Kirjaudu ▼
 

Kiinan kupla vain pihisee

Kiinan kupla vain pihisee
Kolumni Kiinan asuntokupla on puhjennut, mutta se ei räjähtänyt rikki. Pihisten purkautuva paine näyttää Pekingin taitavalta manipuloinnillta. Tai sitten syynä on myös kiinalaisten halu omistaa tappiollisiakin asuntoja.
26.2.2012 06:19 (päivitetty 07:19)
Timo Poropudas, Qingdao
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tällä hetkellä näyttää siltä, että ylikuumenneen asuntorakentamisen viilentäminen voi olla Pekingin hallussa. Sehän aloitti toimet asuntokeinottelun hillitsemiseksi jo pari vuotta sitten. Viime kesästä lähtien käytössä ovat olleet melko kovat keinot.

Ensimmäisen ja toisen suuruusluokan kaupungeissa sijoitusasuntojen ostaminen on kielletty tai sitä on rajoitettu määräyksillä. Pankkeja on kielletty antamasta lainaa rakentamiseen tai asuntokauppoihin. Asuntolainan hakijalta edellytetään 50 ja jopa 60 prosentin omavastuuosuutta.

Viime syksystä lähtien jarrutustoimet ovat alkaneet purra. Suuret grynderit ovat ajautuneet rahoitusvaikeuksiin, jotka joissakin tapauksissa ovat johtaneet kymmenien prosenttien alennuksiin.
Ne ovat herättäneet ajoittain raivokasta katkeruutta asuntonsa täyteen hintaan ostaneissa. Joissakin kaupungeissa katkerat mielenosoitukset johtivat hinnan alennuksiin, toisissa eivät.

Täällä Qingdaossakin osoitettiin mieltä vuoden lopulla. Rahapulainen grynderi alensi osittain myydyn rakennuskompleksin tarjoushintoja neljänneksellä. Ne, jotka olivat jo ostaneet ja maksaneet siitä käteisrahan 40 prosenttia, olivat raivoissaan. Mielenosoitukset eivät vain johtaneet mihinkään.

Täällä näkee selvästi, että rakentaminen on pysähtynyt kokonaan kiinalaiseen uuteen vuoteen. Rakentajat eivät ole palanneet töihin sen jälkeen. Suurilla rakennustyömailla on satojen sijaan vain muutama työntekijä täyttämässä nimellisesti rakennuslupaehtoja.

Miksi kupla
ei poksahda?

Miksi asuntokupla ei poksahda rikki? Miksei paniikkimyynti käynnisty? Hintojen laskun odotetaan jatkuvan vielä pitkään ja roikkuvan sen jälkeen pohjilla vielä pitempään. Miksi edes keskiluokan piensijoittajat eivät kiirehdi myymään? Vastaus näyttää löytyvän psykologisista tekijöistä.

Taiwanilainen vuokraisäntäni avasi minulle uuden näkökulman kiinalaiseen asuntokuplaan. Hän on liikemies, joka tuo tavaroita Kiinaan. Hän asuu suuren osan vuotta Kaliforniassa, mutta hänen qingdaolainen vaimonsa viettää enemmän aikaa täällä heidän kahden lapsensa kanssa. Vuokraisäntä on sijoittanut asuntoihin. Hänellä on täällä lukuisia huoneistoja.

Osa huoneistoista on tyhjillään ja hän haluaisi panna ne myyntiin, sillä niistä huolehtiminen on hankalaa Kaliforniasta. Mutta vaimo ei suostu siihen ja vaimon sana on ihan oikeasti laki tässä asiassa. Taiwanilainen ei saa omistaa kiinteistöjä Kiinassa, joten ne ovat vaimon nimissä.

Vaimo ei kuitenkaan halua olla missään tekemisissä kiinteistöjen ylläpidon kanssa. Hänelle riittää niiden omistaminen. Tämän asian olen kokenut henkilökohtaisesti, kun vuokraisäntää olisi tarvittu.

Miksi vaimo ei sitten suostu luopumaan tappiota tuottavista asunnoista? Vuokraisäntä puisteli päätään ja sanoi:

– Sellaisia kiinalaiset ovat, he haluavat pitää kiinni asunnoista.

Vuokraisäntä ajattelee, että asunnon myyminen olisi ehkä jonkinlainen kasvojen menetys täältä kotoisin olevalle vaimolle.

Tyhjiä taloja
suurennetaan

Tässä tapauksessa voisin kuvitella, että vaimo pitää kiinni asunnoista, koska ne ovat hänen nimissään. Mutta olen törmännyt samaan ilmiöön lukuisia kertoja.

Viime viikolla koulunjohtaja kertoi, että he ovat ostaneet uuden asunnon 60 kilometrin päästä. Hän ei oikein osannut tai halunnut perustella asunnon hankintaa. Hän sanoi, että perhe voi käyttää sitä kesämökkinä ja että he ehkä muuttavat siihen, kun hän jää eläkkeelle. Eläkkeelle siirtymiseen menee vielä parikymmentä vuotta.

Etelä-Kiinassa Dongguanin kylässä, siinä mitä siitä on vielä jäljellä kylänä, kun suuri teollisuuskaupunki on kasvanut sen maille, valtaosa taloista on tyhjillään tai isoa taloa asuu vain yksi ihminen.
Siitä huolimatta omistajat ovat lisänneet taloihinsa lisää kerroksia tai rakentaneet pienelle tontilleen kokonaan uusia taloja, joissa on pohjapinta-alaa ehkä 70 neliötä, mutta kerroksia saattaa olla viisikin. Jokainen kerros on yksi huone.

Vankka usko kiinteään
omaisuuteen

Lähes kaikki tuntemamme aikuiset kiinalaiset näyttävät havittelevan asunnon omistamisen perään. Ja toisen ja kolmannenkin asunnon perään.

Omistaminen on heille tärkeää. Huoneistojen ostaminen olisi heistä varma sijoituskohde.  Viimeiset kymmenkunta vuotta se on ollutkin sitä. Kiinassa muut sijoitusmahdollisuudet ovat melko rajallisia ja tämä ajaa ihmisiä sijoittamaan kiinteistöihin.

Mitä ihmettä kiinalaiset sitten tekevät kahdella tai kolmella asunnolla, kun he eivät halua niitä edes panna vuokralle?

Ilmeisesti ne tuovat statusta omistajalle. Ja ovathan ne tähän asti olleet hyvä turvasatama rahoille.

Erään kiinalaisen tuttavan mukaan useamman asunnon omistajat asuvat yhdessä ja käyttävät toista varastona. Kiinalaisissa huoneistoissa on hyvin vähän säilytystilaa. Taloissa ei ole ullakoita tai kellareita, joten säilytystila on tarpeen kaikelle muulle arvokkaalle roinalle, jota he hankkivat. He käyvät kakkosasunnossa ihailemassa omistuksiaan, kyynisyyteen taipuva tuttava kertoi.

Omistamisen autuus siis selittää sitä, että asuntokupla ei räjähtänyt vaan ylimääräinen paine katoaa vain pihisemällä.

Arvo on aina
noussut

Toinen selittävä tekijä lienee, että kiinalaiset kiinteistöjen omistajat eivät ole vielä koskaan kokeneet kunnon hintaromahdusta. He eivät voi uskoa, etteivät hinnat ponnahda taas kohta nousuun. Ja koska asuntoja ei maksettu kokonaan lainarahalla, myyntipakko ei ole heti edessä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kolmas on monille länsimaalaisille varsin outo selitys. Kiinalaiset luottavat valtioon ja hallitukseen. He ovat vakuuttuneita siitä, että Peking puuttuu peliin, jos alamäki uhkaa muuttua liian jyrkäksi.

Hinnoissa on paljon ilmaa,
pihinä jatkuu pitkään

Kiinan kansallisen tilastokeskuksen mukaan asuntojen hinnat 70 suuressa kaupungissa eivät nousseet tammikuussa. Niistä hinnat laskivat 48:ssa. Tässä joukossa olivat suuret Peking, Shanghai, Guangzhou ja Shenzhen. Tämä oli asuntojen hintojen laskulle neljäs peräkkäinen kuukausi.

Verrattuna viime vuoden tammikuuhun, 70 kaupungin joukossa 15:ssä asuntojen hinnat olivat alempana tänä vuonna. Joulukuussa hinnat olivat laskeneet yhdeksässä kaupungissa.

Suurimmista rakennuttajista China Vanke ja Poly Real Estate tekivät tammikuussa 30 prosenttia vähemmän kauppoja kuin vuotta aikaisemmin. Gemdale Corporation myi 70 prosenttia vähemmän asuntoja.

Evergrande Real Estaten koko maasta keräämien lukujen mukaan asuntojen neliöhinta tammikuussa oli 5 936 juania, 712 euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli 6 590 juania, 791 euroa.

Nämä ovat ankaria lukuja alalla, joka on tottunut jatkuvaan kasvuun. Niillä voi olla voimakas vaikutus koko maan talouteen, sillä kiinteistömarkkinat vastaavat kymmentä prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Rakentaminen mukaan laskettuna nostaa osuuden 18 prosenttiin. Tämän markkinan heilahtelut tuntuvat ympäri maailmaa.

Vaikka asuntokauppa on hidastunut huomattavasti ja suurissa kaupungeissa välillä jopa pysähtynyt, Kiinan asuntomarkkinoilla tapahtuu koko ajan. Pääomasijoittajat varautuvaan tuleviin uudelleenjärjestelyihin. Kaatuvien rakennuttajien konkurssipesille riittää ottajia.

Esimerkiksi kiinalainen kiinteistörahasto ATAbax Investment Management ilmoitti varaavansa noin 400 miljoonaa euroa käytettäväksi seuraavan puolentoista vuoden aikana rakennusalan rahoitukseen tai vaikeuksiin ajautuneiden yritysten omaisuuden ostoihin.

Maailman toiseksi suurin kiinteistökonsulttiyhtiö Jones Lang LaSalle aikoo avata Kiinassa kaksi uutta toimistoa ja palkata tänä vuonna 750 työntekijää lisää.

Kiellot pitävät
toistaiseksi

Asuntojen hintojen lasku ei näytä riittävän vielä Pekingille. Asuntosijoittamista rajoittavat määräykset pysyvät voimassa. Kiinan pörssivalvoja toisti kiellon kaikkien kiinteistöyritysten listautumisanneille.

Kiinan erittäin vaikutusvaltainen kehitys- ja uudistuskomissio kielsi ulkomaisia pankkeja tai niiden yhteisyrityksiä antamasta kiinteistölainoja ulkomaalaisille, jotka haluavat ostaa asuntoja Kiinasta.

Ensimmäiset pienet merkit siitä, että Peking olisi hölläämässä suitsia, on nähty. Kiinan keskuspankki alensi pankkien varantovaatimuksia puolella prosenttiyksiköllä 20,5 prosenttiin perjantaista alkaen, mikä tuo lisää rahaa lainamarkkinoille.

Shanghain viranomaiset määrittelivät uudestaan, mikä on tavanomainen koti, jotka tiukat ostorajoitukset eivät koske. Tällä tavalla se yrittää saa vauhtia kaupungin lamaantuneisiin kiinteistömarkkinoihin.

Valtionvaranministeriö on määrännyt pankit antamaan lainoja asuntojen ensiostajille. Tämä on kahteen vuoteen Pekingin ensimmäinen lievennys asuntomarkkinoille.

Pekingillä on takataskussa vielä monia keinoja, joilla se voi laskea asuntokuplasta paineita. Yksi niistä on kiinteistövero.

Oikeasti kiinteistövero kuuluu paikallisviranomaisten arsenaaliin, mutta Peking pystyy vaikuttamaan sen käyttöönottoon. Pelkästään asuntotuotannon rajoittaminen kutistaa paikallishallinnon maanmyynnistä saatavia tärkeitä tuloja. Menetys on paikattava jollakin tavalla.

Kiinteistövero ajaisi tyhjien asuntojen arvonnousua odottavat sijoittajat myyntimarkkinoille. Qingdaossa on tulossa käyttöön rakennusten ulkohuoltomaksu. Sitä aletaan kerätä tulevia ulkopintaremontteja varten.

Vuokraisäntä pitää sitä uutena verotusmuotona. Hän ei usko, että rahoja koskaan saa takaisin missään muodossa. Mutta myyntihaluja se voi lisätä.

26.2.2012 06:19 (päivitetty 07:19)
Timo Poropudas, Qingdao
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (67)

Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Kiinassa asuntokupla... Siellä kasvaa väestö, tarvitaan uusia asuntoja.

Suomessa ei kasva väestö, ei tarvita uusia asuntoja tarvitaan uusia poliitikkoja.

Kansanedustajien määrä karsittava 100 henkilöön Suomessa mahdollisimman nopeasti.

Puhuvat EK:n päät oksettaa jo liikaa. Levottomuudet lisääntyy Suomessa koko ajan.
Anonyymi: Nimetön 26.2.2012 7:29

Anonyymi
minä pihisen kiukusta.
Anonyymi: mrrrr 26.2.2012 7:30

Anonyymi
Onneksi meillä maailman kalleimmat tasakattoiset homerivarit pitävät hintansa. Joskus käy meidän rikkaitamme sääliksi, kun katsoo heidän "palatsejaan".

Espoon ok-alueita pidetään eliitin asuinpaikkoina, mutta suurin osa sielläkin on ihan tavallista rakennuskantaa. Yliarvostus johtuu kollektiivisesta hulluudesta, kaavoituskorruptiosta ja mielikuvista.
Anonyymi: Nimetön 26.2.2012 7:31

Anonyymi
Pihisee se kupla hiljalleen Suomessakin...
Anonyymi: Kauko Matkaaja 26.2.2012 7:34

Anonyymi
Kiinan neliöhinnat saavat kymmenkertaistua, saavuttaakseen Helsingin tason. Rakentaminen täällä on varmasti teknisempää ja ehkä vähän laadukkaampaa, joten hinnan ero on osittain selitettävissä, mutta että 10-kertaa?
Anonyymi: Helsingissä asuu maa 26.2.2012 7:38

Anonyymi
´

Kiinalaiset luottavat valtioon ja hallitukseen.


Jos meidänkin hallituksemme olisi vaatinut 50% omarahoitusta asuntokaupoissa ja hillinnyt sijoitusasuntojen hamstrausta, romahdusta ei tarvitsisi pelätä.

Muutoinhan heissä on suomalaisille tuttuja piirteitä. Ovat valmiita puurtamaan koko ikänsä kehnollakin palkalla, kunhan saavat säästöillä ostettua ensin yhden ja myöhemmin useampia asuntoja.
Anonyymi: vänrikki S. 26.2.2012 7:44

Anonyymi
Varakkaat Kiinalaiset voivat keinotella asunnoilla aikansa, mutta jossain vaiheessa sille tulee stoppi. Fakta on se, että asuntojenhinnat eivät nousta kovin pitkää nopeammin kuin ihmisten ostovoima... hintojen on pakko tulla alas, jotta tavallisilla Kiinalaisilla olisi varaa niihin.

Voi tietenkin viedä aikansa ennen kuin varakkaat Kiinalaiset hoksaavat tyhjillään olevien asuntojen tuottavan vain tappiota.
Anonyymi: Kupletti 26.2.2012 7:49

Anonyymi
"Kiinassa asuntokupla... Siellä kasvaa väestö, tarvitaan uusia asuntoja."

Huomioit taloudesta vain toisen puolen... kyllä ihmiset haluaa (tarvitsee) vaikka mitä, mutta ennen kuin tarve voidaan täyttää niin pitää olla ostovoimaa.

Kiinassa asuntojenhinnat ovat liian korkealla tavalliselle Kiinalaiselle.
Anonyymi: Kupletti 26.2.2012 7:57

Anonyymi
"Kiinassa asuntokupla... Siellä kasvaa väestö, tarvitaan uusia asuntoja."

Huomioit taloudesta vain toisen puolen... kyllä ihmiset haluaa (tarvitsee) vaikka mitä, mutta ennen kuin tarve voidaan täyttää niin pitää olla ostovoimaa.

Kiinassa asuntojenhinnat ovat liian korkealla tavalliselle Kiinalaiselle.


Kunhan höpiset. Pistä faktaa tiskiin sitten, mitä siellä maksaa asunto ja paljonko perus kiinalainen tienaa?

