Kirjaudu ▼
 

VM pyörsi päätöksensä – tässä ovat vakuuspaperit

Valtiovarainministeriö
VM pyörsi päätöksensä – tässä ovat vakuuspaperit
Valtiovarainministeriö on pyörtänyt osittain aiemman päätöksensä salata Suomen ja Kreikan välisen vakuussopimuksen paperit ja julkaissut osan papereista.
27.4.2012 16:42 (päivitetty 17:29)
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Valtionvarainministeriö (VM) on pyörtänyt osittain kantansa Suomen ja Kreikan välisen vakuussopimuksen julkaisemiseen. VM julkaisi tänään Suomen ja Kreikan vakuussopimuspaperit, jotka ministeriö aiemmin päätti salata.

Aiemmin päivällä valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) sanoi eduskunnan suurelle valiokunnalle, että Suomi ja kreikkalaiset pankit ovat sopineet vakuussopimuksensa osittaisesta julkistamisesta.

VM kertoo, että julkistamispäätöksen takana on ministeriön menettelyvirhe päätöstä tehtäessä.

Hallintolain mukaan päätös oli perusteltu puutteellisesti.

VM on myös käännättänyt alkuperäiset englanninkieliset asiakirjat suomeksi. Ministeriö kertoo, että se toimittaa käännöksen eduskuntaan kansanedustajien tutustuttavaksi. Asiakirjojen ruotsinnokset valmistuvat myöhemmin.

Ministeriön mukaan asiakirjat avataan siltä osin, kuin se on mahdollista vakuusjärjestelyjä vaarantamatta. Sopimuspapereista onkin poistettu sivukaupalla tekstiä. Sopimuksen olennaiset yksityiskohdat ja esimerkiksi allekirjoittajien nimet jäävät edelleen pimentoon.

VM:n mukaan Urpilaisen ja Kreikan silloisen valtiovarainministerin Evangelos Venizelosin helmikuussa allekirjoittama sopimus on "kokonaisuudessaan salassa pidettävä".

Mallina
ISDAN:n sopimukset

VM:n julkistamista asiakirjoista ei käy esimerkiksi ilmi, kuka on Suomen vastapuolena tuotonvaihtosopimuksessa (total return swap). Tuotonvaihtosopimus on kahden osapuolen välinen sopimus, jolla sopijapuolet vaihtavat sopimansa sijoitustoimen tuottoja ja kuluja sekä voittoja ja tappioita keskenään.

Suomen ja Kreikan vakuussopimuksen yksityiskohdat perustuvat johdannaistuotteita valvovan ISDA:n mallisopimuksiin. Valtiovarainministeriö onkin lähinnä julkistanut ISDA:n sopimustekstiä.

VM:n julkistamista sopimuspapereista ei käy ilmi käytännössä muuta kuin se, että Suomi on solminut vakuussopimuksen toisen osapuolen kanssa, ja tämä on toteutettu tuotonvaihtosopimuksena.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Vakuusjärjestelyjen täytäntöön panemiseksi on tehty useita erilaisia sopimusasiakirjoja, VM kertoo.

Näitä ovat Suomen ja kunkin kreikkalaispankin välillä tehdyt ISDA Master Agreement -sopimukset, jotka on päivätty helmikuun 23. päivälle. ISDA Master Agreement -sopimusten liitteeksi on tehty sopimuksia aikatauluista, tuotonvaihtosopimuksen täytäntöönpanosta ja ns. Credit Support Annex -sopimus, joka säätelee tuotonvaihtosopimuksessa käytettäviä vakuuksia.

Kaikki sopimukset ovat tarkentavia osia ns. OTC-johdannaissopimukseen, jolle ei ole määritelty vakioehtoja, vaan ostaja ja myyjä voivat sopia keskenään sopimusehdoista.

Lisäksi on tehty vakuuksien säilytystä koskeva Escrow and Custody -sopimus kunkin kreikkalaispankin ja kansainvälisen investointipankin sekä Suomen valtion välillä.

Ukaasi
julkistamisesta

Valtiovarainministeriö antaa myös ukaasin, että vahingon ja haitan arvioinnissa on otettava huomioon mahdollinen oikeudenkäynti.

– Asiakirjojen julkistaminen vastoin salassapitoa koskevia sopimusehtoja voi johtaa oikeudenkäyntiin Englannin lain ja englantilaisten tuomioistuinten tuomiovallan alaisuudessa ja siten viime kädessä vakuusjärjestelyjen irtisanomiseen ja Suomen 2,3 miljardin euron vakuuden menettämiseen, VM kertoo vastauksessaan asiakirjapyyntöön.

– Salassapito koskee asiakirjoja siltä osin kuin niistä ilmenee kreikkalaisten pankkien ja kansainvälisen investointipankin nimi- ja muut yksilöintitiedot sekä sopimusten yksityiskohtaiset määräykset ja sopimusehdot, jotka koskevat pankkeja ja niiden osallisuutta järjestelyissä, VM vastaa.

27.4.2012 16:42 (päivitetty 17:29)
Taloussanomat
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (198)


Anonyymi
Maksajalle (veronmaksaja) ei näytetä sopimusta johon tämä sitoutuu.


Itse asiassa veronmaksaja ei sitoudu tähän. Kansalainen voi halutessaan muuttaa Suomesta pois jolloin velvoitteet jäävät muille. Mielenkiintoista olisikin jos kaikki Suomen kansalaiset muuttaisivat esimerkiksi Ruotsiin - Suomihan ei ole antanut takuita, eli velkojilla ei ole oikeutta esim valtion kiinteistöihin/maahan.
Anonyymi: Nimetön 27.4.2012 18:31

Anonyymi
Englannin laki kieltää Suomen veronmaksajan saamasta tietää, mihin hänen rahansa on sidottu?

Tuo sopimus on taatusti laiton.


Tuohan selviää hyvin yksinkertaissti. Viet asian oikeuteen Englannissa ja varmasti saat lainvoimaisen tuloksen. Minäkin haluaisin tuota tietä varmistaa lainvoimaisuuden.
Anonyymi: Nimetön 27.4.2012 18:31

Anonyymi
Osmo Soininvaara kertoi sopimuksen nähneenä että sopimuksen ymmärtääkseen pitäisi tuntea Yhdysvaltojen talousjuridiikkaa, eli viittaa Goldman Sachsiin, JP Morganiin yms. retkuihin.Jos Katainen sai lukion lyhyestä matematiikasta arvosanan 6 niin tuskin ymmärsi mitään sopimuksen allekirjoittaessaan.


Sen sopimuksen NEUVOTTELI ja ALLEKIRJOITTI URPILAINEN. Koko moska on SDPn syytä.

Katainen ei ollut Brysselissä tuolloin.

Jotakin kieroa liittynee tuohon allekirjoitukseen, kun kerran allekirjoittajien nimiä ei näy julkaistussa versiossa. Olisiko niin, että Kreikan puolelta sopimusta ei olekaan allekirjoitettu asiallisesti? Millä valtuuksilla Kreikan pääministeri voisi allekirjoitella pankkeja sitovia sopimuksia???
Anonyymi: Harmaa talous 27.4.2012 18:35

Anonyymi
Suomen laki teoksia käytän nykyään pääasiassa vessapaperina.
Anonyymi: Lait koskevat vain t 27.4.2012 18:37

Anonyymi
Suomessa ei enää kukaan virallinen taho noudata perustuslakiamme: ei eduskunta, eikä Suomenpankki. Mitä siis tästä opimme - tarvitseeko meidänkään kansalaisten noudattaa yhtään mitään lakia? Näyttää siltä että ei. Mitä suuret edellä - sitä pient perässä.
Anonyymi: Suomen pankki 67 mil 27.4.2012 18:38

Anonyymi
Itse asiassa veronmaksaja ei sitoudu tähän. Kansalainen voi halutessaan muuttaa Suomesta pois jolloin velvoitteet jäävät muille.


Valtio sitoutuu siihen. Vapaasta maasta kukin halukas voi muuttaa tosiaankin pois.

Mielenkiintoista olisikin jos kaikki Suomen kansalaiset muuttaisivat esimerkiksi Ruotsiin - Suomihan ei ole antanut takuita, eli velkojilla ei ole oikeutta esim valtion kiinteistöihin/maahan.


Se että kaikki Suomalaiset muuttaisivat Ruotsiin, taitaisi tappaa PS puolueen jo siihen että kaikki tarvitsisivat tällöin Ruotsin kieltä, jota vastaan PS on niin antaumuksella vastaan taistellut. Jo asian ironiankin takia tuota toivoisin.
Anonyymi: Nimetön 27.4.2012 18:39

Anonyymi
VM:n mukaan Urpilaisen ja Kreikan silloisen valtiovarainministerin Evangelos Venizelosin helmikuussa allekirjoittama sopimus on "kokonaisuudessaan salassa pidettävä".

Nyt kun demarit vielä ovat hallituksessa, heidän kannattaisi laatia laki, jossa sanotaan, että vaalien tulokset ovat salaisia.
Nimittäin seuraavat vaalit tuovat aivan varmasti rökäletappion demareille.
Anonyymi: Demarit huijaavat su 27.4.2012 18:41

Anonyymi
Kiitämme oppositiota välikysymyksestä ja Urpilaisen savustamisesta nurkkaan, niin että edes jotakin tietoa saatiin.
Anonyymi: Harmaa talous 27.4.2012 18:43

Anonyymi
"Englannin laki kieltää Suomen veronmaksajan saamasta tietää, mihin hänen rahansa on sidottu?

Tuo sopimus on taatusti laiton. "

Nyt ei ole ymmärretty lainkaan.
Urpilainen on nimenomaan sopinut, että sopimus on salainen. Sitten on sovittu, että sopimuksessa noudatetaan Englannin lakia siinä tilanteessa, jos jompikumpi osapuoli toimii sopimuksen vastaisesti. Yhtä hyvin olisi toki voitu sopia, että noudatetaan Suomen lakia. Onneksi sopimuksesta on tehty Englannin lain alainen. Se nimittäin suojaa kaikista parhaiten velkojan saatavat.
Anonyymi: Harmaa talous 27.4.2012 18:43

Anonyymi
Onneksi sopimuksesta on tehty Englannin lain alainen. Se nimittäin suojaa kaikista parhaiten velkojan saatavat.


Pitää täysin paikkansa.
Anonyymi: Nimetön 27.4.2012 18:45
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

21:56 Hengenvaarallinen vika virtalukossa vie General Motorsin oikeuteen vielä monta kertaa
21:29 Venäjä kaavailee uusia veronkorotuksia – haluaa säästää hätärahastot
20:46 Ryanair ottaa käyttöön kovat keinot: Aikoo myydä selvästi halvemmalla
20:09 Heureka aloittaa ison vientiponnistuksen
19:29 Lapset saivat iho-oireita Happy Meal -lelusta – McDonald's vetää takaisin
18:53 Yellen: Edellytykset koronnostolle ovat vahvistuneet
17:49 Kahvilajätti alkoi myydä kylmää kahvia – nuoret innostuivat
17:20 Digitoday IPhone mullistuu: Nyt lähtee kuulokeliitäntä – ensi vuonna kotinappi?
16:38 Tilaukset saaneet Kone ja Lehto etenevät pörssissä
16:03 Epäily Espoossa: Danske Bankin virkailija kavalsi satoja tuhansia euroja
15:14 Digitoday Nämä asiat tiedetään salaperäisestä iPhonen-murtajasta
14:52 Miksi Suomen työpaikat eivät täyty? Tohtorikolmikolta armoton selitys
14:18 Lentoyhtiö määrää uutuuskoneensa maahan – moottoreissa ongelmia
13:49 Digitoday Kannattaa tehdä: Näin estät Whatsappia antamasta numeroasi Facebookille
12:32 Britannian talous jatkoi vaimeaa kasvuaan – Brexitin vaikutukset eivät vielä näy
11:49 Digitoday IPhone-hälytys: "Nyt on syytä paniikkiin"
11:21 VW:n sopu amerikkalaisten autokauppiaiden kanssa voi maksaa yli miljardi euroa
11:09 Digitoday 26 vuotta siinä kesti: Klassikkopeli murtautuu ulos Windowsista
10:32 Rakennuslupien määrässä hurja hyppäys – asuntoluvat +23 %
09:46 Digitoday Tämä on vakavaa: iPhonet murrettu – Apple kehottaa päivittämään
09:46 Synkkä arvio: Trumpin voitto voi aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman
09:27 Lehto rakentaa majoitustilat 1000:lle ydinvoimalatyömaan työntekijälle
08:32 Kone sai suuren tilauksen – yli 200 hissiä Kiinaan
08:23 KL: Vuokra-asuntojen omistajat syyttävät kuntia vuokrien noususta
07:51 LM:n kysely: Haastajat jäävät kauas Rinteestä
07:12 Kolumni Navigaattori ajaa kartan ohi
06:04 Digitoday Syyte rapsahti porilaisnaiselle: Julkaisi valheellisia tietoja Kuvake.netissä
06:01 Analyysi Menetetyn vuosikymmenen saldo: valtionvelka kolminkertaistui – työttömyys ei selitä
25.8. Uutuuskoneen lentoja perutaan – syöpyvätkö moottorit?
25.8. Kuluttaja, näin verkkokauppa houkuttelee sinua ostoksille
Asiakastieto

Yhteistyössä