Kirjaudu ▼
 

Kiinan kupla vain pihisee

Kiinan kupla vain pihisee
Kolumni Kiinan asuntokupla on puhjennut, mutta se ei räjähtänyt rikki. Pihisten purkautuva paine näyttää Pekingin taitavalta manipuloinnillta. Tai sitten syynä on myös kiinalaisten halu omistaa tappiollisiakin asuntoja.
26.2.2012 06:19 (päivitetty 07:19)
Timo Poropudas, Qingdao
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Tällä hetkellä näyttää siltä, että ylikuumenneen asuntorakentamisen viilentäminen voi olla Pekingin hallussa. Sehän aloitti toimet asuntokeinottelun hillitsemiseksi jo pari vuotta sitten. Viime kesästä lähtien käytössä ovat olleet melko kovat keinot.

Ensimmäisen ja toisen suuruusluokan kaupungeissa sijoitusasuntojen ostaminen on kielletty tai sitä on rajoitettu määräyksillä. Pankkeja on kielletty antamasta lainaa rakentamiseen tai asuntokauppoihin. Asuntolainan hakijalta edellytetään 50 ja jopa 60 prosentin omavastuuosuutta.

Viime syksystä lähtien jarrutustoimet ovat alkaneet purra. Suuret grynderit ovat ajautuneet rahoitusvaikeuksiin, jotka joissakin tapauksissa ovat johtaneet kymmenien prosenttien alennuksiin.
Ne ovat herättäneet ajoittain raivokasta katkeruutta asuntonsa täyteen hintaan ostaneissa. Joissakin kaupungeissa katkerat mielenosoitukset johtivat hinnan alennuksiin, toisissa eivät.

Täällä Qingdaossakin osoitettiin mieltä vuoden lopulla. Rahapulainen grynderi alensi osittain myydyn rakennuskompleksin tarjoushintoja neljänneksellä. Ne, jotka olivat jo ostaneet ja maksaneet siitä käteisrahan 40 prosenttia, olivat raivoissaan. Mielenosoitukset eivät vain johtaneet mihinkään.

Täällä näkee selvästi, että rakentaminen on pysähtynyt kokonaan kiinalaiseen uuteen vuoteen. Rakentajat eivät ole palanneet töihin sen jälkeen. Suurilla rakennustyömailla on satojen sijaan vain muutama työntekijä täyttämässä nimellisesti rakennuslupaehtoja.

Miksi kupla
ei poksahda?

Miksi asuntokupla ei poksahda rikki? Miksei paniikkimyynti käynnisty? Hintojen laskun odotetaan jatkuvan vielä pitkään ja roikkuvan sen jälkeen pohjilla vielä pitempään. Miksi edes keskiluokan piensijoittajat eivät kiirehdi myymään? Vastaus näyttää löytyvän psykologisista tekijöistä.

Taiwanilainen vuokraisäntäni avasi minulle uuden näkökulman kiinalaiseen asuntokuplaan. Hän on liikemies, joka tuo tavaroita Kiinaan. Hän asuu suuren osan vuotta Kaliforniassa, mutta hänen qingdaolainen vaimonsa viettää enemmän aikaa täällä heidän kahden lapsensa kanssa. Vuokraisäntä on sijoittanut asuntoihin. Hänellä on täällä lukuisia huoneistoja.

Osa huoneistoista on tyhjillään ja hän haluaisi panna ne myyntiin, sillä niistä huolehtiminen on hankalaa Kaliforniasta. Mutta vaimo ei suostu siihen ja vaimon sana on ihan oikeasti laki tässä asiassa. Taiwanilainen ei saa omistaa kiinteistöjä Kiinassa, joten ne ovat vaimon nimissä.

Vaimo ei kuitenkaan halua olla missään tekemisissä kiinteistöjen ylläpidon kanssa. Hänelle riittää niiden omistaminen. Tämän asian olen kokenut henkilökohtaisesti, kun vuokraisäntää olisi tarvittu.

Miksi vaimo ei sitten suostu luopumaan tappiota tuottavista asunnoista? Vuokraisäntä puisteli päätään ja sanoi:

– Sellaisia kiinalaiset ovat, he haluavat pitää kiinni asunnoista.

Vuokraisäntä ajattelee, että asunnon myyminen olisi ehkä jonkinlainen kasvojen menetys täältä kotoisin olevalle vaimolle.

Tyhjiä taloja
suurennetaan

Tässä tapauksessa voisin kuvitella, että vaimo pitää kiinni asunnoista, koska ne ovat hänen nimissään. Mutta olen törmännyt samaan ilmiöön lukuisia kertoja.

Viime viikolla koulunjohtaja kertoi, että he ovat ostaneet uuden asunnon 60 kilometrin päästä. Hän ei oikein osannut tai halunnut perustella asunnon hankintaa. Hän sanoi, että perhe voi käyttää sitä kesämökkinä ja että he ehkä muuttavat siihen, kun hän jää eläkkeelle. Eläkkeelle siirtymiseen menee vielä parikymmentä vuotta.

Etelä-Kiinassa Dongguanin kylässä, siinä mitä siitä on vielä jäljellä kylänä, kun suuri teollisuuskaupunki on kasvanut sen maille, valtaosa taloista on tyhjillään tai isoa taloa asuu vain yksi ihminen.
Siitä huolimatta omistajat ovat lisänneet taloihinsa lisää kerroksia tai rakentaneet pienelle tontilleen kokonaan uusia taloja, joissa on pohjapinta-alaa ehkä 70 neliötä, mutta kerroksia saattaa olla viisikin. Jokainen kerros on yksi huone.

Vankka usko kiinteään
omaisuuteen

Lähes kaikki tuntemamme aikuiset kiinalaiset näyttävät havittelevan asunnon omistamisen perään. Ja toisen ja kolmannenkin asunnon perään.

Omistaminen on heille tärkeää. Huoneistojen ostaminen olisi heistä varma sijoituskohde.  Viimeiset kymmenkunta vuotta se on ollutkin sitä. Kiinassa muut sijoitusmahdollisuudet ovat melko rajallisia ja tämä ajaa ihmisiä sijoittamaan kiinteistöihin.

Mitä ihmettä kiinalaiset sitten tekevät kahdella tai kolmella asunnolla, kun he eivät halua niitä edes panna vuokralle?

Ilmeisesti ne tuovat statusta omistajalle. Ja ovathan ne tähän asti olleet hyvä turvasatama rahoille.

Erään kiinalaisen tuttavan mukaan useamman asunnon omistajat asuvat yhdessä ja käyttävät toista varastona. Kiinalaisissa huoneistoissa on hyvin vähän säilytystilaa. Taloissa ei ole ullakoita tai kellareita, joten säilytystila on tarpeen kaikelle muulle arvokkaalle roinalle, jota he hankkivat. He käyvät kakkosasunnossa ihailemassa omistuksiaan, kyynisyyteen taipuva tuttava kertoi.

Omistamisen autuus siis selittää sitä, että asuntokupla ei räjähtänyt vaan ylimääräinen paine katoaa vain pihisemällä.

Arvo on aina
noussut

Toinen selittävä tekijä lienee, että kiinalaiset kiinteistöjen omistajat eivät ole vielä koskaan kokeneet kunnon hintaromahdusta. He eivät voi uskoa, etteivät hinnat ponnahda taas kohta nousuun. Ja koska asuntoja ei maksettu kokonaan lainarahalla, myyntipakko ei ole heti edessä.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

Kolmas on monille länsimaalaisille varsin outo selitys. Kiinalaiset luottavat valtioon ja hallitukseen. He ovat vakuuttuneita siitä, että Peking puuttuu peliin, jos alamäki uhkaa muuttua liian jyrkäksi.

Hinnoissa on paljon ilmaa,
pihinä jatkuu pitkään

Kiinan kansallisen tilastokeskuksen mukaan asuntojen hinnat 70 suuressa kaupungissa eivät nousseet tammikuussa. Niistä hinnat laskivat 48:ssa. Tässä joukossa olivat suuret Peking, Shanghai, Guangzhou ja Shenzhen. Tämä oli asuntojen hintojen laskulle neljäs peräkkäinen kuukausi.

Verrattuna viime vuoden tammikuuhun, 70 kaupungin joukossa 15:ssä asuntojen hinnat olivat alempana tänä vuonna. Joulukuussa hinnat olivat laskeneet yhdeksässä kaupungissa.

Suurimmista rakennuttajista China Vanke ja Poly Real Estate tekivät tammikuussa 30 prosenttia vähemmän kauppoja kuin vuotta aikaisemmin. Gemdale Corporation myi 70 prosenttia vähemmän asuntoja.

Evergrande Real Estaten koko maasta keräämien lukujen mukaan asuntojen neliöhinta tammikuussa oli 5 936 juania, 712 euroa, kun se vuotta aikaisemmin oli 6 590 juania, 791 euroa.

Nämä ovat ankaria lukuja alalla, joka on tottunut jatkuvaan kasvuun. Niillä voi olla voimakas vaikutus koko maan talouteen, sillä kiinteistömarkkinat vastaavat kymmentä prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Rakentaminen mukaan laskettuna nostaa osuuden 18 prosenttiin. Tämän markkinan heilahtelut tuntuvat ympäri maailmaa.

Vaikka asuntokauppa on hidastunut huomattavasti ja suurissa kaupungeissa välillä jopa pysähtynyt, Kiinan asuntomarkkinoilla tapahtuu koko ajan. Pääomasijoittajat varautuvaan tuleviin uudelleenjärjestelyihin. Kaatuvien rakennuttajien konkurssipesille riittää ottajia.

Esimerkiksi kiinalainen kiinteistörahasto ATAbax Investment Management ilmoitti varaavansa noin 400 miljoonaa euroa käytettäväksi seuraavan puolentoista vuoden aikana rakennusalan rahoitukseen tai vaikeuksiin ajautuneiden yritysten omaisuuden ostoihin.

Maailman toiseksi suurin kiinteistökonsulttiyhtiö Jones Lang LaSalle aikoo avata Kiinassa kaksi uutta toimistoa ja palkata tänä vuonna 750 työntekijää lisää.

Kiellot pitävät
toistaiseksi

Asuntojen hintojen lasku ei näytä riittävän vielä Pekingille. Asuntosijoittamista rajoittavat määräykset pysyvät voimassa. Kiinan pörssivalvoja toisti kiellon kaikkien kiinteistöyritysten listautumisanneille.

Kiinan erittäin vaikutusvaltainen kehitys- ja uudistuskomissio kielsi ulkomaisia pankkeja tai niiden yhteisyrityksiä antamasta kiinteistölainoja ulkomaalaisille, jotka haluavat ostaa asuntoja Kiinasta.

Ensimmäiset pienet merkit siitä, että Peking olisi hölläämässä suitsia, on nähty. Kiinan keskuspankki alensi pankkien varantovaatimuksia puolella prosenttiyksiköllä 20,5 prosenttiin perjantaista alkaen, mikä tuo lisää rahaa lainamarkkinoille.

Shanghain viranomaiset määrittelivät uudestaan, mikä on tavanomainen koti, jotka tiukat ostorajoitukset eivät koske. Tällä tavalla se yrittää saa vauhtia kaupungin lamaantuneisiin kiinteistömarkkinoihin.

Valtionvaranministeriö on määrännyt pankit antamaan lainoja asuntojen ensiostajille. Tämä on kahteen vuoteen Pekingin ensimmäinen lievennys asuntomarkkinoille.

Pekingillä on takataskussa vielä monia keinoja, joilla se voi laskea asuntokuplasta paineita. Yksi niistä on kiinteistövero.

Oikeasti kiinteistövero kuuluu paikallisviranomaisten arsenaaliin, mutta Peking pystyy vaikuttamaan sen käyttöönottoon. Pelkästään asuntotuotannon rajoittaminen kutistaa paikallishallinnon maanmyynnistä saatavia tärkeitä tuloja. Menetys on paikattava jollakin tavalla.

Kiinteistövero ajaisi tyhjien asuntojen arvonnousua odottavat sijoittajat myyntimarkkinoille. Qingdaossa on tulossa käyttöön rakennusten ulkohuoltomaksu. Sitä aletaan kerätä tulevia ulkopintaremontteja varten.

Vuokraisäntä pitää sitä uutena verotusmuotona. Hän ei usko, että rahoja koskaan saa takaisin missään muodossa. Mutta myyntihaluja se voi lisätä.

26.2.2012 06:19 (päivitetty 07:19)
Timo Poropudas, Qingdao
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (67)


Anonyymi
Kiinan neliöhinnat saavat kymmenkertaistua, saavuttaakseen Helsingin tason. Rakentaminen täällä on varmasti teknisempää ja ehkä vähän laadukkaampaa, joten hinnan ero on osittain selitettävissä, mutta että 10-kertaa?


Kolumnissa mainittu neliöhinta lienee ollut keskiarvo koko maasta. Jos yksittäisistä kaupungeista puhutaan, niin tiedoksesi, että mm. Shanghaissa on asunnon ostaminen selvästi kalliimpaa kuin Helsingissä on ikinä ollut.
Anonyymi: AS 26.2.2012 10:11

Anonyymi
Meidan perheen asunnon neliohinta on pudonnut yli 20 prosenttia viime vuoden huipusta. Nyt se on "vain" 5200 euroa nelio (n. 43.000 rempulaa). Tama Shanghain keskusta-alueella. Koko asunnon myyntihinta olisi pitkalle yli 700k euroa. Kukaan ei toki asuntoaan ole myymassa. Kaikki naapurit ovat toissakayvia kiinalaisia. Moni heista ajaa isolla Mersulla.

ps. kasittaakseni taiwanilaiset saavat kylla omistaa asuntoja ainakin Shanghaissa.

pps. Kiinalaisten raha valuu myos muualla. He otelevat asuntoja aktiivisesti myos Hong Kongissa, Singaporessa ja Melbournessa. Ja "auttavat" osaltaan kamppien hintojen nousua.
Anonyymi: Masa 26.2.2012 10:17

Anonyymi
Asuntokuplan aiheuttaa inflaatiota pienempi lainakorko, pankit tekevät tappiota lainatessaan rahaa asunnon ostajille. Hulluinta on se että Suomessa saa verovähennyksenä korkohyvityksen korolle joka on jo pankeille tappiollinen.
Anonyymi: Jaakko Tilavuori 26.2.2012 10:21

Anonyymi
Kiinassa jos ostaa uuden asunnon jonka ajattelee myydä myöhemmin on yksi pikkujuttu jota meillä ei tunnuta tiedostettavan kun höpötämme kiina sitä kiina tätä juttuja.

Toki kaikki on mahdollista ja asiat eivät ole mustavalkoisia.

Kiinassa uusi asunto tarkoittaa tyhjää tilaa jossa on perusseinät. Ilam pinnotteita, ilman sisäovia, ilman kalusteita, ilman seinäpinnotteita yms. Se siis on todella t y h j ä.

Mitenkäs vuokraat sen? Jos se on sijoitusasunto se on pakko pitää tyhjillään koska "kukaanhan" ei osta uutena asuntona jotain jonka joku on jo asunut ja siis myös tehnyt mieleisekseen. (on rankka yleistys mutta...)
Sen arvohan laskee tuossa koska jos joku haluaisi uuden asunnon, hänen olisi nyt tuon jälkeen purettava se kokonaan tyhjäksi. Pahimmassa tapauksessa sinne on jo tehty jotain sellaista joka tuottaa vaikeuksia tai ainakin paljon työtä.

Lisäksi vuokrat ovat kiinassa halpoja. (ellei saa vuokrattua jollekin jolla ei ole hukouta kaupunkiin ja jolla on paljon rahaa tai jolla on jostain syystä tarve saada asunto sieltä puolen kaupunkia jossa ei ole tuo yhteiskunnan tarjoama asunto. Parasta on saada vuokrattua jollekin ulkomaalaistaustaiselle jolle voi vuokraksi laittaa vaikka kymmenkertaisen määrän.

Toki on niitäkin jotka oikeasti kalliilla vuokraavat uuden asunnon omistuskerrostaloalueelta jotta vosivat esiintyä "vähän parempina" ihmisinä.

Kaikkea on.

Toki jotkin asiat ovat sitten hiukan erilaisia jos puhutaan esim pohjois tai eteläkiinasta. Etelä Kiinassa kun esim asunnoissa ei tarvita lainkaan minkäänlaista lämmitystä. Pohjoiskiinassa lämmitys on pakko olla eikä uutta taloa voi tyhjilläänkään jättää aivan pakkasen puremaksi.

Mutta, kyllä se omistusasunnon halua hiukan voi sekin vähentää kun asuntokuplan hillintäkeinoina pieni lisä oli vuokrien alennus kohdennettuna erityisesti joillekin alueille. Hallitusti sekin.

Kun kaksion vuokra on 90 juania ja sijaintikin vartin päässä keskustasta suomea suuremmassa kaupungissa on se sellainen juttu että ei lisää hirmuisesti painetta omistaa se asunto tai joku muu asunto. Kun lisäksi kiinalasella on perusoikeus asuntoonsa 70 vuotta ja edelleen sen voi siirtää suvussa esim lapselle niin eipä nyt mikään iso paine ole. Tietenkin asianomainen asunto katoaa katepillarin jyräämänä ennen tuon ajan täyttymistä. Silloin yhteiskunnan on annettava korvaava tilalle. Tässä sensijan piilee yksi epäkohta. Se voi olla "missä tahansa" ja kaupunginosa voi muuttua siten ettei se enää kelpaakaan asujalle. (silloin asunto yritetään vuokrata ja hankkia sillä vuokralla sitten yksityispuolen vuokra asunto, tai alkaa se paine kasvaa omaa asuntoa kohti. Harva pystyy nimittäin vaikuttaman siihen mistä se uusi asunto osoitetaan. Silti nämä ihmiset (valtaosa) ovat tyytyväisiä kiinan johtoon pääosin. Aina on vastarannankiiskejä ja kapinallisia. No jos Kiinassa on kapinallisia 10 tai sata miljoonaa niin entä sitten. Samat määrät urputtajia ja vaikka hallituksen kaatajia meilläkin löytyy.

Kiinassa on yksi puolue. Entä sitten. Se sisältää lajemman sateenkaaren kirjon kuin suomalainen yksipuoluejärjestelmä jossa on eri nimisä kuppikuntia. Meillä mata johtaa kadulta poimitut "ääniharavat", missit, urheilijat, laulajat yms julkimot ja muut populistiset pellet.
Asiantuntijoita siellä on hyvin vähän.
On sovittu kuinka äänestetään, ei saa äänestää väärin.

Väitän, että jos hiukan ajatellaan demokratiaa toisesta näkökulmasta on Kiina ehkä jopa demokraattisempi! Niin uskomattomalta kun se kuulostaa täällä propagandan keskellä.

Nimellisesti Kiinan "Presidentti" on Hu Jintao. Eikä ole mikään pelle eikä puhuva pää kuten joku Obama. (obamahan yritti usassa estää Hu:n lehdistötilaisuuden ja saikin sen osoittain aikaan. Mutta tynkätilaisuudessakin Hu veteli lonkalta eikä edes sallittuja kysymyksiä ennalta valikoitu eikä ennalta kirjoitettu niihin "teatteri" vastauksia. Obama oli tyrmistynyt kuinka näin voi tehdä.

Tällä hetkellä Hu alkaa olla vain nimellisesti siis "keulassa"
Todellisuudessa Kiinan johdossa on
Xi Jinping (nyt jo asiallisesti ottaen hoitaa presidentin tehtäviä) ja sitten talouspuolen huippuasiantuntija Li Keqiang

Molemmat ovat sivistyneitä todella pitkän tien kulkeneita kovan luokan asiantuntijoita unohtamatta heidän taustojaan joka antaa olettaa heidän ymmärtävän myös köyhää tavallista kansaa.

Kiinassahan on menossa valtavat uudistukset kansan olojen kohentamiseksi monella tavalla. Terveydenhuoltoa kehitetään, samoin eläkejärjestelmää jne. Ja kannattaa huomioida että:
--- Xi Jinpin tulee ns protestisiivestä eli on juuriltaan ns uudistusmielisen linjan poliitikko. (ne on niitä Kiinan "puolueita" joista täällä ei ymmärretä ns hölynpölyä.)

Meikäläistyylinen ns sekopää- ja kukkahattudemokratia kaataisi järjettömyydessään ja tehottomuudessaan Kiinan parissa viikossa.

Asuntokupla Kiinassa on lähinnä länsimäsiten pitkänenien päissä ja muttama pitkänenä siellä onkin ns saanut turpiinsa.

Oikeasti nämä eräät jenkit tulisi ajaa kiinan maaperältä ulos. Mutta jenkkimyyräthän on kiinan sisällä työssään.... vaan eräät jenkkipolut on kuljettu loppuun kun Kiinassa kohta hallinto vaihtuu eräät jenkkien ihannoijat suorastaan petturit saavat kenkää. Siinä voi jälkinäytöksinä häkkikin vielä jossain vaiheessa heilahtaa. (toivottavasti)
Anonyymi: Cheng 26.2.2012 10:39

Anonyymi
Bubble in China: GMO, the firm co-founded by legendary investor Jeremy Grantham, is famous for identifying bubbles. At a recent research symposium in London, GMO?s Edward Chancellor cited 10 characteristics of a great mania.

The main ones will be familiar to Irish people: a growth story that is uncritically accepted; overconfidence in authorities; easy money; an investment boom and misallocation of capital; collective irrationality and herd behaviour; fraud and Ponzi financing; conspicuous consumption; and valuations.

The obvious bubble today is in Chinese property, said Chancellor. Housing is worth more than four times Chinese GDP. That?s extreme, with only the earlier Irish and Japanese housing bubbles comparing.

Chinese housing concerns are not new. The Chinese stock market has lost a third of its value over the last two years, making it the worst performer among the world?s 10 biggest markets.

---

Housing affordability- indeksi oli Tokiossa 80- lopulla noin 9 ja Japanissa oli hurja asuntokupla. Shangaissa tuo luku on jo 12-13 ja Beijing:ssä vielä korkeampi elikkä yli 15.. keskimäärin Kiinassa luku 8.2.
(luvut oli vuodelta 2010)
Anonyymi: Kupletti 26.2.2012 10:56

Anonyymi
Tämä oli juuri kauppalehdessä. Pakko laittaa tännekkin. Aika huonossa jamassa ollaan.

"G-20-maiden viikonloppuna käymissä keskusteluissa on väläytelty muun muassa mahdollisuutta yhdistää Euroopan väliaikainen kriisirahasto ja kesällä toimintansa aloittava pysyvä kriisirahasto EVM. Yhdistetyn kriisirahaston koko olisi tällöin miljoona dollaria."
Anonyymi: Nimetön 26.2.2012 11:05

Anonyymi
Kiinassa on yksi puolue. Entä sitten.


Terveisiä Kulosaaresta?
Anonyymi: Katja 26.2.2012 11:13

Anonyymi
Varoitus tulevaisudessa omistamineen tulee syömään suurimmanosan eläketuloista.Koska veropohjaa on laajinnetava .
Anonyymi: AIKA LÄHTEÄ 26.2.2012 11:16

Anonyymi
Kiinassa on yksi puolue. Entä sitten.Terveisiä Kulosaaresta?


Nin on myös suomessa yksipuolue järjesteläm.
Anonyymi: TIESITKÖ TÄMÄN 26.2.2012 11:18

Anonyymi
"sosiaalidarwinistinen valtionhoitajapuolue."


- Hyvä vänskä ! Nappiin : )P
Anonyymi: Nimetön 26.2.2012 11:39
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.

Taloussanomat - Uutiset

17:15 WSJ: Deutsche Bankin johtajillekin syytteitä Italian pankkisotkusta
16:39 Kalifornia helpottamassa automaattiautojen testejä – liikenteeseen jopa ilman kuskia
15:47 BBC: Kolmekymppisillä puolet vähemmän varallisuutta kuin 10 vuotta sitten
14:59 Britannian pääministeri sai Brexit-kannattajilta linjauksen maahanmuutosta
13:42 Kiinan teollisuus piristyi hiukan syyskuussa
12:17 Volkswagen ei myy dieselautoja USA:ssa ainakaan vuoteen – tai ehkä enää koskaan
11:26 Vanhanen Ylelle Suomen Pankin johtajavalinnoista: Sukupuolella on merkitystä
10:19 Venäjä aikoo myydä osuutensa kahdesta öljy-yhtiöstä
07:12 Saksalainen ruuvijätti sijoittaa voittojaan taiteeseen ja perustaa taidemuseoita
06:14 Digitoday Yksi kuva sen kertoo – tässä näppärin tapa käyttää nappikuulokkeita
06:05 Kaikki irti matalista koroista – selvitimme, pitäisikö nyt ottaa asuntolainaan 10 vuoden korko
30.9. Venäjä heltyi tiukasta osinkovaatimuksesta
30.9. Taksi- ja bussikyydit samalla maksulla – keksintö leviää Suomen kaupunkeihin
30.9. Biotie poistui tänään Helsingin pörssistä
30.9. Huhu leviää: Deutsche Bankin osake ampaisi
30.9. Italian ongelmapankin roskalainoille löytyi ehkä ostajia
30.9. Kolumbialaiset äänestävät rauhasta – maa odottaa turisteja ja investointeja
30.9. S-ryhmä lähetti oudon laskun – "Kaikkien näkökulmasta hullua"
30.9. Digitoday Hyvästi Rosetta: Tässä luotaimen viimeinen kuva ennen törmäystä
30.9. CGI vähentää 215 työntekijää
30.9. Keskisuomalainen: Jatkamme ostokohteiden katselua, tase on vahva
30.9. Kulutusluottojen määrä kääntyi kasvuun
30.9. Arvio: Pörssi kärsii, jos USA:n presidentinvaalista tulee tiukka
30.9. Digitoday Suomen Microsoftin Windows-pomo vaihtuu
30.9. Pankkihermoilu jatkuu pörssissä
30.9. Turismi tukee Espanjaa – elokuu oli ennätyskuukausi
30.9. Digitoday Merikaapeli alkaa näkyä: Palvelinkeskusjätti avaa Suomeen solmukohdan
30.9. Deutsche Bankin pääjohtaja rauhoitteli henkilökuntaa: Huhut asiakaspaosta perusteettomia
30.9. Keskisuomalainen ostaa Mediatalo ESA:n
30.9. Deutsche Bankin osake syöksyi pohjalukemiin – myös Commerzbank selvässä laskussa
Asiakastieto

Yhteistyössä