Kirjaudu ▼
 

Kävitkö kinkkuostoksilla? Ostit tyhjää ja syöt fosfaattia

Heini Karjanmaa
Kävitkö kinkkuostoksilla? Ostit tyhjää ja syöt fosfaattia
Sinua vedätetään kinkkukaupassa, sillä jopa puolet kinkusta voi olla vettä. Vesi sidotaan lihaan pesuaineista tutulla fosfaatilla. Kylkiäisenä voit saada luukatoa.
17.11.2011 06:05
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kinkunhan pitäisi kaiken järjen mukaan olla lihaa. Pelkkää lihaa! Pesuaineista ja lannoitteista tuttu fosfaatti tekee kuitenkin ihmeitä. Kinkussa voi olla vettä jopa puolet.

Ei edes voimistunut lisäaineiden vastustus eivätkä nykyiset täydelliset kylmäketjut ole onnistuneet tekemään tarpeettomaksi fosfaattia. (Katso miksi sitä lisätään ja mitä siitä on haittaa artikkelin lopusta.)

Perniön Liha Oy Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta
Taloustiedot
Y-tunnus 0505862-3
Kotipaikka Salo
Yhtiömuoto OY
TOL-luokka
Liha- ja siipikarjatuotteiden valmistus
Kaikki yrityksen taloustiedot

– Kaikki, mikä tuntuu turhalta, pitäisi jättää. Tätä tehdään ahneuden takia, keittiömestari ja gastronomian monitoimimies Markus Maulavirta sanoo ja viittaa nimenomaan fosfaatin erinomaiseen kykyyn sitoa vettä.

– Kuluttaja ostaa tyhjää. Siitähän tässä on viime kädessä kysymys.

Maulavirta muistuttaa asia monimutkaisuudesta.

– Kauppa vedättää teollisuudelta neuvotteluissa mahdollisimman alhaista hintaa. Teollisuus vastaa tähän vesittämällä tuotteitaan. Näin laatu jää hinnan varjoon.

Tämä vaatisi isoa keskustelua. Turha tässä on ketään yksin sormella osoitella.

Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää myöntää, että fosfaatti on tärkeä lihatuotteen rakenteen ja vedensidonnan kannalta.

– Se mahdollistaa myös alhaiset suolapitoisuudet, joita toisaalta vaaditaan, hän huomauttaa.

Tanhuanpään arvion mukaan meillä käytetään ehkä kolmannes siitä fosfaattimäärästä, minkä EU sallii. Se on viisi grammaa fosfaattia kiloa kohden.

Kinkkuun voi
pumpata puolet vettä 

Keskisuuren lihanjalostajan Perniön Liha Oy:n toimitusjohtaja Rami Himanto sanoo, että teollisuus kyllä tekisi vähävesitettyjä kinkkuja, jos kauppa ottaisi niitä hyllylleen.

Ja näin kertoo käytännön mies:

– Normaalilla perusfosfaattiliuoksella kinkkua pystytään vesittämään 20–30 prosenttia. Tästä poistuu valmistuksen aikana 20 prosenttiyksikköä, joten jäljelle jää kymmenen.

– Maksimissaan kinkkua pystytään vesittämään 80–100 prosenttia. Siitä jää jäljelle yli 60 prosenttiyksikköä, mutta silloin on kyllä käytetty jo muitakin sidonta-aineita kuin fosfaattia.

Käynti Sanomatalon viereisessä S-marketissa ei paljasta aivan 40 lihaprosenttiin vajonneita kinkkuja, mutta hyllystä löytyy esimerkiksi Rainbow Kinkkumakkara (lihapitoisuus 62 %), Huhtasavu Palvi (63 %) ja Rainbow Keittokinkku (77 %). Kaikissa näissä on tuoteselosteen mukaan yhtenä stabilointiaineena E450 eli fosfaatti.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Himannon mielestä fosfaattikeskustelussa on ikävää se, että tuoteselosteista ei paljastu, paljonko kyseistä lisäainetta on käytetty. Nyt sana leimaa senkin valmistajan, joka pyrkii minimoimaan fosfaatin käytön.

Missä viipyy ilmoitus
fosfaatin määrästä? 

– Eihän lisäaineista ilmoiteta muutenkaan, paljonko niitä käytetään. En näe estettä sille, mutta tila etiketissä alkaa olla rajallinen, kun siinä on jo tietoja ravintoaineista, Tanhuanpää sanoo.

Hän itse ei pitäisi ilmaisua "fosfaatiton" terveysväitteenä, kuten sanaa vähäsuolainen. Pikemminkin se olisi lisäaineeseen viittaava mainoslause, kuten “ei sisällä natriumglutamaattia”.

Himanto muistuttaa, että lihassa on luonnostaan fosfaattia.

– Mitä enemmän on lihaa, sitä vähemmän tarvitaan lisättyä fosfaattia. Meillä riittää 1–1,5 grammaa kilossa, koska sen suuremmalla määrällä ei olisi enää mitään merkitystä.

Hänen mukaansa ennen saatettiin tehdä niin, että tuotteen valmistuksessa joukkoon heitettiin mausteseos, jossa oli maksimifosfaatit.

– Ei ole ollut mikään vaikeus saada maustefirmoja luopumaan niiden käytöstä. Fosfaatti ei ole niille katetuote. Eivät ne sitä väkisin myy. Pieni firma voisi jopa itse tehdä mausteseoksensa, hän neuvoo.

Tästä syystä
sitä käytetään:

  • Fosfaatti on lihateollisuuden yleisesti käyttämä lisäaine. Se on valmiina monissa teollisuuden maustesekoituksissa.
  • Sen turvallisuutta valvotaan sekä kansallisesti että EU-tasolla.
  • Finfood Lihatiedotuksen mukaan lihatuotteiden fosforista vajaa puolet tulee lisätystä fosfaatista ja loppu on lihan luontaista fosforia.
  • Fosfaatti parantaa lihantuotteen vedensidontakykyä, jolloin painotappio pienenee ja tuote on mehukkaampi ja monen mielestä myös maukkaampi.
  • Fosfaatti toimii myös antioksidanttina ja vaikuttaa tuotteen väriin. Se ei siis harmaannu.
  • Luomutuotteisiin ei lisätä fosfaatteja, vaan vedensidonta ja rakenteen muodostuminen saadaan aikaan muilla keinoilla.
Ja tätä sitä
voi seurata:
  • Liian runsaan fosforinsaannin on jo pitkään epäilty olevan haitallista luustolle ja lisäävän osteoporoosin riskiä.
  • Munuaissairaille liiallinen fosforinsaanti on haitallista.

17.11.2011 06:05
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (134)


Anonyymi
Lihaksesta 60% on vettä ja sit kun lihatalo pumppaa siihen lisää vettä!? Valittavat hirvenlihan olevan kuivaa, mutta kun sotkee teollista-sikaa niin ihan syötävää kuulemma tulee.
Anonyymi: Raven 17.11.2011 9:25

Anonyymi
Entäs sitten tämä HKn rypsiporsas..?

Tiesittekö ettei HKlla ole yhtään omaa teurastamoa, eikä myöskään yhtään karjankasvattajaa !

Joten tämä rypsiporsas on silkkaa huijausta!
Anonyymi: Kalle-Armas 17.11.2011 9:26

Anonyymi
On nähty ja koettu omakohtaisesti. Myytti suomalaisen elintarvikkeen turvallisuudesta on haudattu. Elinkaarta jatketaan keinotekoisesti, askorbinilla väriä, fosfaatilla ikää lisää. Kollageeneilla ja karageeneillä koetetaan parantaa huonon raaka-aineen koostumusta. Pelkillä päälihoilla ja broiskunroippeilla valmistettu perusmössö ei kiinnosta. En pidä kovinkaan suurena ihmeenä sitä, että suomalaiset elättävät hurjan määrän laadukkaita ja kalliita ruokalehtiä. Oisko HK niittenkin taustalla?
Anonyymi: Pär Kele 17.11.2011 9:30

Anonyymi
Lihel ostaa 700mt fosfaattia joka vuosi
Ja käyttää myös. Hyvä pojat, asiaaa.
Anonyymi: RKnen 17.11.2011 9:35

Anonyymi
Suomalainen laatu on todistettu taas myytiksi.
Anonyymi: Tuliko sitä oikeeta 17.11.2011 9:37

Anonyymi
Yleisesti ottaen sianlihan syöntiä tulisi välttää!
Sianliha on ihmiselle myrkkyä, sillä sika niinkuin ihminenkin syövät lähes samankaltaista ravintoa joten sika kerää elimistöönsä kaikkia samoja kuonaaineita kuin ihminen.
Sian rasva on epäterveellistä ja altistaa ihmisen monenlaisille sairauksille, yksi vakavasti varteenotettava sairaus on 2luokan diabetes ja varsinkin usein mm. hiivatulehduksia sairastaneiden tulisi välttää kokonaisvaltaisesti sianlihasta valmistettujen tuotteiden syöntiä, sillä sianlihalla on negatiivinen vaikutus hiivasyndroman paranemisprosessissa.
Sianlihaan , ja varsinkin sianlihatuotteisiin laitetaan monenlaisia lisäaineita. tärkeimpiä näistä ovat: Stabilointiaineet, saippuankaltainen aine, joka mahdollistaa veden ja rasvan sekoittumisen toisiinsa. Natriumsuola , joka lisää veden keräytymistä lihaan. Fosfaatti, joka siis imee vettä itseensä kuin pesusieni, jopa 50% lihasta saattaa sisältää vettä. natriumglutamaatti, aineella parannetaan lihan makua. Maltodekstriini, makeutusaine, jonka varsinainen tehtävä on poistaa mahdollisesti stressautuneen eläimen elimistöönsä ja lihaan erittämää virtsan makua! Siis saippuaa, suolaa, pesuainetta, ja kusenmaunestäjää.. ja vaikka mitä muuta lisäksi.
Kohta ne lisäaineet ovatkin päätuote ja tavaraselosteessa lukee, että lisäaineena on käytettu 30% lihaa?


Taisit tarkoittaa emulgaattoreita et stabilointiaineita.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Stabilointiaine
http://fi.wikipedia.org/wiki/Emulgaattori

Asiantuntemuksessasi näyttää olevan puutteita, vaikka olet Suomessa opiskellut.
Anonyymi: Tietorix 17.11.2011 9:44

Anonyymi
Kohtuutta lihansyöntiin. Kaupan valmistuotteissa on monesti liikaa epäterveellisiä lisäaineita.
Karppaus on lihantuottajien ja meijerien mainoskikka, jolla saadaan ylimääräiset eläinrasvapallerot myytyä tyhmille kuluttajille.


Et taida tietää mistä puhut. Karppaus on ylimääräisten hiilihydraattien vähentämistä. Pikemminkin rasvalla peloittelu on mainoskikka saada ihmiset syömään halpaa viljaa ja rypsiä kalliiden ja arvokkaampien lihatuotteiden sijaan. Siis kapitalistien harjoittamaa kommunismia. Hölmömpikin tajuaa että peruna on vähemmän terveellinen kuin muut juurekset ja vihannekset. Nauris, porkkana, kaalit. Perunassa on vain reilusti hiilihydraatteja eli energiaa. Pienemmällä ruokamäärällä saadaan ruokittua suurempi määrä ihmisiä.
Anonyymi: Mie 17.11.2011 9:49

Anonyymi
Suomalainen laatu on todistettu taas myytiksi.


Ei lihan laadussa ole valittamista. Mikäli kaupan asiakkaat yleisestiottaen olisivat valmiita maksamaan vesittämättömästä lihasta, niin sellaista löytyisi kaupasta ja löytyykin, mutta kilohinta on eriluokkaa. Vesitetyssäkin kinkussa maksat lihasta, mutta kun lihaa on suhteellisesti vähemmän, niin kilohinta on pienempi.
Anonyymi: Tietorix 17.11.2011 9:56

Anonyymi
Yleisesti ottaen sianlihan syöntiä tulisi välttää!
Sianliha on ihmiselle myrkkyä, sillä sika niinkuin ihminenkin syövät lähes samankaltaista ravintoa joten sika kerää elimistöönsä kaikkia samoja kuonaaineita kuin ihminen.
Sian rasva on epäterveellistä ja altistaa ihmisen monenlaisille sairauksille, yksi vakavasti varteenotettava sairaus on 2luokan diabetes ja varsinkin usein mm. hiivatulehduksia sairastaneiden tulisi välttää kokonaisvaltaisesti sianlihasta valmistettujen tuotteiden syöntiä, sillä sianlihalla on negatiivinen vaikutus hiivasyndroman paranemisprosessissa.
Sianlihaan , ja varsinkin sianlihatuotteisiin laitetaan monenlaisia lisäaineita. tärkeimpiä näistä ovat: Stabilointiaineet, saippuankaltainen aine, joka mahdollistaa veden ja rasvan sekoittumisen toisiinsa. Natriumsuola , joka lisää veden keräytymistä lihaan. Fosfaatti, joka siis imee vettä itseensä kuin pesusieni, jopa 50% lihasta saattaa sisältää vettä. natriumglutamaatti, aineella parannetaan lihan makua. Maltodekstriini, makeutusaine, jonka varsinainen tehtävä on poistaa mahdollisesti stressautuneen eläimen elimistöönsä ja lihaan erittämää virtsan makua! Siis saippuaa, suolaa, pesuainetta, ja kusenmaunestäjää.. ja vaikka mitä muuta lisäksi.
Kohta ne lisäaineet ovatkin päätuote ja tavaraselosteessa lukee, että lisäaineena on käytettu 30% lihaa?


Eikä loppua näy. Käy katsomassa linkistä tietoa maltodekstriinistä. Voisit lopettaa epätiedon levittämisen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Maltodekstriini
Anonyymi: Tietorix 17.11.2011 10:06

Anonyymi
mennään kalaan
Anonyymi: Nimetön 17.11.2011 10:07
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä