Kirjaudu ▼
 

Jungner: Arkistojen käyttöä vapautettava

Marja Airio/Lehtikuva
Jungner: Arkistojen käyttöä vapautettava
Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner ehdottaa lainmuutosta, jolla isoille mediataloille taattaisiin nykyistä laajempi oikeus käyttää vapaasti arkistojaan.
5.3.2009 (päivitetty 8.3.2009 14:00)
Juha-Pekka Raeste
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mielestä asian voisi järjestää niin, että mediayhtiöille annettaisiin täysi vapaus käyttää omatuotanteista materiaaliaan vapaasti.

Oikeudet voitaisiin taata esimerkiksi jonkinlaisella opetusministeriön määräämällä yleismaksulla, jota Kopiosto perisi.

– Kyse on kansallisesta identiteetistä, Jungner perusteli arkistojen vapaampaa käyttöä.

Jungner teki ehdotuksensa Sanomatalossa pidetyssä Taloussanomien ja Magneetton järjestämässä seminaarissa. Seminaari on kokonaisuudessaan katsottavissa tästä linkistä.


Oikeudenhaltijoita
on vaikea löytää

Jungnerin mukaan jo 60 prosenttia sen televisio- ja radio-ohjelmista on netin kautta katsottavissa ja kuunneltavissa Ylen arkistossa.

Osa puuttuvasta sisällöstä jää esittämättä rahan takia, mutta Jungnerin mukaan rahaa suurempi ongelma Yleisradiolle ovat  tilanteet, joissa oikeuksia ei eri syistä pystytä hankkimaan.

– Oikeudet ovat ympäri maailmaa, tai sitten ne, jotka väittävät omistavansa oikeudet, eivät niitä omistakaan tai ainakaan heillä ei ole valtuuksia päättää.

Jungnerin mukaan Yleisradion onni on siinä, että se tekee peräti 80 prosenttia sisällöistään itse.

– Näin voimme sopia henkilöstön kanssa joustavasti sisältöjen jatkokäytöstä ja myynnistä minkälaiseen hilavitkuttimeen tahansa. Teemme sisällöt, sovimme tekijänoikeuksista henkilöstön kanssa, ja tie taivaaseen on valmis.

Nettioikeuksista
voi harvoin rahastaa

Jungnerin mukaan on itsestään selvää, että jos Yleisradio onnistuu myymään sisältöjään edelleen, tuotoista kuuluu osa tekijöille ja osa yhtiölle.

Hänen mukaansa sisällöistä saa rahaa kuitenkin  vain muutamista premium-tuotteista, tietyistä elokuvista ja reaaliaikaisista urheilulähetyksistä.

– Muu sisältö on vailla arvoa, ja tekijät joutuvat sopeutumaan tähän.

– Muiden kuin premium-sisältöjen osalta tekijöiden on turha toivoa, että he voivat rahastaa nettioikeuksilla.

”Yhden luukun periaate
 tekijänoikeuksiin”

Mikael Jungnerin mielestä tekijänoikeusasiat ovat luonteeltaan sellaisia, joista osapuolten pitää pystyä sopimaan keskenään.

– Eduskunta ei voi auttaa kuin nippeleissä.
Jotta monimutkaisista asioista saataisiin sovittua helposti, tekijänoikeusjärjestöjen tulisi mennä yhteen, Jungner ehdotti.

– Yhden luukun periaate olisi tekijänoikeusasioissa äärimmäisen tärkeää, Jungner peräänkuulutti.

Internetissä syntyy
uusi kolmiyhteys

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Jungner ennusti arvojen yhteentörmäystä internetissä luontevasti toimivien ihmisten ja niin sanotun vanhan sukupolven välille.

Jungnerin mukaan vanhempi kansa miettii  ansaintalogiikkaa netissä vain rahan kautta, kun taas netttisukupolvi miettii kaikkea myös ajankäytön ja vaikuttamisen kautta.

– Raha on merkittävää, koska se on rajallinen ja arvon mitta, mutta se ei ole ainoa arvon mitta.

Jungnerin mielestä internet-taloudessa syntyykin uusi ”pyhä kolmiyhteys”, jonka elementteinä ovat rahan lisäksi aika ja vaikuttavuus.

– Miettikää paljonko Jeesuksen olisi pitänyt tienata, että se olisi kompensoinut hänen vaikutuksensa, Jungner heitti.

Hän myönsi heti perään, että hänellä ei ole vielä aavistustakaan siitä, kuinka ajankäytön ja vaikuttavuuden merkitystä tulisi mitata. Jungnerista on selvää, että niin sisältöjen ilmaisuus kuin kansalaisten omaehtoinen sisältöjen jatkomuokkaus on yhtä kaikki tullut jäädäkseen.

– Todennäköisesti meidän lapsemme ja lastenlapsemme tulevat vielä häpeämään niitä, jotka ovat lyöneet päähän ilmaisuutta vaativia tahoja, Jungner ennusti.

Yle ei nosta
oikeusjuttuja

Yleisradio toteuttaa Jungnerin vapaan tiedonvälityksen ideaa muun muassa niin, ettei se juuri puutu siihen, jos kansalaiset panevat sen sisältöjä Youtuben kaltaisiin videokirjastoihin kaikkien nähtäviksi.
Vanhan kansan ja internetsukupolven yhteentörmäyksiä tulee silti koko ajan.

Esimerkkinä Jugner kertoi Youtube-videosta, jossa joku katsoja oli heti kunnallisvaalien jälkeen koonnut Ylen uutismateriaalista yhteen kaikki Sdp:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ”Ensimmäiseksi haluaisin kiittää” -sitaatit.

Närkästynyt työntekijä kysyi Jungnerilta, mihin rankaisutoimiin Yleisradio aikoo ryhtyä Ylen materiaalin väärinkäytön johdosta.

– Sanoin, että minua harmittaa tapauksessa vain se, että meillä ei ole tarjota työkaluja kansalaisille siihen, että he voisivat tehdä tällaisia koosteita ja esittää niitä meidän sivuillamme.

5.3.2009 (päivitetty 8.3.2009 14:00)
Juha-Pekka Raeste
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (24)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Jungner puhuu kyllä ihan viisaita!
Anonyymi: Olisipa tuollaisia j 5.3.2009 17:56

Anonyymi
Miksu vois kattoo onko tasapuolista tarjonta ylellä
esim vertaamalla Kuopion ja Iisalmen aliläettimien kautta tulevaa kanava paketteja.Olisikohan syytä säästösyistä vielä fst5 sammuttaa kun sitä ei kukaan kato Iisalmessa?
Anonyymi: Maksaa maksaa eikä e 5.3.2009 18:01

Anonyymi
Miksu vois kattoo onko tasapuolista tarjonta ylelläesim vertaamalla Kuopion ja Iisalmen aliläettimien kautta tulevaa kanava paketteja.Olisikohan syytä säästösyistä vielä fst5 sammuttaa kun sitä ei kukaan kato Iisalmessa?


Älähän nyt! Täytyyhän noita ruåtsinkielisiä ohjelmia lähettää koko maan laajuisesti, vaikkei valtaosa ihmisistä niitä edes halua.

Tää on kato sitä kielipolitiikkaa ja "tasa-arvoisuutta". Ja YLE:llähän tasa-arvo tarkoittaa sitä, että suomalainen väestönosa maksaa kaikki ohjelmat, myös ruåtsinkieliset.
Anonyymi: Ruåtsinkielisiä palv 5.3.2009 18:16

Anonyymi
Hänen mukaansa sisällöistä saa rahaa kuitenkin vain muutamista premium-tuotteista, tietyistä elokuvista ja reaaliaikaisista urheilulähetyksistä.

- Muu sisältö on vailla arvoa, ja tekijät joutuvat sopeutumaan tähän.


Sama logiikka pitäisi olla myös televisiomaksussa ja Yleisradion rahoituksessa.
Anonyymi: fffff 5.3.2009 18:19

Anonyymi
Kerrankin jollakin isolla kiholla on järkeviä ajatuksia ja tervettä näkemystä maailman menosta.
Anonyymi: jou jou mään... 5.3.2009 18:21

Anonyymi
Valtion virastoissa vallitsee villi tekijänoikeuskäytäntö ja perin usein kaikenlaiset tekijänoikeuskäytännöt puuttuvat kokonaan.

Tilanne on tämä asiantuntijoiden toistuvista huomautuksista huolimatta.

Millä kovapäiset ja osaamattomat johtajat saataisiin hoitamaan asia lainsäädännön edellyttämään kuntoon?
Anonyymi: Laki koskee vain nii 5.3.2009 19:25

Anonyymi
Jungner: Kansalaiset vapautettava vastikkeettomasta televisiolupamaksusta
Anonyymi: Nimetön 5.3.2009 19:32

Anonyymi
Kerrankin jollakin isolla kiholla on järkeviä ajatuksia ja tervettä näkemystä maailman menosta.Kaveri oli harvinaisen fiksu jo aiemminkin, tosin muutamia ylilyöntejä mahtuu toki niin nykyisen kuin aiemmankin uran puolella.

Ja ennen kuin ryhdytte liikaa herraa selkään taputtelemaan kannattaa muistaa että hän siirtyi ylelle Microsoftilta eli kyllä business on mielessä nytkin.
Anonyymi: atari 5.3.2009 22:09

Anonyymi
Jungner on oikeassa. Jos sinfoniaorkesterin viimeisenkin soittajan kuoleman jälkeen odotetaan 50-70 vuotta, niin eihän siinä ole mitään järkeä.

Itse olen törmännyt 1970-arkistomateriaalia pyytäessäni näihin älyttömiin rajoituksiin. Esitys olisi tapahtunut suhteellisen pienen joukon keskuudessa ilman mitään kaupallisia tarkoituksia. Mutta siinä oli kuulemma jotakin tekijänoikeuden alaista musiikkia kuvan ohessa.
Anonyymi: Make Sense 5.3.2009 22:34

Anonyymi
Jungneria on haastateltu, mutta kuvassa on Harry Potter.
Anonyymi: Toffe, Raffe och Pal 6.3.2009 9:05
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä