toteutuvat, niin asuntojen hinnat romahtavat.
Anonyymi: Talonmies 4.1.2012 13:17

Anonyymi
Miksi kaavoituksen korruptioon ja tehottomuuteen ei puututa?

Pk-seudulle mahtuisi 10-15 miljoonaa ihmistä, mutta kaavoitus estää tämän.


Mihinkähän tämäkin väite nyt sitten perustuu? Kaavoituspankissa on maata tarjolla vaikka kuinka, ja rakennusyhtiöilläkin on sitä reservissä tarjolla, mutta "korruptioko" sen hyödyntämisen estää? Fakta on se, että rakennusyhtiöt itse vedättävät hintoja, jotta saisivat maksimaalisen voiton. Turha tässä on kaavoitusta syyttää.
Anonyymi: joonaa 4.1.2012 13:18

Anonyymi
Miksi sikahintojen alenemista normaalille kohtuulliselle tasolle pidetään niin karmeana? Näin asuntojen hinta vastaa paremmin niiden arvoa ja tuotantokustannuksia. Lisäksi kaikkien tavallisten ihmisten elämä helpottuu kun korkeat asumiskulut eivät ole jatkuvasti painamassa.

Jo pelkkä asiasta käytävä vilkas keskustelu osoittaa että hinnat ovat pienehkön, nuoren ajattelemattoman velka/perintöostajajoukon myötä karanneet täysin käsistä. Niinpä omistusasujat, varsinkin 2000-luvulla kuplahinnalla ostaneet purkavat pahaa oloaan netissä ivaamalla vuokralla asuvia, joilla toisaalta ei ole nykytilanteessa järkevää vaihtoehtoa, vain ilmiselvästä kuplasta ostaminen, reaalihinnat ATH!
Anonyymi: jarkko 4.1.2012 13:18

Anonyymi
30 lamaa kohti mennään niin varmaan halpenee kaikki korsut se on totuus.
Anonyymi: 30 lama oli piknik t 4.1.2012 13:19
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 17
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä