Kirjaudu ▼
 

Ahvenanmaan hylyn oluesta löytyi eläviä bakteereita

Ahvenanmaan hylystä sukelletuista pulloista on löydetty perin vanhoja olutbakteereja.
10.5.2012 20:05
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

VTT:n tutkijat ovat tunnistaneet eläviä bakteereja olutpulloista, jotka sukellettiin vuoden 2010 kesällä Ahvenanmaan vesillä 1800-luvun puolivälissä haaksirikkoutuneesta hylystä. Samaisesta hylystä nostettiin ylös shampanjaa, jota on jo huutokaupattu korkeaan hintaan.

Nyt tutkituissa pulloissa oli oluen näköistä nestettä, joka varmistui olueksi sille tyypillisten mallassokereiden, aromiyhdisteiden ja humalan ansiosta, VTT kertoo tiedotteessaan.

Kemiallisten analyysien perusteella oluessa on saattanut olla ruusun, mantelin ja neilikan vivahteita.

Juoman vaalea kullansävyinen väri viittaa VTT:n mukaan siihen, että olut oli valmistettu paahtamattomasta maltaasta. Palaneen aromi puolestaan vihjaa mäskäysvaiheen kuumennuksen olleen huonosti hallinnassa.

Todennäköisesti olut oli valmistettu ohrasta tai vehnästä taikka niiden yhdistelmästä.

Oluista onnistuttiin viljelemään ja tunnistamaan neljä eri maitohappobakteerilajia. Pediococcus damnosus, Lactobacillus malefermentans ja "Lactobacillus backii" ovat olueen ja panimoprosessiin pitkälle sopeutuneita lajeja.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Neljäs bakteeri, Lactobacillus kisonensis -laji löydettiin ensimmäistä kertaa vasta muutama vuosi sitten perinteisestä fermentoidusta kasvisvalmisteesta Japanissa.

Osa eristetyistä bakteereista tuotti sokeripolymeeria, joka voi suojata bakteerisoluja epäsuotuisissa olosuhteissa ja on voinut edesauttaa niiden säilymistä hengissä lähes kaksisataa vuotta.

Oluesta löytyi myös kuolleita hiivasoluja, joista osa muistutti Saccharomyces cerevisiae -panimohiivaa ja osa Dekkera-hiivaa, jota käytetään lambic-oluen valmistuksessa. Eläviä hiivasoluja ei kuitenkaan löytynyt, vaan ainoastaan pieniä määriä hiivan DNA:ta.

10.5.2012 20:05
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (15)

Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Haiskahtaa ennakkomarkkinoinnilta, mulle kelpaa ihan Lidlin Noopelaaneri.
Anonyymi: Nobe Laner! 10.5.2012 20:21

Anonyymi
Eli pilaantunutta olutta. Ei kelpaa meikäläiselle vaan otan Porin Karhua korillisen.
Anonyymi: Beer Holic 10.5.2012 20:49

Anonyymi
Syökää kanaa,syökää kanaa se on todella hyvää :-)
Anonyymi: Eevertti 10.5.2012 21:23

Anonyymi
Johan jo Olaus Magnussonkin totesi, mitä etelämmäs mennään sitä parempi viini. Mitä pohjoisemmas mennään sitä parempi olut ja erityisesti suomalaiset osaa sen panemisen taidon.
Anonyymi: Panomies 10.5.2012 21:34

Anonyymi
huomenna lidlistä halpaa olutta ja nakkeja
Anonyymi: eväät 10.5.2012 21:35

Anonyymi
viski on parempaa kuin joku lidlin kura
Anonyymi: elämän vesi 10.5.2012 22:20

Anonyymi
Eli pilaantunutta olutta. Ei kelpaa meikäläiselle vaan otan Porin Karhua korillisen.
Eikös Karhu tehdä nyt Keravalla Porin karhu tapettiin.
Anonyymi: Satakuntalainen 10.5.2012 22:29

Anonyymi
Haiskahtaa ennakkomarkkinoinnilta, mulle kelpaa ihan Lidlin Noopelaaneri.


Kuka tuollaista juo, täyttä pazkaa. Ostaa jotain kunnon tuontiolutta tai kotimaisten pienpanimoiden hyviä juomia mieluummin.

Toki saa vähemmän kuin samalla rahalla lidlistä mutta maun vuoksi olutta juodaan.
Anonyymi: Patu 10.5.2012 22:30

Anonyymi
Ei koske suomea!!!1!
Anonyymi: Pakteeri 10.5.2012 22:51

Anonyymi
Jos ja kun joku tuollaisen pullon hyvään hintaan ostaa, niin ei sitä ole tarkoitus missään vaiheessa edes avata, eiköhän se suoraan hyllyyn esille. Ihan hieno kappale historiaa tuokin.
Anonyymi: Para 10.5.2012 23:32
Sivut: 1 2
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä