Kirjaudu ▼
 

Paavo presidentiksi, osa N

Paavo presidentiksi, osa N
Kolumni Suomen politiikan ikihonka Paavo Väyrynen jatkaa pyrkyään tasavallan presidentiksi. Tuorein kampanja käynnistyi, ehkä sattumalta, samaan aikaan kun Yhdysvaltojen presidentinvaalien esivaalisirkus. Väyrynen näyttää, Yhdysvaltojen Donald Trumpin tavoin, panostavan äänestäjien yleisluontoiseen tyytymättömyyteen. Trumpin tavoin hänkään ei esitä kovin realistisia vaihtoehtoja, pääasia että pysyy julkisuudessa.
9.2.2016 07:03
Vesa Varhee
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tavoilleen uskollisena europarlamentaarikko Väyrynen avasi presidenttikampanjansa Suomen politiikassa ennen näkemättömällä toimenpiteellä. Hän ilmoitti perustavansa uuden puolueen, nimeltään Kansalaispuolue, koska nykyisissä puolueissa ei toteudu kansanvalta. Uusi puolue aloittaa toimintansa yhdistyksenä, jonka jäseniksi otetaan eduskunnan tai europarlamentin jäseniä. Väyrynen itse pysyy Suomen Keskustan Keminmaan paikallisosaston jäsenenä, vaikka luopuu tehtävistään puolueen johdossa.

Uuden puolueen tavoitteeksi Väyrynen ilmoittaa Suomen suunnan kääntämisen. Hänestä Suomen tulisi pyrkiä irti EU:sta ja eurosta. Keskusta ei, kunniapuheenjohtajansa tahdosta huolimatta, tätä halua, joten uusi puolue on tarpeen. Kunhan sen perustamiseen tarvittavat 5 000 kannattajaa ovat ilmoittautuneet, voi valmistautuminen vuoden 2019 eduskuntavaaleihin alkaa.

Aikaisemmin nähdyn perusteella Väyrysen päätavoite on vuoden 2018 presidentinvaalit. Hän tietää, että ei kykene vaikuttamaan yksin eikä uuden pienpuolueen voimin sen enempää eduskunnan kuin maan hallituksenkaan päätöksiin. Presidentinvaaleissa sen sijaan yksi ihminen voi nousta kansan suoran tuen varassa korkeuksiin. EU:n moittiminen kertoo Väyrysen kalastelevan perussuomalaisten apajilta uutta jytkyä. Keminmaan Rocky Balboa ei ole aikaisempien presidentinvaalien tappioistaan lannistunut, mitä voi pitää joko sisukkuutena tai jääräpäisyytenä.

Uusi puolue osoittaa, että Väyrynen ei hyväksy eduskunnan enemmistön luottamusta nauttivan hallituksen toimintaa. Päätös ottaa uuden puolueen jäseniksi vain toisten puolueiden kansan- ja euroedustajia kertoo hänen uskovan, että muiden puolueiden edustajat ovat mieluummin Väyrysen kuin omien puolueidensa johdon kannalla ja tarvitsevat mielipiteilleen vain väylän. Käsitys on suora jatke Väyrysen reaktiolle vuoden 1994 presidentinvaaleissa. Hän jäi niiden ensi kierroksella Martti Ahtisaaren ja Elisabeth Rehnin taakse, ja syytti tapahtuneesta mediapeliä. Oli siis tiedotusvälineiden syy, että suomalaiset eivät äänestäneet Väyrysestä presidenttiä.

Missä uuden puolueen eväät?

Puolueen perustaminen pitää Väyrysen otsikoissa ja antaa hänelle mahdollisuuden esittää lausuntoja aina otollisen tilaisuuden tullen. Suomen talouden, Venäjän suhteiden ja EU:n tilanne varmistavat Väyrysen linjausten saavan huomiota ja mahdollisesti jopa kannatusta. Eri linjausten toteutuskelpoisuus onkin sitten toinen juttu.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Väyrynen on jo muistuttanut vastustaneensa Suomen EU-jäsenyyttä. Hän yrittikin eduskunnan täysistunnossa viivyttää Suomen kansanäänestyksen pidettäväksi vasta Ruotsin vastaavan jälkeen. Hän myös pitäisi Pohjoismaiden yhteistyötä EU-jäsenyyttä parempana vaihtoehtona Suomelle. Väyrynen siis uskoo että Ruotsi huomioisi myös Suomen edun esimerkiksi suhteessaan muuhun Eurooppaan. Todellisuudessa Ruotsi päätti vuonna 1991 hakea EU-jäsenyyttä kertomatta päätöksestään Suomelle etukäteen.

On myös jonkin verran epäselvää, kuinka tervetulleita suomalaiset yritykset olisivat EU:n sisämarkkinoille jäsenyydestä eroamisen jälkeen. Varmaa sen sijaan on, että eurosta eroaminen kasvattaisi yritysten velkataakkaa nopeasti, kun uuden valuutan luisu Suomen kilpailukyvyn palauttavalle tasolle nostaisi niin euroissa kuin muissakin valuutoissa otettujen lainojen hoitokustannuksia. EU:sta eronnut Suomi olisi myös aivan toisella tavoin Venäjän armoilla kuin nyt.

Kaiken kaikkiaan Väyrysen uusin ulostulo muistuttaa epätoivoista yritystä sinnitellä politiikan keskiössä. Hänen kansalaispuolueestaan tulee paha päänsärky sekä keskustan johdolle että perussuomalaisille, joiden kannatus on sulanut puolueen päästyä hallitukseen ja jouduttua luopumaan suuresta osasta esittämiään tavoitteita.

Huumorilehti Pahkasika pohti aikoinaan, olisiko sittenkin ollut pienempi vaiva valita Väyrynen presidentiksi vuonna 1988 ja uudestaan 1994. Näin hänen pyrkynsä olisi ollut lopullisesti ohi vuonna 2000. Siis sikäli, kun hän ei olisi venäläiseen tapaan vetäytynyt välillä pääministeriksi tai säädättänyt uudelleen valintaansa varten poikkeuslakeja kuten esikuvakseen nimeämänsä Urho Kekkonen.

9.2.2016 07:03
Vesa Varhee
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Lisää Aiheesta

Kommentit (52)

Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kovasti saa töitä tehdä Pave Väyrynen, jos meinaa istuvan presitentin, Teemu Niinistön voittaa.
Anonyymi: nytmenipaventolkku 9.2.2016 7:16

Anonyymi
Hangosta petsamoon suomi vapaaksi diktaattoreilta.fi
Osaamme työmme hoidamme laskut itsenäisesti.
Anonyymi: tämä_riittää_suomeen 9.2.2016 7:20

Anonyymi
Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen,
Väyrynen, Väyrynen, Väyrynen,
Väyrynen, hylätty ääni, Väyrynen,

Siis jos poliittinen kehäraakki saisi päättää rakkaan Tehtaankadun myötävaikutuksella.
Anonyymi: Balsamoikaa_jo_Paavo 9.2.2016 7:20

Anonyymi
Hän ilmoitti perustavansa uuden puolueen, nimeltään Kansalaispuolue, koska nykyisissä puolueissa ei toteudu kansanvalta.
Hyvä Paavo!

Paavo tietää, että suomalaiset eivät halua olla EU:n eliitin orjuudessa ja sen vuoksi koko ajan köyhtymässä. Suomalaiset haluavat oman valuutan ja itsemääräämisoikeutensa takaisin. Me haluamme myös päättää siitä, kuka saa tulla rajojemme yli ja missä tarkoituksessa. Suomalaiset eivät halua kuulua EU-uskovaisten hippi-kommuuniin.
Anonyymi: Itsenäisyys_takaisin 9.2.2016 7:24

Anonyymi
Kaikki tuki Paavoille. Suomi pitää pelastaa maamme poliitikoilta, jotka myyvät Suomea pala palalta EU:n eliitille, jotta pääsevät kiipeämään Brysselin isopalkkaisiin virkoihin.
Anonyymi: EU_korruptio 9.2.2016 7:28

Anonyymi
Paavo vie Suomen suoraan karhun syliin. Onko viimeinenkin tolkku kadonnut. Lujan linjan piilokommari menneestä maailmasta. Venäjän Zirinovskin aatetoveri.
Anonyymi: häpeäpaavo 9.2.2016 7:32

Anonyymi
Äänestä Putin...eiku Paavo presidentiksi!

Kaikki työ mitä Paavo tekee sataa suoraan Putinille, jopa siinä määrin, että olisikohan Paavon hankkeiden takana Kremlin politikointi. Enpä hämmästyisi, jos jonain päivänä näin paljastuisi...
Anonyymi: Epäilijä 9.2.2016 7:45

Anonyymi
Suomen Keskustan ökytilan vanha isäntä, Paavo Väyrynen, on selvästi tyytymätön tilan nykyisen isännän, Juha Sipilän, mannermaiseen EU-politiikkaan ja on sen vuoksi ryhtynyt avoimeen kapinaan mielestään tilan holtitonta nykymenoa vastaa, minkä seurauksena lanta on ruvennut lentämään Keskustan mailla. Myös vanhan isännän, Paavon, ja tilan pehtoorin, puoluesihteeri Timo Laanisen, välillä tuntuu olevan monta asiaa hampaankolossa menneiltä vuosilta. Talon piiat ja rengit sitten suu auki ihmettelevät missä mennään, kun talonväki ja työnjohto tappelee.

Pohjimmiltaan vanha isäntä, Paavo, tuskin haluaa tuhota Suomen Keskustan mahtitilaa Suomessa. Hän ehkä pikemminkin haluaa pystyttää oman jalasmökin tilan viljelemättä oleville joutomaille ja pitää samalla toisen jalkansa tiukasti tilan päärakennuksen etuoven välissä. Lisäksi hän ilmeisesti haluaa lähteä kalastelemaan tulevien eduskunta- ja eurovaalien aikaan naapurin Timo Soinin isännöimän persutilan ranta-alueen kaislikkoon.

Suomen Keskustan mahtitilan nykyinen isäntä, Juha Sipilä, ei oikein tiedä, että miten näihin tilan änkyrän vanhan isännän, Paavo Väyrysen, jatkuvasti yhä surrealistisemmiksi muuttuviin tempauksiin ja mielenilmauksiin pitäisi oikein perinteisellä suomalaisella maalaisjärjellä suhtautua. Hän on aika viisaasti jättänyt Paavon touhut omaan arvoonsa ja yrittänyt olla provosoitumatta, mutta hän on toisaalta myös varonut antamasta vanhalle isännälle, Paavolle, todellista valtaa tilan johtoon kuuluvissa asioissa.
Anonyymi: Arminius 9.2.2016 7:59

Anonyymi
Pettämätöntä väyrystelyä vuosikymmenestä toiseen. " En ole puolesta enkä vastaan, vaan päinvastoin."
Puolueen/yhdistyksen jäseniksi kelpaavat vain kansanedustajat ja europarlamentaarikot, muta silti siellä on Väyrysen vaimo ja avustaja perustajajäseninä....
Anonyymi: Menneen-talven-paavo 9.2.2016 8:17

Anonyymi
Väyrysen päätavoite on vuoden 2018 presidentinvaalit


En usko. Kyllä Paavon päätavoite on itsenäinen ja hyvinvoiva Suomi.

Tämän "kolumniksi" nimetyn Varheen lässytyksen tarkoitus sen sijaan on harhaanjohtaa tietämättömiä suomalaisia edelleen palvelemaan Eurostoliiton eliittiä vastoin omaa etuaan.
Anonyymi: Eurostovastainen 9.2.2016 8:23
Sivut: 1 2 3 4 5 6
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
 

Taloussanomat - Uutiset

11:19 Digitoday Käytätkö Facebookia Chromella? Varo kavereidesi tekemiä merkintöjä
11:10 Kauppakamarin johtaja uhmaa ekonomistien Brexit-arvioita: ”En usko yhteen totuuteen”
10:23 Ilmalämpöpumpun tuoma säästö puhuttaa: ”Voidaan päätyä vain yhteen lopputulokseen”
10:22 Vakuutusyhtiöt myyvät evakuointiturvaa – milloin saa korvauksia?
10:04 Vienti laski huhtikuussa 11 % – öljyjalosteet valopilkku
09:29 Digitoday Mistä nyt tuulee: Microsoft jakaa Xboxeja Surfacen ostajille
09:17 Brexitin vaikutus hälvenee – pörssien odotetaan nousevan jo kolmatta päivää
08:37 Öljy kallistuu – tuotanto supistuu ja kysyntä kasvaa
07:48 HS: Varakkaat voivat kiertää asuntolainakaton vakuuksilla
07:13 Digitoday Windows 10:n jättipäivityksen ajankohta selvisi – tätä on luvassa
06:03 Digitoday Muistatko diaesitykset ystävien luona? Kohta näet niitä Facebookissa
06:01 Analyysi USA:n painajaisesta tuli totta: Tästä syystä maa pelkäsi Brexitiä jo 70-luvulla
29.6. Ministeri: Jos Brexit mietityttää, tulkaa Applen ja Facebookin perässä Irlantiin
29.6. Jorma Ollilan kokous kerää huippujohtajat Helsinkiin – teemana suuri murros
29.6. Volkswagen myöntyi jättikorvauksiin USA:ssa
29.6. Anvian pienosakkaat tyytymättömiä: "Pilkkahinnalla" meni
29.6. Nyt se ratkesi: Elisa ostaa Anvian osat
29.6. Kaikki eivät pääse nauttimaan kasvusta – 125 000 suomalaista vaarassa
29.6. Sote-ulkoistuksiin tuli rajoituksia kolmeksi vuodeksi
29.6. Hallitus julkisti sote-lait – kuluja leikataan kolme miljardia
29.6. Metsä- ja teräsyhtiöt vetävät laajaa nousua pörssissä
29.6. Perjantaista alkaen taksi maksaa entistä enemmän
29.6. Airbnb voi kohta olla maailman kolmanneksi suurin startup
29.6. Digitoday Suomalainen löysi aukon suositusta Wordpressistä
29.6. Raportti: Palkansaajien ostovoiman kasvu nopeinta kuuteen vuoteen
29.6. Ilta-Sanomat Istanbulin iskun uhriluku nousi: 41 kuollutta, 239 haavoittunutta
29.6. YIT ja Pöyry korjaavat Suomenlinnan tunnelin
29.6. Euroalueen talousluottamus heikkeni kesäkuussa vastoin odotuksia
29.6. Hollande: Lontoo ei voi enää toimia euroalueen clearing-keskuksena
29.6. Digitoday Tehtiinkö Youtubessa juuri jättimäinen puhdistus?
Asiakastieto

Yhteistyössä