Ainiin, et tiedä kumpaankaan asiaan vastausta, heittelet vaan "tietojasi" ilmoille mitä olet lukenut hesarista, olisiko asia näin? kyllä on, ja vastausta ei tule
Anonyymi: Nimetön 26.2.2012 8:01

Anonyymi
Varakkaat Kiinalaiset voivat keinotella asunnoilla aikansa, mutta jossain vaiheessa sille tulee stoppi. Fakta on se, että asuntojenhinnat eivät nousta kovin pitkää nopeammin kuin ihmisten ostovoima... hintojen on pakko tulla alas, jotta tavallisilla Kiinalaisilla olisi varaa niihin.

Voi tietenkin viedä aikansa ennen kuin varakkaat Kiinalaiset hoksaavat tyhjillään olevien asuntojen tuottavan vain tappiota.


Ja kun vaihdat sanan "Kiinalainen" tilalle "Suomalainen" niin huomaat että tilanne on aivan täsmälleen sama täällä pohjolassakin.

Ei ole enää varaa nousuun. Ei ole töitä, ei anneta palkan korotuksia, inflaatio ei syö velkoja vaan palkat.
Anonyymi: Nimetön 26.2.2012 8:05
Sivut: 1 2 3 4 5 6 ... 7
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti Yöaikaan lähetetyt kommentit päätyvät toimituksen tarkistettavaksi. Kommentit tarkistetaan ja hyväksytään seuraavan päivän aikana. Muina aikoina viestit ovat jälkimoderoinnissa.
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

26.9. Tutkimustulos sysäsi lääkefirman kurssin nousuun – epileptikkolapset saivat apua kannabislääkkeestä
26.9. Ranskassa radikaali askel: Varoitusvärit elintarvikkeisiin
26.9. Draghilla on Britannialle tiukka viesti: Ei erivapauksia
26.9. Liike-elämän huippukonferenssi yllätti – tarjoaa vain kasvisruokaa
26.9. Kahvin hinta pomppasi – johtuu isosta muutoksesta säässä
26.9. Trumpin ja Clintonin yhteenotto saattaa heiluttaa kursseja
26.9. Pienemmät katteet, halvemmat tilat – näin Auto-Bil aikoo painaa autojen hintoja
26.9. Arvio: Saksa kyllä pelastaa Deutsche Bankin
26.9. Digitoday Ensimmäistä kertaa Suomessa: Huijari lähetti haittaohjelman ja soitti perään
26.9. YIT hakee kasvua kaupungeista
26.9. Nyt paukkui ennätys – Deutsche Bankin kurssi sukelsi pohjiin
26.9. Algeria: Öljymarkkinat ovat nyt paljon kriittisemmässä tilassa
26.9. Pörssi pakkasella – YIT nousee
26.9. Suursijoittajat kannustavat elintarvikejättejä vaihtamaan lihan kasviproteiiniin
26.9. Elop: Kauteni Nokian johdossa osui harvinaiseen ajanjaksoon
26.9. Kansainväliset pk-yritykset uskovat suhdanteiden parantuvan
26.9. Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa
26.9. Digitoday Pelottava löytö: Uusi iOS aiempaa turvattomampi
26.9. Saksalaisyritykset yllättivät: näkymät huomattavasti odotuksia paremmat
26.9. Baswaren toimitusjohtaja vaihtuu
26.9. Vähittäiskauppa kasvoi elokuussa
26.9. Kahvilaa toimistona pitävät käyvät kalliiksi – osa luopunut wifistä
26.9. Digitoday Snapchat muutti nimensä ja julkisti videokuvaavat aurinkolasit
26.9. Suomeen tulee uusi autokauppaketju – "Hinnoittelu poikkeuksellisen aggressiivista"
26.9. Verottaja muistaa tällä viikolla: Yli 330 000 asiakkaalle kolahtaa postiin maksumuistutus
26.9. Asuntorakentaminen matkalla ennätyslukemiin pk-seudulla
26.9. Yle: Kyläläiset halusivat pitää pankkiautomaattinsa –"Pennosia raavittu kasaan kunnioitettavalla tavalla"
26.9. Ilta-Sanomat Poika ei saanut perinnöstä edes lakiosaa – 9 tapausta, joissa perillistä odotti yllätys
26.9. Miksi pätkätyö ei kelpaa työttömille? "Jos työllistää opiskelijan, pääsee helpommalla"
Asiakastieto

Yhteistyössä