Kirjaudu ▼
 

Kiinalaisten salainen kaupunki

Kiinalaisten salainen kaupunki
Kolumni Etelä-Kiinassa Hunanin maakunnassa on Fenghuangin pieni kaupunki. Kiinalaiset rakastavat sitä. Vierailimme siellä useiden kiinalaisten tuttavien innokkaiden suosittelujen lähettämänä.
6.5.2012 06:15
Timo Poropudas, Fenghuang
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Fenghuangissa saimme tiiviin kosketuksen tämän päivän Kiinan kotimaiseen turismiin: ihan aitoon vanhaan ympäristöön, teollisesti toimivaan ryhmien rahtaamiseen, pitkän matkan ja tiukan aikataulun puitteissa liikkuviin turistijoukkoihin.

Länsimaiset matkatoimistot eivät ilmeisesti ole kuulleetkaan paikasta, sillä kapeilla kaduilla tungeksivien kymmenien tuhansien kiinalaisten joukossa näimme parin päivän aikana vain neljä länsimaista ihmistä.

Majoituimme retkeilymajassa, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa katetun sillan kupeessa. Kolmannen kerroksen huone on pieni koppero, jossa on parisängyn kahdella sivulla vajaan metrin verran lattiatilaa. Lisäksi kämppään kuuluu pikkuruinen vessa: wc-pytty, allas, suihku ja lämmintä vettä. Ei haittaa vaikka, vaikka vessan huuhtomisnappi jämähtää ala-asentoon joka kolmas kerta, vesisäiliön kansi on valmiiksi irti, joten se on helppo vapauttaa. Ei myöskään haittaa, vaikka yksi lattialauta vessan oven edessä on lahonnut puhki.

Ensimmäisessä kerroksessa on koko päivän auki oleva ravintola. Toisessa kerroksessa on disko, jossa alkaa taloa tärisyttävä meno kahden jälkeen. Kiinalainen pop-musiikki ja ihmistungoksen porina tunkeutuu väkisin yläkertaan. Kun alakerta hiljenee hetkeksi, samanlainen musiikki kaikuu ympäri joen molemmilta rannoilta. Uni tulee kuitenkin ennen kuin musiikki puolilta öin hiljenee.

Kuin asuisi keskellä
vanhaa taulua

Huoneen vetonaula on sen tarjoama maisema. Sen takia on valmis sivuuttamaan pienet puutteet ja häiriöt olankohautuksella. Huoneessa on lähes koko seinän kokoinen maisemaikkuna, josta avautuu näkymä joelle.


[zoom]
Fenghuangin vanha kaupunki on rakennettu jokilaaksoon.

Maisema on kuin rikas kiinalainen taulu. Molemmin puolin sata metriä levää jokea on monikerroksisia vanhoja kiinalasia rakennuksia parvekkeineen, ulokkeineen, ikkunoineen. Veden ja rakennusten välissä kulkee katu, jota reunustavat alakerrosten kadulle avautuvien kauppojen lisäksi katukauppiaiden rivit. Siinä on katukeittiöitä, rannekkeiden myyjiä, lelu- ja matkamuistokauppiaita.

Paikallista väriä antavat kukkaseppeleiden myyjät ja omiin perinneasuihinsa pukeutuneet miao-vähemmistön naiset ja tytöt. Juhlapukuiset, hopeakruunuin varustautuneet nuoret naiset tarjoutuvat valokuviin turistien kanssa. Siitä pitää tietenkin maksaa. Kuvia voi ottaa omalla kameralla, mutta paikalla on aina valokuvaaja, joka tuota pikaa toimittaa valmiin paperikuvat. Erityisen innokkaasti tytöt hakeutuvat kuvakaveriksi vanhempien miesten kanssa.

Kansallispukuisia naisia on paljon. Monilla on musta tötterö pään päällä. Se muodostuu enimmäkseen pitkistä, pitkistä hiuksista, jota on kääritty myttyyn ja sitaistu liinalla.

Kukkaseppeleet, joita paikalliset naiset ja lapset tuovat aamulla myyntiin tai joita he solmivat kadun varressa pitkin päivää, tekevät hyvin kauppansa.

50 000 turistia
vappuvieraana

Fenghuang on todella tunnettu ja suosittu turistikohde kiinalaisten keskuudessa. Kiinan television uutisraportissa kerrottiin vuosi sitten, että pieneen kaupunkiin tunki vappupäivänä 49 000 vierailija. Siellä käy viisi miljoonaa turistia vuodessa. Vanhan kaupungin pinta-ala on vain 1,8 neliökilometriä.

Olimme siellä huhtikuun alussa ennen varsinaisen turistikauden alkamista. Silloinkin kaupungin vanhan osan kaduilla tungeksi niin paljon ihmisiä, että kulkeminen oli vähintään epämukavaa. Haimme väljyyttä lähtemällä kaupunkikierrokselle auringon nousun aikaan. Sekään ei auttanut paljoa.

Turistityöläiset saapuivat jo silloin ympäristöstä kaupunkiin kantaen kukkakorejaan ja matkamuistopöytiään, keittiövälineitään ja jakkaroitaan. Ensimmäiset turistibussit olivat jo saapuneet ja turistiryhmät aloittivat marssin lipun perässä kaupungin ytimeen. Feeniks-linnun patsaalla ihmiset jonottivat valokuvausvuoroja.

Monet ryhmät suunnistivat joen rantaan jonottaakseen matalapohjaisiin kymmenen paikan veneisiin. Terävällä metallikärjellä varustettu pitkä sauvoin kolisi joen kivettyyn pohjaan, kun perämies työnsi veneen liikkeelle myötävirtaan. Keskemmällä jokea moni perämies vaihtoi sauvoimen melaan.


[zoom]
Sinustakin voidaan ottaa tälläinen hieno kuva värikkäässä puvussa tai värikkäässä seurassa.

Turistit nousivat veneestä ennen joen poikki kulkevaa astuinkivien rivistöä. Tyhjät veneet sauvottiin rannan vieressä olevalle vapaalle virtauskanavalle, jossa ne vetäistiin vinssillä matalan padon yläpuolelle hakemaan lisää ryhmämatkalaisia.

Retkeilymajan emännän mukaan senhetkinen ihmistungos ei ollut paljon mitään tulevaan verrattuna. Hän lupasi jo kiinalaisittain kalliiden hintojen kallistuvan varsinaisen ryysiskauden käynnistyessä.

Turismin eteen
tehdään töitä

Kaupungin historiallisesta alueesta pidetään hyvää huolta ja sen kadut pidetään puhtaina. Mutta ylempänä, tavallisen kaupungin puolella kadut ovat tavanomaisen roskaisessa kunnossa.

Myös joki, jossa pestään pyykkiä ja huuhdotaan vihanneksia ja johon turistit surutta heittelevät roskia, pidetään puhtaana. Miehet onkivat roskia pitkävartisella lipolla rannalta tai veneistä. Suurempia roskapäivä varten rannalla oli ainakin pari rautavenettä, joiden keulassa oli suuri metalliverkosta tehty keruukuuppa.

Kaupungin turismivirasto oletettavasti maksaa palkan naiselle, joka muutaman kerran päivässä kävi joella laulamassa kimeällä äänellä paikallisia kansanlauluja. Myös viiden merimetson kanssa joella veneillyt mies lienee ollut saman viraston palveluksessa.

Fenghuangiin johtava tie on tosi kurjassa kunnossa. Pahin röykkyytys kesti pari tuntia. Tietyöt, joka tekivät kapeasta tiestä moneen otteeseen yksikaistaisen, eivät helpottaneet matkatekoa.

Kymmenien tuhansien kiinalaisturistein joukossa näimme kolmen päivän aikana vain neljä muuta länsimaalaista. Tuntui suorastaan oudolta, kun katukauppiaat jättivät meidät lähes kokonaan rauhaan. Tavallisesti turistipaikoissa länkkäreille pyritään myymään vaikka väkisin.

Vuodessa 2,7 miljardia
turistikertaa

Kiinalaisten kasvava keskiluokka ja lisääntyvä varallisuus näkyy vahvasti turismin kasvussa.

Kiinan turistiakatemian mukaan viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla kotimainen turismi kasvoi 1,3 miljardiin henkilökertaan. Määrä on 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 2010.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Samaan aikaan ulkomailta, siis myös Hongkongista, Macaosta ja Taiwanista, maahan saapuvan turismin määrä oli 66 miljoonaa henkilökertaa. Maasta lähtevän turismi kasvoi 11 prosenttia 30 miljoonaan henkilökertaan.

Puolen vuoden turismiliikevaihto kasvoi 1000 miljardiin juaniin eli yli 100 miljardiin euroon. Kansainvälisen turismi toi maahan yli seitsemän miljardia euroa.

Fenghuang on
mystinen feeniks

Kaupungin nimi, Fenghuang, on sekin hyvin kiinalainen. Se tarkoittaa mystistä lintua, josta länsimaissa puhutaan kiinalaisena feeniksinä tai pelkästään feeniksinä. Alunperin nimi viittasi uros- ja naaraslintuun. Feng oli uros, huang naaras. Myöhemmin fenghuang tuli tarkoittamaan naaraspuolista feeneksiä, joka esiintyy parina urospuolisen lohikäärmeen kanssa.

Fenghuangia kutsutaan Kiinassa myös elokuun kukoksi, sillä kiinalaisessa horoskoopissa se korvasi joskus kukon.

Fenghuang ei ollut mikään tavallinen lintu. Vanhoissa teksteissä sen ulkonäköä kuvataan tarkasti. Sillä on kukon nokka, pääskysen kasvot, ankkalinnun otsa, käärmeen kaula, hanhen rinta, kilpikonnan selkä, hirven takalisto ja kalan pyrstö.

Uudemmissa kuvauksissa mystinen lintu on muuttanut muotoaan: Nyt sillä on kultaisen fasaanin pää, mandariiniankan keho, riikinkukon pyrstö, kurjen jalat, papukaijan suu ja pääskysen siivet. Melkoinen muodonmuutos.

Pää on taivas,
silmät aurinko

Lintu symboloi kuutta taivaallista ilmiötä. Pää on taivas, silmät aurinko, selkä on kuu, siivet ovat tuuli, jalat maa ja pyrstö esittää planeettoja. Sen sulat esittävät viittä perusväriä: mustaa, valkoista, punaista, sinistä ja keltaista.

Ettei symboliikkaketju kävisi liian lyhyeksi, perusvärien katsottiin edustavan Kungfutsen viittä hyvettä: inhimillisyyttä, rehellisyyttä, tietoa, uskollisuutta ja hyvää käytöstä.

Joskus tällä ihmeoliolla on kolme jalkaa. Fenghuangin uskotaan ilmestyvän vain paikkoihin, jotka on siunattu äärimmäisellä rauhalla ja vauraudella tai onnellisuudella.

Ikääkin tällä mystisellä olennolla on jo runsaasti. Ensimmäiset kuvat tunnetaan 4 000 vuoden takaa Shang-dynastian kaudelta.

Kiinassa ja Japanissa fenghuaa on käytetty keisarin symbolina, joka edusti tulta, aurinkoa, oikeutta, kuuliaisuutta ja uskollisuutta.

Fenghuangin katsotaan myös edustavan korkeaa hyveellisyyttä ja viehkeyttä. Viehkeys sopii kyllä kuvaamaan Fenghuangin kaupunkia.

20 aitoa vanhaa katua,
200 säilynyttä asumusta

Fegnhuangin asemaa Unescon maailmanperintöehdokaslistalla perustellaan hyvin säilyneellä kaupunkirakenteella, jossa vuoristolaakson rakentaminen integroituu kaupunkia halkovaan jokeen.

Vanhassa kaupungissa on säilynyt alkuperäisenä 20 katua, tusinoittain kujia ja siltoja ja yli 200 asumusta.

Siinä yhdistyy kiinalaisen puutarhan perinteinen taiteellinen traditio hyvään rakenteelliseen suunnitteluun. Kaupunki onkin taiteilijoiden suosiossa. Varsinkin aloittelevia taiteilijoita näytti olevan paljon.

Yli puolet kaupungin asukkaista kuuluu joko  Miao- tai  Tujia-vähemmistöön. Miaoista käytetään myös Hmong-nimitystä. Vuoden 2002 lukujen mukaan kaupungissa asuu 370 000 ihmistä.

Kaupungin historia on
vähemmistön kurittamista

Fenghuangin kaupungin alku on verinen. Vuonna 660 j.a.a. Qianzhoun alueen kuvernööri Tian Zongxian lähetti pojanpoikansa Tian Yangmingin johtaman rankaisuretkikunnan kurittamaan paikallisia etnisiä asukkaita. Hän perusti viiden linnoituksen järjestelmän ja hovi nimitti hänen poikansa Tian Kechangin Tuojianin kaupungin päälliköksi. Fenghuangin vanha kaupunki sijaitsee juuri silloisen Tuojianin paikalla.

Vähemmistökansallisuudet aiheuttivat myöhemminkin ongelmia keisarin hoville. Vuosina 1854–73 Fenghuang oli  Hmong/Miao-kapinan keskuspaikka. Qing-dynastia kukisti kapinan verisesti. Tästä käynnistyi Hmong/Miao-kansan kaksisataa vuotta kestänyt hajoaminen ympäri Kaakkois-Aasiaa.

Vähemmistö on kuitenkin edelleen enemmistö Fenghuangissa, kaupungissa jota on siunattu äärimmäisellä rauhalla ja vauraudella tai onnellisuudella. Jos satutte olemaan siellä päin, kannattaa pistäytyä.

6.5.2012 06:15
Timo Poropudas, Fenghuang
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (24)


Anonyymi
terveiset poroputaalle ja kiitokset jälleen kerran hyvästä journalismista. fenghuang on tyypillinen erittäin köyhä kylä, joka 'onnekseen' ei katsottu kuuluvan special development alueeseen, eli vanhoja taloja ei revitty maan tasalle ja tilalle rakennettu uutta. joskus näinkin päin.

Eräille kriitikoille, kaikissa kolikoissa on kaksi puolta. Laitetaan 200 miljonaa ihmistä suomeen ja meillä on väestötiheydeltään shandongin provinssi. Ja kun puhutaan roskaamisesta, et ole ikinä nähnyt mitä on oikea köyhyys. Oletko käynyt tiibetissä, guatelamalassa, nepalsissa? Muu maailma muuten alkaa rahtaamaan roskiaan ilmeisesti kohta Shandongiin. Niiden viemimen sinne on paljon halvempaa kuin käsittely täällä euroopassa, viis raskasmetalleihin kuolevista kiinalaislapsista, kunhan valkoihoinen oma persauksesi pelastuu.
Anonyymi: juke 6.5.2012 12:16

Anonyymi
Hyvä juttu.Miksi Kiinassa on lähdetty länsimaisen materialismin ja jatkuvan kasvun tielle? Jos Kiinan kansa pääsee länsimaisen kulutuksen tasolle,johon he pyrkivät on Maapallon peli pelattu.


Ole hyvä ja näytä kiinalaiselle omilla toimillasi esimerkki minkälaisella kulutuksella maapallo kestää. Kyllä he sitä alkavat matkia.

Mutta, oletko ihan oikeasti sitä mieltä ettei kiinalaisella ole samoja ihmisoikeuksia ja elintaso-oikeuksia kuin meillä.

Häpeäisit.
Anonyymi: Lulu 6.5.2012 12:42

Anonyymi
Kiitos jutustasi. Koin olevani matkalla, mihin en muuten pääsisi, kun pitää nuo kreikkalaisetkin elättää.. sunnuntaiaamun helpotus
Anonyymi: Nimetön 6.5.2012 13:29

Anonyymi
Miksi kyseessä on "salainen kaupunki"? Kenelle se on salainen?
Anonyymi: hmm 6.5.2012 13:43

Anonyymi
Kiina on ok maa mutta mitään omaperäistä eivät pysty itse tekemään.

Kun hiukan funtsii niin eihän Kiinasta saa mitään muuta merkittävää irti kuin kirjoitustaidon, parerin, ruudin ja kompassin keksimisen.

Ja nämäkin kaikki joskus about 2000 vuotta sitten!

Esim. ensimmäisen (1839-1842) ja toisen (1856-1860) Oopiumisodan aikoihin Kiina oli edelleen takapajula länteen verrattuna.

Syynä siihen oli yksinkertaisesti oma ylemmyyden tunne ja ulkomaiden halveksunta.

Vasta lähi vuosikymmenillä Kiina on alkanut havahtumaan että tarvitaan sitä muutakin maailmaa.


Mutta muuten ok maa
Anonyymi: Kiinalaista innovaat 6.5.2012 16:57

Anonyymi
käy huviksesi Kiinassa. Paikoitellen Suomi tuntuu Kiinaan verrattuna Albanialta. Siellä ollaan kohta elintasossa meidän tasolla ja sitten mennään ohi. Miksi ei, koska ilmastonmuutokseen ei usko kuin hyväuskoiset ja markkinoini


Parahin sosiopaatti,

ennen Viron romahdusta valehtelit: "Siellä ollaan kohta elintasossa meidän tasolla ja sitten mennään ohi."

Minä olen käynyt Albaniassa.
Anonyymi: Opettele psykopatolo 6.5.2012 20:59

Anonyymi
Kiina on ok maa mutta mitään omaperäistä eivät pysty itse tekemään.


Sinä et pysty, koska tuo on kopioitu lause. Sinä et myöskään tiedä mistään mitään, mutta yrität vaikuttaa fiksummalta kuin oletkaan.

Minä kyllä luen jatkuvasti enemmän ja enemmän kiinalaisia hassulla englannilla kirjoitettuja tieteellisiä artikkeleita.
Anonyymi: Hassuja kaavoja pape 6.5.2012 21:01

Anonyymi
on aika vaikea nähdä kiina takapajulana, siellä syötiin posliinilautasilta kun euroopan kuninkaalliset lipittivät tinalautasilta. brittiläisellä imperiumilla ei ollut mitään mitä kiinalaiset olisivat halunneet tai tarvinneet, niinpä se aloitti itä-intian kauppakomppanian avulla salakuljettaa suuria määriä oopiumia kiinaan joka oli tulloin jo laitonta. kun kiinalaiset virnomaiset takavarikovat laittomat huumausaineet, länsimaat lähettivät armeijansa vapauttamaan huumekauppiaansa. ah, kuinka ylevää. mutta näin se menee, se jolla on aseet se määrää ja demokratiat ja kommunismit sunmuu on vain sitä itteänsä.

mutta joo, innovaatiosta. kulttuurillinenkin perintö on hiukan sellainen, että tehdään kun käsketään ja vahditaan, mutta ei muuten. mutta sekin on hitaasti muuttumassa, ja väittäisin että eräällätapaa kiinalaiset ovat maailman parhaita parantelemaan olemassaolevia ideoita.

kerro kiinalaiselle piraatille millaisen kännykän nokia aikoo tuoda markkinoille, ja ne polkevat oman desiginin, softan ja logistiikan ja luuri löytyy kauppakojuista kahdessa viikossa. siinä ajassa noksulla ei ole vielä edes allokoitu resusseja.
Anonyymi: juke 6.5.2012 21:29

Anonyymi
Jutun pohjana lienee ollut englanninkielinen teksti, josta johtuvat lauserakenteiden kömpelyydet.
Siinä oli niin paljon täsmällistä asiatietoa että Poropudas itse tuskin on voinut ottaa kaikkea selville. Mielenkiintoinen matkakertomus kuitenkin. Tekisi ihan itsekin mieli yöpyä hotellissa, jossa on puhki lahonnut lattialauta vessan oven edessä.
Anonyymi: Matkaan Hopea 7.5.2012 6:38

Anonyymi
Kiinalaiset "maalaisturistit" ovat mielenkiintoinen ilmestys. Paikasta toiseen mennaan lippumiehen perassa tiukalla aikataululla ja kaikilla samanlainen lippalakki. Heita nakee nykyaan jokapuolella, Shanghaissa, Pekingissa, Hong Kongissa ja varmaan kaikilla mahdollisilla kuuluisilla turistipaikoilla, joita kannattaa valttaa Kiinalaisen uuden vuoden, Vapun ja kansallispaivan aikoihin. Kohta varmaan Suomessa ja muualla Euroopassakin, kunhan alempi keskiluokka viela vaurastuu. Siina riittaa Finnairilla kyyditettavaa.
Kun viela innostuvat risteilemaan, niin uusia risteilijoita saa rakentaa roppakaupalla lisaa. Eivat tosin halua ruskettua, mutta pelata kyllakin. Joten kasinolaivoille riittaa kysyntaa, koska uhkapeli on Kiinassa kiellettya.
Anonyymi: Aurinko nousee idast 7.5.2012 7:56
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

12:53 Kotipizzan kasvukausi jatkui: Asiakkaat lisääntyivät ja ostokset kasvoivat
12:19 Digitoday Accenture irtisanoo jopa 40
11:25 Vaikeuksissa kyntävä Deutsche Bank myy henkivakuutusyhtiönsä
11:16 Digitoday Natsilaulu päätyi Googlen hampaisiin – mitä oikein tapahtuu?
10:46 Deutsche Bankin toimitusjohtaja: Emme tarvitse valtiontukea missään tapauksessa
10:21 Suomi putosi kilpailukykyvertailussa – Ruotsi kiri ohi
10:01 Vanhojen asuntojen hinnat nousivat elokuussa
09:18 Hanjinin konttilaivat halutaan myydä mahdollisimman pian
09:03 Digitoday Sitä on tehty vuosikausia - nyt Youtube sallii sen
08:44 TVO haastanut Arevan oikeuteen Ranskassa
07:41 Ilta-Sanomat Rakentaja vaikeni talon märkätilojen virheistä – joutui maksamaan ostajalle 50 000 euroa
06:03 Digitoday Jouduitko hakkeroiduksi? Älä tee tätä yleistä virhettä
06:02 Analyysi Maailman vaarallisin pankki – tätä ei voi päästää nurin
27.9. Uusi avaus Venäjältä: Lentoyhtiön emofirma lähtee rakettibisnekseen
27.9. Digitoday IPhonen porausvideo meni täydestä: "Senkin idiootti"
27.9. Ford tyrmäsi Trumpin väitteen: "Me pysymme täällä ikuisesti"
27.9. Uber laajentaa rajusti ruokapalveluaan
27.9. Fivalle tulossa uusi väline pankkien valvontaan
27.9. Öljyn hinta painuu – Iran antoi pakit tuotantoleikkauksille
27.9. Pankki varoittaa asuntokuplasta: Brexitillä voi olla arvaamaton seuraus
27.9. Kuluttajien luottamus on nyt kova USA:ssa –nousi korkeimmilleen vuoden 2007 jälkeen
27.9. Karu arvio: Maailmankauppa hyytyy finanssikriisin tasolle
27.9. Helsingin pörssi kääntyi laskuun – Caverion jatkaa nousussa
27.9. USA pohtii, kuinka ison miljardisakon Volkswagen saa
27.9. Digitoday Viranomainen vaatii Facebookia tuhoamaan WhatsApp-käyttäjätiedot Saksassa
27.9. Fiva pitää lainakaton ennallaan – ei tarvetta kiristykselle
27.9. Digitoday Uusi Samsung-räjähdys – omistaja panttaa puhelinta
27.9. Caverion sai uuden toimitusjohtajan läheltä – "Lehtoranta tarjoutui itse"
27.9. Suomen 10-vuotisen lainan korko painui miinukselle
27.9. Plantagenin puutarhamyymälät vaihtavat omistajaa
Asiakastieto

Yhteistyössä