Kirjaudu ▼
 

Armeijan uusi maastokuvio karkasi Venäjälle

Armeijan uusi maastokuvio karkasi Venäjälle
M05-hellehattu, jonka luvaton valmistaminen veisi minkä tahansa suomalaisyhtiön oikeuteen.
Puolustusvoimat tutkii, ovatko venäläiset kopioineet luvatta uuden M05-digimaastopuvun kuosin. Maastokuviota, jota Suomessa ei saa myydä siviileille edes kankaana, näkyy nyt Venäjän sisäministeriön joukkojen asuissa.
11.11.2008 06:27
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Puolustusvoimien viime vuonna julkaiseman uuden digikuvioisen M05-maastoasun piti olla varattu ja juridisesti mallisuojattu vain täkäläisten sotilaiden käyttöön. M05-kuviota ei Suomessa saa myydä siviileille edes kankaana.

Nyt samankaltainen digikuvio on ilmestynyt Venäjän sisäministeriön joukkojen asuihin, mallinimellä Jeger. Kesällä asuja nähtiin myös sotilaiden yllä kansainvälisissä uutiskuvissa Georgian sodasta. 


[zoom]
Mallikuva venäläisestä Jeger-kuvioasusta.

– Venäläisasujen kuvio vaikuttaa ainakin valokuvien perusteella hyvin samanlaiselta. Tutkimme nyt perinpohjin, onko kyseessä täysi kopio, kertoo puolustusvoimien Talousvarikon teknisen sektorin johtaja Raija Ketola.

Venäläinen maastopuku ei ole suomalaisen piraattiversio, koska puvun leikkaus on erilainen. Kuvion vohkiminen on kuitenkin isompi huolenaihe, sillä kuvio on M05-asun kallein ominaisuus.


[zoom]
Suomalainen M05-kuvio.

– Meille se on olennainen asia. M05-kuviossa on täkäläisessä maastossa ainutlaatuiset häiveominaisuudet, Ketola korostaa.

Valtio hankki kuviolle Suomessa vuoteen 2011 kestävän mallisuojan, sillä sen suunnittelu oli kallista. Toimivan nelivärikuvion luominen kesti vuosia.

Valtion teknillinen tutkimuskeskus muun muassa skannasi sitä varten kymmeniä tuhansia valokuvia, jotka Metsäntutkimuslaitos oli suomalaisesta maastosta ottanut.

Kopioijat voivat liikkua
alan messuilla

Kuvio on voinut päätyä venäläisille esimerkiksi sotilas- ja työvaatemessujen kautta.

– M05-asu on ollut esillä kansainvälisissä tilaisuuksissa, ja siitä on saanut ottaa valokuvia. Emme ole pitäneet sitä mitenkään piilossa, Ketola sanoo.

– Sinänsä kopiointihalu ei ole meille mikään yllätys, sillä kuvio on herättänyt paljon kiinnostusta. Sitä on luonnehdittu jopa kauniiksi, mikä ei ole kovin tavallista näissä asuissa, Ketola kertoo.

Hän arvelee, että tutkimusten jälkeen puolustusvoimat voi tarvittaessa ottaa asian esille Venäjän viranomaisten kanssa.

Taloussanomien haastattelemien patentti- ja tuotesuoja-asiantuntijoiden mukaan suomalainen tuotesuojaus ei suoraan sido venäläisiä, mutta kyseessä olisi ainakin hyvän kauppatavan vastainen toiminta.

Jos kopioija olisi yksityinen kaupallinen venäläisyritys, tuotannon tai myynnin suitsimiseen voisi olla pienenpieniä teoreettisia mahdollisuuksia.

Jos kopioita tekee tai teettää valtion sotilasviranomainen, siihen puuttuminen onkin hankalampi juttu.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

– Meillä ei ole vielä mitään virallisia tietoja asujen valmistajasta tai käytön laajuudesta, Raija Ketola kertoo.

Suomalaisyrittäjille tuotesuoja on ehdoton. Jos joku suomalainen vaatevalmistaja yrittäisi kopioida M05-kuviota ulkoilu- tai eräasuihinsa, yrittäjä löytäisi itsensä oikeudesta isot korvausvaatimukset edessään.

M05-kangasta helppo
löytää ex-itäblokin maista

Puolustusvoimat on törmännyt aiemminkin M05-mallisuojan ja kotimaisen myyntikiellon vuotamiseen, mutta kyseessä ovat olleet lähinnä yksittäistapaukset.

Armeijan M05-asut valmistetaan pääosin ulkomailla, ja tehtailta niitä valuu silloin tällöin tuotantolinjojen ohi myyntiin.


[zoom]
Suomalainen talvimaastokuvio M05.

– Riesahan se meille on, että tehtaat suhtautuvat suojaussopimuksiin leväperäisesti, Ketola sanoo.

Erilaisia versioita M05-kuvioisista asuista on saanut muun muassa Baltiasta ja Puolasta airsoft- ja metsästystarvikeliikkeistä.

