Kirjaudu ▼
 

Miksi sähkökirja ei myy – vai myykö sittenkin?

Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Miksi sähkökirja ei myy – vai myykö sittenkin?
Kirjamyynnin murros on ollut käynnissä jo pidempään, mutta kukaan ei osaa ennustaa sen lopputulosta. Sähkökirja ei ole vielä yleistynyt. Samaan aikaan paperisten kirjojen myynti sakkaa.
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tilastot kertovat Suomen kirjakauppojen myynnin jatkaneen laskuaan viime vuonna. Lasku on jatkunut jo vuosia.

Vaikka osasyynä voidaan pitää pitkäksi venynyttä taantumaa, tilanne huolestuttaa jatkuessaan kustantajia. Suurin osa kirjamyynnistä kertyy edelleen kirjakauppojen kautta.

Kansa ei välttämättä lue sen vähempää kuin ennenkään, mutta perinteisen kirjan kanssa lukuajasta kilpailevat erilaiset sähköiset kanavat.

Elisa Oyj Suomalainen Kirjakauppa Oy
Taloustiedot
Y-tunnus 0116510-6
Kotipaikka Helsinki
Yhtiömuoto OYJ
Kaikki yrityksen taloustiedot
Osaketiedot
Viim. hinta € 33,050
Muutos € +0,410
Muutos % +1,26
Katso kurssihistoria
Osinkotiedot
Tarkista osinkokalenteri ja tulosjulkistuspäivät

Tilastokeskus selvittää kansalaisten ajankäyttöä noin vuosikymmenen välein. Viimeisimmät tiedot ovat vuosikymmenen vaihteesta. Niiden mukaan lukeminen on vähentynyt selvemmin ainoastaan alle 25-vuotiaiden ikäryhmässä.

Totuus on, että paperinen kirja on pitänyt pintansa yllättävän hyvin, vaikka sähkökirjojen tulemisesta on puhuttu jo pitkään. Vähintään yhden kirjan vuodessa ostaneiden suomalaisten osuus on ollut viime vuosiin saakka hitaassa kasvussa, arvioi Kirjakauppaliitto selvityksessään.

Kirjakaupat eivät juuri mainosta sähkökirjaa eivätkä useimmat kirjailijat voi kuvitella julkaisevansa pelkästään sähköisesti. Paperikirjan sitkeästä suosiosta kertoo esimerkiksi Suomessa järjestettävien kirjamessujen suosio. On vaikea kuvitella – ainakaan vielä – lukukansan kerääntyvän messuille tabletteineen.

Mihin on jäänyt pitkään odotettu e-kirjojen rynnistys? Kustantajien listan mukaan viime vuoden suosituin e-kirja, Pertti Jarlan Fingerpori – Kuntauudistus keräsi 13 700 latausta. Tämä on sarjakuvalle kunnioitettava määrä. Se on kuitenkin kaukana painoskuningatar Laila Hirvisaaren myyntiluvuista.

Sähkökirja
viipyy

E-kirjojen hitaalle leviämiselle on useampikin syy, kertoo Suomen kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho. Hän edustaa yli sataa suomalaiskustantajaa.

Kustantajat eivät ole kovin innokkaasti markkinoineet sähkökirjojaan, vaikka niiden lukemiseen tarvittavat laitteet ovat yleistyneet. Taustalla on verokohtelu.

– Arvonlisävero on Suomessa erilainen, sillä paperisesta kirjasta maksetaan arvonlisäveroa 10 prosenttia ja sähköisestä kirjasta 24 prosenttia. Motivaatio työntää sähköistä kirjaa markkinoille on tämän takia tietysti kovin vähäinen, kun sähköisen kirjan tuottaminen on vastoin yleistä luuloa kalliimpaa kuin paperisen, Laiho toteaa Taloussanomille.

Sähkökirjat eivät ole Suomessa erityisen halpoja. Usein e-kirjan ajatellaan olevan kustantajille lähes ilmainen: riittää kun työntää muistitikun koneeseen. Laiho tyrmää käsityksen. Käsikirjoitus täytyy yhä editoida ja taittaa.

– Täytyy myös muistaa, että nykyisin kustantajan täytyy tuottaa kirjasta joka tapauksessa myös paperinen versio. Kustantajat ovat kuitenkin valmiina, jos markkina alkaa vetää. Kaikki kirjathan tehdään nykyisin sähkökirjoiksi, sillä ne lähtevät pdf-muodossa painotaloille.

Käytännössä e-kirjojen ponnekkain markkinoija on ollut kustantajien ja kirjakauppojen sijaan teleyhtiö Elisa. Sille kirjabisnes on uutta.

– Itse uskon, että e-kirjojen markkinaosuus voi nousta pariinkymmeneen prosenttiin kymmenessä vuodessa. Jos arvonlisäverokanta saadaan alemmaksi, näin tapahtuu paljon aikaisemmin. Uskon etenkin käyttökirjallisuuden menevän pikku hiljaa sähköiseen muotoon, Laiho sanoo.

Kirjakaupat
kuihtuvat

Samaan aikaan paperikirjojen perinteinen myyntikanava eli kirjakauppaverkosto jatkaa harvenemistaan. Monessa pienemmässä taajamassa kynnyskysymykseksi osoittautuu jatkajan löytäminen, kun pitkään myymälän kanssa sinnitellyt kirjakauppias vetäytyy eläkkeelle.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Rannikkokaupunki Kokkolassa on myynnissä Info-ketjuun kuuluva lähes satavuotias Mäntysaaren kirjakauppa. Sen toisen vetäjän Maija-Liisa Lahnalammen mukaan tilanne alalla on muuttunut dramaattisesti parissakymmenessä vuodessa sähköisen viestinnän ja verkkokaupan myötä.

– Eroonhan tästä pitäisi päästä, mutta ostajia ei ole vielä tullut. Kirjojen myynti on mennyt viime vuosina alaspäin, mutta meillä on vahva konttoritarvikemyynti. Kirjastojen ja koulujen kirjahankinnat menevät nykyään kaupungin ulkopuolelle, Lahnalampi toteaa.

Kokkolassa oli ennen kolme kirjakauppaa, mutta yksi niistä on lopettanut. Myös lähialueelta, kuten Kälviästä ja Ylivieskasta on kadonnut tai katoamassa kirjakauppoja.

Usein paikkakunnilta katoavat ensimmäisenä itsenäiset yrittäjät. Ketjut, kuten heikentyneestä tuloksesta kärsivä Suomalainen kirjakauppa, ovat myös lopettaneet liikkeitään eri puolilta Suomea. Myös uusia kirjakauppoja on avattu jonkin verran, lähinnä uusiin kauppakeskuksiin.

Kirjakauppaliiton toimitusjohtajan Katriina Jaakkolan mukaan kirjakauppojen harvenemisesta ei voida syyttää hiljentynyttä kirjamyyntiä ja lisääntynyttä verkkokauppaa, vaan suurin rasittava tekijä ovat kohonneet yleiskustannukset, kuten verot ja vuokrat.

– Laajan valikoiman kirjakauppoja on viime vuosina hävinnyt vajaa kymmenkunta vuodessa. Viime vuonna lopetti kolmetoista ja viisi aloitti, Jaakkola toteaa.

Hänen mukaansa kauppoja ei katoa vain pienemmistä kylistä.

– Osa on paikkakunnilla, missä on ollut kaksi kirjakauppaa ja tilanne on muuttunut sellaiseksi, että vain yhdellä on ollut elinmahdollisuuksia. Pieniltä paikkakunnilta löytyy kuitenkin myös erittäin hyvin pärjääviä kirjakauppoja.

Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (62)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Miksi ei mainintaa sähkökirjojen ALV-kannasta? Se on yleinen 24%, kun kirjoilla alin 10%

Miksi verottaja ottaa toimitustekniikkaan kantaa?
Anonyymi: epäreilua 2.2.2014 6:40

Anonyymi
Miksi ei mainintaa sähkökirjojen ALV-kannasta? Se on yleinen 24%, kun kirjoilla alin 10%

Miksi verottaja ottaa toimitustekniikkaan kantaa?


Anteeksi, kyllähän siitä maininta on. Hain merkkijonolla "alv"
Anonyymi: epäreilua 2.2.2014 6:42

Anonyymi
Onneksi kirjastot on olemassa rahvaalle vielä ilmaisia. Samoin on vähentynyt lehtien myynti ja ostohalukkuuteen ei liity ALV.
Paremminkin vaikuttaa vuokran, veden, sähkön, ruuan, polttoaineiden, verojen ym. nousut.
Anonyymi: Ostokyvyttömyys 2.2.2014 7:08

Anonyymi
Jos englanti sujuu, niin sähkökirja latautuu koneelle paljon halvemmalla ulkomaisesta kirjakaupasta.
Anonyymi: jepsheps 2.2.2014 8:05

Anonyymi
Sähkökirjaahan ei tehdä samasta pdf:stä, joka fyysisestä kirjasta lähetetään painoon, vaan se taitetaan omalla tavallaan epub-muotoon. Siinä niitä taitosta aiheutuvia lisäkustannuksia.
Anonyymi: Epubi 2.2.2014 8:23

Anonyymi
follow the money, being a finn or not

creativity is where the market and money is, amazon is selling ebooks like a charm - and I dont even read other books (just those I can see on my note2 and laptop)

1.5 billion readers aint easy to compete, good will or convention dont get it done, theres no way to 'emulate vast masses' - unless the officials pass you taxpayers money (or the rkp-foundations fund you to sweet-ass swedish supremacy, the heroic language and culture of all times, the language of jesus christ and muhammed - to say the least (the idiotic friction of all times in finland, the great duchy that allready had latin in university and french in governement - and then saw them being brutally changed through backdoor to common peoples svenska)

it youre a writer or publisher, go in front of a mirror and look yourself in the eye...and say: 'oh, why do I here people making millions in this business - while I dont even make ends meet? ...Yes, yes... I didnt notice it was 1500 million agains our 5 milliion'

-translation from finnish to english (done abroad) 2000k eur, editing 800 eur - and your good to go to amazon
Anonyymi: salesman 2.2.2014 8:26

Anonyymi
Luen mielummin e-kirjoja, koska iPad on aina matkoillakin mukana. Mitä kirjaa haluan kulloinkin lukea, riippuu mielialastani. Ikävä kyllä suomenkielisten e-kirjojen valikoima on heikko. Toiseksi ne ovat kalliimpia kuin perinteiset kirjat. Olenkin lukenut lähes pelkästään englanninkielisiä kirjoja jo useamman vuoden.

Pelkään pahoin, että suurin syy on kustantajien konservatiivisuus. Konservatiivisuus on usein hyväksi, mutta lukutottumukset ovat siirtymässä paperista. Paperin ympärille rakennettu julkaisuprosessi ei tietenkään tule edullisemmaksi, jos pitää lisäksi tehdä e-kirja. Jos prosessi olisi optimoitu e-kirjaa varten, tilanne olisi toinen. Eiköhän näitä ole kustantajien strategioissa mietitty, mutta konservatiivinen sentimentti tekee tulkinnat.

Odotan innolla kirjaa, joka yksinään murtaa kahleet. Miettikää hetkinen, jos Harry Potter olisi ollut saatavilla vain e-kirjana. Olisiko flopannut vai muuttanut kustantamisen paradigman. Meidän junnujen halua saada Harry Potter käsiinsä indikoi jälkimmäistä.
Anonyymi: Lukija 2.2.2014 8:28

Anonyymi
Onneksi kirjastot on olemassa rahvaalle vielä ilmaisia. Samoin on vähentynyt lehtien myynti ja ostohalukkuuteen ei liity ALV.
Paremminkin vaikuttaa vuokran, veden, sähkön, ruuan, polttoaineiden, verojen ym. nousut.


Ostin menneinä vuosina neljä kirjaa vuodessa ja lainasin n. 2 kirjaa kirjastosta vuoden aikana. Nyt viimeiset kuusi vuotta olen vain lainannut kirjastosta ja keskimäärin vuodessa luen 12 kirjaa. Mutta eräs kekkuli-poliitikko puhui jostain kirjaston kaltaisista turhakkeista, joten saas nähdä kauanko meillä on hyvät kirjastot.
Anonyymi: Hullu-Suomi 2.2.2014 8:57

Rekisteröitynyt käyttäjä
En ole vakuuttunut, että tiedämme varmasti mikä vaikutus jatkuvalla päätteen tuijottamisella on silmille. Kun sen aloittaa jo lapsena, niin vaikutukset voi olla arvaamattomat. Siksi suosin tavallisia kirjoja pääasiassa. Monta kertaa terveysvaiktukset näkyvät vasta vuosikymmenien jälkeen koko laajuudessaan. Toisekseen en halua olla aina riippuvainen ulkoisesta energiasta- jos lataus loppuukin kesken hyvän kohdan?
Rekisteröitynyt käyttäjä: Katinkontit 2.2.2014 9:06

Anonyymi
Sähkökirjaahan ei tehdä samasta pdf:stä, joka fyysisestä kirjasta lähetetään painoon, vaan se taitetaan omalla tavallaan epub-muotoon. Siinä niitä taitosta aiheutuvia lisäkustannuksia.


Tuleeko tuosta oikeasti niin paljon kustannuksia, kun alkuperäinen dokumentti on kuitenkin taitettu jo valmiiksi todennäköisesti Dreamweaverilla. En usko, että taittotyö vie kovin paljoa resursseja taittajalta toiseen formaattiin, joka on sen kertaalleen tehnyt.
Anonyymi: ihmettelen 2.2.2014 9:12
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

17:40 Terrafamen pääluottamusmies: "Lypsävää lehmää on vaikea laittaa teuraaksi"
17:37 Video Talvivaaran loppulasku veronmaksajille: Yli miljardi euroa?
17:07 Uponor perustaa veden säästämiseen keskittyvän yhteisyrityksen
16:39 Digitoday Puhelinten teko ei Suomesta lopu: Tässä ovat Nokian perilliset
16:33 Anvia: Yhtiön rahoja ei käytetty väärin valtakirjojen keräyksessä
16:32 Digitoday Nokian puhelimien mahtava nousu ja raju romahdus – listasimme tärkeimmät vaiheet vuosilta 1984–2016
15:59 Terrafame: Talvivaaran kaivos on ajettava ensin ylös, jotta se voidaan ajaa alas
15:46 Kreikka-sopu näkyy markkinoilla – maan lainakorko painui puolen vuoden pohjiin
15:25 Digitoday Anssi Vanjoki: Tämä oli selvää jo helmikuussa 2011
15:08 Pörssissä myönteistä virettä – Nokia hyvässä vedossa
14:48 Digitoday Lue Microsoft-pomon kirje työntekijöille sanasta sanaan
14:34 Suomi hakee EU-tukea Microsoftin irtisanomisten takia
14:16 Talvivaaran kaivostoiminta ajetaan alas – "Vedonlyöntiä veronmaksajien rahoilla"
14:09 Digitoday Kommentti: Nyt saatiin lopullinen vastaus kahteen Nokia-kysymykseen
14:01 STTK:n Palola: Irtisanominen on Suomessa halpaa
13:50 Digitoday Luottamusmies: "Tämä on päivä, jonka ei olisi tarvinnut tulla"
13:45 Digitoday Muistatko tämän Elopin kirjeen? "Heippa siellä"
13:26 Kaupunginjohtaja: Salosta voisi löytyä töitä Microsoftilta lähteville
13:08 Digitoday Tämä jää Windows-puhelimista jäljelle
13:02 Finnair nostaa arviotaan Aasian liikenteen kasvusta
12:50 YTN: Pahin toteutumassa – Microsoftin huolehdittava irtisanottavista
12:34 Microsoft: Toiminta Tampereella loppuu
12:25 YIT: Pasilan kauppakeskuksen rahoituspaketti kesäkuun loppuun mennessä
12:23 Microsoft vähentää 1350 työntekijää Suomesta
11:44 Digitoday HS: Microsoft luopuu puhelimista - Suomeen jätti-irtisanomiset
10:39 Vauramo: Lentoyhtiöiden yhdistyminen vaikuttaa myös Finnairiin – tavalla tai toisella
10:16 Kolumni Avoin kirje Bill Gatesille
10:05 Digitoday Microsoftilta tulossa uutisia: Työntekijät busseilla Tampereelta Espooseen
10:04 Danske Bank huolissaan: Asiakkaat tottuvat mataliin korkoihin
09:32 Digitoday "Törkeä temppu": Näin hyväksyt Windows 10 -asennuksen tietämättäsi
Asiakastieto

Yhteistyössä