Kirjaudu ▼
 

EKP:llä ei ole varaa elvistellä

Kolumni Euroopan keskuspankki joutuu outoon valoon kehuessaan onnistumistaan.

5.5.2011 07:29
Risto Pennanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kun Suomessa parhaillaan vieraileva Euroopan keskuspankin pääjohtaja Jean-Claude Trichet kehuu pankin onnistuneen tavoitteissaan, liikkuu hän hyvän maun rajamailla hyppäämättä kuitenkaan sen puolelle.

Pääjohtaja on kehunut estoitta pankin onnistuneen inflaatiotavoitteensa ylläpitämisessä 12-vuotisen olemassaolonsa aikana. Euroalueen keskimääräinen virallinen inflaatio on eittämättä pysytellyt tavoitteessa. Mutta siihen ne ilonaiheet sitten loppuvatkin.

Jokainen maalaisjärkeä vähänkin omaava ihmettelee, miten ihmeessä Euroopan talous on tässä jamassa, jos EKP on onnistunut niin erinomaisesti. Ikävien kysymysten lista on raskas. Mittaako Euroalueen keskimääräinen inflaatio oikeita asioita? Onko EKP hoitanut tehtävänsä rahoitusjärjestelmän vakauden valvojana?  Onko EKP tukenut oikeanlaista talouspolitiikkaa EU:ssa? Onko EKP kerännyt oikeanlaisia tilastoja tehtäviensä hoitamiseksi?

Näiden kysymysten esittäminen saattaisi pilata juhlatunnelmaa Suomen Pankin 200-vuotisjuhlakonferenssissa, jossa muun muassa Trichet esiintyy. Onneksi minua ei ole sinne kutsuttu. Ja onneksi en osaa ranskaa.

Kiinteistökupla
ja inflaatio

EKP:n pääjohtaja kehuu euroalueen keskimääräisen inflaation olleen 1,9 prosenttia 12 vuoden aikana. Mutta mitä järkeä on pitää silmät napitettuna euroalueen keskimääräisessä inflaatiossa ja olla huomaamatta, että esimerkiksi Irlannissa kiinteistöjen hinnat kolminkertaistuivat vuosien 1994 ja 2006 välillä?  

Ekonomistien olisi varmaan syytä tutkia inflaatiomittarin sisältöä, jos inflaatio näyttää kohtuulliselta, vaikka kiinteistöjen ja asuntojen hinnat nousevat tahdilla, joka ylittää tavallisen kadunmiehen käsityskyvyn.

Myönnettäköön heti, että EKP:llä on kurja tehtävä. Sen pitäisi valvoa talouden vakautta alueella, jonka jäsenet kulkevat eri tahdissa. Eli EKP on kuin viljelijä, jonka pitäisi kastella samoilla hoito-ohjeilla ruusuja ja appelsiineja. Mutta juuri siksi ei pitäisi kehua onnistumisella aikana, jolloin veronmaksajat paikkaavat kalliisti keskuspankkien ja rahoittajien epäonnistumisia.

Kun lukee esimerkiksi Irlannin keskuspankin pääjohtajan Patrick Honohanin arviota Irlannin kriisistä, syntyy vaikutelma sokeasta EKP:stä. Honohan ei luonnollisestakaan kritisoi EKP:tä. Mutta Honohanin todistelu euroalueen kontrollimekanismin epäonnistumisesta osuu väistämättä myös Euroopan keskuspankkiin. Ja osuma tuntuu kaiken lisäksi aika lujalta.

∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇

EKP reagoi
liian myöhään

Kohtuullisen inflaation tavoittelu on EKP:n saamassa toimeksiannossa keskeisin asia. Mutta pankilla on monta muutakin tehtävää, jotka eivät saa jäädä hoitamatta inflaatiotavoitetta jahdatessa. Yksi näistä tehtävistä on rahoitusjärjestelmän vakauden valvominen. Tässäkin työssä EKP on epäonnistunut surkeasti.

Tämä on väistämätön johtopäätös siitä, että euroalueella kootaan satojen miljardien vakauspakettia rahoitusjärjestelmän pelastamiseksi.

EKP:tä on kehuttu siitä, että se reagoi nopeasti finanssikriisin puhjettua. Hyvä niin. Mutta oikeasti pankin olisi pitänyt reagoida paljon ennen kriisin puhkeamista. Jos pankki olisi ollut tehtäviensä tasalla, se olisi huomannut muutamien pankkien heittävän lisää bensaa kuplaan, joka lähestyi kiihtyvällä vauhdilla pamahtamista.

Moni varmaan sanoo, että jälkeenpäin on hyvä olla jälkiviisas. Tosiasiassa monet kansainväliset ekonomistit varoittivat talouden ylikuumenemisesta vuosia ennen kuplan puhkeamista. Etenkin USA:n ylivelkaantumisesta kannettiin suurta huolta.

Näiden varoitusten lisäksi EKP:llä olisi pitänyt olla iso kasa tilastoja. Niiden kerääminen on nimittäin erikseen mainittu yhtenä EKP:n tehtävistä.

EKP ei missään nimessä ole ainoa syyllinen Euroopan talouskriisiin. Avainpelureita ovat olleet kriisimaiden holtittomat poliitikot ja onnettomasti riskinsä hinnoitelleet rahoittajat. EKP on kuitenkin ollut niin keskeisessä roolissa katastrofin syntymisessä, että pelkän keskimääräisen inflaatioluvun perusteella ei kannattaisi lippua liehutella.

5.5.2011 07:29
Risto Pennanen
Lisää suosikkeihin

Henkilökohtaiselle suosikkilistalle tallentaminen vaatii kirjautumista.

KirjauduRekisteröidy
Lähetä kaverille
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)

Kommentit (44)

Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava

Anonyymi
Suomen Inflaatio kaksin kertainen euro maihin verraten,3,5-6% tälle vuodelle kiitos hallituksen
välillisten ja haitta verojen noston.
Anonyymi: Yrittäjä 5.5.2011 7:40

Anonyymi
Jos minun pitäisi uskoa Trichetä ja Liikasta tai vaihtoehtoisesti Vesa Kannista.

Vastaus on; Vesa Kannisen mielipiteisiin minä uskon.
Anonyymi: Jaaa-a 5.5.2011 7:45

Anonyymi
Helppohan se veronmaksajien rahoilla on elvistellä ja kuitata siitä itselleen vielä huippuedut.
Anonyymi: Mitenkä niin ei ole 5.5.2011 7:45

Anonyymi
Ei yhteivaluutalla voi järkevästi hallita erilaisten valtioden talousjärjestelmiä?
Anonyymi: systeemivelho 5.5.2011 7:48

Anonyymi
"Jokainen maalaisjärkeä vähänkin omaava ihmettelee, miten ihmeessä Euroopan talous on tässä jamassa, jos EKP on onnistunut niin erinomaisesti."
Kaikki suomalaiset äänestäjät tiesivät tämän AINOASTAAN NYT OSOITTAUTUU ETTÄ MUUNNELTUA TOTUUTTA PUHUIVAT KEPULAISET JA VIRHEET.
Anonyymi: Nimetön 5.5.2011 7:56

Anonyymi
blog.cornerturned.com/

Toimittaja Pennanen voisi valottaa lukijakuntaansa myös Irlannin pankkijärjestelmän tilasta (erityisesti kiihtyvä talletuspako), ja keskuspankin vähintäänkin toimivaltuuksien harmaalla vyöhykkeellä pankeille tarjoamasta hätälikviditeetistä (Irlannin keskuspankin Emergency Liquidity Assistance -ohjelma), ja keskuspankkijärjestelmälle tästä aiheutuvasta merkittävästä luottoriskistä. Mikään voi tuskin mennä vikaan!

Ei tule sitten kutsuja myöskään niihin seuraaviin keskuspankin pullakahvitilaisuuksiin...
Anonyymi: Eikä kukaan osannut 5.5.2011 8:05

Anonyymi
ja edelleenkään ei isoissa piireissä puhuta keskeisten kriisin arkkitehteinä häärineiden pankkien asettamisesta minkäänlaiseen vastuuseen. EKP:n keskeisiä tehtäviä on hoitaa tuota kontrollia. Olisi voitu ainakin lieventää kriisiä. Kuitenkaan edes jälkikäteen ei ole kiinnostusta tehdä mitään, vaan annetaan veronmaksajien rahojen valua näille pankeille...ja ei kun kohti uusia kriisejä. Tun apinat.
Anonyymi: Brooks 5.5.2011 8:07

Anonyymi
Ei taaskaan sanallakaan mihin suomi on sitoutunut.
Anonyymi: EMS 5.5.2011 8:18

Anonyymi
Erään arvion mukaan on olemassa ns. hyvää ja huonoa inflaatiota.

Kun talous lähtee kasvuun, niin yleensä ensin nousevat osakkeiden ja asuntojen hinnat, mutta tätä pidetään hyvänä ja ei nähdä inflaation lähteneen liikkeelle. Tässä vaiheessa rahapolitiikka on yleensä vielä löysää.

Myöhemmin lähtevät nousuun myös ruuan, energian ja muiden tavaroiden hinnat. Tätä osaa inflaatiosta pidetään huonona ja jossain vaiheessa herätään todellisuuteen ja rahapolitiikkaa aletaan kiristämään.

Keskuspankit havaitsevat inflaation siis yleensä liian myöhään, jolloin "inflaation henki" on jo päässyt karkuun pullosta ja sen takaisin saaminen on hyvin vaikeaa... onnistuu yleensä vain tappamalla nousun (siis mennään taantumaan).
Anonyymi: Boom-Bust 5.5.2011 8:21

Anonyymi
EU:n lepsuilu asetettujen budjettivaje- ja velkaantumisrajojen ylittämisten valvonnassa on koko ongelman ydin.Asioihin olisi pitänyt puuttua heti. Nyt ongelma on laajentunut megalomaaniseksi ja laajenee yhä.
Anonyymi: Tyritty on 5.5.2011 8:25
Sivut: 1 2 3 4 5
EdellinenSeuraava
Ohjeet: Pysy aiheessa ja kirjoita napakasti. Muista, että haastateltavilla, kanssakeskustelijoilla ja toimittajilla on oikeus omaan, eriävään mielipiteeseen. Ole kohtelias, äläkä tarkoituksella provosoi tai hauku muita keskustelijoita. Taloussanomat varaa oikeuden poistaa asiattomat viestit.
Lue koko keskusteluetiketti
Varaa oma nimimerkkisi Taloussanomien uutiskommentointiin rekisteröitymällä käyttäjäksi tai kirjaudu sisään.

Rekisteröityminen ja nimimerkin varaus eivät ole pakollisia.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Olet kirjautunut sisään, muttet ole vielä valinnut omaa, muille käyttäjille näkyvää nimimerkkiäsi. Varaa nimimerkki omaksesi kirjoittamalla se nimimerkki-kenttään.

Varauksen jälkeen muut eivät voi käyttää nimimerkkiäsi ja se näkyy automaattisesti kaikissa kirjoittamissasi viesteissä.

Huomioithan, ettei nimimerkkiä ei voi muuttaa jälkikäteen.

Nimimerkissä saa käyttää ainoastaan kirjaimia ja numeroita. Sen minimimitta on viisi merkkiä ja maksimi kaksikymmentä merkkiä.
Asiakastieto

Yhteistyössä