Kirjaudu ▼
 

Kotitalouksien velkaantumisaste yli sadan prosentin

Lehtikuva
Kotitalouksien velkaantumisaste yli sadan prosentin
Kotitalouksien velkaantumisaste kohosi viime vuonna ensimmäistä kertaa yli sadan prosentin.
29.2.2008 13:24
Startel
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kotitalouksien velkaantumisaste nousi syyskuun lopussa 101,8 prosenttiin, mikä tarkoittaa, että yhden vuoden kotitalouksien käytettävissä olevalla tulolla ei pystyttäisi maksamaan koko velkataakkaa pois.

Tilastopäällikkö Tuomas Rothovius luonnehtii tilannetta Suomen osalta poikkeukselliseksi. Tosin muihin maihin verrattuna Suomen velkaantumisaste ei ole mitenkään poikkeuksellisen korkea.

– Ehkä kulutuksen rahoittaminen myös velalla on kehityssuunta, mikä meilläkin on tulossa vallitsevaksi, Rothovius tulkitsi.

Hänen mukaansa kehityssuunta viittaa siihen. että kotitaloussektorin taloudellinen toimintatapa pohjautuu enemmän ja enemmän velkaan.

– Velkaantumisaste oli ennen viimeistä lamaa enimmillään 80–90 prosenttia, yliaktuaari Olli Savela vertasi.

Kotitalouksien säästämisaste laski viime vuonna 3,8 prosenttia miinukselle, mikä on ennätysmäisen alhainen taso suhteessa käytettävässä oleviin tuloihin. Säästämisaste on ollut pakkasella viimeksi vuosituhannen vaihteessa, mutta selvästi viime vuotista vähemmän.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kotitalouksien käytettävissä oleva tulo kasvoi viime vuonna nimellisesti neljä prosenttia. Reaalitulot kasvoivat 2,4 prosenttia. Bruttotuloja lisäsi eniten palkkasumman kasvu lähes kuudella prosentilla, mikä oli seurausta ansiotason kohoamisesta ja työllisyyden paranemisesta.

Kotitalouksien kulutusmenot kasvoivat nimellisesti 5,4 prosenttia. Säästämisaste painui miinukselle, koska kulutusmenot olivat suuremmat kuin käytettävissä oleva tulo.

Velkaantumis- ja säästämisaste ovat tosin melko karkeita mittareita, eivätkä ne ota kantaa siihen, millaiset mahdollisuudet yksittäisillä kotitalouksilla ovat maksaa velka takaisin. Velkataakka kohdistuu eri kotitalouksiin eri tavalla, kuten myös säästäminen.

29.2.2008 13:24
Startel
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (63)


Anonyymi
Kyllä ihmisiä rauhoitellaan aika harhaanjohtavin perustein.

Saako rauhoittelijoilta menetetyn asunnon hankinta-arvon takaisin, jos talous romahtaa tyystin?
Anonyymi: Otan lausunnot talte 29.2.2008 15:31

Anonyymi
Miksi uskoin puheita ikuisesta noususta ja menin ostamaan koirankopin kokoisen läävän huonomaineisesta lähiöstä ja purkukuntoisesta neukkukuutiosta kuplahinnalla. Haluaisin käydä sopimassa helpotuksia ikilainani ehtoihin, mutta pelkään lisävakuuksien vaatimista. Ei taida auttaa muu kuin lähteä stetsonipulkalla homekoiran kanssa tuulipuvut kahisten soittamaan pankinjohtajan veljen ovikelloa niin että lainatyrät vain rytkyvät.


Myyntijuna meni jo ja moni jäi asemalle. Vanha kansa sanoo "velka on veli otettaessa, mutta pankinjohtajan veli on pakkohuutokaupassa", ja osuu nasevasti asian ytimeen. Itse myin asuntoni pois juuri ajoissa aivan törkeällä kuplahinnalla ja nyt asun vuokralla hienossa lukaalissa vain hieman vastiketta korkeampaa vuokraa vastaan. Vuokranantajani on näet uskovainen mummo, joka ei uskonnollisista syistä kehtaaa vaatia kohtuutonta vuokraa. Tilin teen sitten romahduksen jälkeen ostovaiheessa ja ostan tienatuilla rahoilla uuden Mersun pihaan ja kierrän vähän mualimaa.

Tuliko vielä muuta mieleen?


Pelle!
Anonyymi: Viksu 29.2.2008 15:32

Anonyymi
Heikoilla ollaan, jos ei muuta osata kommentoida kuin haukkua ihmisiä pelleiksi.
Anonyymi: Kukahan se pelle on? 29.2.2008 15:35

Anonyymi
Pankit valmiita pidentämään laina-aikoja 30 vuodesta? Nyt taitaa kommentoija horista omiaan.

Huh huh, mitähän Rahoitustarkastus sanoo tuosta?

Vai alammeko elää keskimäärin 120-vuotiaiksi ja siirrymme eläkkeelle keskimäärin 100-vuotiaina pirteinä senioripalomiehinä?
Anonyymi: Numeraalit hakusessa 29.2.2008 15:41

Anonyymi
...heh, joo 100-vuotias pirteä senioripalomies :)

Kieltämättä tietty porukka ajattelee ihmisen jaksavan helposti vuosisadan työelämässä. Tässä nykymallin mukaisessa hiostus-saneeraus-heitteillejättö-työelämässä.
Anonyymi: Hiostus-saneeraus-he 29.2.2008 15:48

Anonyymi
...mitä moinen velkaantumisaste käytännössä tarkoittaa. Onhan se nyt päivänselvää, että asuntolainaa ei yhden vuoden käytettävissä olevilla tuloilla pysty maksamaan!!. Jos taas kyse on jostakin tilastotieteellisestä jargonista, eli esim: Suomalaisten käytettävissä olevat tulot/Suomalaisten lainat, niin aika turhaa on moista mittailla -luulen.

Henkilökohtaisesti minulla on lainaa n. 45k¬, ja bruttotulot ovat luokkaa 75k¬, josta progression jälkeen jää käteen ehkä juuri tuo 45k - tai hieman vähemmän, eli kuulun siihen ryhmään, jolla on velkaa noin 100% yhden vuoden käytettävissä olevista tuloista. Toisaalta, meillä on laina vaimon kanssa puoliksi - eli hänelläkin on tuo sama 45k¬ lainaa, mutta tulot ovat vain n. 40k¬. Käytettävissä olevat tulot ovat siis n. 30k¬, eli hänellä suhde on 135%. Perheellämme tämä suhde on n. 120%. Millä tahansa matematiikalla laskettuna, meillä ei kuitenkaan ole mitään ongelmia tuon lainan hoitamisessa. Eli valistakaa ihmeessä viisaammat, mitä tuo velkaantumisaste kertoo?
Anonyymi: En oikein ymmärrä.. 29.2.2008 15:59

Anonyymi
Se on kansainvälinen velkaantumismittari.

Ei siis kenenkään salajuoni asuntokuplan kiihdyttämisen pysäyttämiseksi tai rahoituslaitosten äärimmäisten tuottojen pienentämiseksi.
Anonyymi: Kansainvälisesti pät 29.2.2008 16:02

Anonyymi
Kuka väittää, että suomalainen asuntorakentaminen on terveellä pohjalla, kun jo pelkät palkat ovat aivan älyttömiä. Miten esimerkiksi putkimies laskuttaa 100 euroa tunti muovisten muhvien paikalleentyöntelystä, kiroilusta, myöhästelystä ja ketjutupakoinnista, jos ala ei ole ylikuumennut?

Minä olen ylikuumentunut rakennusalan härskistä rahastusmeiningistä. Ja asiakas vastaa päälle päätteeksi rakentajan virheistä ja työn laaduttomuduesta, joopa joo. Säädetäänkö lisää lakeja (niitä joita kukaan ei näytä valvovan) asian korjaamiseksi?
Anonyymi: Jo on aikoihin elett 29.2.2008 16:16

Anonyymi
Hyvä "ihme vähättelyä",

Tarkoitukseni ei ollut vähätellä prosenttilukuja tai itse velkaantumisastetta sinänsä. Onhan mittari joka tapauksessa huolestuttavaan suuntaan menossa.

Mitä yritin tuoda esille oli nimenomaan prosenttilukujen käytön omituisuutta tässä yhteydessä. Ja sitä seikkaa, että "100%" tuo monelle mieleen tilanteen, jossa jokin olisi "täynnä". Kaikki yli 100%:n olisi jotenkin liikaa, ylitsepursuavaa tai jopa mahdotonta.

Täysin sama asia kun voitaisiin ilmaista yhtä täsmällisesti, ilman tätä raflaavaa 100% "rajan" rikkomistakin. Ilmoittamalla monenko vuoden tai kuukauden "käytettävissä olevia tuloja" vastaava summa lainaa on.

Jos lainaa verrattaisiin koko loppuelämän tuloihin, silloin prosenteista puhuminen olisi minusta hyvinkin asiallista ja kuvaavaa. Valitettavasti myös tulos olisi monen kohdalla hyvin huolestuttava.Kansainvälinen vertailtavuus tietysti on tärkeää, mutta muuten argumenttisi kansainvälisyydestä toi mieleen kärpästen mieltymyksillä argumentoinnin.
Anonyymi: Hevoonen 29.2.2008 16:17

Anonyymi
Hölmöt ihmiset ovat ahneuksissaan menneet ottamaan ylisuuria asuntolainoja yli 20 vuoden takaisinmaksuajoilla. Ei tarvitse tulla kuin lyhytaikainen sairaus tai työttömyys, niin näiden lainojen kanssa ollaan nesteessä.

Pankin ei tarvitse neuvotella takaisinmaksuajan pidennyksistä tai lyhennysvapaista kuukausista, mikäli vakuutena olevan omaisuuden arvo laskee alle lainapääoman. Tätä moni lainanottaja ei ymmärrä.

Eikä takaisinmaksuajan pidennys auta mitään, mikäli on kyse yli 20 vuoden takaisinmaksuajasta. Aikataulun pidentäminen 10 vuodella saattaa tuoda vain satasen vähennyksen kuukausilyhennykseen.
Anonyymi: Yli 20 vuoden lainat 29.2.2008 16:18
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä