Kirjaudu ▼
 

VM pyörsi päätöksensä – tässä ovat vakuuspaperit

Valtiovarainministeriö
VM pyörsi päätöksensä – tässä ovat vakuuspaperit
Valtiovarainministeriö on pyörtänyt osittain aiemman päätöksensä salata Suomen ja Kreikan välisen vakuussopimuksen paperit ja julkaissut osan papereista.
27.4.2012 16:42 (päivitetty 17:29)
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Valtionvarainministeriö (VM) on pyörtänyt osittain kantansa Suomen ja Kreikan välisen vakuussopimuksen julkaisemiseen. VM julkaisi tänään Suomen ja Kreikan vakuussopimuspaperit, jotka ministeriö aiemmin päätti salata.

Aiemmin päivällä valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) sanoi eduskunnan suurelle valiokunnalle, että Suomi ja kreikkalaiset pankit ovat sopineet vakuussopimuksensa osittaisesta julkistamisesta.

VM kertoo, että julkistamispäätöksen takana on ministeriön menettelyvirhe päätöstä tehtäessä.

Hallintolain mukaan päätös oli perusteltu puutteellisesti.

VM on myös käännättänyt alkuperäiset englanninkieliset asiakirjat suomeksi. Ministeriö kertoo, että se toimittaa käännöksen eduskuntaan kansanedustajien tutustuttavaksi. Asiakirjojen ruotsinnokset valmistuvat myöhemmin.

Ministeriön mukaan asiakirjat avataan siltä osin, kuin se on mahdollista vakuusjärjestelyjä vaarantamatta. Sopimuspapereista onkin poistettu sivukaupalla tekstiä. Sopimuksen olennaiset yksityiskohdat ja esimerkiksi allekirjoittajien nimet jäävät edelleen pimentoon.

VM:n mukaan Urpilaisen ja Kreikan silloisen valtiovarainministerin Evangelos Venizelosin helmikuussa allekirjoittama sopimus on "kokonaisuudessaan salassa pidettävä".

Mallina
ISDAN:n sopimukset

VM:n julkistamista asiakirjoista ei käy esimerkiksi ilmi, kuka on Suomen vastapuolena tuotonvaihtosopimuksessa (total return swap). Tuotonvaihtosopimus on kahden osapuolen välinen sopimus, jolla sopijapuolet vaihtavat sopimansa sijoitustoimen tuottoja ja kuluja sekä voittoja ja tappioita keskenään.

Suomen ja Kreikan vakuussopimuksen yksityiskohdat perustuvat johdannaistuotteita valvovan ISDA:n mallisopimuksiin. Valtiovarainministeriö onkin lähinnä julkistanut ISDA:n sopimustekstiä.

VM:n julkistamista sopimuspapereista ei käy ilmi käytännössä muuta kuin se, että Suomi on solminut vakuussopimuksen toisen osapuolen kanssa, ja tämä on toteutettu tuotonvaihtosopimuksena.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Vakuusjärjestelyjen täytäntöön panemiseksi on tehty useita erilaisia sopimusasiakirjoja, VM kertoo.

Näitä ovat Suomen ja kunkin kreikkalaispankin välillä tehdyt ISDA Master Agreement -sopimukset, jotka on päivätty helmikuun 23. päivälle. ISDA Master Agreement -sopimusten liitteeksi on tehty sopimuksia aikatauluista, tuotonvaihtosopimuksen täytäntöönpanosta ja ns. Credit Support Annex -sopimus, joka säätelee tuotonvaihtosopimuksessa käytettäviä vakuuksia.

Kaikki sopimukset ovat tarkentavia osia ns. OTC-johdannaissopimukseen, jolle ei ole määritelty vakioehtoja, vaan ostaja ja myyjä voivat sopia keskenään sopimusehdoista.

Lisäksi on tehty vakuuksien säilytystä koskeva Escrow and Custody -sopimus kunkin kreikkalaispankin ja kansainvälisen investointipankin sekä Suomen valtion välillä.

Ukaasi
julkistamisesta

Valtiovarainministeriö antaa myös ukaasin, että vahingon ja haitan arvioinnissa on otettava huomioon mahdollinen oikeudenkäynti.

– Asiakirjojen julkistaminen vastoin salassapitoa koskevia sopimusehtoja voi johtaa oikeudenkäyntiin Englannin lain ja englantilaisten tuomioistuinten tuomiovallan alaisuudessa ja siten viime kädessä vakuusjärjestelyjen irtisanomiseen ja Suomen 2,3 miljardin euron vakuuden menettämiseen, VM kertoo vastauksessaan asiakirjapyyntöön.

– Salassapito koskee asiakirjoja siltä osin kuin niistä ilmenee kreikkalaisten pankkien ja kansainvälisen investointipankin nimi- ja muut yksilöintitiedot sekä sopimusten yksityiskohtaiset määräykset ja sopimusehdot, jotka koskevat pankkeja ja niiden osallisuutta järjestelyissä, VM vastaa.

27.4.2012 16:42 (päivitetty 17:29)
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (198)


Anonyymi
Maksajalle (veronmaksaja) ei näytetä sopimusta johon tämä sitoutuu.


Itse asiassa veronmaksaja ei sitoudu tähän. Kansalainen voi halutessaan muuttaa Suomesta pois jolloin velvoitteet jäävät muille. Mielenkiintoista olisikin jos kaikki Suomen kansalaiset muuttaisivat esimerkiksi Ruotsiin - Suomihan ei ole antanut takuita, eli velkojilla ei ole oikeutta esim valtion kiinteistöihin/maahan.
Anonyymi: Nimetön 27.4.2012 18:31

Anonyymi
Englannin laki kieltää Suomen veronmaksajan saamasta tietää, mihin hänen rahansa on sidottu?

Tuo sopimus on taatusti laiton.


Tuohan selviää hyvin yksinkertaissti. Viet asian oikeuteen Englannissa ja varmasti saat lainvoimaisen tuloksen. Minäkin haluaisin tuota tietä varmistaa lainvoimaisuuden.
Anonyymi: Nimetön 27.4.2012 18:31

Anonyymi
Osmo Soininvaara kertoi sopimuksen nähneenä että sopimuksen ymmärtääkseen pitäisi tuntea Yhdysvaltojen talousjuridiikkaa, eli viittaa Goldman Sachsiin, JP Morganiin yms. retkuihin.Jos Katainen sai lukion lyhyestä matematiikasta arvosanan 6 niin tuskin ymmärsi mitään sopimuksen allekirjoittaessaan.


Sen sopimuksen NEUVOTTELI ja ALLEKIRJOITTI URPILAINEN. Koko moska on SDPn syytä.

Katainen ei ollut Brysselissä tuolloin.

Jotakin kieroa liittynee tuohon allekirjoitukseen, kun kerran allekirjoittajien nimiä ei näy julkaistussa versiossa. Olisiko niin, että Kreikan puolelta sopimusta ei olekaan allekirjoitettu asiallisesti? Millä valtuuksilla Kreikan pääministeri voisi allekirjoitella pankkeja sitovia sopimuksia???
Anonyymi: Harmaa talous 27.4.2012 18:35

Anonyymi
Suomen laki teoksia käytän nykyään pääasiassa vessapaperina.
Anonyymi: Lait koskevat vain t 27.4.2012 18:37

Anonyymi
Suomessa ei enää kukaan virallinen taho noudata perustuslakiamme: ei eduskunta, eikä Suomenpankki. Mitä siis tästä opimme - tarvitseeko meidänkään kansalaisten noudattaa yhtään mitään lakia? Näyttää siltä että ei. Mitä suuret edellä - sitä pient perässä.
Anonyymi: Suomen pankki 67 mil 27.4.2012 18:38

Anonyymi
Itse asiassa veronmaksaja ei sitoudu tähän. Kansalainen voi halutessaan muuttaa Suomesta pois jolloin velvoitteet jäävät muille.


Valtio sitoutuu siihen. Vapaasta maasta kukin halukas voi muuttaa tosiaankin pois.

Mielenkiintoista olisikin jos kaikki Suomen kansalaiset muuttaisivat esimerkiksi Ruotsiin - Suomihan ei ole antanut takuita, eli velkojilla ei ole oikeutta esim valtion kiinteistöihin/maahan.


Se että kaikki Suomalaiset muuttaisivat Ruotsiin, taitaisi tappaa PS puolueen jo siihen että kaikki tarvitsisivat tällöin Ruotsin kieltä, jota vastaan PS on niin antaumuksella vastaan taistellut. Jo asian ironiankin takia tuota toivoisin.
Anonyymi: Nimetön 27.4.2012 18:39

Anonyymi
VM:n mukaan Urpilaisen ja Kreikan silloisen valtiovarainministerin Evangelos Venizelosin helmikuussa allekirjoittama sopimus on "kokonaisuudessaan salassa pidettävä".

Nyt kun demarit vielä ovat hallituksessa, heidän kannattaisi laatia laki, jossa sanotaan, että vaalien tulokset ovat salaisia.
Nimittäin seuraavat vaalit tuovat aivan varmasti rökäletappion demareille.
Anonyymi: Demarit huijaavat su 27.4.2012 18:41

Anonyymi
Kiitämme oppositiota välikysymyksestä ja Urpilaisen savustamisesta nurkkaan, niin että edes jotakin tietoa saatiin.
Anonyymi: Harmaa talous 27.4.2012 18:43

Anonyymi
"Englannin laki kieltää Suomen veronmaksajan saamasta tietää, mihin hänen rahansa on sidottu?

Tuo sopimus on taatusti laiton. "

Nyt ei ole ymmärretty lainkaan.
Urpilainen on nimenomaan sopinut, että sopimus on salainen. Sitten on sovittu, että sopimuksessa noudatetaan Englannin lakia siinä tilanteessa, jos jompikumpi osapuoli toimii sopimuksen vastaisesti. Yhtä hyvin olisi toki voitu sopia, että noudatetaan Suomen lakia. Onneksi sopimuksesta on tehty Englannin lain alainen. Se nimittäin suojaa kaikista parhaiten velkojan saatavat.
Anonyymi: Harmaa talous 27.4.2012 18:43

Anonyymi
Onneksi sopimuksesta on tehty Englannin lain alainen. Se nimittäin suojaa kaikista parhaiten velkojan saatavat.


Pitää täysin paikkansa.
Anonyymi: Nimetön 27.4.2012 18:45
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

09:34 Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
09:20 Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
08:51 Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
08:17 Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
07:28 Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
07:10 Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
06:26 Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
06:21 Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
29.9. Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
29.9. Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
29.9. Digitoday Musiikkijätti syntymässä? Spotify neuvottelee jättiostoksesta
29.9. EU alkaa tutkia: Syrjiikö Saksa osaa autoilijoista?
29.9. Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
29.9. Fed-pomot: Koronnosto lähenee
29.9. Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
29.9. Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
29.9. Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
29.9. Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
29.9. Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
29.9. Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
29.9. Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
29.9. Commerzbank irtisanoo lähes 10 000
29.9. Tutkija: Venäjä voittaa öljysovussa
29.9. Digitoday Web-kameroiden armeija kaatoi verkkopalvelun
29.9. PTT: Ruoan halpeneminen hidastuu
29.9. Suomen Pankki: Positiivinen yllätys voi tulla Yhdysvalloista
29.9. Digitoday Elisan uudessa palvelussa koukku: puhelut ulkomailta kotimaan hinnoin
29.9. Glastonin yt:t päättyivät – irtisanoo 4 työntekijää
29.9. PT: Hyvätuloisten ostovoima paranee eniten – työttömän tuloissa suurin pudotus
Asiakastieto

Yhteistyössä