Kirjaudu ▼
 

Ikäsyrjintä elää syvällä asenteissa

Petteri Kokkonen
Ikäsyrjintä elää syvällä asenteissa
Kolumni “Kyllä sitä saa olla onnellinen, kun työnantaja tarjoaa minulle vielä tämän ikäisenäkin mielenkiintoisia, uusia tehtäviä", sanoo kollega, joka ymmärtää itsekin olevansa ikäloppu.
18.3.2016 09:16
Anna Mård, Lontoo
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

“Ei yli nelikymppisenä enää virkaa saa, koska aineeni opettajista ei ole pulaa", sanoo opettaja, joka on karttanut kokemustaan kohta 20 vuotta, mutta pääkaupunkiseudulle muuton jälkeen vain sijaisena.

“On ilmeistä, että pomoni jakaa tehtäviäni nuoremmille, jotta näyttäisin meistä kaikkein turhimmalta seuraavalla yt-kierroksella", tuskailee ystävä suuryrityksen asiantuntijatehtävissä.

“Ei tässä iässä saa enää kuin keikkatöitä ja niitäkin nihkeänlaisesti", kertoo it-alan projektipäällikkö.

Kaikki esimerkit ovat suomalaisesta tuttavapiiristäni. Kaikki koskevat korkeakoulututkinnon suorittaneita naisia, joita tuttavapiirissäni on selvästi enemmän kuin miehiä. Jokainen puhuja on yli viisikymppisenäkin terve, jokaisella on eläkeikään yli kymmenen vuotta ja jokainen voi olettaa elävänsä vielä useita kymmeniä vuosia.

Puheet osoittavat, että monet suomalaiset kokevat ikäsyrjinnän ongelmaksi. Uusista töistään nauttiva kollegakin olettaa saaneensa ansaitsemattoman hyvää kohtelua: pitää olla syvästi kiitollinen, kun ammattitaitoisen, kokeneen ja ahkeran ihmisen annetaan vielä tehdä töitä, vaikka ikämittari näyttää selvästi yli viittäkymmentä.

Hänen työnantajalleen voisi melkeinpä lähettää kimpun punaisia ruusuja!

Mieluummin nuorekas kuin kokenut

Eräs suuri suomalainen kaupunki etsii sosiaalityöntekijöitä lastensuojeluun. Hyvänä työnantajana se tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden saada palkallista graduvapaata ja lopuksi vielä toivottaa uudet työntekijät tervetulleeksi “nuorekkaaseen joukkoomme".

Koko ilmoituksesta huokuu sanoma, että lastensuojelussa on paikka auki sirpsakalle tytölle tai reippaalle pojalle. Työyhteisö korostaa nuorekkuuttaan mieluummin kuin osaamistaan tai kokemustaan. Hehän toimivat “kehittämismyönteisessä ilmapiirissä" ja “ketterästi testaten" – eihän tällaiseen ympäristöön todellakaan haluta sosiaalialan kokeneiden kehäkettujen hakemuksia.

Auts! Tässä on kyse lastensuojelusta. Jos minulla olisi sosiaalityöntekijöiden apua tarvitsevia lastenlapsia, niin mieluiten näkisin heidän asioitaan hoitamassa kokeneen ihmisen, joka on nähnyt alkoholismia, huumeita, perheväkivaltaa ja heitteillejättöjä ja osoittanut osaavansa toimia inhimillisesti hankalissakin tilanteissa. Miten ikää voi olla lastensuojelussa liikaa?

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Ehkä siksi, että Suomessa työelämässä ikää kertyy jokaiselle liian nopeasti. “Etsimme 20–40 -vuotiaita kertomaan suomalaisten uramahdollisuuksista Britanniassa", kuuluttaa tutkijanalku täällä asuvien suomalaisten Facebook-ryhmässä.

Suomessa ura on ohi, kun työvuosista vasta puolet on ohi. Sen jälkeen ollaan syvästi kiitollisia, jos saadaan vielä roikkua paikallaan.

Paljon työtä edessä

Täällä Britanniassakin tuo suomalainen ajattelu särähtää pahasti korvaan, vaikka tämä ei mikään tasa-arvon mallimaa olekaan. Eivät viisikymppiset täällä roiku kiitollisena kiinni siinä ainoassa paikassa, joka heillä jo on. Tuttavapiirini paljon suomalaistuttujani huonommin koulutetut ikänaiset vaihtavat työpaikkaa tämän tästä – ja jopa sellaisiin tehtäviin, joissa he eivät ole aikaisemmin olleet.

Suomalaiset naiset ovat kuitenkin paljon brittejä tasa-arvoisempia. Suomalaisten äitien asema on täkäläisiin verrattuna huippuhyvä. Ikäsyrjinnässä Suomella on kuitenkin vielä paljon tehtävää.

Viime vuonna väitellyt Niina Viitasalo toteaa tutkimuksessaan, että ikäsyrjintää kokevat etenkin yli viisikymppiset naiset, vaikka miehiäkin tutkimuksessa oli. Työpaikoilla ikäsyrjintää kokevat naiset ovat tyypillisimmin ylempiä toimihenkilöitä ja useimmiten valtion palveluksessa. Viitasalon mukaan Suomessa esiintyy enemmän ikäsyrjintää kuin muissa Pohjoismaissa.

Eivätkä Suomen päättäjät näytä siihen heränneen. Julkinen sektorihan on kaikkein helpoimmin poliitikkojen ohjailtavissa, mutta nyt se on pikemminkin ikäsyrjintää ylläpitävä kuin sitä poistava voima.

Nuorekas lastensuojelu ei taida olla mikään poikkeus!

18.3.2016 09:16
Anna Mård, Lontoo
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (63)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Pankin olettamus että 40 vuotiaalla ei ole velkaa (tämä 1960 - 1980 väliseltä ajalta pankin nyky olettamus) ja liian kalliita pitää työelämässä ja nuorille ei tarvi maksaa mitään ne ei osaa pitää puoliaan kun sheepleitä ovat. Tätä tarinaa saa lukea ympäriinsä joka päivä.
Anonyymi: tosi_juttu 18.3.2016 9:23

Anonyymi
Joskus 30 vuotta sitten puhuttiin ihan yleisesti että samassa työtehtävässä kannattaa olla vain sellaisen 4 vuotta, ehkä hieman vaativimmissa 7. Kyllä se raaka perstuntuma ja siperian opetus on että jos kohtalaisen työn saa sitä ei kovin hevillä kannata vaihtaa. Pitää vaan istua perse tiukasti kiinni. Ja jalostaa ajatusta: toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.
Anonyymi: kokemuksella 18.3.2016 9:25

Anonyymi
Aivan ja nyt juuri on nämä leikkaukset ja säästöt alkamassa, joita ei edes tarvittaisi, kohta et saa enään töitä edes 35 vuotiaana.

Säästöjä ja leikkauksia ei tarvittaisi, jos
- Valtion- ja pörssiyhtiöiden veroparatiisi miljardit verotuksen piiriin
- AY liikkeiden tax free miljardit verotuksen piiriin

AY liikkeen kielteinen kanta verotuksen piiriin asettamisesta, osoittaa että AY liike ei välitä jäsenistään yhtään, vaan valitsee ennemmin että jäsenten tuloja leikataan ja etuuksia. Sama koskee valtion- ja pörssiyhtiöitä, ei välitä Suomesta ja veronmaksajista pa*...n vertaa.

Miksi tästä ei valtamediassa tai poliitikkojen keskuudessa ei edes keskustella? Olisi helpoin ja nopein ratkaisu, eikä tarvittaisi kilpailukykysopimuksia, jos KAIKKI maksaisivat veronsa!
Anonyymi: SensuurienSuomi 18.3.2016 9:33

Anonyymi
Mitä sillä on väliä. Nyt pitäis valittaa, että naisen euro ei ole miehen euro tai, että hallituksiin pitää saada lisää naisia vaikka väkisin.
Anonyymi: RockRock 18.3.2016 9:34

Anonyymi
sanoo opettaja, joka on karttanut kokemustaan kohta 20 vuotta,
Karttanut, siis vältellyt vaiko kartuttanut eli kerännyt ?
Anonyymi: voittaja_vie_kaiken 18.3.2016 9:35

Anonyymi
Koko ikä pelkkiä määräaikaisuuksia. Todellakaan tässä maassa ei osaamsta arvosteta. Päättämässä ovat ammattitaidottomat keikarikäteiset ja st upidot.

Onko mikään ihme, että maa on katastrofaalisessa tilanteessa eikä muutosta näy?
Anonyymi: ammattitaitoikäloppu 18.3.2016 9:38

Anonyymi
Suomalaiset naiset ovat kuitenkin paljon brittejä tasa-arvoisempia. Suomalaisten äitien asema on täkäläisiin verrattuna huippuhyvä. Ikäsyrjinnässä Suomella on kuitenkin vielä paljon tehtävää.

Viime vuonna väitellyt Niina Viitasalo toteaa tutkimuksessaan, että ikäsyrjintää kokevat etenkin yli viisikymppiset naiset,
Kuitenkin irakilaisotilaat tulivat tänne juuri sen takia, että täällä miehiä kunnioitetaan ts. naisia taas todellakaan ei... moni viiskymppinen on todella hyvässä kunnossa nykyisin eikä poissa töistä tunnollisena ja lapset jo aikuisina. Naisten sairastaminen näkyy pääasiassa fyysisissä töissä vain.
Anonyymi: työvoimapulapaikkaus 18.3.2016 9:38

Anonyymi
Koko ikä pelkkiä määräaikaisuuksia. Todellakaan tässä maassa ei osaamista arvosteta. Päättämässä ovat ammattitaidottomat keikarikäteiset ja st upidot.

Onko mikään ihme, että maa on katastrofaalisessa tilanteessa eikä muutosta näy?
Narsistit arvostavat vain itseään eli leuhkintataitoja, kiilaamista ja suunpieksäntää, ulkonäköä - ja muut kyykkyyn.
Kymmeniätuhansia huippukoulutettuja kortistossa nöyryytettävänä karenssiuhkailulla ilmaiseen työkokeiluun, sairasta ja tulee vielä kostautumaan, vaan asian masinoineet luikkineet jo karkuun.
Anonyymi: huutonaurua 18.3.2016 9:41

Anonyymi
On todella ristiriitaista seurata hallituksen toimia jolla nostetaan elääkkeellepääsyn ikäräjaa ja toisaalta reaalimaailman käytäntöjä. Ne eivät todellakaan ole samasta maailmasta. Hallitus noudattaa toivotaan, toivotaan politiikkaa jossa ihmisiä roikotetaan työttöminä ilman toivoa työllistymisestä. Työnantajilla on satoja hakemuksia per paikka ja ikärasismi puree. Lopputulos on selvä.
Anonyymi: rommaustapukkaa 18.3.2016 9:44

Anonyymi
Aivan ja nyt juuri on nämä leikkaukset ja säästöt alkamassa, joita ei edes tarvittaisi, kohta et saa enään töitä edes 35 vuotiaana.

Säästöjä ja leikkauksia ei tarvittaisi, jos
- Valtion- ja pörssiyhtiöiden veroparatiisi miljardit verotuksen piiriin
- AY liikkeiden tax free miljardit verotuksen piiriin
Miljardi euroa on mennyt jo täysin hukkaan siihen, että Sipilä tarjosi taloaan matumiehille ja sai aikaan vyöryn Ruotsin kautta

eli olisi riittänyt säästöjen välttämiseen jo se, että olisi pitänyt suunsa sen yhden lauseen verran kiinni ja rajalla olisi käännytetty Dublin-sopimuksen mukaan ne Ruotsista tulleet 28 000 miestä !

Tämä on hölmömpää kuin hölmöläistarinoissa !
Anonyymi: tyhmääkuritetetaan 18.3.2016 9:45
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

08:59 HU: Autokaupassa "aivan uusi ilmiö" – kylkiäisiä ja nollakorkoja
08:28 Japanin teollisuustuotanto polki paikoillaan heinäkuussa
07:00 Uutiskommentti Onko kohuttu TTIP-sopimus kuopattu?
06:00 Analyysi Nobelisti listasi 7 välttämätöntä korjausta euron pelastamiseksi
30.8. Menitkö sairaana töihin? Ei olisi kannattanut
30.8. Uusi apu keliaakikoille: Laite tunnistaa gluteenin ruuasta
30.8. Digitoday Onko nyt tosi kyseessä? SETI tutkii outoa signaalia avaruudessa
30.8. Britannian hallitus: Apple tervetullut maahan
30.8. Kolme isoa teollisuusliittoa arvostelee lisäleikkauksia koulutukseen
30.8. Jorma Ollila: "Suomen toipuminen Euroopan hitaimpien joukossa"
30.8. AVI kielsi kiinteistönvälitysyrityksen toiminnan – LKV-tutkinnot puuttuivat
30.8. Keskituloisille perheille voi tulla iso lasku – hallitus päättää päivähoitomaksuista
30.8. Digitoday Applen Cook: Miljardien veromätky näkyy investoinneissa ja työpaikoissa
30.8. Öljyä löytyy nyt niukasti – tulossa hintapiikki?
30.8. Digitoday Ei niin nopeasti: EU huolestui Whatsappin muutoksesta
30.8. "Kreikan hallitus ei ole sitoutunut kunnolla tukipaketin ehtoihin"
30.8. Verotus muuttuu: Tästä syystä palautukset kilahtavat tilille normaalia aiemmin
30.8. Helsingin pörssissä on nyt melko hiljaista
30.8. Tanska leikkaa kasvuennustettaan Brexitin vuoksi
30.8. VR:n tulos parani – vihjaus uusista hinnanalennuksista
30.8. 5 vinkkiä – näin työntekijän palkitseminen onnistuu
30.8. EU määräsi Applen maksamaan Irlannille jopa 13 miljardin euron mätkyt
30.8. Talousluottamus heilahti odotettua enemmän euroalueella
30.8. Ranskalaisministeri vaatii TTIP-neuvotteluiden keskeyttämistä
30.8. Digitoday IPhonen julkaisupäivä varmistui – tarvikevalmistaja otti ronskisti ennakkoa
30.8. Digitoday Facebook antoi potkut koko tiimille: Tuloksena katastrofi
30.8. Rakentamisen suhdannekäänteen rajuus yllätti alan etujärjestönkin
30.8. Tuhansille maksuhäiriömerkintä maksamattomien matkalippujen vuoksi
30.8. Raisiossa aloittaa torstaina kimppataksi, joka maksaa 5 euroa
30.8. Digitoday EU epäilee Applea ja Irlantia verokikkailusta: Yli miljardin mätkyt uhkaavat
Asiakastieto

Yhteistyössä