Kirjaudu ▼
 

Hitas-sotku voi käydä asunnon ostajalle kalliiksi

Sanna Heikintalo / Lehtikuva
Hitas-sotku voi käydä asunnon ostajalle kalliiksi
Hitas-asunnon ostajan kannattaa olla tarkkana alueen hintatason kanssa.
Asunnon ostajan kannattaa olla tarkkana hitas-hintojen kanssa. Kaupunki määrittää jokaiselle hitas-asunnolle erikseen enimmäishinnan, jolla sen saa korkeintaan myydä. Joissakin asunnoissa se on markkinahintoja rutkasti halvempi, mutta joissakin paljon kalliimpi.
23.10.2007 17:54
Saara Vartiainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Hitas-järjestelmän oli tarkoitus tarjota asukkaille kohtuuhintaista asumista. Helsingin kaupungin tuella on rakennettu reilut 19 000 hitas-asuntoa vuodesta 1978 lähtien. Hitas-asunnot ovat omistusasuntoja, mutta kaupunki rajoittaa hintaa, jolla asunnot saa myydä eteenpäin.

– Alun perin enimmäishinnan piti olla sidoksissa rakennuskustannuksiin. Lama kuitenkin sotki hintasuhteet, sanoo osastopäällikkö Mikko Luukkonen Helsingin kaupungin asuntoasiain osastolta.

– Nyt kaksi kolmannesta Helsingin hitas-asunnoista on enimmäishinnaltaan markkinahintoja korkeampia ja yksi kolmasosa matalampia.

Vaarana on, että ihmiset maksavat automaattisesti hitas-asunnon enimmäishinnan, sillä monilla on väärä käsitys, että se on aina markkinahintoja alempi.

– Ostajan on syytä seurata markkinoita ja toteutuneita kauppahintoja esimerkiksi verkon rekistereistä, jotta hän ei maksa tyhjästä, Luukkonen toteaa.

Esimerkiksi Kiinteistömaailman verkkosivujen Tarjouskauppa-palvelussa myynnissä olevan, Luoteis-Helsingissä sijaitsevan hitaskaksion lähtöhinta on 75 000 euroa. Asunnon enimmäishinta on 148 600 euroa, eli noin kaksi kertaa enemmän.

Tarjouskaupassa lähtöhinta tarkoittaa sitä, että asunnosta saa tehdä tarjouksia, jotka ylittävät lähtöhinnan. Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkösen mukaan ideana on, että myyjä haluaisi myydä asunnon sellaiselle tarjoukselle, joka ylittää lähtöhinnan noin 15–20 prosentilla.

Tiistai-iltapäivällä asunnon kohdalla näkyvä suurin tarjous oli 101 000 euroa. Se on kuitenkin vielä kaukana enimmäishinnasta. Kiinteistömaailman mukaan alueella on yleistä, että hitas-asunnot eivät mene kaupaksi enimmäishinnalla.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kaupunginosien välillä hitas-asuntojen enimmäishinnat vaihtelevat kuitenkin paljon. Esimerkkiasuntoa vastaavan, uudemman hitaskaksion enimmäishinta voi toisella alueella olla vaikka 40 000 euroa halvempi.

Kaupunki määrittelee hitas-asuntojen enimmäishinnat monimutkaisella järjestelmällä. Vuodesta 2004 lähtien laskentaperiaate on ollut markkinahintaindeksi.

Kokonaisuudessaan enimmäishinta perustuu huoneiston hankinta-arvoon, jota korotetaan erilaisilla indekseillä. Indeksivertailua hankaloittaa VTT:n selvityksen mukaan se, että hankintahinta määritellään ennen rakennustöiden aloittamista, mutta indeksivertailu aloitetaan vasta töiden jälkeen. Välissä voi kulua parikin vuotta, ja suhdanteet ehtivät vaihtua.

Hitaksen ostaja tai myyjä voi käyttää apuna Helsingin kaupungin hitas-sivuja. Sivuilta löytyvät muun muassa toteutuneet hitas-kauppahinnat sekä hitas-myynti-ilmoituksia.

23.10.2007 17:54
Saara Vartiainen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (42)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Hienon kuvan saa Luukkosen kommenteista. Tosiasiassa hinnanmäärittely on täysin arpapeliä ja oikeuskanslerilla on vaatimus meneillään järjestelmän saattamiseksi oikeudenmukaiseksi.
Anonyymi: Hituri 23.10.2007 19:15

Anonyymi
Tuntuu että tässä on tehty tyhjästä asiaa.. ..eikös se toimi niin, että kun joku maksaa mistä tahansa asunnosta suoraan pyyntihinnan ilman että tutkii hintatasoja/pyyntejä niin saattaa maksaa "liian" paljon.. ei väliä sillä oliko asunto sitten hitas tai ei. Olipas tosi iso "hitas-sotku"..!
Anonyymi: Common sense 23.10.2007 20:01

Anonyymi
...asuntouutinen.

huoh
Anonyymi: päivän... 23.10.2007 21:04

Anonyymi
Olikos noissa hitas asunnoissa kuitenkin niin että irtaimistolla sai pyytää lisähintaa?

Tuttavani kertoi antaneensa piha harjan mukaan 20 te:n lisähintaan, veikkaan että on jossakin määrin yleinen käytäntö.
Anonyymi: kauppa se kannattaa 23.10.2007 21:29

Anonyymi
Silloin kun puututaan vapaaseen kilpailuun Kysynnän/tarjonnan
yhtälöön alkaa asiat mennä mönkään. Tämä asia pitää vapauttaa
avoimeksi kilpailuksi ostajien ja myyjien väliseksi asiaksi
tähän ei tarvita ketään juonimaan väliin hinnat kyllä asettuvat kohdalleen kysynnän mukaan ja seuraavat näin tämänhetkisiä markkinahintoja. Kaikki muu hinnoittelu on kähmimistä joka ei
välttämättä kestä päivänvaloa ja on syytä kyllä unohtaa.Kansa
vaatii rehellistä nimenomaan avointa toimintaa eikä mitään keksittyjä hintakattoja.
Anonyymi: Jussi 24.10.2007 6:14

Anonyymi
Hitas järjestelmä näyttää toimivalta yhteiskunnan varojen siirrolta. Kaupungin edullisesti myymiä asuntoja voi myydä markkinahintaa kalliimmalla. Kuinka monta tällaista asuntoa on tyhjillään odottamassa hintojen nousua?

Jo keväällä oli televisiossa asiasta ohjelma, jossa esiintyi Hitas-asuntojen tukkuomistaja. Eikö järjestelmä ollut tarkoitettu asumisen helpottamiseen. Ketään se ei näytä vaivanneen, kun keskustelu ei ole jatkunut.

Vapaata ja oikeudenmukaista markkinataloutta kaivaten
Anonyymi: Pivaloporo 24.10.2007 9:41

Anonyymi
Miksei kaupunki julkaise niitä enimmäishintojakin?
Anonyymi: Alex 24.10.2007 9:45

Anonyymi
Miksei tällaista sosialismin jäänneettä ei lakkauteta kokonaan ?

Siitä ei hyödy kukaan muut byrokraatit. Yhteiskunnalla on tähdellisempiäkin tehtäviä kuin tukea wanhojen sosialistien ja heidän hyödyttömien humanistikakaroidensa asumista. Muuthan ovat jo aikoja sitten oivaltaneet että on järkevämpää ostaa säännöstelemätön omistusasunto omalla tontilla vaikka sitten lähiöstä. Niiden hinnotteluun ei sossut sotkeudu, ei tarvitse itkeä sääntöjen monimutkaisuutta, voi laittaa semmosen hinnan kuin itse luulee asunnosta saavansa.
Anonyymi: Antaa markkinoiden h 24.10.2007 10:02

Anonyymi
Helsingin kaupungin asuntoasiain osasto kommentoin omiaan...

- Ei ole ole olemassa vaaraa, että ihmiset automaattisesti maksaisivat pyydetyn hinnan, vaan jos pyynti ylittää markkinahinnan asunto jää myymättä. Jos taas asunto menee kaupaksi pyydettyyn hintaan on markkinat todenneet hinnan oikeaksi.

- VAARA (riisto) on siinä, että kaupunki aliarvostaa yksityisen kansalaisen omaisuutta yksipuolisesti ja pakottaa myymään omaisuutta kohtuuttoman alihintaan. (Joskus voi olla pakottava syy myydä nykyinen asunto)

Tälle väitteen tueksi haluaisin Luukkosen toimittavan faktaa!
" Nyt kaksi kolmannesta Helsingin hitas-asunnoista on enimmäishinnaltaan markkinahintoja korkeampia ja yksi kolmasosa matalampia."

Lisäksi ihmettelen suuresti HS:ää. Mikä motiivi HS:llä on toimia mielipidemuokkaajana virheellisille väittämille?

"Hitas-sotku voi käydä asunnon ostajalle kalliiksi"
Tällä (virheelliselle) otsikoinnilla ei ole muuta merkitystä kuin se, että se luo epätietoisuutta ja virheellistä mielikuvaa hitas asuntoja kohtaan.
Kärsijöinä on todennäköisesti ne, joiden hitasasunnot ovat jo nyt alihinnoiteltuja kaupungin toimesta. Otsikko on omiaan synnyttämään väärää mielikuvaa markkinoilla olevien hitasasuntojen todellisesta enimmäishintatasosta.
Anonyymi: Pukki kaalimaan vart 24.10.2007 10:13

Anonyymi
Ostin oman hitas-kaksion 1988 ja asunto valmistui 1989. Asuntojen hinnat olivat tuolloin nousussa, eikä hitas ollut mitenkään erityisen edullinen. Samalla hinnalla olisi saanut "vapailta" markkinoilta samankokoisen vanhemman asunnon. Uusi kuitenkin kiinnosti ja päädyin hitasiin. Tällä hetkellä asuntoni on tyhjillään, kun ei ole mitään älyä myydä asuntoa noin 30.000 ¬ alihintaan. Vertaan tässä asuntoani naapuritaloissa oleviin ja myytyihin vastaaviin asuntoihin. Hitas-enimmäishintaan ei myöskään vaikuta asunnon kunto millään lailla. Tehdyt perusparannukset vaikuttavat yli 100 ¬ / neliö menevältä osalta jollakin kertoimella huomioituna. Keskustelin erään välittäjän kanssa, jolla oli myynnissä erittäin huonokuntoinen hitas-yksiö 1980-luvun alkupuolelta, enimmäishinta kuitenkin muistaakseni jotain 25.000 ¬ enemmän kuin omassani ja kyseessä 15 neliötä pienempi asunto vanhemmassa taloyhtiössä. Pahin ongelma järjestelmässä on 1988-90 valmistuneiden asuntojen hinnanmääritys, joka tulisi pikaisesti saattaa ajantasalle, muuten asunnot vääjäämättä jäävät vuokrakäyttöön. Toisaalta onhan sekin ihan ok.
Anonyymi: Nuijalle töitä 24.10.2007 10:16
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

20:09 Heureka aloittaa ison vientiponnistuksen
19:29 Lapset saivat iho-oireita Happy Meal -lelusta – McDonald's vetää takaisin
18:53 Yellen: Edellytykset koronnostolle ovat vahvistuneet
17:49 Kahvilajätti alkoi myydä kylmää kahvia – nuoret innostuivat
17:20 Digitoday IPhone mullistuu: Nyt lähtee kuulokeliitäntä – ensi vuonna kotinappi?
16:38 Tilaukset saaneet Kone ja Lehto etenevät pörssissä
16:03 Epäily Espoossa: Danske Bankin virkailija kavalsi satoja tuhansia euroja
15:14 Digitoday Nämä asiat tiedetään salaperäisestä iPhonen-murtajasta
14:52 Miksi Suomen työpaikat eivät täyty? Tohtorikolmikolta armoton selitys
14:18 Lentoyhtiö määrää uutuuskoneensa maahan – moottoreissa ongelmia
13:49 Digitoday Kannattaa tehdä: Näin estät Whatsappia antamasta numeroasi Facebookille
12:32 Britannian talous jatkoi vaimeaa kasvuaan – Brexitin vaikutukset eivät vielä näy
11:49 Digitoday IPhone-hälytys: "Nyt on syytä paniikkiin"
11:21 VW:n sopu amerikkalaisten autokauppiaiden kanssa voi maksaa yli miljardi euroa
11:09 Digitoday 26 vuotta siinä kesti: Klassikkopeli murtautuu ulos Windowsista
10:32 Rakennuslupien määrässä hurja hyppäys – asuntoluvat +23 %
09:46 Digitoday Tämä on vakavaa: iPhonet murrettu – Apple kehottaa päivittämään
09:46 Synkkä arvio: Trumpin voitto voi aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman
09:27 Lehto rakentaa majoitustilat 1000:lle ydinvoimalatyömaan työntekijälle
08:32 Kone sai suuren tilauksen – yli 200 hissiä Kiinaan
08:23 KL: Vuokra-asuntojen omistajat syyttävät kuntia vuokrien noususta
07:51 LM:n kysely: Haastajat jäävät kauas Rinteestä
07:12 Kolumni Navigaattori ajaa kartan ohi
06:04 Digitoday Syyte rapsahti porilaisnaiselle: Julkaisi valheellisia tietoja Kuvake.netissä
06:01 Analyysi Menetetyn vuosikymmenen saldo: valtionvelka kolminkertaistui – työttömyys ei selitä
25.8. Uutuuskoneen lentoja perutaan – syöpyvätkö moottorit?
25.8. Kuluttaja, näin verkkokauppa houkuttelee sinua ostoksille
25.8. Digitoday Kuorma-auton kuljettaja aiheutti liikennekuoleman: Pelasi kohupeliä
25.8. Digitoday Loppu nettiriesalle? Google alkaa rangaista näitä verkkosivuja
25.8. Uber maksaa kuskeille tukiaisia – teki alkuvuonna miljarditappion
Asiakastieto

Yhteistyössä