Kirjaudu ▼
 

Kyydityksiä köyhille

Kyydityksiä köyhille
Jotkut Lontoon kunnat haluavat kyydittää isoimpia asumistukia tarvitsevat suurperheelliset Pohjois-Englantiin. Sosiaalitukien leikkaukset siivoavat syrjäytyneet entistäkin syrjemmälle.
27.4.2012 05:50
Anna Mård, Lontoo
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Ajatelkaapa visiota, jossa Helsinki alkaisi siirtää kaikkein köyhimpiä ja syrjääntyneimpia kaupungin asuntojonossa olevia ihmisiä vaikkapa Imatran tai Porin tyhjillään oleviin yksityisiin vuokra-asuntoihin. Helsinki maksaisi omistajille omasta näkökulmastaan kohtuullista mutta omistajien kannalta varsin kelvollsta vuokraa.

Helsinki pääsisi halvalla eroon kurjimmistaan ja vuokranantaja takaisi bisneksensä moniksi vuosiksi. Siirrettävien vuokra-asukkaiden tai porilaisten ja imatralaisten mielipiteillä ei olisi merkitystä.

Lontoossa tämä visio saattaa pian toteutua. Peräti neljä lontoolaista kuntaa suunnitelee siirtävänsä asumistuen saajia parin sadan kilometrin päähän.

Itälontooainen Newham elää olympiabuumia. Yksityiset vuokrat ovat nousseet sellaiselle tasolle, ettei kunnalla ole enää varaa maksaa niitä asumistukien saajille. Newham keksi tarjota Stoke-on-Trentin kaupungissa sijaitsevalle vuokrataloyhteisölle loistavaa tilaisuutta majoittaa 500 newhamilaista perhettä.

Stoken vuokrataloyhteisö keiltäytyi kunniasta. Sen mukaan Newham harrastaa nyt etnisiin puhdistuksiin verrattavaa sosiaalista puhdistusta. Newhamin bisnesmahdollisuus saattaa kuitenkin kiinnostaa jotain muuta vuokrataloyhtiötä jossain muussa sopivan halvassa kaupungissa.

Rikkaiden
riippakivet

Newham ei ole hankkeineen yksin. Kolme Lontoon rikkaimpiin kuuluvaa kuntaa – Kensington, Westminster ja Hammersmith harkitsevat jo yksityisen vuokrataloyhtiön tarjousta, joka veisi 500 perhettä Lontoosta Nottinghamiin ja Derbyyn.

Lontoon kunnat maksaisivat heidän vuokransa, yritys saisi taattua vuokratuloa, kaupungin vuokra-asuntoa odottavat vuokralaiset saisivat turvallisen asunnon ja kaikki olisivat onnellisia. Järjestely olisi tietenkin "tilapäinen".

Nottinghamin ja Derbyn kaupungit ovat kauhuissaan. Ne sanovat, että uudet asukkaat toisivat valtavasti lisäpaineita palveluihin. Niiden mielestä Lontoon rikkaat kunnat eivät saa määrätietoisesti slummiuttaa pohjoisen jo entisestään hankalassa tilanteessa olevia kaupunkeja.

Nottinghamilla ja Derbylla ei kuitenkaan ole juridisia mahdollisuuksia puuttua yksityisen vuokrataloyhtiön ja Lontoon kuntien välisiin vuokrasopimuksiin.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Lontoon kuntien asumistukiahdongon takana ovat valtion budjettileikkaukset. Valtiovarainministeri George Osborne päätti suuressa viisaudessaan, että kunnat saavat maksaa asumistukia enintään pari tuhatta euroa kuukaudessa yhdelle perheelle.

Päätös sai aikaan tyytyväistä hyminää äänestäjäjoukossa. Onhan se nyt kohtuutonta, jos joillekin eläteille annetaan asumiseen sellaisia summia, joista keskivertobritti voi vain unelmoida.

Rikkaimmat ja kalleimmat kunnat eivät voi enää maksaa suurten perheiden tarvitsemia asumistukia yksityisille vuokranantajille. Uusia omia vuokrataloja ne eivät nopeasti saa. Köyhät suurperheet on joko kyyditettävä muualle tai survottava liian ahtaisiin luukkuihin.

Slummiutuminen
alkoi jo

Törmäsin viime viikolla Martin Kalisaan naapurikaupungin ruokapankissa. Hän ei ollut siellä asiakkaana – siis hakemassa hätäapua nälkäänsä – vaan toisen köyhiä auttavan järjestön edustajana tapaamassa kollegojaan.

Kalisa oli huolissaan, hyvin huolissaan. Hänen järjestönsä tarjoaa hätämajoitusta asunnoistaan häädetyille, joiden määrä lisääntyy nyt nopeasti. Kalisa sanoo, että jo nyt moni köyhimmistä yrittää päästä pois Lontoosta halvemmille asuinsijoille.

Lähtijöiden tilanne ei muuttamisella juuri parane, vaikka asuminen helpottuisikin. Slummiutuvilla alueilla työpaikkoja on vähemmän kuin Lontoossa ja oman tilanteen kohentaminen on entistäkin vaikeampaa.

Valtion sosiaalitukien leikkaukset edistävät jo nyt joidenkin alueiden slummiutumista ilman asumistukien saajien kunnallisia kyydityksiäkin.

27.4.2012 05:50
Anna Mård, Lontoo
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Ihmiset Martin Kalisa

Kommentit (94)


Anonyymi
kaupunkien etu olisi taata vapaa liikkuvuus niin, että myös varaton ja tuloton saisi aina asunnon. Näin poistuisi asunnottomuusongelma ja alkoholiongelmatkin vähenisivät kun ihmisillä olisi ihmisarvoinen elämä. Markkinatalouden peruspilari on se että ihmisen on saatava itse valita. Parhaat palvelut ja asunnot tarjoava kaupunki kasvaisi nopeasti ja saisi uusia asukkaita paljon.
Anonyymi: Nimetön 27.4.2012 6:58

Anonyymi
Loistoidea josta varmasti kaikki hyötyisivät. Pori saisi lisää kuluttajia jotka ainakin ruokansa ostavat (ja viinansa)rahan tullessa helsingin maksamana.Ne taas jotka siirtyvät voisivat elää suurinpiirtein kaupunkilaisittain -on porissakin rautatieasema, tori,ranta ja monta muuta paikkaa jossa joutessaan voi maleksia.Siten pori voisi mennä ohi helsingistä ja olisi kuin lontoo--kaikki porttikongit täynnä pultsareita.-Etkö usko ? Käy katsomassa.Sitäpaitsi ei kukaan muu poriin muuttaisikaan.
Anonyymi: entinen porilainen 27.4.2012 7:02

Anonyymi
Nyyh, onhan se julmaa. Osbornen takia kunnat saavat maksaa asumistukia enintään pari tuhatta euroa kuukaudessa yhdelle perheelle.
Anonyymi: Nimetön 27.4.2012 7:08

Anonyymi
vaikkei olekaan nörtti, niin kannattaa ajatella. Vapaaehtoinen muuttu ja esim 500e/kk lisää toimeentulotukea mahdollistaisi kaveriporuukoiden muuttaa yhdessä paikkaa jossa olisi varaa ihmisarvoiseen elämään eikä tarvitsisi elää puistoihin tai siltojen alle syrjittynä kunnasta josta ei ole varaa muuttaa poiskaan
Anonyymi: Nimetön 27.4.2012 7:09

Anonyymi
Jutussa mainittiin et tota voi verrata etnisiin puhdistuksiin, voimmeko tästä päätellä minkä värisiä pitää elättää? Eivätkö he olekkaan rikkaus?

Mun mielestä ihan oikein, jos et itse maksa elämistäsi niin turha valittaa. Jokainen terve aikuinen 100pros vastuuseen elannostaan.

Englannissakin ois ehkä toinen vaihtoehto, verot työläisillä tappiin Suomen malliin. Sekö muka ois oikein, taitais alkaa oiketettu sota jos niin tehtäs.. Loiset on aina loisia eikä niitä kannata lisää haalia.
Anonyymi: Hesus 27.4.2012 7:13

Anonyymi
Jo on aikakin lopettaa luusereiden paapominen .Jos on niin hölmö että lisääntyy vaikka ei ole varaa siihen kuolkoon pois .

Näin maailman parhaassa maassa, Suomessa. Tuo olisi toki luonnonlaki, mutta ei Kokoomuksella, RKP:lla tai muillakaan porvareilla ole intressejä siihen. Jos köyhät kuolisivat pois, tuloerot tasoittuisivat ns. luonnostaan. :)
Vallalla taitaa olla vähän eri mentaliteetti kuin sotien jälkeisenä aikana kansallisesta yhteishengestä...
Anonyymi: Janne 27.4.2012 7:15

Anonyymi
Lontoolaisista 65 % on etnisen taustan omaavia, entisten siirtomaiden asukkaita ja jälkelläisiä.
Siinä on suomelle kotouttamisen mallia.
Ei siinä ole onnistunut USA, jonka lähtökohta on eri.
Eikä Englantikaan, eri lähtökohdiltaan myös.
Jos asia ei ole onnistunut näissa maissa, niin kuinka sen luullaan onnistuvan täällä, jossa lähtökohdat ovat heikoimmat.
Suomikin on yrittänyt sijoittaa heitä muualle, mutta onneksi he kerääntyvät takaisin Helsinkiin.
Anonyymi: XP 27.4.2012 7:19

Anonyymi
"Jo on aikakin lopettaa luusereiden paapominen .Jos on niin hölmö että lisääntyy vaikka ei ole varaa siihen kuolkoon pois .
aika lopettaa luusereiden paapominen"

Ihailet siis Suur-Saksan toimia 2. maailmansodan aikaan. Tuossa ihannemaassa poistettiin epäkelpoa ja väärää väestöä varsin rajuilla toimilla. Muunmuassa kehitysvammaisia surmattiin ja oman vähennyksen väestöön toi ne ajatukset alemmista roduista. Oletko ihan varma siitä ettet itse kuulu tähään poistettavaan väestönosaan?
Anonyymi: ihailet arbeit macht 27.4.2012 7:20

Anonyymi
minulla on tilillä 50 centtiä. ostanko makaroonia vai perunaa?
Anonyymi: köyhä 27.4.2012 7:21

Anonyymi
Tässä ei ole mitään pahaa. Se joka ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä.
Anonyymi: Nimetön 27.4.2012 7:22
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä