Kirjaudu ▼
 

Professori: Maataloudelle miljardi euroa piilotukea

Pekka Sakki / Lehtikuva
Professori: Maataloudelle miljardi euroa piilotukea
Suomen maatalouden saamat tuet ylittävät lähes miljardilla eurolla julkisuudessa esillä olleet luvut, kun mukaan lasketaan maanviljelijöiden eläketuki ja luopumistuet. Professori Esko Niemi vaatii tukijärjestelmän romuttamista.
3.8.2010 06:01
Matti Niemi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Suomalaiset maanviljelijät saavat erilaisina verotukina lähes kolme miljardia euroa, laskee Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Esko Niemi.

Kolmen miljardin euron summasta vain 1,9 miljardia on suoria viljelytukia. Loppu miljardi koostuu erilaisista eläke- ja luopumistuista, joita ei yleensä haluta laskea maatalouden tukipaketin hintaa kerrottaessa.

Pitkään Suomen aluepolitiikkaa arvostellut Niemi kutsuu kahdesta miljardista puhumista harhaanjohtamiseksi.

– Maa- ja metsätalousministeriö, maanviljelijät ja heitä lähellä olevat henkilöt, MTK:laiset, hän listaa mielellään pienemmästä tukisummasta puhuvia tahoja.

Erityisesti Niemeä kismittää maatilojen kurjuuteen vetoaminen. MTK:n ja valtiovarainministeriön laskujen mukaan maatilallisen työansio tuntia kohden on vain 2,2 euroa.

– En tiedä miten ne kehtaavat? Jokainenhan tajuaa, että se on silkkaa roskaa. Miten niitä [työtunteja] kysellään, eihän se voi todellakaan pitää paikkansa, Niemi ihmettelee.

"Kaukana duunarin
ansioista"

Professori Niemi vaatii, että maataloustukijärjestelmästä aletaan pikkuhiljaa luopua. Kannattamatonta toimintaa on turha tukea, vaikka hän hyväksyykin tavoitteen omavaraisesta elintarviketuotannosta.

– Mutta eihän sekään voi tarkoittaa yli sadan prosentin omavaraisuutta joissain tuotteissa. Emmehän me ole banaaneissakaan milloinkaan omavaraisia, hän sanoo.

Niemi huomauttaa, että tuettu elinkeino on nostanut maanviljelijät tulonjakotilastojen paremmalle puolelle.

Tilastokeskuksen mukaan maanviljelijöiden käytettävissä olevat tulot olivat vuonna 2008 jopa 49 prosenttia korkeammat kuin keskivertokotitalouden. Henkeä kohti laskettuna tulot olivat 17 prosenttia korkeammat. Erot ovat kasvaneet 1990-luvulta.

– Tavalliseen duunariin verrattuna käytettävissä olevat tuet on korkeat. Tukemalla pitäisi saavuttaa korkeintaan kohtuullinen tulotaso, hän sanoo.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Lisää selvitettävää riittää. Niemi viittaa maataloushallinnon suureen byrokratiaan ja toivoo asiantuntijoilta ratkaisuja. Laskematta on esimerkiksi, mitä maataloustuotteiden hintatuki maksaa kuluttajille.

– Joku bloggari on pistänyt sen miljardiin euroon. Siis Suomen osalta, Niemi sanoo.

Tarkempi luku
3,01 miljardia

Valtiovarainministeriön tuoreen budjettiesityksen mukaan ensi vuonna viljelyä tuetaan suoraan 1,9 miljardilla eurolla. Summasta Suomen osuus on 1,1 miljardia, eli 59,5 prosenttia ja EU:n osuus 766 miljoonaa, eli 40,5 prosenttia.

Suomen tuki koostuu maa- ja puutarhatalouden kansallisesta tuesta (555 miljoonaa), maatalouden ympäristötuesta (265 miljoonaa) ja luonnonhaittakorvauksesta (304 miljoonaa).

Lisäksi Suomi maksaa esimerkiksi luopumis- ja muina tukina noin 260 miljoonaa euroa. Maatalouden kehittämiseen on varattu 116 miljoonaa euroa.

EU maksaa omaa yleistukeaan 541 miljoonaa sekä ympäristötuesta 107 miljoonaa ja luonnonhaittakorvauksesta 118 miljoonaa.

Näiden summien päälle tulevat kuitenkin vielä maanviljelijöiden sosiaalituet. Sosiaali- ja terveysministeriön budjetista maksettavat osuudet maatalousyrittäjien eläkkeistä (531 miljoonaa) ja lomitustoiminnasta, eli sijaisten palkkaamisesta maanviljelijöiden ja turkistuottajien hengähdystauoille (219 miljoonaa).

Yhteensä maataloudelle jaetaan valtion ja unionin budjeteista 3,01 miljardia euroa.

3.8.2010 06:01
Matti Niemi
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Ihmiset Esko Niemi

Kommentit (476)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 48
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Tuet nostavat matalousmaan hintaa - sukupolvenvaihdoksissa hyöty valuu viljelijän sisaruksille.

Sekö oli tarkoitus?
Anonyymi: vbsbsf 3.8.2010 6:17

Anonyymi
Niillä tuilla heikennetään Suomen kannattavien yritysten investointikykyä. Ne rahat olisi voitu investoida kannattaviin liiketoimintoihin ja jos näin olisi tehty, Suomella voisi olla nyt yhden Nokian sijasta jopa kaksi tai kolme lähes vastaavan kokoista yritystä. Nyt Suomi investoi rahat tappiolliseen liiketoimintaan ja heikentää sillä oman kilpailukykynsä niin alhaiseksi, että joutuu ottamaan velkaa, kun omat tulot eivät riitä elintason ylläpitoon. On järjetöntä ottaa lisää velkaa 100 % varmasti tappiolliseen liiketoimintaan ja viedä tätä kautta pois voitollisten yritysten laajentamisresurssit korotettuina veroina.
Anonyymi: http://twitter.com/E 3.8.2010 6:24

Anonyymi
Vaikka Suomen koulujärjestelmää aina kehutaan, niin lopputulos on kuitenkin aivan järkyttävä. Suomen kouluista valmistuu maailman tyhmin kansa, joka antaa huijata ja vedättää itseään.

Tässäkin Suomalaisen taskusta otetaan kylmästi rahaa miljardeja niin, että hän ei edes huimaa.. ja silti hän saa maksaa maailman kalleinta ruokaa.

Suomalaista huijataa jokainen kynnelle kykenevä.. jopa kerjäläiset tuhansien kilometrien päästä.
Anonyymi: Maailman tyhmin kans 3.8.2010 6:25

Anonyymi
Koko eurooppalainen EU keskussuunnittelu kokeilu, jossa poliittinen päätöksenteko annetaan kasvottomille byrokraateille Brysselissä on ollut katastrofi.

EU katastrofiin kuuluu oleellisesti maatalouden toimintaa suunnitteleva byrokraattiarmeija joka työntää järjettömiä direktiiveja joka yksityiskohtaan ja tukee ylituotantoa ja huijareita loputtomilla veromaksajien tukimiljardeilla.

Myös EU keskuspankki, jossa kaikki maat yhteistetään saman vessapaperivaluutan alle on ollut täydellinen katastrofi, jonka pitää kellunnassa vain saksalaisten halukkuus pitää kulisseja pystyssä ennen lopullista romahdusta.

Mitä Suomi tarvitsee on paluun itsehallintoon ja päätöksenteon tuomista mahdollisimman lähelle ihmisten omaa elämää, kunnalliselle ja kaupunkikohtaiselle tasolle, jossa ihmiset tietävät miten haluavat elämäänsä ohjata, jättäen Euroopan Unionin vapaakauppa-alueeksi, ei miksikään muuksi.
Anonyymi: suomalainen 3.8.2010 6:52

Anonyymi
Suomalainen maataloustuotanto säilytettävä ja maaseutukin pidettävä asuttuna.
Anonyymi: Jorma Espoosta 3.8.2010 6:52

Anonyymi
Keskustapuolueen vaikutusvalta on täysin suhteeton, verrattuna maataloustuottajien lukumäärään ja tässä on tulos.
Anonyymi: A.P. 3.8.2010 6:55

Anonyymi
Suomalainen maataloustuotanto säilytettävä ja maaseutukin pidettävä asuttuna.


Kyllä kyllä, mutta onko tämä ainoa tapa. Voisit myös kertoa miksi Suomen jokainen kolkka on väkisin pidettävä asuttuna, kun ne eivät luontaisesti sitä meinaa olla.
Anonyymi: A.P. 3.8.2010 6:59

Anonyymi
Aletaan heti tiputtaa tukia 10pros per vuosi, ei se 20v jälkeen enää kummonen ole.. Ja jos ei olla omavaraisia niin sit ei olla, aivan liian isot rahat yhdelle ammattiryhmälle toisten selkänahasta.
Anonyymi: Hesus 3.8.2010 7:01

Anonyymi
Jo faaraoiden Egyptin ajoista on ruoan hintaa tuettu ja sosialidemokraatit halunneet lopettaa maanviljelyn. Ei mitään uutta auringon alla. Jos Suomessa lopetetaan maataloustukiaiset, on tuotteista maksettava täysi hinta, ulkomailta saatava ruoka näyttää olevan varsin epävarmaa, kuten nyt näyttää ensi syksyn vehnäsadon osalta.
Anonyymi: Timo Raahesta 3.8.2010 7:02

Anonyymi
Voi sitä valheiden määrää ja aina vaan löytyy lisää. Tästä täytyy antaa rangaistukset maataloudelle, saavat kyllä kärsiä aiheuttamansa menetykset.
Anonyymi: Saavat nyt maksaa 3.8.2010 7:04
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 48
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä