Kirjaudu ▼
 

Kannattaako opintolainaa nostaa sijoitusmielessä?

"Olen käynyt ensimmäisen vuosikurssin yliopistossa ja huomaan pärjääväni ilman opintolainaa, koska satunnaiset työkeikat pitävät elintasoni suhteellisen hyvänä. Samalla kiinnostukseni sijoittamiseen on herännyt. Kannattaisiko minun siis nostaa valtion takaamaa opintolainaa sijoitusmielessä, ja mihin sitä olisi hyvä sijoittaa?"
14.8.2007 17:16
Tomi Salo
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kun pörssikurssit ovat nousseet riittävän kauan ja riittävän korkealle, alkavat varsinkin pörssiin sijoittamista harkitsevien tulokkaiden kysymykset sivuta osakkeiden ostamista lainarahalla.

Tähän lienevät eräänä kannustimena myös uutisotsikot ja yleinen mielipiteenvaihto: uutiset kertovat kurssien noususta lähes päivittäin ja muutkin kuin talousalan lehdet alkavat jakaa sijoitusneuvojaan. Silloin maallikotkin alkavat pitää osakkeita lähes riskittömänä automaattina, joka tarjoaa pelkästään voittoja.

Kysyjä pohtii aivan hyvällä syyllä ylimääräisten varojen sijoittamista tuottavampaan kohteeseen. Kysymykseen ei kuitenkaan voi aivan yksiselitteistä vastausta antaa, joten esitänkin kysyjälle mietittäväksi seuraavia ajatuksia:

1. Kuinka pitkä olisi sijoittamisen aikajänne?
2. Millainen on riskinsietokyky?
3. Kuinka korkea on tuotto-odotus?

Jos kysyjä harkitsee sijoittavansa lainarahaa pörssiosakkeisiin, aikajänteen olisi oltava yli 10 vuotta, mieluummin enemmän.

Tilastollisten tutkimusten mukaan pörssiosakkeisiin on voinut kymmenen vuoden aikajänteellä ja korkealla riskinsietokyvyllä sijoittaa lainapääomaa neljä prosenttia salkun kokonaismäärästä ja 30 vuoden aikajänteellä vastaavasti noin 30 prosenttia. Koko salkun rahoittaminen lainapääomalla edellyttää siis korkeaa riskinsietokykyä ja hyvin pitkää aikaväliä.

Jos kysyjän riskinsietokyky (tai arkisemmin ilmaistuna "mahahapot") eivät salli tilannetta, jossa salkun arvo hankintahintaan nähden laskisi (tilapäisestikään), on lainan käyttäminen pörssiosakkeiden hankkimiseen väärä vaihtoehto.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kolmanneksi kysyjän kannattaa miettiä, paljonko sijoituskohteen olisi tuotettava, jotta sille asetetut odotukset täyttyisivät. USA:ssa arvioidaan inflaatiolukujen sekä osakemarkkinoiden keskimääräisen arvostustason perusteella, että osakkeet tuottavat vuoden tähtäimellä noin kymmenen prosenttia.

Kuluvan loppukesän ja alkusyksyn aikana osakemarkkinoiden odotetaan liikehtivän tavanomaista voimakkaammin, kun sijoittajat arvioivat USA:n asuntoluottojen, energian hinnan, inflaatiolukujen ja työllisyyden vaikutusta yksityiseen kulutukseen sekä talouskasvuun. Pitkällä aikavälillä osakkeet ovat reaalisesti tuottaneet noin seitsemän–kahdeksan prosenttia.

Lopuksi kysyjän on syytä laskea lainarahan kustannukset ja pohtia, paljonko kurssilaskua hän sietää ennen kuin hänen riskinsietohalunsa ylittyy.

Oman näkemykseni mukaan pörssiosakkeisiin voi sijoittaa pienehköllä summalla myös silloin kun kurssit ovat korkealla, mutta parhaat sijoitukset tehdään silloin, kun kurssit ovat alhaalla ja yleisen mielipiteen mukaan "osakkeissa voi ainoastaan hävitä". Silloin laatua saa alehintaan.

14.8.2007 17:16
Tomi Salo
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (13)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tama on ikuisuus aihe, jossa mielipiteet myos jakaantuvat. Kukin kai omatunnon ja riskinotto kyvyn mukaan. "lainat on maksettava, eikos juu"
Anonyymi: En itse, mutta jotku 14.8.2007 18:27

Anonyymi
Anna mennä vaan!!

Vaikutat kaverilta, joka tulee tekee töitä ja ansaitsemaan tulevaisuudessa, joten joudut maksamaan veroja vielä paljon ja elättämään työttömiä. Et tule saamaan mitään tukia, joten nyt kannattaa kupata vähän etuja valtiolta.

Opintolaina raha on halpaa, ja koska sitä saa pienissä erissä, tulee automaattisesti hyvä ajallinen hajautus tehtyä. Kuten artikkelissa sanottiin, pitää riskiä hieman kestää, mutta todennäköisyydet on sun puolella.
Anonyymi:   14.8.2007 20:24

Anonyymi
Kaikkea tuskin saa menemään vaikka kävisi huonokin pulla. Sinällään riski on vähäinen ja monihan ottaa velat juodakseen sen viinassa. Eli siihen nähden jopa suositeltava ratkaisu. Harva taitaa opintolainoja nostaa pitääkseen ne tallessa, joten nollasta kaikki niitä maksamaan alkaa.
Anonyymi: velkarenki 14.8.2007 21:56

Anonyymi
Nostin opintolainaa sjoitusmielessä. Sijoitin omaan opiskeluun = jaksoin 40h/vko luentoja yms, en tarvinnut palkkatuloja. Valmistuin etuajassa ja hyvällä KA:lla. Vapaa-aikaa oli kaikki viikonloput ja illat. Sijoitus kannatti :) sillä nopea valmistuminen maksaa aina itsensä takaisin. Vuosi koulussa merkitsee yhden vuoden menetettyä ansiota esim. palkkatyössä.
Anonyymi: ingenjöör 15.8.2007 10:25

Anonyymi
Suosittelen

Itse muutama vuotta sijoittanut opintolainalla hyvällä 20-30% vuosituotolla, joten en kadu yhtään. Kurssitkin tällä hetkellä sopivan alhaalla ostoja ajatellen. Lisäksi opintolainan korot on verovähennys kelpoisia. Huomioida kannattaa myös Kelan tätien tapa laskea opintotuen tulorajat tappioita huomioimatta, joten pitkäaikaisia sijoituksia suositaan treidauksen sijaan.
Anonyymi: Opiskelija treidari 15.8.2007 12:36

Anonyymi
Ulkomailla opiskelua varten otin aikoinaan opintolainan, jota ilman pärjäsin hyvin kotimaassa opiskelujen kanssa.

Se oli elämäni paras sijoitus. Opin matkalla kielitaidon lisäksi näkemään asioita aivan uudesta vinkkelista Amerikoissa.

Mielestäni tämä sijoitus ulkomailla opiskeluun on siitä harvinainen, että se on mennyt ylös, mutta ei tele koskaan alas, kuten esim. pörssisijoitukset sahailevat.

Suosittelen kaikille.
Anonyymi: Mikä menee ylös... 15.8.2007 14:46

Anonyymi
Jos olet aloittanut opinnot 2005 tai myohemmin, olet opintolainan verovahennysoikeuden piirissa. Tama on kuulemma maksimissaan noin 2000-3000 euron arvoinen etu (noin 15 000 euron velkataakalla). Itse kylla hyodyntaisin tuon tavalla tai toisella. Ja lisaksi opintolaina tosiaan on jo sinansa keinotekoisen halpakorkoista, halvempaa kuin asuntolaina.
Anonyymi: TAL 15.8.2007 18:34

Anonyymi
Itse olen sijoitellut noin kahden vuoden verran opintolainojani pörssiin. Olen pystynyt ylittämään sijoitusteni tuotolla reilusti korkokustannukset. Ja vielä on jäänyt käteenkin.

Olen tutustunut sijoituskohteisiin aina hyvin ja tehnyt harkittuja sijoituksia. Olen myös hajauttanut sijoituksiani rahastoihin, osakkeisiin, sekä hieman riskipitoisempiin optioihin. Kokemuksen perusteella suosittelen osakkeita ja kun luotat johonkin firmaan oikein paljon, niin optioita.

Hyviä puolia mielestäni sijoittamisessa on tuoton lisäksi se, että näin tulee seurattua myös maailman taloutta. Olen myös huomannut itsestäni sen, että osaan käyttää rahaa järkevämmin ja ajatella tulevaisuutta pidemmälle oman talouden kannalta.

Koska olet ensimmäisen vuoden opiskelija, olet myös oikeutettu opintolainan verovähennykseen sen lisäksi, että saat myös opintolainan korot vähentää verotuksessa.

Suosittelen siis opintolainalla sijoittamiseen, sillä ainakin itse miellän sen "lähes" ilmaiseksi rahaksi. Tai ainakin sillä pystyn hankkimaan pientä lisätuloa, eikä tarvitse opiskelujen aikana olla iltatöissä.

Täytyy siis muistaa, että jo 10 %:n tuotto on hyvä tuotto. Se on paljon parempi kuin ei mitään.
Anonyymi: Shoshone 15.8.2007 23:27

Anonyymi
itse en sijoittaisi velkarahalla etenkin jos nostat kelan opintotukia. Et pysty allokoimaan salkkuasi uudelleen markkinoiden mukaan vaan istut sillä riskiallokoinnilla jkoka sulla on.. Tai tietenkin voit myydä voitolla olevan position, mutta riskinä on että menetät opintorahasi. Ja kela ei huomioi tappioita ollenkaan, joten et pysty verokikkailemaankaan myymään voitollisia ja tappiollisia samaan aikaan..
tietenkin johonkin indeksirahastoon voisi sijoittaa, mutta en vain oikein jaksa uskoa indeksien nousevan kovinkaan paljon sanotaan vaikka 3 vuoden haarukalla.. yksittäisiin yrityksiin sijoittaminen on myös hankalaa, kyseinen yritys voi tänään olla aivan eri yritys kuin kolmen vuoden päästä.. ja siellä sinä istut positio kiinni "uudessa yhtiössä" koska et halua menettää opintotukia..
Anonyymi: turskaa tehnyt 15.8.2007 23:58

Anonyymi
Jos vuosi on opiskeltu, niin alkuperäinen kysyjä lienee verovähennysoikeuden piirissä - joka siis edellyttää, että valmistutaan ajallaan ja työllistytään valmistumisen jälkeen jolloin veroetu realisoituu.

Kaksi vuotta opiskelleena teekkarina opintolainalla sijoittaminen kävi mielessä opiskelun alussa. Ongelmaksi olisi muodostunut lähinnä se, että lainan koron takia salkulle olisi pitänyt asettaa kohtuullisen korkea tuottotavoite. Lisäksi lainaa myönnetään "vastuuntuntoisesti" max 300e/kk - jos meinaa sijoittaa summan joka kuukausi, kaupankäyntikulut syövät lopputulosta huomattavasti. Ja jos olisi ostoksilla vain vaikkapa joka kolmas kuukausi, nousisi lainan korkotekijä vielä suurempaan merkitykseen.

Itselläni laina jäi ottamatta. Korot ja kaupankäyntikulut söivät omilta laskelmiltani pohjan pois - joko sijoitukset olisi pitänyt hoitaa suurella riskillä, uskoen jatkuvasti nouseviin kursseihin tai tyytyä melko heikkoon riski-tuottosuhteeseen.
Anonyymi: Teekkari 18.8.2007 19:14
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

17:02 Ylituotannon uhka painaa öljyä – hinta valahti kolmen kuukauden pohjiin
16:29 Huawein älypuhelinten myynti harppasi 25 %
16:16 Digitoday Apple pestasi iPad-gurun vetämään autoaan ojasta
15:56 Onnibus lopettaa Virossa – "Byrokratialle ei näy loppua"
15:45 Tulosyhtiöt kannattelevat Helsingin pörssiä
15:39 Inderesin Viljakainen metsäyhtiöistä: UPM on valmiimpi kuin Stora Enso
15:33 Outotec toimittaa laitteita Iraniin
15:06 Venäjän ja Suomen välillä kulkee leveä Big Mac -raja
14:44 Digitoday Ilmaisia Pokémon-kolikoita? Epäilyttävä viesti leviää WhatsAppissa
14:26 Pesänhoitaja: Anttilasta kiinnostuneita ostajia on ulkomailta ja kotimaasta
14:04 FT: Yahoon Marissa Mayer syyttää mediaa seksismistä – "Se on sääli"
13:57 Outokumpu petrasi tulostaan odotettua enemmän
12:37 Digitoday Google päivitti: Häirikkösoittajille tyly stoppi
11:56 Öljyjätin tulos romahti 45 %
11:36 Digitoday Clash of Kings -sivusto hakkeroitiin: 1,6 miljoonan pelaajan tiedot vaarassa
11:08 Tuleeko Anttilaan vielä jättiale? Tämä ratkaisee
10:53 Kahtiajako kasvaa työmarkkinoilla: pitkäaikaistyöttömien määrä kolminkertaistunut
10:31 UPM-Kymmenen tulos ylitti odotukset – "kulujen karsiminen jatkuu"
10:01 Automyynti vilkastui – rengasvalmistaja Michelin petrasi tulostaan reippaasti
09:16 Mieli muuttui Englannin keskuspankissa
08:53 Uponorin liikevaihto ja -voitto kasvoivat selvästi
08:08 Matkaajat menevät nyt Espanjaan ja Portugaliin – "Turkki nähdään konfliktialueena"
07:10 Kolumni Ehtiikö EU ryhdistäytyä?
07:05 Digitoday Halpaa televisiota ostamassa? Etsi tämä merkintä
06:00 Asuntokauppa vilkkainta vuosiin: "Ihmiset ovat huomanneet, että maailma ei romahtanutkaan"
25.7. Kohta se on totta: Maailman ympäri ilman polttoainetta kulkevalla lentokoneella
25.7. Digitoday Poliisi halusi avata puhelimen – teetti kopiot kuolleen miehen sormista
25.7. Amerikkalaiset luulevat tietävänsä taloudesta – virheellinen itseluottamus aiheuttaa riskejä miljoonille
25.7. 10 merkkiä siitä, että olet oikeassa työpaikassa
25.7. Digitoday Microsoft vokottelee asiakkaita Windows 10:een tiedonkeruulla
Asiakastieto

Yhteistyössä