Kirjaudu ▼
 

Hitas-sotku voi käydä asunnon ostajalle kalliiksi

Sanna Heikintalo / Lehtikuva
Hitas-sotku voi käydä asunnon ostajalle kalliiksi
Hitas-asunnon ostajan kannattaa olla tarkkana alueen hintatason kanssa.
Asunnon ostajan kannattaa olla tarkkana hitas-hintojen kanssa. Kaupunki määrittää jokaiselle hitas-asunnolle erikseen enimmäishinnan, jolla sen saa korkeintaan myydä. Joissakin asunnoissa se on markkinahintoja rutkasti halvempi, mutta joissakin paljon kalliimpi.
23.10.2007 17:54
Saara Vartiainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Hitas-järjestelmän oli tarkoitus tarjota asukkaille kohtuuhintaista asumista. Helsingin kaupungin tuella on rakennettu reilut 19 000 hitas-asuntoa vuodesta 1978 lähtien. Hitas-asunnot ovat omistusasuntoja, mutta kaupunki rajoittaa hintaa, jolla asunnot saa myydä eteenpäin.

– Alun perin enimmäishinnan piti olla sidoksissa rakennuskustannuksiin. Lama kuitenkin sotki hintasuhteet, sanoo osastopäällikkö Mikko Luukkonen Helsingin kaupungin asuntoasiain osastolta.

– Nyt kaksi kolmannesta Helsingin hitas-asunnoista on enimmäishinnaltaan markkinahintoja korkeampia ja yksi kolmasosa matalampia.

Vaarana on, että ihmiset maksavat automaattisesti hitas-asunnon enimmäishinnan, sillä monilla on väärä käsitys, että se on aina markkinahintoja alempi.

– Ostajan on syytä seurata markkinoita ja toteutuneita kauppahintoja esimerkiksi verkon rekistereistä, jotta hän ei maksa tyhjästä, Luukkonen toteaa.

Esimerkiksi Kiinteistömaailman verkkosivujen Tarjouskauppa-palvelussa myynnissä olevan, Luoteis-Helsingissä sijaitsevan hitaskaksion lähtöhinta on 75 000 euroa. Asunnon enimmäishinta on 148 600 euroa, eli noin kaksi kertaa enemmän.

Tarjouskaupassa lähtöhinta tarkoittaa sitä, että asunnosta saa tehdä tarjouksia, jotka ylittävät lähtöhinnan. Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkösen mukaan ideana on, että myyjä haluaisi myydä asunnon sellaiselle tarjoukselle, joka ylittää lähtöhinnan noin 15–20 prosentilla.

Tiistai-iltapäivällä asunnon kohdalla näkyvä suurin tarjous oli 101 000 euroa. Se on kuitenkin vielä kaukana enimmäishinnasta. Kiinteistömaailman mukaan alueella on yleistä, että hitas-asunnot eivät mene kaupaksi enimmäishinnalla.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kaupunginosien välillä hitas-asuntojen enimmäishinnat vaihtelevat kuitenkin paljon. Esimerkkiasuntoa vastaavan, uudemman hitaskaksion enimmäishinta voi toisella alueella olla vaikka 40 000 euroa halvempi.

Kaupunki määrittelee hitas-asuntojen enimmäishinnat monimutkaisella järjestelmällä. Vuodesta 2004 lähtien laskentaperiaate on ollut markkinahintaindeksi.

Kokonaisuudessaan enimmäishinta perustuu huoneiston hankinta-arvoon, jota korotetaan erilaisilla indekseillä. Indeksivertailua hankaloittaa VTT:n selvityksen mukaan se, että hankintahinta määritellään ennen rakennustöiden aloittamista, mutta indeksivertailu aloitetaan vasta töiden jälkeen. Välissä voi kulua parikin vuotta, ja suhdanteet ehtivät vaihtua.

Hitaksen ostaja tai myyjä voi käyttää apuna Helsingin kaupungin hitas-sivuja. Sivuilta löytyvät muun muassa toteutuneet hitas-kauppahinnat sekä hitas-myynti-ilmoituksia.

23.10.2007 17:54
Saara Vartiainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (42)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Hienon kuvan saa Luukkosen kommenteista. Tosiasiassa hinnanmäärittely on täysin arpapeliä ja oikeuskanslerilla on vaatimus meneillään järjestelmän saattamiseksi oikeudenmukaiseksi.
Anonyymi: Hituri 23.10.2007 19:15

Anonyymi
Tuntuu että tässä on tehty tyhjästä asiaa.. ..eikös se toimi niin, että kun joku maksaa mistä tahansa asunnosta suoraan pyyntihinnan ilman että tutkii hintatasoja/pyyntejä niin saattaa maksaa "liian" paljon.. ei väliä sillä oliko asunto sitten hitas tai ei. Olipas tosi iso "hitas-sotku"..!
Anonyymi: Common sense 23.10.2007 20:01

Anonyymi
...asuntouutinen.

huoh
Anonyymi: päivän... 23.10.2007 21:04

Anonyymi
Olikos noissa hitas asunnoissa kuitenkin niin että irtaimistolla sai pyytää lisähintaa?

Tuttavani kertoi antaneensa piha harjan mukaan 20 te:n lisähintaan, veikkaan että on jossakin määrin yleinen käytäntö.
Anonyymi: kauppa se kannattaa 23.10.2007 21:29

Anonyymi
Silloin kun puututaan vapaaseen kilpailuun Kysynnän/tarjonnan
yhtälöön alkaa asiat mennä mönkään. Tämä asia pitää vapauttaa
avoimeksi kilpailuksi ostajien ja myyjien väliseksi asiaksi
tähän ei tarvita ketään juonimaan väliin hinnat kyllä asettuvat kohdalleen kysynnän mukaan ja seuraavat näin tämänhetkisiä markkinahintoja. Kaikki muu hinnoittelu on kähmimistä joka ei
välttämättä kestä päivänvaloa ja on syytä kyllä unohtaa.Kansa
vaatii rehellistä nimenomaan avointa toimintaa eikä mitään keksittyjä hintakattoja.
Anonyymi: Jussi 24.10.2007 6:14

Anonyymi
Hitas järjestelmä näyttää toimivalta yhteiskunnan varojen siirrolta. Kaupungin edullisesti myymiä asuntoja voi myydä markkinahintaa kalliimmalla. Kuinka monta tällaista asuntoa on tyhjillään odottamassa hintojen nousua?

Jo keväällä oli televisiossa asiasta ohjelma, jossa esiintyi Hitas-asuntojen tukkuomistaja. Eikö järjestelmä ollut tarkoitettu asumisen helpottamiseen. Ketään se ei näytä vaivanneen, kun keskustelu ei ole jatkunut.

Vapaata ja oikeudenmukaista markkinataloutta kaivaten
Anonyymi: Pivaloporo 24.10.2007 9:41

Anonyymi
Miksei kaupunki julkaise niitä enimmäishintojakin?
Anonyymi: Alex 24.10.2007 9:45

Anonyymi
Miksei tällaista sosialismin jäänneettä ei lakkauteta kokonaan ?

Siitä ei hyödy kukaan muut byrokraatit. Yhteiskunnalla on tähdellisempiäkin tehtäviä kuin tukea wanhojen sosialistien ja heidän hyödyttömien humanistikakaroidensa asumista. Muuthan ovat jo aikoja sitten oivaltaneet että on järkevämpää ostaa säännöstelemätön omistusasunto omalla tontilla vaikka sitten lähiöstä. Niiden hinnotteluun ei sossut sotkeudu, ei tarvitse itkeä sääntöjen monimutkaisuutta, voi laittaa semmosen hinnan kuin itse luulee asunnosta saavansa.
Anonyymi: Antaa markkinoiden h 24.10.2007 10:02

Anonyymi
Helsingin kaupungin asuntoasiain osasto kommentoin omiaan...

- Ei ole ole olemassa vaaraa, että ihmiset automaattisesti maksaisivat pyydetyn hinnan, vaan jos pyynti ylittää markkinahinnan asunto jää myymättä. Jos taas asunto menee kaupaksi pyydettyyn hintaan on markkinat todenneet hinnan oikeaksi.

- VAARA (riisto) on siinä, että kaupunki aliarvostaa yksityisen kansalaisen omaisuutta yksipuolisesti ja pakottaa myymään omaisuutta kohtuuttoman alihintaan. (Joskus voi olla pakottava syy myydä nykyinen asunto)

Tälle väitteen tueksi haluaisin Luukkosen toimittavan faktaa!
" Nyt kaksi kolmannesta Helsingin hitas-asunnoista on enimmäishinnaltaan markkinahintoja korkeampia ja yksi kolmasosa matalampia."

Lisäksi ihmettelen suuresti HS:ää. Mikä motiivi HS:llä on toimia mielipidemuokkaajana virheellisille väittämille?

"Hitas-sotku voi käydä asunnon ostajalle kalliiksi"
Tällä (virheelliselle) otsikoinnilla ei ole muuta merkitystä kuin se, että se luo epätietoisuutta ja virheellistä mielikuvaa hitas asuntoja kohtaan.
Kärsijöinä on todennäköisesti ne, joiden hitasasunnot ovat jo nyt alihinnoiteltuja kaupungin toimesta. Otsikko on omiaan synnyttämään väärää mielikuvaa markkinoilla olevien hitasasuntojen todellisesta enimmäishintatasosta.
Anonyymi: Pukki kaalimaan vart 24.10.2007 10:13

Anonyymi
Ostin oman hitas-kaksion 1988 ja asunto valmistui 1989. Asuntojen hinnat olivat tuolloin nousussa, eikä hitas ollut mitenkään erityisen edullinen. Samalla hinnalla olisi saanut "vapailta" markkinoilta samankokoisen vanhemman asunnon. Uusi kuitenkin kiinnosti ja päädyin hitasiin. Tällä hetkellä asuntoni on tyhjillään, kun ei ole mitään älyä myydä asuntoa noin 30.000 ¬ alihintaan. Vertaan tässä asuntoani naapuritaloissa oleviin ja myytyihin vastaaviin asuntoihin. Hitas-enimmäishintaan ei myöskään vaikuta asunnon kunto millään lailla. Tehdyt perusparannukset vaikuttavat yli 100 ¬ / neliö menevältä osalta jollakin kertoimella huomioituna. Keskustelin erään välittäjän kanssa, jolla oli myynnissä erittäin huonokuntoinen hitas-yksiö 1980-luvun alkupuolelta, enimmäishinta kuitenkin muistaakseni jotain 25.000 ¬ enemmän kuin omassani ja kyseessä 15 neliötä pienempi asunto vanhemmassa taloyhtiössä. Pahin ongelma järjestelmässä on 1988-90 valmistuneiden asuntojen hinnanmääritys, joka tulisi pikaisesti saattaa ajantasalle, muuten asunnot vääjäämättä jäävät vuokrakäyttöön. Toisaalta onhan sekin ihan ok.
Anonyymi: Nuijalle töitä 24.10.2007 10:16
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

07:12 Näkökulma Näin Saksassa: Metalliala neuvotteli peräti 4,8 prosentin palkankorotukset
06:03 Digitoday Saako Android-puhelimesi halutun päivityksen? Katso tästä
06:01 Jopa 253 000 lasta voi altistua homeelle – katso kartasta, missä ongelmia on
27.5. Snowden on nyt seksisymboli
27.5. Turvatyynyjen takaisinveto paisuu: "pelkääjän paikallakin" vikaa
27.5. Kohta robottikin "tuntee kipua"
27.5. USA:n talous kasvoi nopeammin kuin luultiin
27.5. Miksi pankkilainaa ei saa Suomessa kännykällä?
27.5. Monsanto-pomo voisi tienata yrityskaupasta 70 miljoonaa
27.5. 38 öljytankkeria jonottaa satamassa Ranskassa – jalostajat tyytyväisinä
27.5. Microsoftista lähteville heti uusia työtarjouksia – "Useat löytävät mielenkiintoisia tehtäviä"
27.5. Terex: Zoomlion ei saanut tehtyä sitovaa ostotarjousta
27.5. Rikkain prosentti on Suomessakin luultua rikkaampi
27.5. Digitoday Microsoft estää yleisimmät salasanat – jätti porsaanreikiä
27.5. Analyytikko: Fortum maksoi korkean hinnan Ekokemistä – "Aika paljon preemiota"
27.5. Konecranes kohoaa kauppojen varmistuttua
27.5. Tunnettu lamppumerkki kiinnostaa pörssissä – kurssi roimassa nousussa
27.5. Valtio kahmaisee lähes 200 miljoonan euron potin Ekokemin myynnistä
27.5. Digitoday Jättitutkimuksessa löytyi yhteys kännyköiden ja syövän väliltä
27.5. Kaupalle vahvistus – Fortum ostaa Ekokemin
27.5. R-kioskien omistaja perustaa yhtiön, jonka tavoitteena on turvata työpaikkoja
27.5. Digitoday "Jännittävä demonstraatio": Avaruusalus pudotetaan kovaa maahan
27.5. Pääkaupunkiseudun asuntohinnat kovassa kirissä
27.5. HKScan saa uuden toimitusjohtajan
27.5. Haastattelu Fortum vääntää ydinvoiman jatkosta Ruotsissa – reaktoreita uhattu sulkea
27.5. Digitoday Joko riitti? Google putsasi pöydän Java-käräjillä
27.5. G7-mailla huoli Brexitistä – Japanin mukaan maailmaa uhkaa uusi talouskriisi
27.5. Esperi Caren pääomistaja vaihtuu
27.5. Autoista viskotaan 666 norsun painon verran roskaa – muotidieetti hyvin edustettuna
27.5. Digitoday Jolla C myi saman tien loppuun – vihjailee jatkosta
Asiakastieto

Yhteistyössä