Kirjaudu ▼
 

Kohukirja paljastaa: Näin ruokateollisuus vedättää

Lehtikuva/Kuvankäsittely Taloussanomat
Kohukirja paljastaa: Näin ruokateollisuus vedättää
Ruoka ei ole sitä miltä näyttää, vaan elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia pahemman kerran. Esimerkiksi lihapullien ostaja voi saada broilerinlihaa ja -nahkaa ja hunajan ostaja vain puoliksi hunajaa. Pian ilmestyvä kirja paljastaa, mitä suomalainen ruoka todella sisältää. Katso 19 tuotteen lista – mitä oikeasti syöt.
16.10.2010 06:02
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Et todellakaan taida tajuta, mitä syöt. Uusi, maanantaina kauppoihin tuleva kohukirja paljastaa elintarviketeollisuuden hurjat vedätykset – nyt myös Suomessa.

Uusi Aitoa ruokaa -kirja (Atar) käy rajuin ottein suomalaisen elintarviketeollisuuden kimppuun. Kirjan tekijältä Mats-Eric Nilssonilta on aiemmin ilmestynyt kohua aiheuttanut teos Valhe lautasella.

Hyökkäyksen kohteena ovat epämääräiset raaka-aineet ja lisäaineet, arominvahventeet, hiivauutteet, savuaromit, väriaineet jne.

Nilssonin kirjoja Den hemlige kocken ja Äkta vara on Ruotsissa myyty lähes 400 000 kappaletta, ja Ruotsin elintarviketeollisuus on joutunut jättämään tuotteistaan lisäaineita pois. Lisäksi se on joutunut karsimaan valheellisia mainoslauseitaan.

Nilssonin mukaan arominvahventeiden poistaminen on Ruotsissa edennyt jo niin nopeasti, että joidenkin ketjujen on ollut vaikea pysyä mukana kaikissa käänteissä.

Suomessa tästä prosessista näkyy vasta ensimmäisiä viitteitä ja kärkiryhmässä ovat toimineet muun muassa pietarsaarelainen lihanjalostaja Snellman, Ruotsista makkaratehtaan ostanut STC-Meat sekä vähittäiskaupassa toimiva Eat&Joy Maatilatori.

Valelihapullat eivät
kadonneet mihinkään!

Suomalaisten uppiniskaisuutta kirjassa jaksetaan kuitenkin ihmetellään isosti:

Suomen Kuluttajaliitto kertoi toukokuussa, että HK ja Atria myyvät hampurilaisina ja jauhelihapihveinä pihvejä, jotka sisältävät pääasiassa kananlihaa ja -nahkaa.

Toukokuussa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira totesi, että tuotteiden myynti näillä nimillä on harhaanjohtavaa ja laitonta.
Kirjan painoon mennessä – runsaat sata päivää myöhemmin – samat tuotteet olivat edelleen myynnissä lähes kaikissa ruokakaupoissa.

– Miten tämä on mahdollista, kirjan suomalainen kustantaja Thor-Fredric Karlsson kysyy.

Kuluttajan pitäisi
osata itse ratkaista

Kenen on sitten lopulta vastuu, kirja vääntää asian rautalangasta näin, tosin esimerkki tulee Ruotsista:

Elintarvikkeemme sisältävät joukon lisäaineita, joita ei sallita koiranruoassa. Svenska Dagbladetin kuluttajatoimittaja Henri Ennart pyysi kommenttia Ruotsin maatalousministeriön alaiselta Jordbruksverketiltä. Sen ruoka-asiantuntija vastasi näin: ”Ihminen voi vapaasti valita... Mutta eläimet eivät voi itse lukea tuoteselostetta, ja siinä on itse asiassa se ainoa ero, jonka vuoksi säännöt eläinruoalle ovat niin toisenlaiset.”

Nilssonin mukaan selvemmin sitä ei voi sanoa: Me voimme valita.

Katso mitä kaikkea pistät suuhusi:
(esimerkkejä Mats-Eric Nilssonin kirjasta Aitoa ruokaa, Atar 2010)

Altian ostama Renault Carte Noire Extra saa kauniin värinsä ruskeasta karamelliväristä. Siitä vastaa sama sokerikulööri (E150) kuin Coca-Colassa, ei siis pelkästään monen vuoden varastointi tammitynnyrissä, kuten runollisesti voisi kuvitella.

Ekströms Vanhan Ajan Mustaherukkamehutiiviste on keksinyt ”vanhan ajan säilöntäaineet”, kuten E202 ja E211. Lisäksi sokeroimatonta versiota makeuttavat vanhanaikaisesti sukraloosi, asesulfaami K.

Elovena Täysjyvämuro 4 viljaa -pakkauksessa lukee isoin kirjaimin ”100 % täysjyvää”. Tuoteseloste kertoo kuitenkin aivan muuta: täysjyväkaurajauho (33 %), täysjyväruisjauho (19 %), täysjyvävehnäjauho (16 %), täysjyvämaissijauho (10 %), sokeri, mallassiirappi (ohrasta), riisijauho ja suola. Makeutusaineiden, riisijauhojen ja suolan yhteinen osuus on siis 22 prosenttia. Kirjan mukaan rehellinen pakkausteksti olisi ”78 prosenttia saksalaista täysviljajauhoa”.

Fun Light Persikka passionmakuinen juomatiiviste sisältää ainoan valmistusaineensa veden lisäksi pelkästään lisäaineita: Happamuudensäätöaineet (E296, E331), aromi, makeutusaineet (aspartaami ja asesulfaami K), stabilointiaineet (E415, E414, E445), väri (E160e), säilöntäaine (E202), hapettumisenestoaine (E300). Kirjan mukaan sen ei pitäisi edes olla mehuhyllyssä, vaan ihan jossain muualla.

Guacamoledippi on noussut suosioon Suomessakin, mutta mitä siinä on? Ei ainakaan avokadoa niin kuin pitäisi. Santa Marian Guacamole Dipissä sitä on 1,5 prosenttia, Rainbow’ssa 6,7 prosenttia. Pohjat vetää Pirkan guacamoledippi, jonka alkuperämaa on Alankomaat ja valmistusmaa Belgia. Se sisältää avokadoa huimat 0,7 prosenttia!

Hampurilaiset eivät olekaan liharuokaa! Atrian hampurilaisessa pihvin lihapitoisuus on vain 26 prosenttia. Muuten siinä on mm. koneellisesti eroteltua broilerin- ja sianlihaa, soijaproteiinivalmistetta, korppujauhoa, silavaa, perunajauhoa, mausteita, naudan jännettä, suolaa, glukoosia, hapettumisenestoainetta, emulgointiainetta, auringonkukkalesitiiniä, vehnäkuitua ja hiivauutetta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Hunaja ei aina olekaan hunajaa. Mieleinen – suomalainen kevythunajatuote, jonka nimestä kuluttaja voisi luulla, että se hunajaa ja vielä suomalaista, ei ole kumpaakaan. Siihen on sekoitettu polydekstroosia, jota elintarviketeollisuus käyttää yleisesti tuotteen laajentamiseen. Hunajaa tuotteessa on vain 53 prosenttia.

Kalapuikosta liki 40 prosenttia on paksua kuorrutusta, joka on valmistettu vehnäjauhosta, määrittelemättömästä kasviöljystä ja tärkkelyksestä.

Lihapullat eivät ole aina lihapullia. HK:n lihapyörykät sisältävät pääasiassa broilerinlihaa ja -nahkaa ja niiden lihapitoisuus on vain 40 prosenttia. Atrian Lihapyöryköiden pääasiallinen valmistusaine on vesi. Sen jälkeen tulevat tuoteselosteen mukaan koneellisesti eroteltu broilerinliha, sianliha, soijaproteiinivalmiste, naudan sydän, perunajauho jne.

Majoneesi tehdään oikean reseptin mukaan munasta ja öljystä sekä sinapista, etikasta ja suolasta. Rainbow Majoneesissa on 13 ainesosaa. Pirkka Kevyt majoneesissa on 19 ainetta.

Mustat oliivit eivät oikeasti ole mustia oliiveja vaan vihreitä, jotka on kemiallisin keinoin menettäneet makunsa
ja muuttuneet mustiksi. Nimenomaan silloin kun ne ovat siistin mustia, on syytä epäillä petosta. Kirjan mukaan huijausalalla
ei ole aikaa antaa oliivien kypsyä, vaan ne poimitaan, kun ne ovat vielä vihreitä. Ensin ne pannaan lipeäkylpyyn. Sen jälkeen ne käsitellään hapolla, joka muuttaa värin. Seuraavassa vaiheessa musta väri tasoitetaan rautaglukonaatilla E579. Eikä tämä riitä: Myös vihreät oliivit voivat olla värjättyjä!

Myllyn paras -raakapakastekorvapuusti sisältää perusainesten vehnäjauhon, veden, sokerin kananmunan, hiivan ja kanelin lisäksi 14 muuta ainetta: mm. voin makua antavaa aromia.

Myllyn Paras Paistovalmis Tacostick on tällä listalla Fun Light -juomatiivisteen ohella melkoinen kingi. Tuote on kotimaista valmistetta ja se kerskailee suomalaisella avainlipulla. Tässä ovat koottuna tuotteen sisältämät E-koodatut 26 lisäainetta: E150c, E171, E251, E270, E300, E304, E322, E330, E331, E341, E415, E450, E471, E472a, E481, E500, E503, E551, E621, E627, E631, E1414, E1420, E1442, E1450 ja E1518.

Pirkka Kuningatarkääretortussa on tuoteselosteen mukaan vadelmaa viisi prosenttia ja mustikkaa kolme prosenttia. Kirjan mukaan voisi kuvitella, että marjoja on käytetty enemmän kuin kaksi kappaletta.

Pirkka Mansikanmakuinen kääretorttu ei sisällä mansikkaa ollenkaan, vaan se on korvattu omenahillolla ja keinotekoisella
mansikan makua antavalla aineella.

Nestlén Valiojäätelön Wanhan ajan Vaniljatuutti sisältää enemmän lisäaineita kuin saman yrityksen ”uuden ajan” jäätelöt. Valmistusaineet ovat kerma, sokeri, vehnäjauho, tärkkelyssiirappi, kasvirasva, mansikka, maitoproteiini, rypälesokeri, kaakaojauhe, emulgointiaineet (E471, E322, soijalesitiini), sakeuttamisaineet (E401, E412, E1442), aromit (vanilja, vanilliini), suola, voiöljy, maitojauhe, seljanmarjatiiviste, happamuudensäätöaine (E330).

Rainbow Appelsiinimarmeladin ainesosat ovat määrän mukaisessa järjestyksessä seuraavat: glukoosi-fruktoosisiirappi, vesi, appelsiinitäysmehu, appelsiininkuori, sokeri, muunnettu maissitärkkelys, hyytelöimisaineet (E440, E415), happamuudensäätöaineet (E330, E333, E300), säilöntäaine (E202). Sokeria on 47 prosenttia, mutta hedelmää vain 25 prosenttia.

Ruisleipä ei ole aina ruista. ”Reilu Täysjyväruisleipä” onkin 30-prosenttisesti vehnää ja ”Tosi Rukiinen”
29-prosenttisesti vehnää.

Unileverin Crème Bonjour -juustot sisältävät runsain määrin lisäaineita – kuten aromeja, gelatiinia
ja stabilisointiaineita. Chèvre & yrtit -versio sisältää kirjan mukaan käsittämättömän vähän ranskalaista vuohenjuustoa
chèvreä, joka kuitenkin pakkauksessa on ilmoitettu suurin kirjaimin. Chèvre-pitoisuus on vain 1,6 prosenttia, ja sekin on lisätty jauheena.

Esimerkit Mats-Eric Nilssonin kirjasta Aitoa ruokaa, Atar 2010

16.10.2010 06:02
Sakari Nupponen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (455)


Anonyymi
Se on kylläkin nimeltään Petos lautasella, se edellinen kirja.
Anonyymi: lukija 17.10.2010 13:22

Anonyymi
Tämä todistaa että Suomen elintarviketeollisuus ja -kauppa ovat liian keskittyneitä. Kuluttajille voi syöttää mitä tahansa kun kilpailu on olematonta, ja pahinta on se että tuotteet ovat kalliitakin.

S-ryhmän ABC-ketjusta esimerkki;
ABC-munkki kahvin kyytipoikana maistui erikoiselta (erivärisiä ns. Berliinin-munkin näköisiä munkkeja), joten pyysimme tuoteselosteen nähtäväksi. Selvisi että tuotteen säilyvyys oli n. yksi vuosi (eipä mene heti myyntikelvottomaksi) ja valmistusaineita oli nelisenkymmentä - namnam. Emme käy enää ABC:llä.
Anonyymi: Pietari 17.10.2010 13:29

Anonyymi
Jos ihminen on niin laiska ja tyhmä, ettei osaa eikä viitsi laittaa ruokaa puhtaista raaka-aineista, niin sitten pitä vaan syödä valmismoskaa ja jauhopötkömakkaroita eikä valittaa.
Anonyymi: Kasler 17.10.2010 13:39

Anonyymi
Suomalaisen ruoan laatu ei ainakaan vielä huolestuta läheskään niin paljon kuin suomalaisen journalismin. Väkisin taas "kohutaan" isoin otsikoin. Tällä kertaa luetellaan pirullisia E-säkeitä mainitsematta, että useiden takana on niinkin vaarallisia aineita kuin esimerkiksi sitruunahappo, omenahappo, maitohappo, arabikumi, porkkanan betakaroteeni, askorbiinihappo (eli C-vitamiini), soijalesitiini jne.
Anonyymi: Johanneksen leipäpuu 17.10.2010 13:40

Anonyymi
Ei tuo mikään ylläri ole, että noi valmisruuat on tehty jämäpaloista.Ei kaupasta saa kunnollisia! Jos kunnon lihapullat haluaa, niin ne on tehtävä itse! Ei jauhelihassa mitään vikaa ole kunhan se on jauhettu kaupassa samana päivänä ja lihan laadusta vastaa osaava kaveri. Suojakaasuliha ei kovin kaksista ole se on ainakin minun mittapuun mukaan syömäkelvotonta. Kaupan liha on muuten sitten käytännössä kerran pakastettua, missä ei ole mitään järkeä. Possu lihoiksi ja suoraan myyntipakkaukseen ja pakkaseen. Silloin liha on tuoretta kun pannulle heittää! Eipä ole kunnon sikaa altaissa jauhettuna näkynyt. Laskisi hinnat reilusti jos myyntiketju menisi simppeliksi ja hävikki nollaan. Ennenkaikkea tuoretta ilman säilöntäaineita!
Anonyymi: Kunnon lihan jäljill 17.10.2010 13:44

Anonyymi
Ei jauhelihassa mitään vikaa ole kunhan se on jauhettu kaupassa samana päivänä ja lihan laadusta vastaa osaava kaveri.


Noin se tehtiinkin vielä 60-70 luvulla ainakin joissakin pikkukaupoissa. Ehkä se onnistuu vieläkin erikoisliikkeissä mutta se maksaa.
Anonyymi: Riistanvartija 17.10.2010 14:27

Anonyymi
Nyt alkoi vegetarismi kiinnostaa...
Anonyymi: jande 17.10.2010 14:47

Anonyymi
Mikä vika on, että eläimestä syödään myös nahka.


Ei siinä muuta vikaa ole, kuin että nahka myydään lihana, josta velotetaan lihan hintaisena.
Anonyymi: Sanna A 17.10.2010 14:57

Anonyymi
Niin, mikähän aiheuttaa sen mutaation? Ei keho itse niitä luo vaan kuten kirjoitin, tietyt aineet reagoivat keskenään. Iällä tässä ei ole mitään merkitystä. Saman voisi luoda jos haitta-aineelle, säteilylle, jne. altistuminen on suurempaa. Solarium on siitä hyvä esimerkki.


Kyllä keho itsekin luo vahinkoja solunjakautumisprosessissa ja iän myötä mutaatioiden kehittyminen heikentyy, ei siihen mitään mystistä "aineiden kertymistä" tarvita (tästäpä olisikin mukavaa lukea jotain lähdetietoja, sen verran villin oloinen väite, anna vaikka hakusanat).

Totta kai on olemassa karsinogeenejä ja mutaatioita aiheuttavia aineita. Syöpätilastojen liittäminen Suomessa hyväksyttyihin lisäaineisiin on kuitenkin puhdasta spekulaatiota, jolle ei ole _minkäänlaista_ tieteellistä tukea (googleta "lisäaineet syöpä" ja lue syöpäjärjestöjen sivuilta info, voisin vielä mainita että lähdekritiikki on oiva apu linkkiviidakkoon eksymisen välttämiseksi).

En suosittele satuilemaan niitä yhteyksiä, sillä voit olla enemmän väärässä kuin luuletkaan.. Jossain mainittiinkin jo kuviteltu yhteys hukkumistapausten ja jäätelön myynnin välillä.

Mielestäni suurin ongelma on se, että ruokaa mainostetaan jonain, mitä se ei ole. En yritä puolustella liiallista lisäaineiden vaan järjen käyttöä. Tämä "kohu" on todellakin vain rahan saamiseksi kirjoitetun kirjan liian vakavasti ottamista.
Anonyymi: E-koodit kirosana? J 17.10.2010 16:29

Anonyymi
Joten varmaankin sanonta pitää paikaansa että kaikki mikä on hyvää on myösterveelistä joten mitäpä niitä tietoja käy lukemaan pelkää tuubaa kuitenkin.
Anonyymi: Bebe 17.10.2010 17:39
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

14:58 Vapaavuori: Fennovoiman kotimaisuudesta ei tingitä
13:43 Eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain
13:36 Uutta asuntolainaa sai entistä halvemmalla
13:28 Suomen budjetti täyttää pääosin komission vaatimukset
13:18 Euroopan työttömyys viidettä kuukautta 11,5 prosenttia
12:58 Ilta-Sanomat Seuraa suoraa lähetystä tasa-arvoisesta avioliittolaista
12:56 Euroinflaatio painui alimmilleen viiteen vuoteen
12:09 Suuri kauppaketju kaipaa Moskovaan – ei Helsinkiin
11:46 Talvivaara: Konkurssi rikkoi sopimusta Nyrstarin kanssa
11:34 Paatero kommentoi Sipilän kasvurahastoa
11:33 Paatero: Finnairia omistettava huoltovarmuuden takia
11:12 Venäläinen öljypohatta aloitti heti nokittelun: Nyt USA:n öljytoiveet romahtavat
11:06 Ruotsin heinä-syyskuu: +2,1 %
10:54 Talvivaara sai jatkoaikaa tammikuun loppuun
10:36 Asuntojen hinnat kääntyivät nousuun lokakuussa
10:33 Suomen tuonti Venäjältä rojahti kolmanneksen
09:38 Kesko vaihtoi kiinteistörahaston yhteisyritykseen
09:31 Argentiinan verottaja paljasti suurpankin salaiset tilit
09:16 Rakennusyrittäjä osti firmansa takaisin – palkkaa 50 % lisää väkeä
08:49 Alkoiko öljyn hintasota? "Olemme siirtyneet uuteen aikakauteen"
08:22 Digitoday Kaksi palvelua nakertaa vauhdilla Facebookin ylivoimaa
07:45 Ackermann Ylelle: Suomi on länsimaista kaikkein Venäjä-riippuvaisin
07:26 TS: Taksit ja Kela EU-tuomioistuimeen
06:53 Kolumni Kylmää ja pimeää onnellisuutta
06:11 Digitoday Kajaanilaiset eivät luovuta, vaikka tie nousi pystyyn kolmesti – "Helkkarin hyvä tuote"
06:01 Nyt sen voi jo sanoa: Edessä on vielä 399 piinan päivää
27.11. Venezuela kääntyy Venäjän puoleen – haluaa "reilun hinnan"
27.11. Ökyasunnon omistaja "tienasi" Lontoossa enemmän kuin pääministeri
27.11. Toyota teki huoltokutsun – turvatyyny voi tappaa
27.11. Europarlamentti haluaa hajottaa Googlen
Asiakastieto

Yhteistyössä