– Suomen valtio ei pysty säätelemään kansalaisten pukeutumista. Jos joku yksityinen ostaa laillisesti vaatteen ulkomailta vain omaan käyttöönsä, hän saa sen tehdä, Raija Ketola muistuttaa.

Mallisuojan lopettaminen
yksi vaihtoehto

Parhaiten mallisuoja on pitänyt suomalaisella M05-talvikuviolla, jota käytetään sotilaiden anorakeissa. Siitä ei ole juuri liikkunut ulkomaillakaan piraatteja. 

– Mikäli M05-kuosia alkaa levitä enemmänkin tänne ulkomailta tuotuna, joudumme harkitsemaan kannattaako mallisuojausta jatkaa vuoden 2011 jälkeen, Ketola sanoo.

Suojauksen haku maksaa, ja sen hyöty on kyseenalainen jos pukua kopioidaan jo laajasti maan rajojen ulkopuolella.

Puolustusvoimat ei ole mallisuojannut edellisiä, M62- tai M91-maastokuvioitaan. Kotimaiset vaatetehtaat ovatkin painattaneet niin sanottua pellepuku-kuosia vapaasti erä- ja ulkoiluvaatteisiinsa, jopa alusasuihin.

11.11.2008 06:27
Petri Korhonen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (95)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava

Anonyymi
ketä kiinnostaa venäläiset tekee mitä haluaa muut mitä uskaltaa kun oma älli ei riitä niin kopiodaan muilta.
Anonyymi: kopioidaan mekin nii 11.11.2008 6:48

Anonyymi
Jos kuvio on patentoitu, eikö sen avulla voisi alkaa vientitoimintaa armeijoille ympäri maailmaa eikä pelkästään valittaa kun muut ovat kopioineet kuvion?
Anonyymi: Maucca 11.11.2008 6:53

Anonyymi
suomalaisilla tuntuu olevan vaikeuksia näissä asioissa... Ensin Marimekon unikot ja nyt tämä. Taito hakusessa.
Anonyymi: tree 11.11.2008 6:59

Anonyymi
Jo vuosi sitten kuulin eräitten puolustusvoimien palkattu henkilökuntaan kuuluvien nimittävän tätä M05-kuviota 'ryssänpuvuksi' eivätkä he olleet kovin mielissään siihen pukeutumisesta. Arvomerkkien paikkakin on oivallinen tarkka-ampujan maali siinä keskellä rintaa.
Anonyymi: Reserviläinen 11.11.2008 7:15

Anonyymi
Turha inistä;Venäjä tekee mitä haluaa,muut mitä uskaltaa.Isolla on valta ja voima,luonnossakin.
Anonyymi: Nimetön 11.11.2008 7:32

Anonyymi
Vai että Suomen valtio hankki oikein mallisuojan SUOMESSA! Mitä järkeä siinä on kun markkinat ovat ihan muualla. Ainoa selitys on suojella kotimaista teollisuutta, mutta sekään ei toteudu kun 99,9999 prosenttia maailman kaikista maastopuvuista valmistetaan muualla kuin Suomessa. Eli mallisuoja ei suojaa valmistukselta eikä myynniltä, muuta kuin Suomessa. Voidaan tietysti puhua "hyvästä kauppatavasta", mutta jos kuviota ei ole kopioitu aivan yksi-yhteen, niin siihenkään ei voi vedota, koska kuvion pitää olla AIVAN SAMA jotta voisi puhua kopioinnista.

Eikä mallisuojan hakeminen ole kallista kun hakemuksen laatii itse. Hakemuksen hinta on n. 200? ja vuosimaksut n. 300?. Jonkin patenttitoimiston kautta hoidettuna hintaa voi tulla 1000-2000?, mutta todennäköisesti joku suuri suomalainen patenttitoimisto on vetänyt valtion virkamiehiä höplästä ja laskuttanut muuteman millin. Heh heh.
Anonyymi: Sepeteus 11.11.2008 7:36

Anonyymi
Venäjä on uusi japani, kaikki kopsataan kun itse ei ole mielikuvitusta.
Anonyymi: toyota on auton kopi 11.11.2008 7:38

Anonyymi
Eli kun teettää vaatteita halpamaiden alipalkattuja työntekijöitä hyödyntäen, niin sillä reissulla kalliin kankaan know-how nussitaan? Huomaatteko asiassa mitään ironiaa?
Anonyymi: valtion pukutehdas t 11.11.2008 7:48

Anonyymi
Hohhoijaa,punaarmeijalla oli maastopukuja jo toisessa maailmansodassa kuten Saksalaisillakin.Viipurin valtauksen yhteydessä otetuissa valokuvissa ruskin rynnäkköjoukoilla on näitä päällään.Samaan aikaan Suomalaiset kulki paskasissa sarkapuvuissaan pari havunoksaa kypärässään.
Anonyymi: Viipuri 1944 11.11.2008 7:54

Anonyymi
Miten nyt erottaa viholliset omista joukoista kriisin tullessa? Toivottavasti niillä on edes piippalakkinsa erotuksena.
Anonyymi: Verikauha 11.11.2008 7:58
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 10
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä