Kirjaudu ▼
 

Suomen talouden suurin huoli

Suomen talouden suurin huoli
Kolumni Suomen talouden nousua estää eniten se, että emme ole tehneet riittävästi innovaatioita. Yhteiskuntasopimus voi helpottaa tuskaamme vähän, mutta hyvät innovaatiot paljon.
30.3.2016 10:24
Risto Pennanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Suomen talouden kasvunäkymät ovat synkät siksi, että innovatiivisuutta arvostetaan maassa liian vähän. Moni aikuinen ihminen sanoo suorastaan kyllästyneensä innovaatiopuheisiin. Näin siitä huolimatta, että innovaatiot tuovat pitkällä tähtäimellä selvästi yli puolet talouskasvusta.

Suuri läntinen naapurimme Ruotsi suhtautuu uusien bisnesideoiden kehittämiseen kadehdittavalla asenteella. Opettavainen esimerkki löytyy autoteollisuudesta.

Ensi vuonna sata ruotsalaista kotitaloutta saa käyttöönsä Volvon itsestään ajavan auton. Ruotsin hallituksen asettama työryhmä käy läpi tarvittavat lakimuutokset, koska lait eivät saa estää uusien innovaatioiden syntymistä. Maan infrastruktuuriministeri Anna Johansson sanoi Hufvudstadsbladetin mukaan hallituksen tukevan hanketta, koska "murrostilanteissa on oltava ensimmäinen, paras ja kehityksen ohjaaja".

Usko robottiautoihin on vahva. Kansanedustaja Mathias Sundin ennakoi, että kahdenkymmenen vuoden kuluttua ihmisiltä kielletään ajaminen kokonaan, koska ihmiset aiheuttavat niin paljon onnettomuuksia. Sundinin mukaan maailmassa kuolee vuosittain 1,2 miljoonaa ihmistä autokolareissa, mikä on seitsemän kertaa enemmän kuin aseellisissa konflikteissa.

Ketterä Suomi on haavekuva

Anna Johanssonin kommentti osuu naulankantaan. Kansakunnan pitää olla murrostilanteissa nopea, jos haluaa selviytyä. Digitaalisen ajan haaste on siinä, että murrostilanne on menossa koko ajan. Siksi pitäisi olla nopea jatkuvasti.

Eteläafrikkalainen J.M. Coetzee ihmettelee kirjassaan, miksi talouskeskustelussa puhutaan jatkuvasti kilpajuoksusta. Emmekö voisi vain hölkätä terveytemme takia?

Kysymys on hauska, mutta kansainvälinen kilpailu ei ole aina hauskaa eikä siellä hölkkääminen riitä. Suomessa on kasapäin esimerkkejä siitä, kuinka kilpailevat innovaatiot aiheuttavat tuhoa. Nokian matkapuhelinliiketoiminnan romahdus huipulta on viime vuosien näkyvin esimerkki, mutta ei suinkaan ainoa. Teknologiset muutokset näkyvät muun muassa Postin suurina irtisanomisina, Stockmannin jatkuvina vaikeuksina, media-alan haasteina ja paperitehtaiden sulkemisina.

Kilpailijoiden innovaatiot ovat niittäneet niin rumaa jälkeä Suomessa, että luulisi härkäpäisimmänkin Jukolan veljeksen ymmärtävän innovaatioiden ja niiden puutteen merkityksen. Mutta ei.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Suomi-kone on rakennettu kitkaiseksi ja kitiseväksi möhkäleeksi, jossa pieninkin muutos kestää ja kestää. Suurten muutosten tekeminen tuntuu suorastaan mahdottomalta. Yhtä sote-uudistusta on väännetty monen hallituskauden ajan. On epäreilua verrata Ruotsin robottiautohanketta Suomen pysäköintikiekkouudistukseen, joka mahdollistaa monenlaiset kiekot. Yhtä epäreilua on verrata sitä työryhmään, joka pohtii onko merimetso haitallinen ja miten mahdollisia haittoja voisi vähentää. Mutta aina ei voi olla reilu.

