Kirjaudu ▼
 

EU rakoilee tavallista vakavampaan aikaan

EU rakoilee tavallista vakavampaan aikaan
Kolumni EU:n kolmella suurimmalla jäsenmaalla, Saksalla, Britannialla ja Ranskalla, on sisäpoliittisia pulmia. Tilanne on tavanomaista vakavampi, ja edes jollain tavoin toimintakykyisen ja EU:n tarve kasvaa kohti vuoden loppua. Venäjän uhka ei ole vähentynyt, mutta EU ei välttämättä voi enää luottaa USA:n tukeen.
22.3.2016 07:12
Vesa Varhee
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Jäsenmaiden sisäpolitiikka ei ole EU:lle mikään uusi pulma. Jossain jäsenmaassa on käytännössä lähes joka vuosi vaalit, joiden tulosten analysointi työllistää joukon kommentaattoreita ja muita dosentteja. EU on kuitenkin kestänyt niin äärioikeiston nousun Itävallan hallitukseen, vasemmiston voiton Kreikan konkurssipesässä ja Ranskan pääministerin tai presidentin vaihtumisen. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin poikkeuksellisen kärjistynyt.

EU:n talous toipuu vähitellen vuoden 2008 finanssikriisistä ja Ukrainan kriisistä, eikä Kreikan tai Suomen rämpiminen tätä kokonaiskuvaa muuta. Unioni nousee kriisistä rakennettuaan ylikansalliset toimielimet valvomaan rahoitusalaa ja torjumaan sen tulevia kriisejä. Syyrian sotatilan aiheuttama pakolaisongelmakin on, Turkin tuella, pikku hiljaa asettumassa. Seuraavan pakolaisaallon saapuessa eivät EU:n rajaviranomaiset joudu enää improvisoimaan hätätoimia kuten nyt.

Pakolaistulva vaikuttaa EU-maiden sisäpolitiikkaan. Se on antanut nostetta heikon taloudellisen tilanteen aiheuttaman epävarmuuden nostamille, itseään kansallismielisiksi kutsuville ääriliikkeille. Ranskan kansallinen rintama asettaa ensi vuoden presidentinvaaleissa jälleen vakavan haasteen maan perinteisille puolueille ja vaikuttaa Ranskan hallituksen toimintaan.

Saksan kansallismielinen Vaihtoehto Saksalle -puolue nousi vakavasti otettavien puolueiden sarjaan saatuaan ensi kertaa edustajia Saksan osavaltioparlamentteihin. Saksa valitsee ensi vuonna uuden liittoparlamentin, ja etenkin itäisemmän Saksan työllisyystilanne vauhdittaa protestipuoluetta. Liittokansleri Angela Merkel ei niin muodoin voi olla huomioimatta kotimaisia pulmia linjatessaan Saksan toimia EU:n tasolla.

Britannia puolestaan etsii itseään ja asemaansa maailmassa ja Euroopassa. Tulevana juhannuksena britit kansanäänestävät EU-jäsenyydestään joten pääministeri David Cameronin on loppuvuoden aikana hankala osallistua EU:n yhteisiin toimiin. Vaikka valtaosa Britannian elinkeinoelämästä haluaa pysyä jäsenenä, EU-vastaiset voimat väittävät yhteistyön siirtävän brittien itsemääräämisoikeutta Brysselin byrokraateille. Rikkana rokassa Skotlanti jo ilmoitti halusta pysyä EU:ssa vaikka Englanti eroaisikin.

EU rämpii, entä sitten?

Jäsenmaiden sisäpolitiikan yhteisön toiminnalle aiheuttamat pulmat ovat olleet enemmän sääntö kuin poikkeus. Maailmantilanne kuitenkin vaatii, että unioni ei tänä vuonna salli yhtenäisyytensä rapautua. Hajanainen, keskenään kinaava EU jää suurempiensa pelinappulaksi.

Ukrainan kriisi ja Venäjän sotilaallinen uhittelu jatkuvat. Venäjä vetää joukkoja Syyriasta, koska pitää tehtäväänsä suoritettuna. Sota kuitenkin jatkuu, ja operaation kustannukset ovat luultavasti ylittäneet Venäjän talouden öljyriippuvaisen kantokyvyn. EU:lle Venäjä on yhä arvaamaton rajanaapuri, joka tekee kaikkensa hajauttaakseen EU:n kykyä toimia yhtenäisenä.

EU:n toinen suuri rajanaapuri Turkki on, Venäjän tapaan, näennäisdemokraattinen yksipuoluemaa, jossa ihmisoikeudet eivät ole korkeassa kurssissa. Syyrian ja kurdialueiden tilanne sekä toistuvat terrori-iskut pitävät hallitusta varpaillaan ja se on jo hankkinut EU:lta rahallista tukea pakolaisongelman hoitoon. Turkinkin suhteiden menestyksekäs hoitaminen vaatii EU:lta yhtenäisyyttä ja suurten jäsenten selkeää johtajuutta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

EU:n suhteellinen hajanaisuus on tähän asti ollut verraten pieni haitta. Tosi paikan tullen EU on tukeutunut Yhdysvaltoihin, joka jakaa EU:n arvot. USA:n johdolla puolustusliitto Nato ja sen eurooppalaiset jäsenet ovat vartioineet EU:n rajaa Välimerellä ja hillinneet Venäjän toimia itäisessä Euroopassa ja Ukrainassa. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti.

Trumpin peruskannattajaa ei Eurooppa kiinnosta

USA valitsee marraskuussa uuden presidentin perinteisesti kahden pääpuolueen, republikaanien ja demokraattien, ehdokkaista. Republikaaniehdokkaaksi on nousemassa mediamiljonääri Donald Trump, jonka suosio perustuu paljolti perusamerikkalaisten tyytymättömyyteen.

Globalisaatio on vienyt USA:stakin teollisuuden työpaikkoja, ja rahoituskriisi on heikentänyt amerikkalaisten asumistasoa. Kotimaan pulmista on helppo syyttää muita, etenkin ulkomaalaisia tai vähemmistöjä. Trump on jo ehtinyt luvata Kiinan tuotteille kovat tullit ja aidan Yhdysvaltojen ja Meksikon väliselle rajalle.

Ennakkoarvioissa Trumpin mahdollisuuksiin ei uskottu, ja osa republikaanien äänestäjistäkin on jo kertonut äänestävänsä mieluummin demokraattia kuin Trumpia. Se on laiha lohtu: presidentinvaalien äänestysprosentti on perinteisesti ollut 50:n tuntumassa, ja äänet jakautuneet melko tasan. Vaalien voittajan on toistuvasti naljailtu saaneen noin 25 prosentin kannatuksen.

Jos Trump nyt herättää edes muutaman prosenttiyksiön verran politiikkaan pettyneitä protestiäänestäjiä, saattaa Valkoiseen taloon ensi vuonna muuttaa mies, jonka lausuntojen rinnalla Timo Soinin iskulauseet ovat harkitsevuuden perikuva. Trumpia äänestäneitä perusjenkkejä eivät kiinnosta Euroopan tai Syyrian kaltaiset pikku jutut, kunhan kiinalainen halpatuonti torjutaan ja Yhdysvaltojen teollinen mahtiasema edes kotimarkkinoilla palautetaan.

Pahimmassa tapauksessa Trumpin USA palaa maan 1920- ja 1930-luvuilla noudattamaan eristäytymispolitiikkaan ja antaa ulkomaailman huolehtia itsestään. Silloin EU:n on säilyttävä yhtenäisenä ja vastata Venäjän ja Turkin toimiin omin voimin. Hajanainen EU ei siihen kykene.

22.3.2016 07:12
Vesa Varhee
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (53)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Ne maat jotka lähtevät ensimmäisenä Euvostoliitosta, saavat nopean talouskasvun edun.

Euvostoliitto on talouskasvun suurin este.

Ensimmäisten maiden lähtiessä, on se kova kolaus EuKommunismille, koska silloin kapitalismi ja demokratia on voittanut.
Anonyymi: UraaEU 22.3.2016 7:37

Anonyymi
EU on kuitenkin kestänyt niin äärioikeiston nousun Itävallan hallitukseen, vasemmiston voiton Kreikan konkurssipesässä ja Ranskan pääministerin tai presidentin vaihtumisen. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin poikkeuksellisen kärjistynyt.
Kestänyt ? Ei ole, ne on kaikki astiassa, joak kohta tulvii yli "sen yhden" kuprun takia.
Anonyymi: rikollispankkimafia 22.3.2016 7:39

Anonyymi
Tästä saa syyttää uusliberaalia talouspolitiikkaa joka jotenkin kummallisesti runnottiin läpi maailmanlaajuisesti 80-luvulla Reaganin ja Thatcherin johdolla.

Ilman minkäänlaisia kaupparajoja ja protektionismia työpaikat
ja investoinnit menevät sinne missä ei tarvi maksaa kunnollisia palkkoja eikä välittää ympäristö tai turvallisuussäädöksistä.

Sivuvaikutuksina rikkaiden ja megakorporaatioiden verotuksesta tuli mahdotonta.

Heidän cheerleaderit vieläkin mediassa laulavat vapaakaupan nimeen ja vievät viimeisetkin vallan rippeet kansalaisilta hämäriin kabinetteihin TTIP:llä.

Neokonnataloudessa rikkaiden tehdessä ennätysosinkoja tavallisen kansalaisen tehtäväksi jää hioutua minimipalkkaiseksi huippuosaajaksi

tai vajota halveksituksi työttömäksi, jonka harteille kaikki yhteiskunnan synnit neokonnien propagandassa kohdistetaan.
Olemme palanneet jo 1700-l. pysähtyneeseen säätykiertoon ja orjuuteen, vain uuskielinen aivopesu estää matrixin-uhreja heräämästä.
Anonyymi: orwellianismi 22.3.2016 7:50

Anonyymi
EU rakoilee tavallista vakavampaan aikaan
Luonto hoitaa tehtävänsä, sillä EU:lla ei ole tulevaisuutta. EU on rakennettu niin heikolle perustalle, että se hajoaa omaan mahdottomuuteensa. EU on Saksan ja Ranskan yritys ottaa valtansa alle muut Euroopan maat ja samalla yritetään vielä laajentua itään. On kuitenkin unohdettu että Euroopassa on monta kieli- ja kulttuurialuetta jopa maiden sisällä. Kriisien käyttäminen EU:n liittovaltiokehityksen kiihdyttimenä vain lisää konflikteja ja nopeuttaa EU:n hajoamista.
Anonyymi: EU_hajoaa 22.3.2016 7:58

Anonyymi
Tämä kuuluu sarjaan! En ymmärrä yhtään mitään.

Taustoja olisi voinut edes vähän meille tuulipuvuille raottaa mutta ei, kinua niitä taustoja olet pölhöpopulisti ole hiljaa olet pölhöpopulisti. Siinä kolumnin anti lyhyesti.
Anonyymi: todella_säälittävää 22.3.2016 7:59

Anonyymi
Maailma ja Eurooppa sen mukana on sairastatunut tautiin, jonka nimi on KAIKKI JARJEN KAYTTO KIELLETTY ja sen seurauksena esimerkiksi Suomessa on mopo karannut paattajien kasista jo kauan sitten! Sama koskee suurinta osaan maailman valtioista.

EUROOPAN UNIONI eli paremminkin liittovaltio on Euroopan eliitin ikuinen unelma satojen vuosien takaa, joka jo ajatuksena, saatikka sitten kaytannon toteutuksena, on aivan paaton ja posketon? Tama olisi ollut helposti todennettavissa mm. taloushistoriasta, silla:

YKSIKAAN KEINOTEKOINEN VALTIO- TAI RAHALIITTO (Monetary Union) EI OLE PYSYNYT PYSTYSSA KOKO TUNNETUN TALOUSHISTORIAN AIKANA, JOKA ULOTTUU NOIN 500 VUODEN TAAKSE!

JA EURO SE EI SATA VARMASTI, KOSKA NYT JO VIISAAMMATKIN MYONTAA, ETTA EUROZONE OLI VALUVIKAINEN JO ALUSTA LAHTIEN? Ja syoksykierre sen syvenee kaikesta rahanpumppaamisesta markkinoille ym. huolimatta. Joukossa tyhmyys tiivistyy!

Ystavallisin terveisin

Sakari T.
vanhempi anaallyytikko

PS. Arvoisa lukija! Kysy itseltasi yksi kysymys:

MITAS SITTEN JA MIKA ON VARASUUNNITELMA, KUN SOSIAALITOIMESSA EI OLEKKAAN ENAAN MITAAN JAETTAVAA?
Anonyymi: KelaGoldCard 22.3.2016 8:04

Anonyymi

Selvitys: Valtaosa turvapaikanhakijoista tarvitsee harjoitusta lukemiseen

Jopa korkeakouluopintoja suorittaneista noin puolet kaipaisi vielä luku- ja kirjoitustaidon parantelua
Moni valtiojohtaja tarvitsisi myös opetusta lukemiseen ennenkuin allekirjoittaa EU-sopimuksia...
Anonyymi: Suomen_loppumetrit 22.3.2016 8:38

Anonyymi
Antakaa anteeksi, jos loukkaan jonkun henkilokohtaista vakaumusta tai mielipiteita, mutta minua hairitsee suunnattomasti tassa Eurooppaan ja EU:n alueelle tulevassa pakolaisaalto-keskustelussa mm.nama 4 asiaa:

1) 2/3 osaa heista ei etsi lainkaan turvallisempaa elamaa, vaan helpompaa elamaa muualla kuin kotimaassaan

2) suurin osa heista ei tule hyodyttamaan vastaanottavaa yhteiskuntaa millaan tavoin seuraavaan 20-30 vuoteen. Mahdollisesti ja aikaisintaan vasta seuraava sukupolvi ja joka muuta vaittaa, puhuu taytta soopaa

3) Islamilla on aivan sama ja oma agendansa kuin kristittyjen lahetyskasky, eli etta jokaisen kunnon muslimin tulee levittaa islam kaikkialle maailmaan

4) suurin osa heista EI TULE KOSKAAN HYVAKSYMAAN VASTAANOTTAVAN YHTEISKUNNAN TAPOJA, TOTTUMUKSIA, TYOMORAALIA, HARRASTUKSIA, KULTTURIA JNE. JA ELAVAT SIITA SYYSTA OMISSA LAHIOISSAAN JA SLUMMEISSAAN. KAYKAA KATSOMASSA VAIKKA TANSKASSA TAI BELGIASSA!

Ai mistako tiedan? No siita, etta olen asunut useita vuosia yhdessa Lahi-Idassa seka arabien etta juutalaisten kanssa, mutta tastakin huolimatta suomaalaiset "besser wisserit" tietavat asiat paremmin kuin mina, vaikka eivat olekkaan kayneet koskaan pitemmalla kuin kaljakarryjen kanssa Tallinnassa tai hevosella Teiskosta Tampereella!
Anonyymi: WakeUpEurope 22.3.2016 8:41

Anonyymi
Antakaa anteeksi, jos loukkaan jonkun henkilokohtaista vakaumusta tai mielipiteita, mutta minua hairitsee suunnattomasti tassa Eurooppaan ja EU:n alueelle tulevassa pakolaisaalto-keskustelussa mm.nama 4 asiaa:

1) 2/3 osaa heista ei etsi lainkaan turvallisempaa elamaa, vaan helpompaa elamaa muualla kuin kotimaassaan

2) suurin osa heista ei tule hyodyttamaan vastaanottavaa yhteiskuntaa millaan tavoin seuraavaan 20-30 vuoteen. Mahdollisesti ja aikaisintaan vasta seuraava sukupolvi ja joka muuta vaittaa, puhuu taytta soopaa

3) Islamilla on aivan sama ja oma agendansa kuin kristittyjen lahetyskasky, eli etta jokaisen kunnon muslimin tulee levittaa islam kaikkialle maailmaan

4) suurin osa heista EI TULE KOSKAAN HYVAKSYMAAN VASTAANOTTAVAN YHTEISKUNNAN TAPOJA, TOTTUMUKSIA, TYOMORAALIA, HARRASTUKSIA, KULTTURIA JNE. JA ELAVAT SIITA SYYSTA OMISSA LAHIOISSAAN JA SLUMMEISSAAN. KAYKAA KATSOMASSA VAIKKA TANSKASSA TAI BELGIASSA!

Ai mistako tiedan? No siita, etta olen asunut useita vuosia yhdessa Lahi-Idassa seka arabien etta juutalaisten kanssa, mutta tastakin huolimatta suomaalaiset "besser wisserit" tietavat asiat paremmin kuin mina, vaikka eivat olekkaan kayneet koskaan pitemmalla kuin kaljakarryjen kanssa Tallinnassa tai hevosella Teiskosta Tampereella!


Juuri noin, poliotiikka = uskonto = fundamentalismia = vääristyny maailmankuva valheeseen. Mistäkö minä tiedän, teen kauppaa näiden lähi idän ihmisten kanssa edelleen.
Anonyymi: tosi_juttu 22.3.2016 8:57

Anonyymi
Koko EU tulee hajoamaan sehän on päivän selvää. Koko Eu oli ihmiskunnan historian pahin virhe. Mitä hyvää se on tuonut? Hinnat nousseet pilviin vaikka sen piti niitä alentaa. Köyhyys lisääntynyt vaikka luvattiin ihania aikoja. Kaikki oli suurta valetta. Mellakat alkavat olla pian meilläkin tavallisia. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on EU:n aikana kasvanut huimaksi. Samoin palkkaerot. Oli älytöntä liittyä Euroopan unioniin. Nyt näemme esim. Ruotsista, se ei liittynyt euroon. Siellä ei taperrella mudassa kuten täällä meillä. Meillä menee nyt huonommin kuin Kreikalla.
Anonyymi: erkkiper 22.3.2016 9:03
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

30.9. Venäjä heltyi tiukasta osinkovaatimuksesta
30.9. Taksi- ja bussikyydit samalla maksulla – keksintö leviää Suomen kaupunkeihin
30.9. Biotie poistui tänään Helsingin pörssistä
30.9. Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
30.9. Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
30.9. Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
30.9. S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
30.9. Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
30.9. CGI vähentää 215 työntekijää
30.9. Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
30.9. Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
30.9. Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
30.9. Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
30.9. Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
30.9. Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
30.9. Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
30.9. Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
30.9. Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
30.9. Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
30.9. Päätös tuli: Componentan yrityssaneeraus käynnistyy
30.9. Lindholm MT:ssä: Varusteleka otti mallia Ikeasta
30.9. Digitoday IPhonen salaava viestisovellus: Totuus on hieman toinen
30.9. Sekä vienti että tuonti laskivat selvästi heinäkuussa
30.9. Vakuutusyhtiö pidättelee remonttireiskoja: pieni unohdus voi maksaa tonneja
30.9. Weidmann: Saksa ei kaipaa lisää budjettielvytystä
30.9. Yritysten rekisteröinnit Panamaan romahtaneet tietovuodon jälkeen
30.9. Ilta-Sanomat Lehti: Näin Trumpin firma kiersi Kuuban kauppasaartoa
30.9. Kolumni Joka neljäs olut samasta hanasta
30.9. Digitoday Ei hyvältä näytä: Pohjoismaisten firmojen verkot avoinna hyökkääjille
30.9. Digitoday "Huikea mahdollisuus kasvuun" - F-Secure lupaa kyberturvaa ja yritysostoja
Asiakastieto

Yhteistyössä