Kirjaudu ▼
 

Totuus löytyy kampaajalta

Petteri Kokkonen
Totuus löytyy kampaajalta
Kolumni Britit eivät luota poliitikkoihin, journalisteihin tai kiinteistövälittäjiin, mutta parturissa ja kampaajalla kuulee totuuden.
26.2.2016 07:02
Anna Mård, Lontoo
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Juttelin äskettäin täällä asuvien suomalaisten kanssa Brexit-huolista, kun yksi heistä sanoi: “Täällä on kamalan vaikeaa erottaa oikeaa totuutta, kun erilaisia uutisia on niin valtavasti. Suomessa on helppoa, kun sanomalehdestä yleensä saa hyvän kuvan asioista."

Parinkymmenen Britannian vuoden jälkeen olen täsmälleen samaa mieltä. Toki noiden vuosien aikana oppii tietämään, mikä lehti vääntää totuutta mihinkin suuntaan, mutta neutraalisti sitä ei käsittele yksikään niistä. Myös täkäläiset poliitikot venyttelevät faktoja niin tarkoitushakuisesti, että suomalaista hirvittää.

Suomalaiset tykkäävät faktoista eikä meille ihan mitä tahansa voi syöttää. Me toimittajat yritämme esittää uutiset mahdollisimman puolueettomasti ja erotamme mielipiteemme erilaisiin kommentteihin ja kolumneihin.

Esiintymiskyky on suomalaispoliitikolle plussaa, mutta tankeroitakin siedetään. Britit puolestaan eivät anna anteeksi huumorintajutonta tai epäsujuvaa esiintymistä, mutta faktavirheillä ei niin ole väliä.

Imago on täällä kaiken a ja o: pääministeri David Cameron viihtyy paitahihasillaan opiskelijoiden keskellä, valtiovarainministeri George Osborne tukee teollisuutta muovikypärä päässä, itsenäisyydenpuolue Ukipin johtaja Nigel Farage siemailee tuopillistaan perinteisessä englantilaispubissa.

Lääkäri on luotetuin

Kun mielipidemittauslaitos IPSOS Mori äskettäin kysyi briteiltä, mihin ammattikuntiin tai ihmisiin he luottavat, kärkeen nousivat lääkärit (89 prosenttia vastaajista), opettajat (86 prosenttia), tuomarit (80 prosenttia) ja tutkijat (79 prosenttia).

Jos näiden ammattikuntien edustajia ei satu olemaan ihan lähipiirissä, heidän kanssaan tuskin tulee turistua politiikkaa. He eivät pidä rupatteluvastaanottoja kaikelle kansalle.

Tämän kärkijoukon jälkeen luotettavimmiksi totuudenkertojiksi nousivat kampaajat ja parturit (69 prosenttia), jotka peittosivat juuri ja juuri tavalliset kadunmiehet ja -naiset (68 prosenttia). Tämä joukko jakaa keskenään luotettavaa tietoa asiasta kuin asiasta, kenties joskus politiikastakin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Yli puolet vastaajista luottaa myös poliiseihin, pappeihin, television uutistenlukijoihin, hallintovirkailijoihin, mielipidemittaajiin ja juristeihin. Muut ammattikunnat saavat kanssaeläjiltään epäluottamuslauseen.

Epäluotettavat EU-kampanjoijat

Britannia on nyt EU-kiihkon pyörteissä. Kyselemme varovaisesti toisiltamme, oletko “innie" vai “outie", uskotko Bremainiin vai Brexitiin. Inniet yrittävät vakuutella outieille, että faktat puhuvat EU-jäsenyyden puolesta, mutta outiet tuntevat syvästi, että EU on sotkenut heidän elämäänsä.

Julkisia EU-kampanjoita vetävät valtakunnan epäluotetuimmat ammattikunnat: poliitikkojen totuuksiin uskoo vain 21 prosenttia kansalaisista eikä journalisteilla (25 prosenttia) mene paljonkaan paremmin. Onneksi kiinteistönvälittäjät eivät osallistu kampanjointiin, sillä silloin siinä olisi mukana inhokkilistan koko kärkikolmikko.

Poliitikot ja toimittajat rummuttavat täysillä sopiviksi muotoiltuja faktojaan. Bremain-kampanja lietsoo pelkoja ja Brexit-kampanja nostattaa isänmaallisia tunteita. Ne, jotka eivät ole kantaansa päättäneet, ovat varmasti samassa tilanteessa kuin haastattelemani suomalainenkin: ei tässä näennäisfaktameressä voi tietää, mihin luottaisi.

Tämä kansanäänestys saattaa ratketa kadunmiehen tietotoimistoissa, partureissa ja kampaamoissa. Taidankin nyt mennä varaamaan ajan tukanleikkuuseen haistellakseni kotikuntani poliittisia tuulia.

26.2.2016 07:02
Anna Mård, Lontoo
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (24)

Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Luin juuri, että jenkit uskoo Obaman muuttanne ilmasto ja saaneen Sandy-myskyn aikaiseksi vaalien alla toimillaan. Onko siellä vastaavanlaista ilmiötä nähtävissä.

Tässä muuten syy, kun ennen vastustin vapaita aselakeja jenkeihin.
Nyt toivon, että ne aseet olisi kaikkien saatavilla siellä vauvasta vaariin.Tällä me todennäköiseti vältäisimme kaikkein pahimman,kun he ampuisi itsensä sukupuuttoon.
Anonyymi: yhdenlajinsukupuutto 26.2.2016 7:33

Rekisteröitynyt käyttäjä
Juttelin äskettäin täällä asuvien suomalaisten kanssa Brexit-huolista, kun yksi heistä sanoi: “Täällä on kamalan vaikeaa erottaa oikeaa totuutta, kun erilaisia uutisia on niin valtavasti. Suomessa on helppoa, kun sanomalehdestä yleensä saa hyvän kuvan asioista."


Kyseisen henkilön näkemys suomalaisesta lehdistöstä taitaa perustua tuonne viime vuosituhannen puolelle?

Meinaan vaan, että viime aikoinahan suomalaisen lehdistön taso on laskenut suorastaan romahdusmaisesti. Minkäänlaisista läntisistä journalismikriteereistä ei enää edes yritetäkään pitää kiinni, ja varsinkin nuoremmille toimittajille sellainen asia kuin lähdekritiikki on täysin tuntematon käsite.
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 26.2.2016 7:36

Anonyymi
Ihminen uskoo mitä se haluaa uskoa myös median jutuissa.
Vain se suomalainen taas kerran kertoo sen totuuden(oliko yllätys?).
Anonyymi: Media_valheet 26.2.2016 7:45

Anonyymi
Ilman vapautta ei totuutta, orjan vapautta ei ole eikä totuutta orjille kerrota. Kumpa ihmiset tietäisivät miten heitä kohdellaan alkaisi välitön sota.
Anonyymi: otsalohkoon 26.2.2016 8:05

Anonyymi
Ja mikä se lopullinen... oikea "fakta" sitten on?

Raha, valta ja poliittiset intohimot voitelevat koneistoa joka puolella.
Anonyymi: SuohonMenee 26.2.2016 8:06

Rekisteröitynyt käyttäjä
Tässä muutamia esimerkkejä suomalaisen lehdistön tasosta viime ajoilta:

- Vuonna 2005 suomalainen lehdistö hehkutti talouspolitiikkaa, joka perustuu suuriin veronalennuksiin. Innolla toisteltiin Veronmaksajain Keskusliiton laskelmia, joiden mukaan veronalennukset maksaisivat itse itsensä, ja näin koko yhteiskunta hyötyisi. Kun sitten kävi ilmi, että kyseiset laskelmat olivatkin silkkaa huuhaata, media vaikeni täysin. Yksikään lehti ei oikaissut virhettä, vaan oltiin niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

- Vuosina 2009-2010 suomalainen lehdistö kilvan ylisti ministeri Jyrki Kataista, joka "viisaasti" oli onnistunut pelastamaan Suomen talouden ottamalla reippaasti lisää velkaa. Noh, sittemmin tajuttiin, ettei tuo niin fiksua ollutkaan...

- Alkukesällä 2010 Suomen lehdistö selitti, että Suomen kannattaa ehdottomasti osallistua Kreikan (ensimmäisen) tukipaketin maksamiseen, koska näin saadaan Euroopan talouskriisi hoidettua...

- Vielä 2010-luvulla suomalaisen lehdistön terveyssivuilla paasataan "kovien rasvojen" terveyshaitoista. Näin siitä huolimatta, ettei ole olemassa ainuttakaan tieteellistä tutkimusta, joka todistaisi moisen opin pitävän paikkaansa.

- Nyt käytävän Syyrian sisällissodan yhteydessä tapahtuva islamilaisen terroristijärjestön tukikohtien pommittaminen uutisoidaan aina negatiivisesti, kun kyse on venäläisten tekemistä pommituksista. Mutta silloin kun pommitusten suorittajana on USA tai Ranska, asia uutisoidaan aina neutraalisti tai suorastaan positiivisesti.
Rekisteröitynyt käyttäjä: AsioitaSeurannut 26.2.2016 8:10

Anonyymi
Suomalaiset ei luota poliitikkoihin, journalisteihin tai kiinteistövälittäjiin, mutta parturissa ja / tai kampaajalla kuulee totuuden.

Näin on marjat myös Suomessa !!
Anonyymi: sippilä 26.2.2016 8:37

Anonyymi
poliitikkojen totuuksiin uskoo vain 21 prosenttia kansalaisista eikä journalisteilla (25 prosenttia) mene paljonkaan paremmin. Onneksi kiinteistönvälittäjät eivät osallistu kampanjointiin, sillä silloin siinä olisi mukana inhokkilistan koko kärkikolmikko.
Ja kaiken yläpuolella päättämässä ovat itse asianosaiset eli banksterit, jolloin he toki ajavat vain omaa asiaansa muiden maksaessa karmivat töppäykset, uhkapleit, korruption,

ja lahjoittaessa megabonukset vallattoman raivon riipiessä.

Pankki on viimeinen taho, jolta kannattaa kysellä ja antaa päättää.
Anonyymi: moniongelmaisuus 26.2.2016 8:42

Anonyymi
Kyllä Suomessakin media osaa kaunistella. Joitain vuosia sitten Nokian puhelin sai useimmiten lähes täydet pisteet Suomen medialta ja ulkomailla arvosana oli keskinkertainen.... nyt huhut liikkuu Nokian renkaiden vääristelyistä.
Anonyymi: rtyrtyrtyr 26.2.2016 8:42

Anonyymi
Ja mikä se lopullinen... oikea "fakta" sitten on?

Raha, valta ja poliittiset intohimot voitelevat koneistoa joka puolella.[/quotePehmeät pullataikinaukot eli Apunen ja Vartiainen mussuttaa EK-torvien kanssa palkanalennusta ja työntarjonnan lisäystä, vaikka niiden vaikutuksesta ei ole mitään toimivaa empiiristä näyttöä vaan kyse vain omasta edusta ja intäämästä, jonka turvin halutaan siirtää rahat veronkierrolla omille tileille ja kaataa valtio velkaan, jotta yristykset voisivat huoletta toimia monopolimafiana.

TE-toimisto on bulvaanina ase työttömien kyykytykseen ja muutamassa vuodessa karenssien lätkintä on nelinkertaistunut !


Työpaikkojen puuttuessa ja narsistisen johdon asettama ylikorkeiden osaamisvaatimusten hylkiessä tarjokkaat, ei tällä saada kuin sisällissota.

Kaitalismi ajautuu sisäsyntyisesti aina kaaokseen, koska se ajaa päämääränään pienen eliitin maksimietuja kaikkien muiden kustantamana.
Anonyymi: historian_opetukset 26.2.2016 8:48
Sivut: 1 2 3
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

06:03 Digitoday Jouduitko hakkeroiduksi? Älä tee tätä yleistä virhettä
06:02 Analyysi Maailman vaarallisin pankki – tätä ei voi päästää nurin
27.9. Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
27.9. Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
27.9. Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
27.9. Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
27.9. Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
27.9. Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
27.9. Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
27.9. Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
27.9. Karu arvio: Maailmankauppa hyytyy finanssikriisin tasolle
27.9. Helsingin pörssi kääntyi laskuun – Caverion jatkaa nousussa
27.9. USA pohtii, kuinka ison miljardisakon Volkswagen saa
27.9. Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
27.9. Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
27.9. Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
27.9. Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
27.9. Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
27.9. Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
27.9. Pörssissä selvä tuomio johtajavaihdokseen: Nokian Renkaat laskee, Caverion kiitää
27.9. Venevahinkoja sattuu syksylläkin – vakuutusyhtiö varoittaa aalloista ja putoavista lehdistä
27.9. Nyt tuli varoitus: Öljy romahtaa alle 20 dollarin, jos sopimusta ei synny
27.9. Teollisuuden luottamus koheni vihdoin – "Myönteisiä uutisia odotettu pitkään"
27.9. Kullan hinta osoittaa: Clinton jyräsi Trumpin
27.9. Digitoday Nyt se paljastui: Tässä Googlen 6 uutta vimpainta
27.9. Caverion nappasi toimitusjohtajan Nokian Renkailta
27.9. Kuluttajien luottamus heikkeni vähän
27.9. Arvio: Maersk saattaa ostaa Hanjinin
27.9. Digitoday Pelifirma mokasi rajusti: Turvapäivitys muuttui takaoveksi
27.9. LM: Taksi voi pian olla mönkijä tai kuorma-auto
Asiakastieto

Yhteistyössä