Kirjaudu ▼
 

Taantuma on terve ilmiö

Taantuma on terve ilmiö
Kolumni Eurooppa velkaantuu sadoilla miljardeilla estääkseen taantumaa terveyttämästä taloutta.
11.4.2012 06:50
Risto Pennanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Sana ”talkoot” sopii huonosti suureen eurooppalaiseen taantumantorjuntaoperaatioon. Talkoilla vapaaehtoiset nimittäin rakentavat uutta, mutta nykyisessä taantumantorjunnassa veronmaksajat tukevat pakolla vanhoja rakenteita.

Taantumaa torjutaan siksi, että sitä pidetään sairautena, joka vaarantaa terveen elämän. Todellisuudessa taantuma on vain oire sairaudesta. Kuten kuume, joka kertoo, että jotain on vialla. Hyvä lääkäri ei keskity ensisijaisesti kuumeen torjuntaan, vaan itse taudin hoitoon. Samaan tapaan Euroopan päättäjien kannattaisi tehdä enemmän työtä rakenteiden muuttamiseksi kuin taantuman torjumiseksi.

Taantuma karsii
pöyhkeyttä

Euroopan taloudessa itse sairaus pääsi syntymään viime vuosikymmenen alkupuolella, jolloin eurooppalaiset rakensivat keskuspankin valvovien silmien alla uskomattoman kuplan, joka täytyisi puhkaista. Holtittomat hallitukset, pöyhkeät pankit ja kerkiävät kuluttajat loivat maailman tehokkainta talousaluetta. Ei tullut tehokkuutta, mutta syntyi suuri kupla.

Nyt europäättäjät ovat rakentaneet ennennäkemättömiä suojamuureja taantumaa vastaan. Muurien rakentajilla on hyvä tarkoitus. Todennäköisesti ainakin parempi kuin lopputulos.

Taantuma ei ole kansantaloudessa sairaus, vaan oleellinen osa suhdannevaihteluita. Markkinataloudessa taantuma korjaa virheitä, joita ihmiset ovat rakentaneet. Taantuma mahdollistaa luovan tuhon, joka hävittää huonosti toimivia rakenteita ja tekee tilaa uudelle. Heikosti toimivat yritykset häviävät. Uusi teknologia ja uudenlaiset toimintamallit nousevat esiin.

Näin teoriassa. Eurooppa luottaa kuitenkin enemmän politiikkaan kuin talousteorioihin. Täällä uskotaan, että poliittinen tahto synnyttää uutta, vaikka talouden painovoimat haluaisivat ensin tuhota. Voimiensa tunnossa olevien päättäjien kannattaisi kuitenkin katsoa lähihistoriaa ja arvioida, kuinka hyvin poliittinen tahto on tähän mennessä toiminut.

Ei ole tullut maailman kilpailukykyisintä talousaluetta. Ei ole tullut vakaata talousaluetta, vaikka EKP:n edellinen pääjohtaja sellaisen oli raunioiden keskellä seisoessaan näkevinään. Ei ole tullut myöskään modernin teknologian edelläkävijää.

Vanhoille rakenteille
eniten tukea

Kun päättäjät torjuvat taantumaa, estävät he samalla taloutta uusiutumasta. Suurimpia tuen saajia ovat kansainväliset pankit, joille Euroopan keskuspankki jakaa halpaa rahaa satoja miljardeja. Pankit hyötyvät myös velkojen uudelleenjärjestelystä, jossa sijoittajien edut on huomioitu huolella.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Näin Eurooppa pönkittää eniten suuren kuplan arkkitehtejä, jotka terve markkinatalous korjaisi pois asioita sotkemasta. Rahoitusjärjestelmän hengissä pitäminen on eittämättä välttämätöntä, mutta järjestelmän suojaaminen ei edelyttäisi tehtävänsä laiminlyöneiden palasten suojaamista. Pikemminkin päättäjien tulisi puuttua paljon nykyistä reippaammin nykyisen rahoitusjärjestelmän toimintatapoihin.

Toiseksi suurimman tuensaajien joukon muodostavat kriisimaiden valtiot. Taantumassa kärvistelevät valtiot eivät voi syventää suhdannekuoppaa todella kovilla leikkauksilla. Mutta hallinnon rakenteita ne voisivat varmasti uusia nykyistä kovemmalla vauhdilla. Todennäköisesti lopputulos on sen suuntainen, että kriisimaiden köyhimmät kansalaiset menettävät eniten kun taas hyvinvoivat virkamiehet selviävät kosmeettisilla ukaaseilla.

Tämän kaiken keskellä EU:n komissio haluaa korottaa EU-budjettia merkittävästi. Vaatimukset EU:n säästötalkoista ovat luonnollisesti asiaankuulumatonta populismia.

Pahimmillaan askeleet näyttävät siis  sellaisilta, että Euroopassa tapahtuu tuhoa mutta ei luovaa. Taloutensa kunnossa pitäneet valtiot velkaantuvat, mikä vähentää niiden investointeja uuden kehittämiseen. Kriisimaiden tilanne helpottuu jonkin verran, mutta helpotus vaatii vielä uusia tukipaketteja. Kehitysaskeleet ovat hitaita ja uuden syntyminen tulee viemään vielä enemmän aikaa.

Näin  kansantaloudet lähestyvät toisiaan kuten euroaluetta rakennettaessa uskottiin. Valitettavasti lähestyminen tapahtuu kuitenkin väärään suuntaan. Huonoimmat eivät vahvistu, vaan parhaat heikkenevät. Näin koko EU jää entistä kauemmaksi tavoitteestaan tehdä maanosasta dynaaminen talousalue.

11.4.2012 06:50
Risto Pennanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (50)


Anonyymi
Perustaltaan kaikki politiikka on reaktiivista eikä proaktiivista, ennakoivaa. Tarvitaan kriisejä, joita ratkaisemaan sankaripoliitikot sitten voivat kerääntyä kokoustamaan. Vaikeat toimenpiteet, joita kriisien ennalta välttäminen vaatisi olisivat poliittisesti epäsuosittuja ja niitä ei siis tehdä. Keynesiläinen taloususkonto epäonnistuu siinä, että hyvinä aikoina ei koskaan pystytä tekemään niitä säästöjä ja tehostamisia, joita tarvittaisiin seuraavien kriisien välttämiseksi.
Anonyymi: Kriiseissä keynesilä 11.4.2012 7:48

Anonyymi
Artikkelissa on hyvin ja selvästi kerrottu euron ongelmien syyt, ja kommenteissa puolestaan se, miksi näin on tehty. Poliitikoilla, EU- ja pankkieliitillä on liian paljon henkilökohtaisesti menetettävää, jotta tarpeellisia muutoksia tehtäisiin ennen kuin viimeisessä hädässä. Sitä ennen imetään veronmaksajat kuiviin ja lopulta muutokset tulevat hallitsematta, nopeasti ja epädemokraattisesti suuren romahduksen kautta.
Anonyymi: Huono homma 11.4.2012 7:49

Anonyymi
Te ei ymmärrä rahanteosta mitään.
Anonyymi: Käteinen & Urpol 11.4.2012 7:56

Anonyymi
""We are all Keynesians now""

Ei tämä ole pelkästään Eurooppalainen ilmiö, vaan samaa mallia harrastetaan kaikkialla... elvyttävät talouspolitiikka ei ole välttämättä väärin, jos elvytys kohdennetaan järkeviin investointeihin, jotka auttavat säästämään tai tienaamaan myöhemmin... mutta kulutuksen edistäminen on sama kuin jatkaisi ryyppäämistä velalla, kun tulee krapula.
Anonyymi: Elvytys 11.4.2012 7:58

Anonyymi
"Huonoimmat eivät vahvistu, vaan parhaat heikkenevät. Näin koko EU jää entistä kauemmaksi tavoitteestaan tehdä maanosasta dynaaminen talousalue."

Tuossahan on vasemmistolaisen talouspolitiikan ydin. Eli tärkeintä on, että menestyjiä ranagaistaaan ja täten saadaan tuloeroja kapenemaan. Ei sen ole sitten niin väliä, että siinä samalla kärsivät myös heikommat. Kapeneehan tuloerot prosentuaalisesti ja vasemmisto kiljuu hurraata.
Anonyymi: Artsi 11.4.2012 8:00

Anonyymi
Kyllä Risto Pennanen, olet asian ytimessä! Nykyinen meininki silti vain jatkuu, huh huh..
Anonyymi: Ihan vilullaa suoras 11.4.2012 8:03

Anonyymi
Yhä pahemmin alkaa näyttää siltä, ettei edessä ole muuta tietä kuin euron arvon laskeminen keskuspankin päätöksellä. Tästä hyötyvät ylivelkautuneet ja häviävät vielä enemmän ne, jotka ovat ainakin yrittäneet hoitaa hommansa oikein.

Mitä pitempään tätä päätöstä venytetään, sitä kovemmin se kirpaisee toteutuessaan.
Anonyymi: Mikko J. 11.4.2012 8:10

Anonyymi
Niinpä niin, mutta ei tämänlaista taantumaa ole vielä koettukkaan.
Muutama maa saattaa aina silloin tällöin käydä pohjalla.
Nyt on kyse euroopan yhteisesä ongelmasta ja muutama maa on ajettu niin alas että alkaa massiivinen itsarien aalto.
Nettomaksajien jotka nyt pullistelevat ja kehuvat itseään sankarimaina ja nöyryyttävät näitä kyykähtäneitä valtioita nimittämällä niitä ties millä.
Kyllä saa Suomi osansa vielä ja ollaan polvillaan isäntään joka on ja pysyy , se on Saksa.
Yrittäjiltä tässä ollaan viemässä kaikki pohja pois.
Iskee vielä kovaa Suomeen tämä järjettömyys.
Anonyymi: vastuuta katainen - 11.4.2012 8:14

Anonyymi
Kuten päätöksenteossa yleensä, kukaan ei uskalla ottaa esille tai toteuttaa oikeita tarpeellisia päätöksiä. Tässä kun helposti menettää oman uransa, kasvonsa, et ole kykenevä yhteistyöhön, joudut väistämättä porukoiden ulkopuolelle vaikka olisit eniten oikeassa. Tässä valtavasssa EU koneistossa laivan kääntäminen tulee eteen luonnostaan eli lopulta pakolla, muutos ei tule olemaan kenenkään hallinnassa. Tämä näyttää nyt todella pahalta.
Anonyymi: OD 11.4.2012 8:15

Anonyymi
Sosialismi ei voi vajota taantumaan, koska liikehtely on tärkeämpää kuin päämäärä.

Hissun kissun sosialismiin.

T: Manu ja Tellu K.
Anonyymi: Nimetön 11.4.2012 8:18
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä