Kirjaudu ▼
 

Taantuma on terve ilmiö

Taantuma on terve ilmiö
Kolumni Eurooppa velkaantuu sadoilla miljardeilla estääkseen taantumaa terveyttämästä taloutta.
11.4.2012 06:50
Risto Pennanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Sana ”talkoot” sopii huonosti suureen eurooppalaiseen taantumantorjuntaoperaatioon. Talkoilla vapaaehtoiset nimittäin rakentavat uutta, mutta nykyisessä taantumantorjunnassa veronmaksajat tukevat pakolla vanhoja rakenteita.

Taantumaa torjutaan siksi, että sitä pidetään sairautena, joka vaarantaa terveen elämän. Todellisuudessa taantuma on vain oire sairaudesta. Kuten kuume, joka kertoo, että jotain on vialla. Hyvä lääkäri ei keskity ensisijaisesti kuumeen torjuntaan, vaan itse taudin hoitoon. Samaan tapaan Euroopan päättäjien kannattaisi tehdä enemmän työtä rakenteiden muuttamiseksi kuin taantuman torjumiseksi.

Taantuma karsii
pöyhkeyttä

Euroopan taloudessa itse sairaus pääsi syntymään viime vuosikymmenen alkupuolella, jolloin eurooppalaiset rakensivat keskuspankin valvovien silmien alla uskomattoman kuplan, joka täytyisi puhkaista. Holtittomat hallitukset, pöyhkeät pankit ja kerkiävät kuluttajat loivat maailman tehokkainta talousaluetta. Ei tullut tehokkuutta, mutta syntyi suuri kupla.

Nyt europäättäjät ovat rakentaneet ennennäkemättömiä suojamuureja taantumaa vastaan. Muurien rakentajilla on hyvä tarkoitus. Todennäköisesti ainakin parempi kuin lopputulos.

Taantuma ei ole kansantaloudessa sairaus, vaan oleellinen osa suhdannevaihteluita. Markkinataloudessa taantuma korjaa virheitä, joita ihmiset ovat rakentaneet. Taantuma mahdollistaa luovan tuhon, joka hävittää huonosti toimivia rakenteita ja tekee tilaa uudelle. Heikosti toimivat yritykset häviävät. Uusi teknologia ja uudenlaiset toimintamallit nousevat esiin.

Näin teoriassa. Eurooppa luottaa kuitenkin enemmän politiikkaan kuin talousteorioihin. Täällä uskotaan, että poliittinen tahto synnyttää uutta, vaikka talouden painovoimat haluaisivat ensin tuhota. Voimiensa tunnossa olevien päättäjien kannattaisi kuitenkin katsoa lähihistoriaa ja arvioida, kuinka hyvin poliittinen tahto on tähän mennessä toiminut.

Ei ole tullut maailman kilpailukykyisintä talousaluetta. Ei ole tullut vakaata talousaluetta, vaikka EKP:n edellinen pääjohtaja sellaisen oli raunioiden keskellä seisoessaan näkevinään. Ei ole tullut myöskään modernin teknologian edelläkävijää.

Vanhoille rakenteille
eniten tukea

Kun päättäjät torjuvat taantumaa, estävät he samalla taloutta uusiutumasta. Suurimpia tuen saajia ovat kansainväliset pankit, joille Euroopan keskuspankki jakaa halpaa rahaa satoja miljardeja. Pankit hyötyvät myös velkojen uudelleenjärjestelystä, jossa sijoittajien edut on huomioitu huolella.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Näin Eurooppa pönkittää eniten suuren kuplan arkkitehtejä, jotka terve markkinatalous korjaisi pois asioita sotkemasta. Rahoitusjärjestelmän hengissä pitäminen on eittämättä välttämätöntä, mutta järjestelmän suojaaminen ei edelyttäisi tehtävänsä laiminlyöneiden palasten suojaamista. Pikemminkin päättäjien tulisi puuttua paljon nykyistä reippaammin nykyisen rahoitusjärjestelmän toimintatapoihin.

Toiseksi suurimman tuensaajien joukon muodostavat kriisimaiden valtiot. Taantumassa kärvistelevät valtiot eivät voi syventää suhdannekuoppaa todella kovilla leikkauksilla. Mutta hallinnon rakenteita ne voisivat varmasti uusia nykyistä kovemmalla vauhdilla. Todennäköisesti lopputulos on sen suuntainen, että kriisimaiden köyhimmät kansalaiset menettävät eniten kun taas hyvinvoivat virkamiehet selviävät kosmeettisilla ukaaseilla.

Tämän kaiken keskellä EU:n komissio haluaa korottaa EU-budjettia merkittävästi. Vaatimukset EU:n säästötalkoista ovat luonnollisesti asiaankuulumatonta populismia.

Pahimmillaan askeleet näyttävät siis  sellaisilta, että Euroopassa tapahtuu tuhoa mutta ei luovaa. Taloutensa kunnossa pitäneet valtiot velkaantuvat, mikä vähentää niiden investointeja uuden kehittämiseen. Kriisimaiden tilanne helpottuu jonkin verran, mutta helpotus vaatii vielä uusia tukipaketteja. Kehitysaskeleet ovat hitaita ja uuden syntyminen tulee viemään vielä enemmän aikaa.

Näin  kansantaloudet lähestyvät toisiaan kuten euroaluetta rakennettaessa uskottiin. Valitettavasti lähestyminen tapahtuu kuitenkin väärään suuntaan. Huonoimmat eivät vahvistu, vaan parhaat heikkenevät. Näin koko EU jää entistä kauemmaksi tavoitteestaan tehdä maanosasta dynaaminen talousalue.

11.4.2012 06:50
Risto Pennanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (50)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Taantuman tuloa ei pitäisi jarrutella konsteilla jotka eivät sovi markkinatalouteen.Kriisipaketit eteläeuroopan maille, pankeille,sijoittajille on erittäin tuhoisaa.Teollisuutta joka ei voi toimia markinataloudessa ei voida pönkittää ,elvyttää valtion ja yhteiskunnan kassasta.
Anonyymi: Nimetön 11.4.2012 7:06

Anonyymi
Nykyään ei voida harjoittaa elvyttävää suhdannepolitiikkaa, koska kaikki paitsi Norja ovat jo velkaantuneita. Jos olisi jokin oikea kukkaro, jossa olisi velatonta maksuvälinettä koko jono, jotain voitaisiin tehdä työllisyyden hyväksi alakulossa, mutta nyt ei. Kaikki työ ei ole missään nimessä kuitenkaan turhaa. Suhdannevaihteluita on mahdollista voimistaa velkavetoisella hössötyksellä ja se voimistaa volatiliteettia mukavasti eli loppu sittenkin hyvin.
Anonyymi: Jokke 11.4.2012 7:10

Anonyymi
Olen täysin eri mieltä. -90 luvun alun taantuman eläneenä olen sitä mieltä että nykyinen taantumaa välttävä politiikka on oikea. Jos katsoo esim. Suomea niin hyvin on asiat.
Anonyymi: Sota on terve ilmiö 11.4.2012 7:21

Anonyymi
Olen täysin eri mieltä. -90 luvun alun taantuman eläneenä olen sitä mieltä että nykyinen taantumaa välttävä politiikka on oikea. Jos katsoo esim. Suomea niin hyvin on asiat.


Tämä velkaa velan päälle elvyttäminen ei ole mitään taantuman välttämistä. Nyt käy niin, että ensin elvytetään maat henkihieveriin, JA sitten PÄÄLLE tulee vielä väärästä velkaelvytyksestä johtuva LAMA ja lähes pysyvä konkurssitila.

Syy on juuri siinä, missä kirjoituskin sanoo: taantuman ei annettu tervehdyttää taloutta ja sen rakenteita.
Anonyymi: Nyt sidotaan kivet n 11.4.2012 7:29

Anonyymi
Kaikki on tarkoin harkittu rahajärjestelmässä.Ylimielinen EU alue tyhjennetään rahasta.Teollisuushan on jo viety halpamaihin.Näin teollisuudenkin varallisuus imetään tyhjiin.Näkyvissä ei ole mitään,mikä rajoittaisi rahan omistajien käyttäytymistä.
Anonyymi: Hoikkapoika 11.4.2012 7:34

Anonyymi
Olen täysin eri mieltä. -90 luvun alun taantuman eläneenä olen sitä mieltä että nykyinen taantumaa välttävä politiikka on oikea. Jos katsoo esim. Suomea niin hyvin on asiat.


Voi voi. Jospa tämä nykyisin harjoitettava politiikka johtaisikin todella "taantuman välttämiseen", niin ehkä siinä jotain järkeä olisikin.

Valitettavasti tilanne kuitenkaan ei ole näin. Nykyisellä politiikalla ei ole onnistuttu välttämään taantumaa, vaan kriisiä on ainoastaan pitkitetty ja siten pahennettu entisestään.

Tilannetta voi hyvin verrata narkomaaniin, joka ei pysty kohtaamaan todellisuutta, vaan tarvitsee aina uuden annoksen, jonka voimin pystyy taas menemään vähän aikaa. Normaali elämänhallinta on jo kadonnut, ja kaikki tähtää vain siihen, mistä saisi tuon seuraavan "helpotusta tuottavan" annoksen.

Juuri samaa todellisuuspakoa edustaa tämä nykyinen talouspolitiikka. Eli ongelmien perussyihin ei edes yritetäkään kajota, vaan kaikki toiminta tähtää ainoastaan siihen, että saadaan jostain lisää uutta velkaa (vrt. narkomaanin uusi annos) jonka turvin voidaan taas näennäisesti pärjätä vähän aikaa... Ja siirtää väistämätöntä edes hiukan tuonnemmaksi...
Anonyymi: Asioita seurannut 11.4.2012 7:38

Anonyymi
Euroopan päättäjien kannattaisi tehdä enemmän työtä rakenteiden muuttamiseksi kuin taantuman torjumiseksi.


Rakenteet ovat hyvät niinkuin ovat. Jos niitä muutettaisiin, menettäisi siinä moni nykyinen päättäjä työpaikkansa ja joutuisi opettelemaan uuden homman. Vanhat rakenteet taistelevat kaikin keinoin pysyvyytensä puolesta. Sen vuoksi keskuspankkien rahapolitiikka ja IMF:n sanelemat pakkoratkaisut ovat jääneet ainoiksi politiikan keinoiksi talouskriisissä.

Niinkuin Niccolo Machiavelli aikoinaan sanoi Ruhtinas-kirjassaan:
"Täytyy muistaa, että ei ole mitään vaikeampaa suunnitella, ei epävarmempaa aikaansaada, ei vaarallisempaa johtaa kuin asioiden uuden järjestyksen luominen. Aloitteentekijä saa kokea vihamielisyyden niiden taholta, jotka hyötyvät vanhojen instituutioiden säilyttämisestä, ja vain haaleita puolustajia niiden joukosta, jotka hyötyvät uusista instituutioista."
Anonyymi: Jatkossakin ongelmia 11.4.2012 7:39

Anonyymi
matala ohjauskorko vain suurentaa suhdannevääristymiä, vielä euroopassa, usassa ja japanissa tämä tullaan huomaamaan. Korko pitäisi nostaa korkeammaksi jotta saadaan poksautettua arvostuskuplat, mutta kun jokaisella päättäjällä on vähän omaakin lehmää ojassa. On täysin absurdi ajatus että säilytämme kilpailukykymme ellei kuplia poksauteta. Tarvitsemme korkeammat korot, heikomman euron (tai sisäisen devalvaation) jotta kilpailukykymme parantuu.
Anonyymi: Nimetön 11.4.2012 7:40

Anonyymi
Ha, ha, ha. Mitään kuntauudistusta ja kuntien toiminnan tehostamista on turhaa kuvitellakaan Suomeen. Raskas hajautettu byrokratiakoneisto torpedoi sitä parhaillaan maakunnissa kaikella viekkaudellaan ja neuvokkuudellaan. On eräs puolue, jonka luottamusmiehet ja virkamiehet siitä erityisesti kärsisivät. Itku ja kiljunta sitä vastaan tulee yltymään uusiin desibeleihin kunhan kunnallisvaalit lähestyvät.
Anonyymi: Machiavelli 11.4.2012 7:43

Anonyymi
Hyvä kirjoitus. Nykyinen rahoitusjärjestelmä tulee vain ruokkimaan nopeasti toisiaan seuraavia taantumia.Jos oletetaan pankkien itse valvovan itseään, niin juuri näin käy. Pankeille maksu valvonnasta ja säästöpankit erikseen liikepankeista ja näille riskin mukaan eri maksut. Johdannaisten keksijällä ei ollut muuta päämäärää, kuin aikanaan alkemisteilla kullantekoyrityksissä. Kiinalaiset nauravat näille johdannaisille ja tekevät omaa rahapolitiikkansa.
Anonyymi: Kissanviikset 11.4.2012 7:46
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä