Kirjaudu ▼
 

Kyydityksiä köyhille

Kyydityksiä köyhille
Jotkut Lontoon kunnat haluavat kyydittää isoimpia asumistukia tarvitsevat suurperheelliset Pohjois-Englantiin. Sosiaalitukien leikkaukset siivoavat syrjäytyneet entistäkin syrjemmälle.
27.4.2012 05:50
Anna Mård, Lontoo
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ajatelkaapa visiota, jossa Helsinki alkaisi siirtää kaikkein köyhimpiä ja syrjääntyneimpia kaupungin asuntojonossa olevia ihmisiä vaikkapa Imatran tai Porin tyhjillään oleviin yksityisiin vuokra-asuntoihin. Helsinki maksaisi omistajille omasta näkökulmastaan kohtuullista mutta omistajien kannalta varsin kelvollsta vuokraa.

Helsinki pääsisi halvalla eroon kurjimmistaan ja vuokranantaja takaisi bisneksensä moniksi vuosiksi. Siirrettävien vuokra-asukkaiden tai porilaisten ja imatralaisten mielipiteillä ei olisi merkitystä.

Lontoossa tämä visio saattaa pian toteutua. Peräti neljä lontoolaista kuntaa suunnitelee siirtävänsä asumistuen saajia parin sadan kilometrin päähän.

Itälontooainen Newham elää olympiabuumia. Yksityiset vuokrat ovat nousseet sellaiselle tasolle, ettei kunnalla ole enää varaa maksaa niitä asumistukien saajille. Newham keksi tarjota Stoke-on-Trentin kaupungissa sijaitsevalle vuokrataloyhteisölle loistavaa tilaisuutta majoittaa 500 newhamilaista perhettä.

Stoken vuokrataloyhteisö keiltäytyi kunniasta. Sen mukaan Newham harrastaa nyt etnisiin puhdistuksiin verrattavaa sosiaalista puhdistusta. Newhamin bisnesmahdollisuus saattaa kuitenkin kiinnostaa jotain muuta vuokrataloyhtiötä jossain muussa sopivan halvassa kaupungissa.

Rikkaiden
riippakivet

Newham ei ole hankkeineen yksin. Kolme Lontoon rikkaimpiin kuuluvaa kuntaa – Kensington, Westminster ja Hammersmith harkitsevat jo yksityisen vuokrataloyhtiön tarjousta, joka veisi 500 perhettä Lontoosta Nottinghamiin ja Derbyyn.

Lontoon kunnat maksaisivat heidän vuokransa, yritys saisi taattua vuokratuloa, kaupungin vuokra-asuntoa odottavat vuokralaiset saisivat turvallisen asunnon ja kaikki olisivat onnellisia. Järjestely olisi tietenkin "tilapäinen".

Nottinghamin ja Derbyn kaupungit ovat kauhuissaan. Ne sanovat, että uudet asukkaat toisivat valtavasti lisäpaineita palveluihin. Niiden mielestä Lontoon rikkaat kunnat eivät saa määrätietoisesti slummiuttaa pohjoisen jo entisestään hankalassa tilanteessa olevia kaupunkeja.

Nottinghamilla ja Derbylla ei kuitenkaan ole juridisia mahdollisuuksia puuttua yksityisen vuokrataloyhtiön ja Lontoon kuntien välisiin vuokrasopimuksiin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Lontoon kuntien asumistukiahdongon takana ovat valtion budjettileikkaukset. Valtiovarainministeri George Osborne päätti suuressa viisaudessaan, että kunnat saavat maksaa asumistukia enintään pari tuhatta euroa kuukaudessa yhdelle perheelle.

Päätös sai aikaan tyytyväistä hyminää äänestäjäjoukossa. Onhan se nyt kohtuutonta, jos joillekin eläteille annetaan asumiseen sellaisia summia, joista keskivertobritti voi vain unelmoida.

Rikkaimmat ja kalleimmat kunnat eivät voi enää maksaa suurten perheiden tarvitsemia asumistukia yksityisille vuokranantajille. Uusia omia vuokrataloja ne eivät nopeasti saa. Köyhät suurperheet on joko kyyditettävä muualle tai survottava liian ahtaisiin luukkuihin.

Slummiutuminen
alkoi jo

Törmäsin viime viikolla Martin Kalisaan naapurikaupungin ruokapankissa. Hän ei ollut siellä asiakkaana – siis hakemassa hätäapua nälkäänsä – vaan toisen köyhiä auttavan järjestön edustajana tapaamassa kollegojaan.

Kalisa oli huolissaan, hyvin huolissaan. Hänen järjestönsä tarjoaa hätämajoitusta asunnoistaan häädetyille, joiden määrä lisääntyy nyt nopeasti. Kalisa sanoo, että jo nyt moni köyhimmistä yrittää päästä pois Lontoosta halvemmille asuinsijoille.

Lähtijöiden tilanne ei muuttamisella juuri parane, vaikka asuminen helpottuisikin. Slummiutuvilla alueilla työpaikkoja on vähemmän kuin Lontoossa ja oman tilanteen kohentaminen on entistäkin vaikeampaa.

Valtion sosiaalitukien leikkaukset edistävät jo nyt joidenkin alueiden slummiutumista ilman asumistukien saajien kunnallisia kyydityksiäkin.

27.4.2012 05:50
Anna Mård, Lontoo
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Ihmiset Martin Kalisa

Kommentit (94)


Anonyymi
Tässä ei ole mitään pahaa. Se joka ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä.
Tämä tarkoitti alkukristityillä sitä, ettei kristinuskoon kääntyminen saanut merkitä helppoa elämää toisten kustannuksella. Mutta EI sitä, että katsottaisiin köyhää lähimmäistä kuin pois heitettävää roskaa. Päinvastoin, siitä alkoi systemaattinen sosiaalihuolto! Jos yhteiskunta ei halua taata ihmisarvoista elämää kaikille, niin seurauksena on aina ennemmin tai myöhemmin diktatuuri ja jonkinlainen vallankumous. Oletko silloin itse karsittavien listalla?
Anonyymi: elämää nähnyt 1.5.2012 13:01

Anonyymi


Sinähän se Einstein olet. Kukahan ne kaupunkien asunnot maksaa? Muutenkin kämpät on kalliita ja nyt pitäis maksaa muutamalle tuhannelle loisijalle kämppä, että heillä olisi ihmisarvoinen elämä. Markkinatalouden peruspilareista ei sulla ole hajuakaan ja voin kertoa, että yksikään kaupunki ei halua sellaisia asukkaita.
Entä jos ajattelee,että tulee lisää äänestäjiä.
Anonyymi: Tässä puolueille mah 1.5.2012 14:08

Anonyymi
Hyvä homma.Jos et tuota ei sinulla ole oikeuksiakaan.Luuserit takahikiälle kunnon ihmisten tieltä.


tulekkos sitten metsälle totetuttamaan halujasi..
Anonyymi: metsästysajat 1.5.2012 17:04

Anonyymi
Se joka ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä.


Tuo heitto taidettiin lisätä Raamattuun vuosituhat alkukristittyjen jälkeen. Ja työtätekemättömän feodaalijohtajiston toimesta.
Anonyymi: Nimetön 1.5.2012 19:40

Anonyymi
Jo on aikakin lopettaa luusereiden paapominen .Jos on niin hölmö että lisääntyy vaikka ei ole varaa siihen kuolkoon pois .


Juu äänestäkää Kokoomusta ja RKP:tä niin eiköhän näin käy. Sitten krokokyyneleitä kun esim. Ukrainassa Timoshenko on syömälakossa kun hänet on laillisesti tuomittu talousrikoksista. Seuraavaksi sitten Kiinaa parjaamaan ihmisoikeusloukkauksista.

Juu mutta lännessä varsinkin englanninkielisellä alueella Isobritannia & USA kaikki on humaania.

Toki tulisi halvemmaksi nitistää se 1% eliitti, joka itse asiassa koostuu suuri suista LUUSEREISTA.
Anonyymi: Uusliberalismi = Kan 1.5.2012 20:34

Anonyymi
Loiset? Töitä ei enää juuri ole. Piste. Loputkin ovat kovaa kyytiä muuttamassa "matalan palkan" maihin. Syy: yritysten virhelaskelmat joissa vain osa kustanuksista lasketaan. Ja talouselämän keskittyminen muutamaan kartelliin, mikä muuten on verokarhuakin tehokkaampi tapa estää pienyritysten syntyä.

Yhteiskunnan jakaminen kahtia ala-ja yläkerran väkeen tulee jatkossa erittäin kalliiksi ja jopa viedä maan kaaokseen > yläkerran väki kärsii myös.

On perverssiä yrittää sälyttää vastuu yksilölle.
Anonyymi: ... 2.5.2012 0:56

Anonyymi
"Se joka ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä."

Tuo lienee tarkoittanut ennemmin ylhäältä annettua orjamoraalia ei niinkään eikä varsinkaan nykypäivän jälkiteollista yhteiskuntaa, jossa koneet ja tekniikka tekevät pääosan työstä. Siis todellakin säännön antaja olisi kuollut itse nälkään ellei orjamoraali olisi lyönyt itseään läpi :). Eikä se todennäköisesti tapahtunutkaan vapaaehtoisesti vaan väkivalloin.
Anonyymi: Nimetön 2.5.2012 8:53

Anonyymi
Kajaanissa paremman väen asuinalueelle ei edes saa mennä jos ei ole kenellekkään siellä asuvalle asiaa. Tavallisen kansan asuinalueet on muutettu armeijan ajoneuvojen esteradaksi.
Anonyymi: Teukka 2.5.2012 11:07

Anonyymi
Hyvä homma.Jos et tuota ei sinulla ole oikeuksiakaan.Luuserit takahikiälle kunnon ihmisten tieltä.

Tässä se nyt sitten on kirjoitettuna
LÄNSIMAINEN perikato ja todellinen
RASISMI.
Anonyymi: 3 vuotta ja kaikki o 2.5.2012 12:14

Anonyymi
Sama tapahtuu suomessa, pitkäaikais työttömät siiretään pois muiden silmistä vaikka on suomalaisia ja järjestelmän uhreja, no ei mitään uutta darwinismi suomessa jossa valitsee minä minä ei koske minua kulttuuri(itse syylistyyn ei koske minua kun tiedän että se p'''''a ei osu minun tuulettimeen).


Hyvä homma.Jos et tuota ei sinulla ole oikeuksiakaan.Luuserit takahikiälle kunnon ihmisten tieltä.Niin Sinnehän menisi 90% suomalaisista, eipä se kyllä itseä haittaisi. Markkinointi ja johtoporras missä tuotto saati suojatyöpaikka pellet.


Tästä se alkaaa, nimittäin "arbeit macht frei" kultuuri. Kelvoton väestön osa tahdotaan kyyditä mahdollisimman pikaisesti tietyntyyppisille "leireille" jossa yhteiskunta vapautetaan näistä.


Roskaa.

Pitää ottaa huomioon mittakaava.

Joku mölisi, että Suomessa tehdään samaa. Ei todellakaan. Kaiken näköiset parkkeeraavat Helsinkiin, joka suurin piirtein voitaisiin rinnastaa noihin Lontoon vauraisiin osiin. Suomessa siis samanlaiset yksilöt asuvat suurimmaksi osaksi jo valmiiksi kalleimmassa osassa Suomea (joka taas voisi vastata Suurlontoota).

Sinänsä ihan asiallisesti ottaen siirtyminen muualle olisi perusteltua. Asuminen muualla on halvempaa. Lisäksi tuo joukko työllistää sosiaaliväkeä, poliisia jne enemmän kuin normaaliväestö. Näin se voisi luoda työpaikkoja kuolleille paikkakunnille. Muuttaahan voisivat ne, jotka eivät kuitenkaan töissä kävisi, vaikka töitä olisi tarjolla.
Anonyymi: Harmaa talous 2.5.2012 13:22
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä