Kirjaudu ▼
 

Nainen paheksuu liian nuorekasta pukeutumista

Nainen paheksuu liian nuorekasta pukeutumista
Naisen sosiaalinen ikä näkyy vaatetuksessa, kertoo Sonja Iltasen väitöskirja.
Mummonmekkoon nainen ei pukeudu enää edes mummona. Mini on kuitenkin liian nuorekas reippaasti keski-ikäiselle. Näin ajattelevat naiset ja vaatesuunnittelijat Sonja Iltasen väitöskirjassa.
12.12.2007 06:38
Sirkku Taponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Naisen on hyvä pukeutua ikänsä mukaisesti. Se näkyy vaatesuunnittelija Sonja Iltasen väitöskirjasta Minihameesta mummonmekkoon. Teollinen vaatesuunnittelu ja keski-ikäisen naisen vaatekäytännöt.

Väitös tarkastelee naisen sosiaalisen iän rakentumista teollisen vaatesuunnittelun kautta peilaamalla muun muassa vaateteollisuuden vastausta naisen kehon muuttumiseen.

Iltanen on haastatellut väitökseensä keski-ikäisiä naisia ja teollisuudessa työskenteleviä vaatesuunnittelijoita.

– Naisen sosiaalinen ikä on yhdessä rakennettu ikä. Se kuitenkin muuttuu koko ajan. Silti meillä on edelleen hyvin voimakkaita ikämielikuvia vaatetuksesta. Sosiaalinen ikä näkyy siinä, mikä tulkitaan nuorekkaaksi ja mikä liian vanhaksi pukeutumiseksi.

Vaatetus ei Iltasen haastateltavien mielestä saa olla liian paljastavaa. Yhtä kielteiseksi haastateltavat kokivat myös liian paksuihin ja säkkimäisiin vaatteisiin pukeutuminen. Molemmat rakentavat väärää sosiaalista ikää.

Esimerkiksi joustovyötärö leimataan selkeästi vanhan naisen vaatteen ominaisuudeksi. Myös liian lyhyet hihat ovat pannassa, samoin ohuet trikoovaatteet. Harvemman vanhemman naisen vartalo kestää haastateltavien mukaan minihamettakaan.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Yllätyin siitä, kuinka yhtenäiset käsitykset naisilla oli pukeutumisesta heidän taustastaan riippumatta.

Sitkeän uskomuksen siitä, että vaatetusteollisuus suunnittelee vaatteita vain nuorille ja hoikille Iltanen tyrmää; yli viisikymppiset kuuluvat selkeästi vaatesuunnittelijoiden kohderyhmään. Silti vaateteollisuus ei väitöksen mukaan ole selvillä siitä, mitä naiset haluavat vaatteiltaan.

– Käyttäjät eivät ole tyytyväisiä vanhemmille naisille suunniteltuihin vaatteisiin. Vaatteet oli suunniteltu vanhemmille ihmisille kuin käyttäjät itse kokivat olevansa, tiivistää Iltanen.

12.12.2007 06:38
Sirkku Taponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (11)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ensin on syytä katsoa peiliin ja miettiä sen jälkeen pukeutumista. Se mitä ajokortissa lukee ei välttämättä määrää pukeutumista.
Anonyymi: PaHä 12.12.2007 8:59

Anonyymi
Niin, lähtisin kyllä toisesta päästä eli päälle sitä mikä tuntuu hyvältä ja omalta. Onko se sitten jonkun mielestä sopimatonta niin se lienee yleensä katsojan ongelma. Johan se olisi tylsää, jos pitäisi jonkun valmiin kaavan mukaan pukeutua. Aira Samulinin minihame rules!
Anonyymi: Katja 12.12.2007 9:42

Anonyymi
Pukeutuminen ei niinkään ole ikä- kuin persoonallisuuskysymys.
Jos vartalo on siinä kunnossa, että voi vapaasti valita mitä päälleen pistää - näyttämättä naurettavalta - niin minusta siitä vaan! Kokonaisuus, oman - persoonallisen tyylin löytyminen ja tilanteeseen/tapahtumaan sopiva puketuminen ratkaisee!
Anonyymi: Johanna63 12.12.2007 9:46

Anonyymi
Mummomekko, mummoturkki jne ovat yhtä 'pahoja' asioita kuin tylsä pappamallin auto.
Kaikken on oltava sporttista, dynaamista, nuorekasta, trendikästä, seksikästä, elämyksellistä, nautinnollista.
Vain joulupukki voi olla luonnostaan vanha.
Anonyymi: Cucco 12.12.2007 10:14

Anonyymi
Vaikka vartalo olisi miten timmissä kunnossa tahansa, minihame näyttää vähintäänkin säälittävältä, jos kantajan naama on rupsahtanut.
Ihan niin kuin Johanna63 sanoi, kokonaisuus ratkaisee!
Anonyymi: Nonnarita 12.12.2007 10:38

Anonyymi
Hyvä Sonja Iltanen, olen nainen vm. -53 ja en todellakaan aio pukea päälleni yhtäkään tekelettä, jota myydän Suomessa ns. aikuisten naisten vaatteiden osastolla. Ne ovat hirveitä tätivaatteita, joita äitimme ovat aina käyttäneet. Miksi meidän suomalaisten naisten pitäisi tyytyä pukeutumaan vanhentavammin kuin ikäsiskojemme vaikkapa Italiassa tai Espanjassa? Sieltä saa aikuinenkin nainen upeita, vartalon kaaria korostavia ja pirteän värisiä vaatteita, mutta toki ne mahtuvat vain, jos on pitänyt linjoistaan kiinni. Niinpä heitänkin pallon suomalaiselle vaatesuunnittelulle kuin myös tavaratalojen sisäänostajille: Suunnitelkaa ja ostakaa suomalaiselle vartalolle sopivia, aikuisen naisen makuun olevia EI mummomaisia vaatteita.

Aikuisten naisten todellisuudesta voin kertoa vaikkapa sen, että toinen ystävättäreni juuri 'ripusti' ja pienennytti rintansa ja toinen poistatti kaikki vaalealla ihollaan näkyvät pintaverisuonet ja viimemainittu toimenpide vain kesän lyhyiden mekkojen takia!

Itse en enää suin surminkaan pue ylleni vaatteita, joita ostin 5 vuotta sitten, vaikka ostankinkin harvoin ja silloin laatua. Ainoan poikkeuksen tekee eräs Rill'sin juhlamekko, jota olen jopa joutunut lainaamaan ystävättärelleni tärkeisiin juhliin. Olen aivan varma, että tuo leninki nähdään vielä lehdessäkin, vaikka on jo vuosia takana. Laatua ei syö aikakaan ja jos meillä Suomessa joku pystyy aikuiselle naiselle suunnittelmaan nuorekasta niin juuri Rill's. Ostan häntä ja muutoin teen ostokset ulkomailta,

Miettikääpä tätä, suunnittelijat ja sisäänostajat!
Anonyymi: Lena N. 12.12.2007 10:41

Anonyymi
Kivasti ja jopa seksikkäästi pukeutuminen naisille suotakoon. Onhan meidän miesten mukavampi katsella kauniisti pukeutuneita naisia. Ikävä maailma olisi ilman näin pukeutuvia naisia. Siis jos naiset pukeutuisivat rumasti. Katselevathan naisetkin mielellään komeasti ja hyvin pukeutuvia miehiä.
Anonyymi: Kaunis pukeutuminen 12.12.2007 10:47

Anonyymi
Eiköhän ne sääret kerro voiko edes 2-kymppisenä pukeutua minimekkoon, ikä ei sitä kerro vaan sääret.
Anonyymi: Äkäpussi 12.12.2007 10:48

Anonyymi
On hienoa että keski-iän ylittänyt pukeutuu nuorekkaasti ja uskaltaa ei ikä kerro ihmisestä minkä ikäinen on jos ei henkilöpapereista katso nainen on niin nuori kuin haluaa olla moni 60 vuotias näytää paljon nuorekkaamalta ja pitävät nykyään itsestään huolta
ja se on hyvä asia ei iäkäs nainen enää mummon vaateilla koreille
On hyvä että Nainen uskaltaa näyttää vielä keski-iässä että hänestä on vielä voimaa
Anonyymi: pate 12.12.2007 11:03

Anonyymi
Katsoin luokkakuvaani tyttölyseon neljänneltä luokalta. Olimme 16 vuotiaita tanttoja joka ikinen, koska muu ei ollut sopivaa eikä kaupoissa ollut valikoimaa. Onneksi Mary Quant räjäytti meidän muotimme eikä paluuta entiseen ole.
Pukeudun nykyään 57 vuotiaana nuorekkaammin kuin tuolloin, mutta makua tarvitaan nyt jos koskaan. Katson aina tarkkaan itseäni fiksumpia ja tietysti peiliä. Paula Koivuniemi on nuorekas, hyvin pukeutunut ja tyylikäs - siis esimerkki ettei aikaisen nainen tarvitse olla mauton, saati naurettava, vaikka onkin nuorekas.
Ulkomailla löydän hyvin vetäviä myös isommille naisille. Appa jee kun iso nainen panee tyylikkään bleeserin tai housupuvun, niin päät kääntyvät. Silloin kyllä pitää mennä Lontooseen tai Brysseliin, sillä kokoja ei tämän tason vaatteissa ikävä kyllä Suomesta löydy - paitsi ehkä tuhansien eurojen luokassa.

Iso Vaalee
Anonyymi: Hilkka Kotkamaa 12.12.2007 13:18
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

16:43 Brexit-päätös on lopullinen – "Toista kansanäänestystä ei tule"
16:10 Posti vähentää 232 työpaikkaa
16:04 OT-lehti: Täällä maksettiin muhkeimmat S-bonukset – katso lista
15:35 Ennätys rikki: Suomalaisten käyttötileillä on nyt hurjasti rahaa
15:07 Amer Sports loistaa nousupörssissä
15:04 Saako autojen romutuspalkkio jatkoa? "Tässä voittavat kaikki"
13:58 Siwojen ja Valintatalojen myynti etenee – "Kuukauden tai kahden sisällä luulisi jotain tapahtuvan"
13:48 Amer Sports käynnistää tehostamisohjelman – osake ryysi nousuun
13:22 Anviasta tulossa Viria
13:12 Hallitus perui yllättäen tiedotustilaisuuden – kiky vaarassa
12:50 Euroalueen inflaatio odotettua hitaampi elokuussa
12:45 Digitoday Väite: IPhonessa kestovika – Apple ei tee mitään
12:02 Anttilan tavarataloista 17 on suljettu – myyntineuvotteluja käydään yhä
11:49 Kiinalainen öljymysteeri huolestuttaa markkinoita
11:12 Digitoday "Kelvottomia iPhoneja": Applelle korvausvaatimus "kosketustaudista"
11:09 Suomella voi olla velkaa luultua enemmän – salavelkaa jopa 3 prosenttiyksikköä
10:39 Lämpöpumpuille suitsutusta uudessa selvityksessä
10:38 Digitoday Google hautaamassa puhelinbrändinsä, uusii Androidia rajusti
09:59 Konkurssien määrä laski – koskivat laajempaa joukkoa henkilöstöä
09:34 Vienti kääntyi kasvuun kesäkuussa – paatti pelasti
09:18 Nokian ylimmässä johdossa ero
09:06 Kolumni Älä luota valtion tukeen
08:59 HU: Autokaupassa "aivan uusi ilmiö" – kylkiäisiä ja nollakorkoja
08:28 Japanin teollisuustuotanto polki paikoillaan heinäkuussa
07:00 Uutiskommentti Onko kohuttu TTIP-sopimus kuopattu?
06:00 Analyysi Nobelisti listasi 7 välttämätöntä korjausta euron pelastamiseksi
30.8. Menitkö sairaana töihin? Ei olisi kannattanut
30.8. Uusi apu keliaakikoille: Laite tunnistaa gluteenin ruuasta
30.8. Digitoday Onko nyt tosi kyseessä? SETI tutkii outoa signaalia avaruudessa
30.8. Britannian hallitus: Apple tervetullut maahan
Asiakastieto

Yhteistyössä