Kirjaudu ▼
 

Tämän kaiken välittäjä saa salata

Lehtikuva
Tämän kaiken välittäjä saa salata
Miten paljon kiinteistönvälittäjän pitää kertoa ostajalle asunnosta? Pitääkö kertoa, jos asunnossa on esimerkiksi käyty huumekauppaa tai harjoitettu prostituutiota? Tai tapettu joku? Tai jos naapurina on häirikkö?
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ostaisitko asunnon, jossa on tehty huumekauppaa tai jota on pidetty bordellina? Tai kodin, jossa vanhus on maannut kuolleena kuukausia tai jossa on murhattu joku? Vaikuttaisivatko tällaiset asiat ostopäätökseesi ja haluaisitko tietää niistä?

Laki vaatii, että kiinteistönvälittäjät noudattavat hyvää välitystapaa, mutta ei määrittele, mitä tämä tarkoittaa. Kiinteistönvälitysalan keskusliitto on laatinut hyvän välitystavan ohjeet, mutta joka seikkaan niissäkään ei ole pystytty ottamaan kantaa.

Keskusliiton laki- ja lausuntovaliokunnan puheenjohtaja, lakimies Tapio Nevala sanoo, että ostajalle pitää kertoa asioista, jotka ovat objektiivisesti ajatellen tälle merkityksellisiä.

Huumetausta ei
vaikuta asunnon arvoon

Kaupan voi tulla huoneistoja, joissa on tehty huumekauppaa tai joita on käytetty bordellina. Usein tällainen asunto on ollut vuokrattuna, eikä omistajalla ole ehkä ollut mitään tekemistä laittoman toiminnan kanssa.

Tieto asukkaiden vaihtumisesta ei välttämättä kulkeudu vanhoille asiakkaille ja voi olla, että asiakaskuntaa tulee kolkuttelemaan asunnon myymisen jälkeenkin.

Pitäisikö tällaisesta menneisyydestä kertoa ostajalle?

– Kysymys on siitä, voidaanko olettaa, että vanhat asiakkaat pyrkivät asuntoon? Itse en lähtisi tällaista oletusta tekemään, lakimies Tapio Nevala sanoo.

Realia Groupin toimitusjohtajan Risto Kyhälän mielestä se, mitä asunnossa on tehty, ei vaikuta asunnon arvoon eikä ominaisuuksiin eikä siitä tarvitse kertoa.

– Mielestäni mikään yksityiselämään liittyvä asia ei kuulu välitystehtäviin, eikä välittäjän kuulu arvioida tällaisten asioiden vaikutusta.

Nevalan mielestä huumekaupasta tai prostituutiosta pitäisi puhua, jos se on aiheuttanut niin paljon häiriötä, että taloyhtiö on joutunut puuttumaan siihen esimerkiksi hallintaanottovaroituksella. 

Karkottaako murhasta
kertominen ostajat?

Realia Groupin Risto Kyhälän mielestä välittäjän velvollisuutena ei ole selvittää, onko asunnossa tehty rikos, tai onko siellä tapahtunut jotain muuta kamalaa. Usein tällainen tulee kuitenkin muuten ilmi.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton Nevalan mukaan se, että joku on kuollut asuntoon, on aika lailla rajatapaus kertomisen kannalta.

– Itse varmaan kertoisin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Hän perustelee tätä sillä, että osa ihmisistä kammoksuu kuolemaan liittyviä asioita, ja välittäjän pitää valvoa myös ostajan etua.

– Voi olla, että hyvä ostajaehdokas kaikkoaa, mikä voi olla myyjän kannalta huono asia. Toisaalta – ei ole hyvä lopputulos, jos ostaja on herkkä ja ostaa asunnon, jossa ei voi asua.

Laki tai hyvä välitystapa ei kertomista vaadi, ja Nevala puntaroi myös vaihtoehtoa, jossa kuolemasta ei puhuttaisi.

– Jos ostaja vaatisi asian salaamisen vuoksi vahingonkorvausta myyjältä tai välitysliikkeeltä, mitä hänen kärsimänsä vahinko voisi olla? Asunnon arvoon tai käytettävyyteen ei vaikuta, vaikka huoneistossa olisi tehty murha.

Taloyhtiötä piinaavasta
häiriköstä voi kertoa

Naapurit voivat vaikuttaa viihtyvyyteen. Risto Kyhälän mielestä välittäjä ei voi eikä hänen kuulu arvioida toisten elämän vaikutuksia, koska ihmisten käsitys siitä, mikä häiritsee ja mikä ei, vaihtelee hyvin paljon.

Asukkaalle voi olla piinallista, jos seinän takana asuu öisin öykkäröivä juoppuhullu. Tapio Nevalan mukaan häiriöstä on syytä kertoa, jos myyjäkin on valittanut siitä taloyhtiölle, ja yhtiö aikoo tehdä asialle jotain. Kyhälän mukaan suurimmat häiriötekijät ovat yleensä talon ulkopuolella. Hän sanoo, että ostajalle on kerrottava, jos ympäristössä melua tai muuta haittaa. Esimerkiksi naapuritontille aloitettavasta rakennusprojektista pitää ilmoittaa.

Asunnon myyntisyy
ei kuulu ostajalle

On myös asioita, joista välittäjän pitää vaieta. Hän ei saa laverrella myyjän yksityisasioita ilman tämän lupaa. Esimerkiksi myyjän ammatti, avioero tai asunnon myymisen syy eivät kuulu ostajalle.

– Miksi tämä asunto myydään, on yleinen kysymys näytöillä. Olen neuvonut kertomaan katsojille, että asukkaat muuttavat muualle, Tapio Nevala sanoo.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (114)


Anonyymi
Tarvitaanko kaupanteossa ollenkaan välittäjiä?
Itse voi tuollaiset asuntokaupat hoitaa.


Sanoisin että asunnon esittelijää ei kannata palkata, mutta sen sijaan kunnon myyntimies kannattaa ottaa, jos ei itsessä sellaisen vikaa ole.
Anonyymi: Nimetön 8.3.2010 8:40

Anonyymi
Minusta välittäjän pitää kertoa, jos kaupan toinen osapuoli on jobbari.

Usein välittäjä ja jobbari elävät symbioosissa: välittäjä vinkkaa jobbarille uusista asunnoista jo ennen kuin myynti alkaa ja jobbari antaa sitten halvalla saadun, pintarempatun asunnon pian uudestaan välittäjälle myyntiin. Helppoa kauppaa välittäjälle!

Välittäjien ja jobbarien kytkökset tulee julkistaa!
Anonyymi: Tavis 8.3.2010 8:47

Anonyymi
Pitäiskö välittäjän kertoa, että kaikkien kiinteistöjen hinnat päätyvät lopulta nollaan ?

Juu, näinhän tekevät jo mm. kännykkäkauppiaat, autokauppiaat ja viihde-elektroniikka kauppiaat.
Näidenkin tavaroiden arvo päättyy lopulta nollaan.

Tai sitten jos joku ei tätä tiedä niin olisiko peiliin katsomisen paikka?


Kannattaa lukea kauppakirja. Muuten vinkkinä jos on vanhaa rojua vaikka irtokaappeja tms niin kannataa kirjata ne kauppakirjaan, niin ei tarvitser roudata niitä itse kaatopaikalle muuttaessa.

Muuten jos kauppakirjassa ei esimerkiksi yksilöidä millainen liesi tai astianpesukone on, niin voiskohan ne vaihtaa huonompilaatuisiin kaupan teon jälkeen hmm...
Anonyymi: Nimetön 8.3.2010 8:50

Anonyymi
Vanhassa talossa oli väkivaltaisessa tapettu mies, jonka ostimme. Emme tätä tienneet - ja itse asiasiassa ostimme talon tontin takia ja talo meni heti purkuun.

Saatiin kuulla vasta myöhemmin - naapurit kertoivat "mielenkiintoisena" juoruna ja välittäjä ja myyjä ei maininnut asiasta meille mitään.

Kyllähän tieto vähän säväytti päivää, mutta hyvät unet uudessa talossa saa silti, joka tehty vanhan talon tilalle. ei ole kummitellut kukaan.
Anonyymi: espoolainen 8.3.2010 8:54

Anonyymi
Onhan se kätevää jos asuntokaupan yhteydessä saisi kaupanpäälle valmiin liiketoiminnan.


Niin, ja kyllähän sekin jo nostaisi hintaa, jos kämppä on valmiiksi vuokrattu parikymppiselle opiskelijamisulle, joka on halukas jatkamaan totuttua maksutapaa myös uuden isännän kanssa.

Siitä tulee vähintään kolme- neljäsataa per neliö lisää hintaa, ainakin suuremmissa kaupungeissa.
Anonyymi: Tietyt asiat on vain 8.3.2010 8:54

Anonyymi
Välittäjät voisivat kuitenkin säälistä varoittaa tietämättömiä nuoriapareja siitä että muissa Euroopan maissa heidän tulotasoillaan olevat ihmiset asuvat VUOKRALLA eivätkä ole niin tyhmiä että ostaisivat ylihintaisia asuntoja velkarahalla omikseen.
Anonyymi: 70% saksalaisista as 8.3.2010 8:55

Anonyymi
Välittäjät on täysin vastuuttomina todisuudessanheillä ei ole vatuuta mistään.Jokainen tajuaa ettei todellakaan osta samalla hintaa asuntoa jossa on murhattu esim:kuukausi sitten,hemmetti naapuritko sen pasauttaisi kertoa jos välittäjillä ei ole velvollisuus kertoa,nyt meni maku välittäjiin asuntohan ostetaan että viihdytään.Entäs jos joku on tehny itsarin ja ollut saatananpalvoja jopa hirttänyt.Jos välittäjä vielä pitää hintaa samana asunnossa missä tuolaisia asioita on tapahtunut eikä kerro jos tietää, minusta suomessa ei todellakaan kannata kenenkään käyttää välittäjää tässähän ne nyt on nähty kieroja ja salailevat.
Anonyymi: Älkää käyttäkö välit 8.3.2010 8:55

Anonyymi
Välittäjän sanaan ei pidä koskaan varauksetta uskoa. Heidän intressinsä on saada laskuttaa välityspalkkionsa. Jopa heidän antama "asiantuntijan" hinta-arvio myytäväksi tulevasta kohteesta tähtää siihen, että välittäjä saa varmasti ja nopeasti palkkionsa.

Itse asun 400 vuotta vanhassa talossa (ulkomailla), ja olen varma, että huoneistossa on tehty vaikka mitä, moni on siellä syntynyt ja kuollutkin.. Yöni olen aina nukkunut hyvin.
Anonyymi: välittäjän sana 8.3.2010 9:17

Anonyymi
Nostakaas ne EDUSKUNNAN palkat esille + MUUT EDUT ja PALKKIOT.

Vasta sitten otetaan esille nämä valtion taloutta horjuttavat työnseisaukset.
Anonyymi: Sepalus Auki 8.3.2010 9:23

Anonyymi
Kyseessä on sokerimuurahaisia.
Kerropa hyvä vinkki miten niistä päästä eroon! Uusavuttomuutta tai ei, mutta mukavuushaitta tämä kyllä todella on, ja olisi pitänyt mielestämme kertoa ennen kauppoja.
Anonyymi: Muurahainen 8.3.2010 9:32
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

18:12 Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
17:47 Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
16:59 Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
16:38 Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
16:26 Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
15:57 Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
15:42 Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
14:19 Commerzbank irtisanoo lähes 10 000
13:42 Tutkija: Venäjä voittaa öljysovussa
13:27 Digitoday Web-kameroiden armeija kaatoi verkkopalvelun
12:39 PTT: Ruoan halpeneminen hidastuu
11:58 Suomen Pankki: Positiivinen yllätys voi tulla Yhdysvalloista
11:36 Digitoday Elisan uudessa palvelussa koukku: puhelut ulkomailta kotimaan hinnoin
11:17 Glastonin yt:t päättyivät – irtisanoo 4 työntekijää
10:56 PT: Hyvätuloisten ostovoima paranee eniten – työttömän tuloissa suurin pudotus
10:45 Keskipalkka jopa 5480 euroa – näin eri alojen korkeakoulutetut tienasivat
10:04 Digitoday Ei vain puhelimien ongelma: Nyt varoitetaan räjähtävistä Samsungin pesukoneista
10:02 PT: Kasvun painopiste alkaa siirtyä vientiin
09:26 OPEC yllätyssopuun tuotannon rajoittamisesta
08:50 Kosteusvaurio voi tulla millaiseen taloon tahansa – alkuna usein vuotava liitos
08:21 Kolumni Digi-palvelu pettää liian usein
07:43 Air Berlin puolittaa laivastonsa ja vähentää 1200 työpaikkaa
06:03 Digitoday Kaksi muutosta Whatsappiin – sormet selviävät vähemmällä klikkailulla
06:02 Taloyhtiöiden riskit kasvavat – "Kaksi miestä katosi työmaalta pariksi viikoksi"
28.9. Digitoday Uutiseksi naamioitu haittaohjelma leviää Facebookissa – ethän klikannut?
28.9. Komissio ehdottaa julkista rekisteriä EU-lobbareille
28.9. EU-komissio ottaa ison pörssikaupan tarkempaan syyniin
28.9. Venäjä pumppaa öljyä kuin neuvostovuosina
28.9. SK: Technip Offshore voi lomauttaa koko henkilöstön
28.9. Digitoday Blackberry lopettaa puhelinten valmistamisen
Asiakastieto

Yhteistyössä