Kirjaudu ▼
 

Brittien ero tehostaisi EU:ta

Brittien ero tehostaisi EU:ta
Kolumni Jos britit ja muutama muu maa päättäisivät jättää EU:n, voisi unionista tulla toimivan kokoinen liitto.
17.2.2016 10:17
Risto Pennanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ison-Britannian mahdollinen ero EU:sta aiheuttaisi eittämättä pyörremyrskyn, jolla voisi olla paljon negatiivisia seurauksia. Toisaalta myrsky voisi myös uudistaa unionia niin, että EU:sta tulisi jälleen toimiva liitto.

EU:n yksi keskeinen ongelma on liian suuri koko, sillä 28 maan möhkäle on kyvytön sopimaan asioista. Silloinkin kun EU onnistuu sopimaan jostain, päätökset tapahtuvat liian hitaasti ja kaiken lisäksi kompromisseina, joihin harvat ovat tyytyväisiä. Siksi päätöksiä ei myöskään noudateta.

Jos britit päättäisivät poistua takaovesta, voisi muutama maa seurata perässä. Silloin kasassa voisi hyvässä tapauksessa olla sopivan kokoinen joukko. Senkin sopivuus olisi toki kiinni siitä, mitkä maat lopulta jäisivät jäljelle.

Tavoitteena Startup-EU

Kasvu on lähes jokaisen organisaation tavoite, koska suuri koko tuo lisää muskeleita. Vanhassa teollisuusvetoisessa maailmassa suuret lihakset olivatkin keskeinen kilpailuetu, jota kannatti tavoitella.

Digitaalisessa maailmassa koon merkitys vähenee ja paljon kuulutetun ketteryyden merkitys kasvaa. Vanhassa maailmassa yritykset tarvitsivat lihaksia muun muassa siihen, että ne pystyivät rakentamaan riittävän laajan jakeluverkoston maailmalle. Internetin aikaan yhden hengen yritys pystyy jakelemaan tuotteitaan toiselle puolelle maapalloa.

Kilpailun ratkaisevat tänä päivänä yhä useammin nopeus ja kyky tuottaa fiksuja ideoita. Suuri koko voi jopa vaikeuttaa molempia. Pieni startup-firma saattaa tuottaa digitaalisen innovaation valmiiksi siinä ajassa, kun suuressa yrityksessä etsitään vielä kalenterista sopivaa projektin käynnistyspäivää.

Tämän ovat oivaltaneet jopa poliitikot, jotka poikkeuksetta julistavat ainakin vaalitenteissä uskoaan yrittäjyyteen ja etenkin startup-yrittäjyytteen. Samaan aikaan nämä päättäjät rakentavat entistä suurempia kokonaisuuksia, joissa päätöksentekoa voidaan keskittää suuruudenekonomian saavuttamiseksi.

Möhkäle-EU näytti toimivan kohtuullisesti, kun talous oli kunnossa. Monet kriisit ovat kuitenkin paljastaneet, että nykyisenkaltainen koneisto on liian hidas. Samalla kriisit ovat paljastaneet, että unionin toiminta oli kohtalaisen luokatonta myös hyvinä vuosina. Tuolloin nimittäin tehtiin suuri osa virheistä, joista nyt maksetaan.

Siksi nyt pitäisi julistaa henkiseksi tavoitteeksi eräänlainen Startup-EU, jonka toimintamallit sopivat digitaaliseen maailmaan.

EU:n tehtäviä on karsittava

Startup-EU:n ensimmäinen työ olisi karsia tehtävälistaa. Nyt Euroopan komissio pyrkii keskittämään kaiken vallan itselleen ja hajauttamaan vastuun veronmaksajille. Kun liian suuri koneisto on pyrkinyt päättämään kaikesta, ovat tulokset olleet surkeita. Siksi EU-maiden pitäisi löytää uudelleen unionin tarkoitus.

Olisi pohdittava, missä asioissa keskittäminen tuo aitoa hyötyä ja missä asioissa hajauttaminen palvelisi paremmin jäsenmaiden etuja. Tämä keskustelu pitäisi tapahtua jäsenmaiden vetämänä. Komissiolle nimittäin on täysi mahdottomuus keksiä yhtään asiaa, jossa päätösvaltaa kannattaisi viedä komission ulkopuolelle.

Peiliin katsominen ei kuitenkaan ole ollut EU:n vahvuus. On surullista, että Brexit-kriisin keskelläkin EU on vain neuvotellut helpotuksista, joita briteille voisi antaa. Viisaampi polku olisi miettiä, miten EU:ta voisi uudistaa niin, että kasvava tyytymättömyys byrokraattiselta näyttävää unionia kohtaan vähenisi.

∇ Mainos ∇
17.2.2016 10:17
Risto Pennanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (49)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
EU:n yksi keskeinen ongelma on liian suuri koko, sillä 28 maan möhkäle on kyvytön sopimaan asioista.
Saksa ja Ranska olivat alkuperäinen ongelma, joten...
Anonyymi: koita_miettiä_itse 17.2.2016 10:22

Anonyymi
Samoin myös suomen ero tehostaisi Eu ta. Kukapa nyt alueen heikointa lenkkiä haluaisi roikottaa mukana.
Anonyymi: mariodraghi 17.2.2016 10:27

Anonyymi
Paljonko EU:n nettohyöty olisi, jos Brexit toteutuisi? Eikös kuningatarperhekin saa valtavat määrät mm. maataloustukia? Jäsenyysneuvotteluissahan Britannia sai kiristetyksi itselleen monia erillisetuja.
Anonyymi: Helevetin_utelias 17.2.2016 10:35

Anonyymi
Maakuntien Suomi, Kansallisvaltioitten EU.

Ihan hyvä juttu. Eikä siihen Venäjä sorkkimaan pääse sen enempää kuin hyttynen sonnia.
Anonyymi: pyaajdkkd 17.2.2016 10:40

Anonyymi
Ahaa.. nyt alkaa uutisointi, että eu-ero olisi "hyvä juttu". Kaikki "uutiset" ovat muotoiltu niin, että eu on hyvä vaikka tulis lama, ero tai sota. Eu:ta kuvataan myös "ikuiseksi" ja siitä on "mahdotonta erota".
Tosiasia lienee, että eu on yhtä hyvä ajatus kuin "Kolmas Valtakunta".
Anonyymi: Reich 17.2.2016 10:46

Anonyymi
Eniten säästetään kelpoisuusehtoja ja henkilöstörakennetta koskevia velvoitteita löysäämällä.

Tämän on määrä tuoda säästöjä kunnille 90 miljoonan euron edestä vuodessa.
Ei se toivominen ja uskominen mitään tuo, kun ei ole järki ja tolkkua mukana...

Eli ensin otettiin löysät pois (mikä ei säästänyt yhtään, päinvastoin; vatkattiin toimikunnissa ja eri sektorien välillä)

ja nyt ne löysät tuodaan housuihin takaisin löysäämällä, tämähän on jo hölmömpää kuin hölmöläisten hommat !

Se vasta kallista onkin, kun pannaan lukutaidottomat miehet kotoutuksella ilmaishommiin ja lähihoitaja alkaa tehdä lääkärin töitä, mummot juoksee pakkasessa dementteinä ja poliisi jahtaa näitä kaikkia mistäkin syystä...
Anonyymi: hourikaa_lisää_vaan 17.2.2016 10:48

Rekisteröitynyt käyttäjä
brittien ero eurosta aiheuttaa pelkästään sen, että britannian lama päättyy siihen, ja näitten jotka jäävät tähän eu, ja euro mätäpaiseeseen, lama jatkuu näitten osalta, maitten nävettyminen siis jatkuu. Tätä on luvassa.
Rekisteröitynyt käyttäjä: Markka 17.2.2016 10:59

Anonyymi
Suomelle käy hyvin kaikki, mikä on hidasta. Voidaan vatuloida maailman tappiin asti.
Anonyymi: mansikka 17.2.2016 11:02

Rekisteröitynyt käyttäjä
Kyllä asia huomataan, kun koko maapallolla ei ole enään yhtään mitään. Nyt koitetaan valehdella sitä, että lama on maapallon jämähtäneisyyden tila. Jaa, miettikääpä miksi on koko maapallo jämähdystilassa. Minäpä kerron. Kun jokainen maa alkaa riitelemään, ja asettamaan taloupakotteet, että me ei teiltä huolita enään mitään, jaa, no, ei mekään huolita teiltä. Malliesimerkkinä Suomi- Venäjä. Eu, asetti Suomelle ja venäjälle kauppajumin, josta kärsii nyt eniten Suomi, ja siinä mukana tietysti koko eu. Tämä eu, on nyt juuri tätä. Usa, aloitti riitelyn kuubaa kohtaan vuonna 1962 asetti sen täydelliseen jumiin, ja nyt kun usa,lla menee rapakuntoon talous, se avasi takaisin kuuba suhteet. Eli, tällaista touhua. Lama on tehty maitten johtajien tyylillä pelata sikamaista peliä. Nyt pelaa omaa rulettia eu, johtajat. Maitten hallitusten sikamainen peli, laitaa kaikki jumiin, juuri kuten eu, haluaa. Joten onhan se maapallon laajuinen lama,kun se tahallaan tehtiin. ! Maitten hullut johtajat syylisiä.! = laman syy
Rekisteröitynyt käyttäjä: Markka 17.2.2016 11:07

Anonyymi
poliitikot, jotka poikkeuksetta julistavat ainakin vaalitenteissä uskoaan yrittäjyyteen ja etenkin startup-yrittäjyytteen


Niinhän ne raasut, verorahoilla leipänsä tienaavat tahtovat sanoa. Yrittäjyys jonkun muun toimesta on heille riskitöntä.
Anonyymi: Onnim 17.2.2016 11:09
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

29.9. Tanska maksoi satoja tuhansia verovinkkaajalle
29.9. Daimler haastaa Teslan sähkö-Mersulla
29.9. Digitoday Microsoft sen sanoi: Kuluttajien Windows-puhelimet historiaa
29.9. Digitoday Musiikkijätti syntymässä? Spotify neuvottelee jättiostoksesta
29.9. EU alkaa tutkia: Syrjiikö Saksa osaa autoilijoista?
29.9. Digitoday HP pahoittelee – tavallaan: Aikoo sittenkin sallia kilpailijoiden musteet printtereissään
29.9. Fed-pomot: Koronnosto lähenee
29.9. Finnair sai seitsemännen uutuuskoneen – myi pois ja vuokraa takaisin
29.9. Digitoday Puhuiko Yahoo palturia? "Tietomurtajia ei palkannut kukaan"
29.9. Liikanen: Elvyttävä rahapolitiikka tukee kasvua
29.9. Kiuruvetinen pankki teki muutoksen: Yrittäjä ihmettelee rahojensa kohtaloa
29.9. Ericssonin suuromistajat harkitsevat osakkeiden myyntiä – leikkaushuhut hämmentävät Ruotsissa
29.9. Helsingin pörssi kohoaa Opec-sovun jälkeen
29.9. Metsä Board sulki paperikoneen – 94 saa lähteä
29.9. Commerzbank irtisanoo lähes 10 000
29.9. Tutkija: Venäjä voittaa öljysovussa
29.9. Digitoday Web-kameroiden armeija kaatoi verkkopalvelun
29.9. PTT: Ruoan halpeneminen hidastuu
29.9. Suomen Pankki: Positiivinen yllätys voi tulla Yhdysvalloista
29.9. Digitoday Elisan uudessa palvelussa koukku: puhelut ulkomailta kotimaan hinnoin
29.9. Glastonin yt:t päättyivät – irtisanoo 4 työntekijää
29.9. PT: Hyvätuloisten ostovoima paranee eniten – työttömän tuloissa suurin pudotus
29.9. Keskipalkka jopa 5480 euroa – näin eri alojen korkeakoulutetut tienasivat
29.9. Digitoday Ei vain puhelimien ongelma: Nyt varoitetaan räjähtävistä Samsungin pesukoneista
29.9. PT: Kasvun painopiste alkaa siirtyä vientiin
29.9. OPEC yllätyssopuun tuotannon rajoittamisesta
29.9. Kosteusvaurio voi tulla millaiseen taloon tahansa – alkuna usein vuotava liitos
29.9. Kolumni Digi-palvelu pettää liian usein
29.9. Air Berlin puolittaa laivastonsa ja vähentää 1200 työpaikkaa
29.9. Digitoday Kaksi muutosta Whatsappiin – sormet selviävät vähemmällä klikkailulla
Asiakastieto

Yhteistyössä