Oivallus on yhteiskuntasopua tärkeämpää

Globalisaatio ja digitalisaatio ovat synnyttäneet valtavan taloudellisen murroksen, jossa kaikki voimat pitäisi suunnata uuden kehittämiseen. Suomessa sen sijaan on keskitytty kinastelemaan. Hallitus ja oppositio kinastelevat, ay-liike ja työnantajat kiistelevät ja puolueet taistelevat omiensakin kesken.

Kiistat kertovat epätoivosta ja jonkinlaisesta alistumisesta tappiotilanteeseen. Sen verran kuitenkin riittää taistelutahtoa, että poteroista ei luovuta, vaikka uusiinkaan ei jakseta mennä.

Yhteiskuntasopimus tuntuu olevan viimeinen oljenkorsi, jonka tuoman kustannuskilpailukyvyn kuvitellaan pelastavan maan. Sopimus tuskin tuo pelastusta, sillä innovaatiokisassa jälkeen jääneitä tuotteita ei osteta halvallakaan. Sopimus tarvitaan siitä huolimatta, sillä kustannuskilpailukyky voi auttaa joitakin yrityksiä. Sopimus on perusteltu myös siksi, että Suomi ei ole enää niin rikas kuin olimme joitain vuosia sitten.

Todellinen kilpailukyvyn paraneminen voi tapahtua kuitenkin vain, jos onnistumme oivaltamaan enemmän. Kaikki innovaatiot eivät liity digitaalisuuteen, vaikka se onkin kaikkialle ulottuva voima. Fiksummat toimintatavat voivat lisätä merkittävästi kilpailukykyä aivan perinteisillä toimialoilla kuten parturissa, puusepänverstaalla ja päiväkodissa.

Siksi toivoisin, että satavuotias Suomi ottaisi teemakseen pikemminkin innovaatiot kuin kustannuskilpailukyvyn.

30.3.2016 10:24
Risto Pennanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Yritykset Volvo
Ihmiset Anna Johansson
Tagit Nokia

Kommentit (76)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kyllä Suomessa innovaatioita on tehty, mutta niiden kaupallistaminen ja itsellä pitäminen on hoidettu luvattoman huonosti. Esimerkkeinä vaikkapa Nokian älypuhelimet, jotka vielä 2007 täyttivät markkinat, tai Instrumentarium Oy.

Jos ruotsalaiset olisivat kuin suomalaiset, Ikea, H&M jne olisi jo aikaa sitten myyty ulkomaisille sijoitusrahastoille. Suomessa ei osata omistaa ja pitkäjänteisesti kehittää eteenpäin sitä, mikä on jo saavutettu. Tehdään toistuvasti "hard reset" ja aloitetaan nollatilasta uudestaan.

Onko vika asenteissa vai osaamisessa. Luultavasti molemmissa. Vasemmisto lietsoo kateutta kotimaisia omistajia kohtaan, toisaalta mantrana on ollut, että omistajan kotimaalla ei ole väli. Lisäksi veropolitiikka suosii ulkomaista omistajaa ja esimerkiksi valtion keräämästä osinkoverosta vastaavat melkein kokonaan kotimaiset kotitaloudet.
Myös osaaminen mättää eikä pitkäjänteiseen omistajuuteen löydy malleja. Vanhoja perheyrityksiä on vain kourallinen, kun vertaa esim. Saksaan.
Anonyymi: EiOllaYrittäjäkansaa 30.3.2016 10:35

Anonyymi
Suurvalta suomi.fi

Onko lisättävää?

Ei itseohjautuva volvo ruotsia pelasta, tosin ruotsi on suomea edellä 25 vuotta joksikin takapajula muuten kuten koko skandinavia.
Anonyymi: pysähtyneisyys 30.3.2016 10:36

Anonyymi
YKS sopimus vastaa noin 2% devalvaatiota.
Ongelmien mittakaava vaatisi 20% devalvaation.
Anonyymi: ay_mafia 30.3.2016 10:43

Anonyymi
Vienti ei tule kasvamaan nykyisellä eurovaluutalla ainakaan seuraavien 20 vuoden aikana.

Ainut tapa kasvattaa ihmisten hyvinvointia on laskea asumisen, ruoan ja sähkön hintaa.
Anonyymi: velkakupla 30.3.2016 10:44

Anonyymi
Kommentti: ”Isä on nyt väsynyt” -avunpyyntö ei rauhoittanut kohua Stubbin ympärillä
Kukaan tervejärkinen pomo ei halua alaistensa anelevan hänelle työrauhaa, koska sellainen pyyntö herättää vain huolia

Verkkouutiset: Stubb myöntää soitelleensa itse tukea kokoomuksen myllykirjeelle – ”Ihminen on perso kehuille”: Olen kiitollinen tuesta ja kritiikistä
Kokoomus on nykyisin pellejä täynnä.
Vartiainen on vieläpä täysin itsekuriton +30 kg viinisyöppökin.

On äärimmäisen patologista ja kyvytöntä tahallaan sekoittaa suhdannetyöttömyys (kysyntäkuilu) joka EI ratkea palkkojen alentamisella, ei työvoiman uudelleenkoulutuksella, eikä julkisten menojen kasvatuksella, ei löysällä rahapolitiikalla (koronlasku),

koska ne on jo kokeiltu ja vika on oikeasti siinä, että kyseessä on rikollispankkien rahanpesu eliitille seiniin (kauppakeskukset, asunnot) eli omaisuudensiirtorikos imaisemalla kaikki likvidi kiwerrosta heti, tyhjästä luotu leikki"raha", kun se on saatu bittimuodosta väärennettyä rahalainamuotoon !

Siksi työn arvo nollataan muilta ja on kohta vain palkatonta työtä tarjolla.

Tämä naamioidaan huijauspuheessa olemaan muka ay-poliittista työttömyyttä, johon
Sayn kysynnän ja tarjonnan laki auttaa, vaikka on uusklassisen valtavirtatalouspakanauskonnon EK-TE-monopolistamaa oligarkiaa.

Nämä mystikot horisevat, että jokin salaperäinen voima ja laiskuus estää työttömiä vastaanottamasta työtä surkeaan "markkinahintaa", joten se ratkea, kun poistetaan sos.turva ja palkat.
Anonyymi: Suomen_loppumetrit 30.3.2016 10:46

Anonyymi
Suomesta on kehitetty palkansaajayhteiskunta, jonka rakenteet ja järjestelmät parhaiten tukevat kuukausipalkalla elämistä. Palkansaajalle löytyy kaikki mahdolliset turvaverkot, ääripäänä 5-vuoden "irtisanomisaika" kuntaliitosten yhteydessä virkamiehille. Kun astuu yrittäjyyteen, astuu verkostojen ulkopuolelle ja joutuu ottamaan itse vastuun toimeentulostaan, panttaamaan kotinsa yrityslainan pantiksi jne.

Muutama vuosi sitten nuorisolle tehdyssä toivetyöpaikkakyselyssä julkissektori nousi korkealle. Onkin hyvä ajatella jo 20 vuotiaana pitkäjänteisesti ja varmistaa virkaeläke. Mukavin ja säännöllisin elämä saavutetaankin palkkarenkinä.
Anonyymi: OommeRenkejäKaikki 30.3.2016 10:48

Anonyymi
Esimerkkinä:

Jos politiikot ja virkamiehet päättäisivät poista täämän iänikuisen turhan ongelman joka vain kiihtyy se kävisi hyvin yksinkertaisesti.

- poistetaan kaikkiin asuntoihin vaadittava esteettömyys vaatimus
- poistetaan kerrostalojen minimi keskikoko vaatimus per talo
- autoistumisen muutenkin vähentyessä pk-sudulla, poistetaan autopaikka järjettömät vaatimukset autopaikkojen määristä
- kaavoitetaan esim. länsimetron varteen pieniä asuntoja kulkumatkan päähän metrosta niin paljon että tarjonta vastaa kysyntää

Kyllä rakentajat haluavat rakentaa ja kun turhat höllmöilyt poistetaan niin asuntojen hinnat ja vuokrat asettuvat sille tasolle että jatkuva tulon siirron tarvekin vähenee.

Hinnat asettuvat kun sekä vuokra-asuntoja että omistus asuntoja on tarjolla riittävästi. Muuta ei tarvita.

Kun turhat säännöt ja määräykset poistetaan, niitä asuntoja on helppo tuottaa silloin kannattavasti siten että kaikilla on varaa asua ja rahaa voi jäädä muuhunkin.

Markkinatalous on kaunis järjestelmä kun sen annetaan toimia.

Nyt sitä ohjataa ylhäältä, kuten Neuvostoliitossa aikanaan.

Kaikkien ei tarvitse asua Eirassa, kaikkien ei tarvitse asua Espoossa meren rannalla. MUTTA KAIKKIEN TARVITSEE ASUA.

Oikeaan ongelmaa ei ole. On ongelma vain päättäjien kykenemättömyydessä ymmärtää maailman muutosta ja markkinoiden tarvetta sekä sen nopeutta.

Ongelma on Arkadianmäellä.

Ollaan 20 vuotta myöhässä eikä siinä mitään. Se ettei asiaa tajuta vieläkää, siinä on se suurin ongelma.
Anonyymi: YksinkertaistaMutta 30.3.2016 10:49

Anonyymi
Jos ammattiyhdistykset ajetaan kaikkialla alas ja työmarkkinat toimivat vain omilla ja kapitalismin ehdoilla, loppuu tehokkuuden ja innovaatioiden kehittäminen kuin seinään.

Ilman järjestäytynyttä työvoimaa kalkuttaisimme vieläkin hikipajoissa takapuoli pölyssä varpailla taoksesta kiinni pitäen nollapalkalla. Kilpailuahan kapitalisti eniten inhoaa.
Anonyymi: Jmbobo 30.3.2016 10:50

Anonyymi
Suomesta on kehitetty palkansaajayhteiskunta, jonka rakenteet ja järjestelmät parhaiten tukevat kuukausipalkalla elämistä. Palkansaajalle löytyy kaikki mahdolliset turvaverkot, ääripäänä 5-vuoden "irtisanomisaika" kuntaliitosten yhteydessä virkamiehille. Kun astuu yrittäjyyteen, astuu verkostojen ulkopuolelle ja joutuu ottamaan itse vastuun toimeentulostaan, panttaamaan kotinsa yrityslainan pantiksi jne.

Muutama vuosi sitten nuorisolle tehdyssä toivetyöpaikkakyselyssä julkissektori nousi korkealle. Onkin hyvä ajatella jo 20 vuotiaana pitkäjänteisesti ja varmistaa virkaeläke. Mukavin ja säännöllisin elämä saavutetaankin palkkarenkinä.


Niinpä. Tällainen ilmapiiri ei tue innovatiivisuutta eikä anna sitä kipinää, jolla esim. Silicon Valleyn teknojätit on synnytetty.
Anonyymi: Oleskeluyhteiskunta 30.3.2016 10:50

Anonyymi
Kun firmat supistaa koska ihmisten ostovoima heikkenee estää tämä supistamis ilmapiiri hyvin tehokkaasti innovaatiot ja aiheuttaa esimerkiksi näköalattomuutta.

Nyt firmojen johdossa on melko osaamattomat supistajajohtajat (supistaminen on helppoa) ei visionäärit jotka uskaltaa tehdä myös virheitä ja viedä firmaa ja maailmaa eteenpäin.
Anonyymi: pelossaJohtamista 30.3.2016 10:50
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 8
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 
Asiakastieto

Yhteistyössä